Achterdeuren van je camper isoleren
Hoe isoleer je nu zo goed mogelijk je achterdeuren van je camper? Niet een gemakkelijke opgave, want de deuren moeten natuurlijk open en dicht, je hebt handvaten en er is geen stukje recht om gemakkelijk isolatiemateriaal te plakken. De achterdeuren van je bus zijn een flinke geleider van kou in de camperbus.
Helemaal als je ramen in de deuren hebt, is het isoleren van de achterdeuren van je camper nog lastiger.
De meeste (zelfgemaakte) camperbussen hebben het bed achterin waardoor je ’s nachts ook nog eens heel dicht tegen de deuren aan ligt. Dus op het moment dat je de warmte het meeste nodig hebt, lig je op bed naast een ijzige wand.
Geen overbodige luxe om een paar extra isolatie dingetjes aan je gewone isolatie toe te voegen. Omdat wij heel graag kamperen in koudere landen en in de winter er ook lekker op uit trekken hebben we steeds iets extra’s bedacht om de bus nog beter te isoleren
Gebruikte isolatie materialen
- Armaflex
Je ziet al op de foto dat onze deuren niet helemaal bekleed zijn met Armaflex. Een paar delen hebben we geïsoleerd, de stukken die het gemakkelijkste waren. Dat zijn beide delen waar we een plaatje hout overheen gemaakt hebben.
- Schapenwol
De binnenkant van de deuren hebben we volgepropt met schapenwol. Je kunt op de foto nog net een plukje door het gaatje in de deur zien. De gaatjes zaten al in de deur, we konden met een beetje gepriegel veel wol door die gaten heen drukken. De gaatjes zijn bewust niet afgedekt, omdat eventueel vocht op deze manier kan ontsnappen. Veel mensen maken zich zorgen of er geen vocht in de wol zuigt. Je moet daarvoor de juiste wol kopen en ervoor zorgen dat eventueel opgebouwd vocht weer kan verdampen. Wij hebben isolatie wol gekocht bij www.groenebouwmaterialen.nl. Zij beschrijven het als volgt: Schapenwol is damp-open, vochtregulerend en brand niet. Het beschermd tegen vochtschade. Ze vertellen nog veel meer over het isoleren van je camper met schapenwol, een aanrader om te lezen. Het is precies wat wij wilden, want vocht is een grote vijand in de camper. Helemaal omdat we watersportende kampeerders zijn en we met de duik- of surfspullen veel vocht meenemen de camper in.
- Dikke gordijnen
Met een kleine gordijnrails aan de bovenkant en een dik velours gordijn hebben we nog een extra isolerende luchtlaag gecreëerd.De lucht tussen de deuren en het gordijn staat stil en zo blijft er extra warmte behouden. Groot voordeel is dat als je de deuren open moet doen, de binnenkant van de camper niet in 1x koud waait. Natuurlijk koelt het af, maar het houdt de wind er wel uit. We hebben ook een gordijn voor de schuifdeur, wat we alleen in de winter ophangen. Het gordijn bij de achterdeuren hebben we het hele jaar door in de camper. Wij reizen meestal naar bestemmingen waar het ook in de zomer niet perse heel heet is. (Scandinavië en Schotland bijvoorbeeld) De gordijnen aan de achterdeuren ruimen we dus nooit op. Ik denk dat als ik naar een super warm land zou reizen, ik de gordijnen gewoon thuis zou laten.
- Isolatie voor de ramen
Ken je die reflecterende isolatie matjes met zuignapjes? Ondingen! Het is altijd een gedoe om ze op te hangen en vallen halverwege de nacht toch weer naar beneden. We hebben dat opgelost door twee stukken triplex op maat te zagen en te beplakken met armaflex. Vervolgens hebben we een stukje hoekijzer aan de onderkant van het raam bevestigd. Aan de bovenkant een gaatje waar de sluiting in valt. Raamisolatie 2.0.
Bevalt deze isolatie goed?
Jazeker! We zijn begonnen met alleen de isolatie van schapenwol en armaflex. We hadden toen alleen kleine/dunnere gordijntjes die alleen het raam bedekten. Uiteindelijk was dat meer tegen de inkijk dan voor isolatie. Bij koude nachten voelde je duidelijk dat de kou via die kant binnen kwam. We hadden geen condens op de deuren, dus dat zat wel goed. Maar zodra de temperatuur onder de 5-8 graden zakte merkten we zeker dat de bus sneller afkoelde. Toen we steeds vaker en langer in de winter op reis gingen, wintersport bijvoorbeeld, hebben we eerst de gordijnen opgehangen. Dat scheelde enorm! Als laatste hebben we de raam isolatie gemaakt. Voor wat de isolatie overall betreft zijn we ook erg tevreden. We duiken graag en hebben bijna altijd natte duikspullen bij ons. In de witte kist die je op de foto ziet staat standaard een klein laagje water van druipend duikmateriaal. En toch is onze camper niet vochtig en hebben we na bijna vijf jaar geen last van roest of schimmel.
Een voorbeeld uit de praktijk
Als we ’s ochtends wakker worden is het buiten 5 graden. Binnen is het 10 graden. We hebben ’s nachts geen kachel aan. Hoe kouder het wordt, hoe kleiner het verschil tussen buiten en binnen wordt. Als we met zijn tweetjes in de camper slapen blijft het binnen warmer dan in mijn eentje. Onze lichamen stralen warmte uit en met zijn tweetjes zijn we warmer dan in mijn eentje. Uiteindelijk wordt het echt wel koud in de camper. Kamperen in de sneeuwstorm op IJsland bij -8, maakt dat het binnen in de camper ook onder nul raakt. Vooral als het erg hard waait wordt het snel koud in de camper. De isolatie werkt goed, maar verricht geen wonderen. Je slaapt uiteindelijk nog steeds in een stalen blik op wielen.
Met deze complete set aan verschillende isolatie technieken hebben we een lekker warm campertje en genieten we ook in de winter heel comfortabel van het camperleven!
Wil je meer lezen over winterse avonturen?
Ik schreef al eens over hoe je warm blijft in je camper. Andere handige wintertips dus!
Of misschien deze: In de winter kamperen op IJsland. Dat was echt één van de mooiste camperreizen tot nu toe!
Willenans van Dam
2024-05-31 at 14:54Vraagje: wat heb je voor rail gebruikt voor de gordijnen?
Groet,
Willenans
Jantina
2024-06-03 at 07:19Hallo Willenans! Onze gordijnrails zijn eenvoudige gordijnrailsjes uit de bouwmarkt. Niks bijzonders eigenlijk. We hebben ze op maat gemaakt en vast geschroefd.
Groetjes Jantina!