Volg me op mijn socials

4 Tips voor wandelschoenen en mijn grote favoriet

Op reis gaan staat voor mij min-of-meer gelijk aan wandelen. Als dat ook voor jou geldt dan komen die tips voor wandelschoenen vast van pas.

De paden op, de lanen in en voor je weet sta je op de mooiste, afgelegen plaatsen waar je met een auto nooit terecht zou komen. We laten de auto (camper!) dus regelmatig staan om er te voet op uit te trekken. 

Ja, wandelen vind ik echt een perfecte vakantie-activiteit. En als er nou één ding is wat je wandeltripje kan ruïneren… dan is het wel: slecht passende wandelschoenen.  Of het nou een kort rondje door het bos is, urenlang slenteren door een stad, een dagtocht of misschien zelfs wel méérdere dagen. Er is niets zo vervelend als rond strompelen met zere voeten door blaren, vermoeidheid of een verloren teennagel. 

Je schoenen zijn key.

Samen met je sokken. Ik heb een aantal handige tips voor je! 

 1. Bestudeer je voeten.
 2. Heb je een hoge wreef? Brede voet? Een knokig uitstekende teen? Houd daar rekening mee bij het uitzoeken van je schoenen. 
  De meeste mensen kijken alleen maar naar de lengtemaat bij het kopen van nieuwe wandelschoenen. 
  Vergeet geen rekening te houden met de breedte van je schoen en de hoogte van je wreef. 
  Je wilt een stevige schoen, die je hele voet fijn omsluit. Niet alleen bij je tenen, óók bij je hak en de zijkanten van je voet.
 3. De juiste maat
  Schreef ik hierboven al over het feit dat je de juiste maat uit moet kiezen? Neem gerust een halve maat groter voor je wandelschoenen. Als je langere afstanden loopt zwellen je voeten op. Het is fijn om daar ruimte voor te hebben, zodat je schoenen niet gaan knellen. 
  Als je dan ook nog met een zware rugzak loopt, bijvoorbeeld bij een meerdaagse wandeltoer met je tent, dan zorgt het gewicht van je rugzak voor extra druk op je voeten, waardoor ze ook opzetten.
 4. Voorkom zweetvoeten
  Natte voeten -> blaren. Zorg dus voor zo droog mogelijke voeten. Dat kun je al heel eenvoudig doen door een paar extra sokken in je tas te stoppen. En dan liefst echte wandelsokken die het zweet weg leidt van je voeten. Een voorbeeld daarvan zijn sokken van (merino) wol. 
  Ze zijn over het algemeen wat duurder, maar je gaat er echt plezier van hebben. 
  Als je fijne, dure sokken het zweet doorgelaten hebben, weg van je voet, dan is het wel handig dat je schoenen óók ademen. Een reden voor mij om te kiezen voor leren schoenen. 
 5. Je wilt geen zweetvoeten. Maar je wilt ook geen natte voeten omdat het regent of je door een plas of riviertje gelopen hebt. En dus zoek je een waterdichte schoen uit, óf een schoen die je waterdicht kunt maken.
  Vaak moet je een waterdichte schoen na een poosje weer behandelen. Ik doe dat ook met mijn Hanwags. Regelmatig even oppoetsen en ze zijn weer “good-to-go”. 

Mijn lievelingsschoenen

Nadat ik lang rondgelopen heb met goedkope wandelschoenen, die me niet voldoende steun gaven en ik geheid natte voeten had, ben ik op zoek gegaan naar een échte wandelschoen en heb ik me zelf een paar relatief dure wandelschoenen kado gedaan. 

Ik heb destijds gekozen voor Hanwag schoenen en heb sindsdien een heel aantal versleten.  Op dit moment loop ik op het type Tatra II Wide Lady van Hanwag.  Het merk heeft een heel aantal verschillende typen wandelschoenen, voor verschillende doeleinden en van verschillende materialen. Omdat wij vaak over bergpaadjes wandelen met veel stenen en onregelmatigheden koos ik voor een stevige, hoge variant. 

Het is een comfortabele wandelschoen die je voet gemakkelijk laat afrollen. Dat vind ik zelf heel fijn, het voelt een beetje alsof je voet vanzelf vooruit wil gaan.  Er is voldoende ruimte voor in de schoen zodat je tenen niet klem komen te zitten. Bij sommige schoenen zorgt dat ervoor dat je hakken gaan slippen, maar Hanwag zorgt er voor dat je hak netjes op zijn plaats blijft zitten zodat je daar geen blaren oploopt.  De buitenkant is van Nubuck gemaakt, waardoor je wel de voordelen hebt van leer, maar de schoen nog relatief licht blijft. In combinatie met Gore-Tex is de schoen ook nog eens waterdicht. Door de kleine porien in Gore-Tex kan water niet naar binnen, maar waterdamp – zweet wél naar buiten kan. 

De zool blijft lang goed, slijt niet heel snel én heeft goede grip. Ik glijd niet snel uit op modderpaden bijvoorbeeld. 

Wandel jij graag als je op reis bent? Wat is jouw favoriete wandelroute?
Let me know in de comments, ik ben nieuwsgierig!

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Tags:
No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.