Volg me op mijn socials

Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit

Toen we besloten een bestelbus om te bouwen naar een camper hebben we goed nagedacht over de elektriciteit. Omdat ik altijd en overal foto’s wil maken, of ik nu aan het werk ben of niet, wil ik niet afhankelijk zijn van een camping voor mijn stroomvoorziening. Bestelbus ombouwen tot camper – electriciteit. Ik wil mijn camera-accu’s op kunnen laden, de batterijen voor de flitser en de profoto, maar ook de gopro en de drone. Tel daar de laptop en de telefoon bij op en je bent heel wat uurtjes stroom verder.  

Sommige dingen kunnen opgeladen worden terwijl we onderweg zijn van a naar b. Gewoon met een plugje in de sigarettenaansteker van de bus. Onze telefoons, de gopro en de drone kunnen daar best aan opgeladen worden. Voor de camera accu’s en de laptop is dat ding niet geschikt. Die moeten gewoon in het stopcontact.

electriciteit camper aanleggen

In het eerste stadium waarin we nadachten over alle dingen die we nodig hadden om de bestelbus om te bouwen tot camper had ik zelf nog niet eens nagedacht over verlichting, de koelkast, de kraan en de waterkoker. Het is wel duidelijk waar mijn prioriteiten lagen he? Gelukkig weet Marco er meer van, haha.  

Met een aantal landen in gedachten waar wildkamperen is toegestaan, moesten we ook nadenken over hoe we gebruik konden blijven maken van elektriciteit als we 2 of 3 nachten ergens in the middle of nowhere kamperen. Noorwegen en Zweden zijn heel bekend als land waar je wild mag kamperen, maar ook in Schotland, Finland, Polen, Frankrijk en Zwitserland mag je buiten de camping kamperen. (uiteraard onder bepaalde voorwaarden, maar da’s logisch)  

Rekening houdend met bovenstaand besloten we toch een zonnepaneel op het dak te bouwen met een accu om elektriciteit op te slaan.   We kunnen nu afhankelijk van het weer, rustig de camper een aantal dagen stil laten staan. Zodat wij uitgebreid de omgeving  kunnen ontdekken, kunnen wandelen, fietsen en fotograferen.

electriciteit in de camper

Wat hebben we aan stroom in onze camper gebouwd?

Marco heeft het volgende in de bestelbus gebouwd:  

150Ah Gel accu extreme deep cycle, voordelen zijn onder andere dat deze gasdicht is (montage in leefruimte), onderhoudsvrij, tot 30% ontladen kunnen worden (tegen 50% bij andere accu’s) en lange levensduur.    

MPPT-laadregeling, deze zorgt ervoor dat het zonnepaneel optimaal benut wordt en tot 30% meer energie naar de accu gaat in vergelijk met een PWM-controller.  

175 W Zonnepaneel Door de gevoeligheid van de zonnecellen laadt het paneel zodra er licht opvalt, hij laadt zelfs een beetje als het bewolkt is. De capaciteit van het paneel is voldoende om de accu geladen te houden, ook als we niet veel rijden en toch gebruik maken van de elektrische voorzieningen.   

 Accumonitor. Hiermee houden we de staat van de accu in de gaten. Onder andere de laad- of ontlaadsstroom en hoe vol de accu nog is.
Wij gebruiken deze van Victron

Accuscheider. Dit relais zorgt ervoor dat de huishoudaccu en de startaccu gescheiden zijn van elkaar tenzij een van beide accu’s vol zit. Als een van de accu’s maximaal geladen is gaat de laadstroom automatisch ook naar de andere accu. Hierdoor wordt tijdens het rijden de huishoudaccu door de dynamo opgeladen en bij stilstand de startaccu door het zonnepaneel. De accuscheider voorkomt ook dat als de huishoudaccu leeg is de startaccu ontladen wordt. Andersom, als de startaccu leeg is kun je de accuscheider overbruggen om de auto toch te kunnen starten.
Wij gebruiken de Victron Cyrix-ct combiner relais 12/24V-120A – je kunt hem hier bekijken.

Zuivere Sinus Omvormer, . Een zuivere sinus omvormer maakt van 12V een stabiele 230V wisselspanning die geschikt is om een laptop of andere apparaten op aan te sluiten. De zuivere sinus voorkomt dat apparatuur beschadigd raakt door een niet constante wisselspanning.

Elektriciteit camper

Meer elektriciteits-spul

Naast verlichting en de koelkast zijn er een aantal USB-laadpunten en natuurlijk de elektriciteit die naar de standkachel gaat. Met een kacheltje kunnen we ons kampeer seizoen enorm verlengen. Misschien zelfs op wintersport! De standkachel verbruikt energie voor de ontsteking van de brandstof, het aandrijven van de ventilator en de brandstofpomp. Omdat de standkachel gebruikt wordt als de auto stilstaat komt de energie uit de huishoudaccu.  

Marco heeft het hele gebeuren netjes weggewerkt in “de garage” onder het bed. Een klein deurtje ervoor voorkomt dat er bagage, duik- of fietsspullen eletriciteitsdraden lostrekken en zit alles veilig op zijn plek. Zo ziet dat er uit.

elektriciteit aanleggen camper

Elektriciteit schema camper

Ben je op zoek naar een elektriciteit schema om stroom aan te leggen in je camper? In het ebook wat ik schreef over het bouwen van een camper staat een schema voor de elektriciteit.

Ben je net begonnen met het bouwen?

Of misschien moet je nog beginnen. Lees dan ook De basis van de camperbouw – waar je moet beginnen als je een camper wilt bouwen.

 
 
 
 

Bestelbus ombouwen tot camper - elektriciteit


Stroom weggewerkt in camper

 

 

Camper bouwen electriciteit

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

16 Comments
 • Ernst

  2018-02-18 at 19:54 Beantwoorden

  Hi Jantina, hier Ernst (van Astrid & Lorcé B&B) . Aangezien wij, inmiddels 5 weken aan het zwerven zijn. (Jeep Cherokee met tent op het dak) vooral zuid Europa Sp/P/Sp en nu It. Ook omdat het daar redelijk wel wat zachter van climaat is , wil ik je wijzen op een fantastische app; park4night . Hier op vindt je vrijkampeer plekken, parkeerplaats campeer plekken en campings. Vooral de eerste hebben we al dankbaar gebruik van gemaakt. Lijkt mij ook wel wat voor jullie. Of misschien kennen jullie die app al. Maakt niet uit veel avontuur in jullie komende campe(e)r trip. Groet Ernst (en Astrid)

  • Jantina

   2018-02-20 at 23:18 Beantwoorden

   Hoi Ernst en Astrid, wat leuk om te lezen! Hoe bevalt jullie trip?
   Dank je wel voor de tip, ik ga die app zeker downloaden als ik thuis ben. We gebruiken hier in Nieuw Zeeland een soortgelijke app en dat werkt ook perfect!
   Veel plezier nog in zuid Europa, klinkt goed!

 • Hester

  2019-04-23 at 19:58 Beantwoorden

  Hi Jantina, leuke blog heb je! We hebben een paar weken geleden een ‘kale’ bestelbus gekocht die we ombouwen tot camper dus we halen veel info en inspiratie uit je site. Op dit moment zijn we aan het puzzelen op de elektra. Een lastig onderdeel maar wel heel belangrijk. Je bovenstaande blog helpt ons daar enorm bij. Omdat de links niet allemaal meer doorverwijzen naar de producten, heb je ook een overzicht van jullie onderdelen?

  Groet Hester

  • Jantina

   2019-04-23 at 21:07 Beantwoorden

   He hoi Hester, wat mooi om te lezen dat ik jullie op weg kan helpen! Ik heb wel een lijstje, of in ieder geval gedeeltelijk. Wil je me ee email sturen?

 • Jop

  2019-09-22 at 17:18 Beantwoorden

  Hoi Jantina,

  Wat een fijne blog! En erg prettig om dit alles te lezen!
  Ik bevind me nog in de oriënterende fase, maar maak graag van jullie info gebruik om alles wat concreter te maken 🙂

  Ik probeerde, evenals Hester, de linkjes uit naar de producten en vroeg me eveneens af of je het overzichtje zou kunnen mailen..? Dat zou iig enorm helpen!

  Wil je dat ik je ook een mail stuur?
  Alvast bedankt!!!

  Groetjes Jop

 • Vince Bleeker

  2019-10-10 at 17:12 Beantwoorden

  Heyyy echt super netjes weg gewerkt alle elektra, ik ga samen met mijn vader dit jaar een bus ombouwen tot camper. Het enige waar wij tegen aanlopen is welke producten we het beste kunnen kopen voor het complete elektrische circuit en hoe het elektrische schema er dan uit ziet. Ik heb zelf al wat opgesteld maar hoe wij alles op elkaar aanmoeten sluiten op de stoppenkasten enz is echt de grootste vraag. Zouden jullie mij hierbij een richting op kunnen helpen. Alavast super bedankt! Gr vince

  • Jantina

   2019-10-26 at 21:21 Beantwoorden

   He hoi Vince, dat klinkt als een supertof plan! Ik ben op dit moment aan het schrijven over oa. electriciteit en het bijbehorende schema. Daar heb je nu nog niet zo veel aan, maar als je af en toe op mijn blog blijft kijken óf je aanmeld voor mijn nieuwsbrief, dan ben je de eerste die t kan lezen!

 • Herman vd Eertwegh

  2020-06-16 at 16:07 Beantwoorden

  Inderdaad. Ik ben ook op zoek naar een eenvoudig overzicht van produkten die je nodig hebt om een compleet electrisch circuit in een camper te bouwen. Ook een schema hoe je alles aan moet sluiten zou zeer welkom zijn. Een soort “ electrisch circuit in camper voor dummy’s”.

  • Jantina

   2020-06-22 at 07:51 Beantwoorden

   Hoi Herman,
   In het digitale boek wat ik geschreven heb kun je exact lezen welke materialen we gebruikt hebben en een duidelijk schema van de elektriciteit. (maar ook van het water bijvoorbeeld)
   Je kunt hem boven aan de pagina vinden en bestellen, als ebook maar ook als echt papieren boek.

 • sjors

  2021-01-07 at 21:14 Beantwoorden

  Mooi omschreven allemaal. Ik heb net je boek gekocht. Vooral voor het elektra gedeelte. Super omschreven maar nu heb ik eigenlijk nog niet gezien hoe alles precies aangesloten zit/moet worden.

 • Philippe Opdebeeck

  2021-03-23 at 10:16 Beantwoorden

  Is de papieren versie even up-to-date en volledig als de ebook?
  Een echt boek leest toch net wat makkelijker
  Lijkt exact wat ik nodig heb

  • Jantina

   2021-03-23 at 10:34 Beantwoorden

   Hallo Philippe,
   Ja de inhoud van de papieren versie is het zelfde als van het e-book. Je hebt zelfs toegang tot de lijst met materialen die wij voor onze camper gebruikt hebben.
   Veel bouwplezier!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.