Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld

Activiteiten op de Faeroer Eilanden

De Faeroer eilanden liggen in de Atlantische oceaan, ergens in het midden tussen Denemarken, Schotland en IJsland. 
Het is er groen en ruig.
Er is geen massa toerisme.
Er zijn zoveel activiteiten op Faeroer eilanden, je hoeft je er geen moment te vervelen. In een eerder blog schreef ik al over de Faroer eilanden en hoe je er komt met je eigen camper. In dit blog vertel ik je wat je er zoal kunt doen aan activiteiten. Keuze genoeg voor een actieve vakantie! 

Wat te doen op de Faeröer eilanden?

faeroer eilanden wandelen

Wandelen

Er zijn echt waanzinnig mooie wandelingen op de eilanden. Aan mooie uitzichten geen gebrek en er is genoeg keuze tussen lange wandelingen, zelfs meerdaagse hikes. Er zijn ook genoeg korte wandelingen om uit te kiezen.  In dit online magazine kun je een aantal prachtige routes bekijken. Het zijn gratis wandelroutes en goed beschreven. – https://issuu.com/visitfaroeislands/docs/vfi_hiking_uk_hq.compressed

Mijn eigen favoriete wandeling was de wandeling langs het meer Sørvágsvatn naar de waterval Bøsdalafossur. Een prachtig gezicht hoe het meer eindigt aan de klif en het water via de waterval in zee stroomt.

Een andere wandeling van 8 km die ik maar voor een deel gelopen heb is de wandeling van het dorp Bøur naar het afgelegen dorpje Gasadalur. Vlak voordat je de tunnel in gaat kun je je auto parkeren en je loopt dan langs de kliffen met -alweer- prachtige uitzichten. Helaas kon ik de wandeling niet afmaken vanwege het weer.
Ik wandelde in mijn eentje en het waaide erg hard. Dat waren niet de juiste omstandigheden om de wandeling af te maken.

Het is een goed idee om je goed voor te bereiden als je gaat wandelen op de eilanden. Het weer is er erg verraderlijk. Terwijl je vertrekt in prachtig helder weer, kun je na een uurtje in potdichte mist belanden. Het is niet voor niks dat ze speciale folders uitgeven met “wandel-regels”. Voor je eigen veiligheid, maar ook ter bescherming van de natuur. 
Veel wandelingen worden ook aangeboden onder begeleiding van een gids. Misschien ben je niet zo ervaren in het wandelen door de natuur of vind je het juist fijn om terwijl je wandelt van alles over de omgeving en de eilanden te weten te komen.  

wandelen op de faeroer eilanden

Wandelingen met gids:

Goed om te weten is dat je bij de meeste wandelingen over de grond van een local loopt. Het is dus privé eigendom. Dat maakt dat je bij sommige wandelingen een bedrag moet betalen. De hoogte van dit bedrag varieert erg. Je betaalt de eigenaar voor het wandelen over zijn terrein. Meer informatie daarover vind je op hiking.fo.

Fietsen op de Faeroer eilanden

Als je met de camper naar de Faeroer eilanden gekomen bent kan het natuurlijk zijn dat je je eigen fietsen hebt meegenomen.
Maar als je dat niet hebt gedaan dan kun je fietsen huren bij  Berit & Bartal van rentabike.fo.
Je kunt er terecht voor een mountainbike of een citybike, al dan niet elektrisch.  Ik fietste met hen een tour rondom Torshavn in de vorm van een excursie. Superleuk, een echte aanrader. We fietsten langs de kust, door de stad, mooie uitzichten én door het oude gedeelte van de stad. Onderweg vertelden ze van alles over het landschap, de bevolking, geschiedenis en de toekomst en ontwikkeling.  Ze doen een aantal tours als excursie, maar je kunt ook contact met ze opnemen voor een privé tour. Zo kun je zelf kiezen hoe ver je wilt fietsen, in wat voor terrein of omgeving. Zo heb je je eigen custom tour geheel naar jouw fietservaring. 

activiteiten op de faeroer eilanden

Paardrijden

Ondanks dat het paardrijden niet zo bekend is als op IJsland, kun je wel héél goed paardrijden op de eilanden. Er zijn een paar rijstallen waar je terecht kunt: 
1. Berg Hestar – in de buurt van Torshavn
2. Davidsen Hestar – in de buurt van het vliegveld op Vagar
3. Fjallaross – in de buurt van Torshavn.
Op de Faeroer hebben ze hun eigen ras, de Faroese pony. Je kunt dit specifieke ras rijden bij Fjallaross. Wil je niet rijden maar ben je wel geïnteresseerd in dit ras, dan kun je ook bij Fjallaross terecht voor het verhaal van deze bijzondere pony. 

Vogels kijken

Dankzij de ligging en de omgeving van de eilanden zijn de Faeroer de perfecte plaats voor veel (trek-) vogels. De eilanden hebben de grootste vogeldichtheid ter wereld. Daar gaat je hart als vogelaar toch sneller van kloppen!
En heb je het idee dat vogels kijken niet echt iets voor jou is? Ga dan Papegaaiduikers kijken. Ze zijn zo schattig!
Van mei tot september komen de papegaaiduikers aan land om te broeden en hun jongen groot te brengen. Je kunt ze het beste bekijken op het eiland Mykiness. Wat ons direct naar punt 6 brengt. 

Mykiness

Tijdens de zomermaanden kun je naar het eiland Mykiness met de veerboot die twee keer per dag vaart.
In de wintermaanden vaart deze ferry niet en kun je met de helikopter. Je kunt natuurlijk in de zomer óók met de helikopter.
Een eiland vol vogels, prachtige natuur, wandelen naar een vuurtoren. Voor veel mensen is dit de highlight van hun vakantie.  Alleen het vervoer naar het eiland toe is al mooi. Ik zou zeker proberen om het met de helikopter te doen. Als het weer het toe laat althans.  In de Faroe eilanden is een ritje met de helikopter helemaal niet zo duur. Het is een onderdeel van transport. Je kunt er daarom ook niet een rondvlucht doen, maar alleen van a naar b vliegen. Maar zeg nou zelf, dat is toch soort van het zelfde in zo’n omgeving?  Meer informatie over Mykiness en een helikopterritje lees je hier: http://visitvagar.fo/welcome-to-vagar/about/about-vagar-and-mykines/mykines/transport-to-mykines/

Door mooie dorpjes slenteren

De kleine dorpjes op de verschillende eilanden zijn prachtig. Kleine communities, gelegen aan de rand van kliffen. Ik vond de dorpjes Gjogv, Funningur en Bøur supermooi. Als je vanuit de bergen naar beneden rijdt zie je ze beneden al aan de kust liggen. Mooie gekleurde huisjes, daken met gras en kleine straatjes en steegjes om doorheen te slenteren. Helaas heb ik het dorpje Saksun gemist door het slechte weer wat ik op mijn laatste dag had. Veel mensen vinden dit het mooiste, meest authentieke dorpje van de Faeroer eilanden.

 • Gjogv
  Gjogv is het meest noordelijke dorpje op het eiland Eysturoy. Het is maar een heel klein dorpje en dan staan er ook nog een groot deel vakantiehuisjes in het dorp. Maar die zien er hoe dan ook prachtig uit.
  Gjogv betekent “kloof” in het Faeroes. En dat omschrijft het dorpje precies. Het ligt namelijk aan een kloof die vanuit zee het dorpje in komt. Een prachtig punt om over zee uit te kijken.
  (en in de zomer wafels eten bij het kleine restaurantje naast de kloof)
 • Funningur
  Funningur ligt vlakbij Gjogv, je kunt ze beide bekijken op de zelfde dag/rondrit. De afdaling vanuit de bergen is prachtig. Je ziet het dorpje met zijn gekleurde huisjes al vanaf boven liggen.
  Je hebt een prachtig uitzicht over de fjord en het kerkje van Funningur is héél fotogeniek. Als je zin hebt in een korte maar vrij steile wandeling, wandel dan naar Hvíthamar. Je hebt er uitzicht over de Funningsfjørður fjord en de omliggende bergen.
  Ik kwam er bij toeval en ik werd uit mijn sokken geblazen. Zowel door de wind als door het uitzicht. Zéker de klim waard!
 • Bøur
  Nog zo’n ieniemienie dorpje. Er wonen maar iets van 60/70 mensen ofzo. Het is vlakbij het vliegveld en ligt prachtig aan het water.
  Het zijn houten huisjes, veel met gras op het dak. Smalle steegjes met hier en daar een doorkijkje naar de fjord of juist richting de bergen.
  Ik genoot van mijn kleine rondje slenteren door dit dorpje.
  Als ik niet in een camper rond zou reizen, zou dit een dorpje zijn waar ik wel een paar nachten zou willen overnachten. Het is ook het beginpunt van een paar prachtige wandelingen, oa de wandeling naar Gasadalur.
 • Gasadalur
  Dit dorpje vond ik als dorpje ansich niet zo héél bijzonder. En toch staat ie in mijn lijstje van “leuke dorpjes om te bezoeken”. Dat komt door de bijzondere geschiedenis. Het dorpje was voor lange tijd alleen te voet over de berg bereikbaar. Nu kun je er via een tunnel naar toe, die pas in 2006 gebouwd werd. De tunnel werd gebouwd voor het bezoek van de Deense koningin zodat ze niet over de berg hoefde te hiken. Bizar!
 • Saksun
  Wat had ik een spijt dat ik niet naar dit dorpje kon gaan! Maar het waaide zó hard dat ik met mijn camper de weg niet op kan. Het weer op de Faeroer eilanden is veranderlijk en in de winter helemaal.
  Saksun ligt boven een prachtige inham van een fjord. Bij laag water kun je heerlijk wandelen langs de rand van het water.
  Het dorpje zelfs heeft weer die mooie huisjes met gras op de daken. Een prachtig uitzicht heb je vanuit het dorpje over het water en de omringende bergen.

Watervallen fotograferen

Of je de watervallen nou fotografeert of er gewoon naar kijkt en geniet, ze zijn prachtig.

 • Mulafossur
  Met stip op één is de waterval in het dorpje Gasadalur, Mulafossur. Je kunt bijna geen informatie over de Faeroer eilanden lezen zonder een plaatje van deze waterval te zien. Een icoon!
  Een tip: wandel niet alleen het standaard paadje rechtstreeks naar de waterval, maar wandel ook verder langs de rand van de kliffen. Prachtige uitzichten!
 • Fossa
  Dit is de hoogste waterval van de eilanden, maar liefst 140 meter. Hij komt prachtig in twee delen de berg naar beneden. Je vindt de waterval op het eiland Streymoy, ongeveer 5 kilometer voordat je bij het dorp Tjornuvik aankomt.
  Je kunt vervolgens de waterval gemakkelijk bekijken. Maar je kunt het ook de moeilijkere manier doen en er een wandeling maken. Je kunt dan naar de tweede laag van de waterval lopen.
 • Bøsdalafossur
  Dit is de waterval die ik ook noemde onder het kopje “wandelen”. Het meer Leitisvatn loopt aan het einde uit over de klif en vormt daar de waterval Bosdalafossur. In combinatie met de wandeling en het uitzicht over de kliffen vond ik het erg indrukwekkend!

Roadtrippen langs de Buttercup routes

Eigenlijk vond ik álle wegen mooi die ik op de Faroer gereden heb. Maar omdat sommige routes toch net iets mooier zijn dan andere hebben ze die een aparte naam gegeven: de Buttercup routes.
Als je een kaartje op pikt in je accommodatie, tourist info of zelfs in een supermarkt dan zie je ze aangegeven staan met een klein geel bloemetje. Langs de weg zie je het gele bloemetje ook op groene bordjes.

Faeroer eilanden roadtrip

Stedentrip Torshavn

Oke. Stedentrip is wellicht een beetje een overdreven woord voor een dagje in de stad Torshavn. Wij zouden deze hoofdstad met 20.000 inwoners vergelijken met een klein stadje. Toch kun je er écht een leuke middag doorbrengen. Een dag als je lekker uitgebreid luncht of een fietsexcursie gaat doen.
Het mag dan één van de kleinste hoofdsteden van Europa zijn, Torshavn verdient een dagje je aandacht!

Wat te doen in Torshavn

Activiteiten Faeroer eilanden

Vestmanna vogelrotsen

Ga op excursie naar de Vestmanna vogelrotsen. Op deze trip vaar je met een boot langs de rotsen en zeegrotten van de kliffen bij Vestmanna. De tour duurt twee uur en in die tijd zie je hoge kliffen, sommige wel 600 meter hoog, vanaf het water.
Smalle doorvaarten, hoge kliffen vol met broedende zeevogels. Je ziet grotten, rotsformaties en diepe kloven. Als het weer goed genoeg is, vaar je zelfs door een grot heen en kom je aan de andere kant van de klif weer naar buiten.
Omdat het voor deze tour redelijk weer moet zijn én het broedseizoen moet zijn om de vogels te kunnen bekijken kun je deze dagtocht boeken vanaf mei tot eind augustus. Vergeet je verrekijker niet en neem eventueel een reispilletje in als je snel zeeziek wordt.
Voor meer informatie en boekingen kun je hier terecht: Vestmanna birdcliffs excursie

Liever meer avontuur

Niet avontuurlijk genoeg? Gelukkig zijn er ook avontuurlijke activiteiten op de Faeroer eilanden. Wat denk je van:

10+ activiteiten op de faeroer

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.