Volg me op mijn socials
Schrijf je in
en krijg 1x per maand email van me
* = required field

Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit

Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit

Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit

Toen we besloten een bestelbus om te bouwen naar een camper hebben we goed nagedacht over de elektriciteit. Omdat ik altijd en overal foto’s wil maken, of ik nu aan het werk ben of niet, wil ik niet afhankelijk zijn van een camping voor mijn stroomvoorziening. Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit.
Ik wil mijn camera-accu’s op kunnen laden, de batterijen voor de flitser en de profoto, maar ook de gopro en de drone. Tel daar de laptop en de telefoon bij op en je bent heel wat uurtjes stroom verder.

 

Sommige dingen kunnen opgeladen worden terwijl we onderweg zijn van a naar b. Gewoon met een plugje in de sigarettenaansteker van de bus. Onze telefoons, de gopro en de drone kunnen daar best aan opgeladen worden. Voor de camera accu’s en de laptop is dat ding niet geschikt. Die moeten gewoon in het stopcontact.

 

In het eerste stadium waarin we nadachten over alle dingen die we nodig hadden om de bestelbus om te bouwen tot camper had ik zelf nog niet eens nagedacht over verlichting, de koelkast, de kraan en de waterkoker. Het is wel duidelijk waar mijn prioriteiten lagen he?
Gelukkig weet Marco er meer van, haha.
Met een aantal landen in gedachten waar wildkamperen is toegestaan, moesten we ook nadenken over hoe we gebruik konden blijven maken van elektriciteit als we 2 of 3 nachten ergens in the middle of nowhere kamperen.
Noorwegen en Zweden zijn heel bekend als land waar je wild mag kamperen, maar ook in Schotland, Finland, Polen, Frankrijk en Zwitserland mag je buiten de camping kamperen. (uiteraard onder bepaalde voorwaarden, maar da’s logisch)

 

Rekening houdend met bovenstaand besloten we toch een zonnepaneel op het dak te bouwen met een accu om elektriciteit op te slaan.
We kunnen nu afhankelijk van het weer, rustig de camper een aantal dagen stil laten staan. Zodat wij uitgebreid de omgeving  kunnen ontdekken, kunnen wandelen, fietsen en fotograferen.

 

Bestelbus ombouwen tot camper - elektriciteit

 

Wat hebben we aan stroom in onze camper gebouwd?

 

Marco heeft het volgende in de bestelbus gebouwd:
 150Ah Gel accu extreme deep cycle, voordelen zijn onder andere dat deze gasdicht is (montage in leefruimte), onderhoudsvrij, tot 30% ontladen kunnen worden (tegen 50% bij andere accu’s) en lange levensduur.

 

 MPPT-laadregeling, deze zorgt ervoor dat het zonnepaneel optimaal benut wordt en tot 30% meer energie naar de accu gaat in vergelijk met een PWM-controller.

 

 150W Zonnepaneel, ook wel daglichtpaneel. Door de gevoeligheid van de zonnecellen laadt het paneel zodra er licht opvalt. De capaciteit van het paneel is voldoende om de accu geladen te houden, ook als we niet veel rijden en toch gebruik maken van de elektrische voorzieningen.

 

 Accumonitor. Hiermee houden we de staat van de accu in de gaten. Onder andere de laad- of ontlaadsstroom en hoe vol de accu nog is.

 

 Accuscheider. Dit relais zorgt ervoor dat de huishoudaccu en de startaccu gescheiden zijn van elkaar tenzij een van beide accu’s vol zit. Als een van de accu’s maximaal geladen is gaat de laadstroom automatisch ook naar de andere accu. Hierdoor wordt tijdens het rijden de huishoudaccu door de dynamo opgeladen en bij stilstand de startaccu door het zonnepaneel. De accuscheider voorkomt ook dat als de huishoudaccu leeg is de startaccu ontladen wordt. Andersom, als de startaccu leeg is kun je de accuscheider overbruggen om de auto toch te kunnen starten.

 Zuivere Sinus Omvormer, 600W. Een zuivere sinus omvormer maakt van 12V een stabiele 230V wisselspanning die geschikt is om een laptop of andere apparaten op aan te sluiten. De zuivere sinus voorkomt dat apparatuur beschadigd raakt door een niet constante wisselspanning. Of de 600W voldoende is zal nog blijken, tijdens de korte tripjes (zoals deze naar Amsterdam) was dit geen probleem.

 

Bestelbus ombouwen tot camper - elektriciteit

 

Naast verlichting en de koelkast zijn er een aantal USB-laadpunten en natuurlijk de elektriciteit die naar de standkachel gaat. Met een kacheltje kunnen we ons kampeer seizoen enorm verlengen. Misschien zelfs op wintersport! De standkachel verbruikt energie voor de ontsteking van de brandstof, het aandrijven van de ventilator en de brandstofpomp. Omdat de standkachel gebruikt wordt als de auto stilstaat komt de energie uit de huishoudaccu.

Marco heeft het hele gebeuren netjes weggewerkt in “de garage” onder het bed. Een klein deurtje ervoor voorkomt dat er bagage, duik- of fietsspullen eletriciteitsdraden lostrekken en zit alles veilig op zijn plek. Zo ziet dat er uit.

Bestelbus ombouwen tot camper – elektriciteit

 

Bestelbus ombouwen tot camper - elektriciteit5 Comments

 • Ernst

  18.02.2018 at 19:54 Reply

  Hi Jantina, hier Ernst (van Astrid & Lorcé B&B) . Aangezien wij, inmiddels 5 weken aan het zwerven zijn. (Jeep Cherokee met tent op het dak) vooral zuid Europa Sp/P/Sp en nu It. Ook omdat het daar redelijk wel wat zachter van climaat is , wil ik je wijzen op een fantastische app; park4night . Hier op vindt je vrijkampeer plekken, parkeerplaats campeer plekken en campings. Vooral de eerste hebben we al dankbaar gebruik van gemaakt. Lijkt mij ook wel wat voor jullie. Of misschien kennen jullie die app al. Maakt niet uit veel avontuur in jullie komende campe(e)r trip. Groet Ernst (en Astrid)

  • Jantina

   20.02.2018 at 23:18 Reply

   Hoi Ernst en Astrid, wat leuk om te lezen! Hoe bevalt jullie trip?
   Dank je wel voor de tip, ik ga die app zeker downloaden als ik thuis ben. We gebruiken hier in Nieuw Zeeland een soortgelijke app en dat werkt ook perfect!
   Veel plezier nog in zuid Europa, klinkt goed!

 • Werken op reis vanuit de camper - JantinaScheltema.nl

  22.11.2018 at 11:46 Reply

  […] het dak van de camper. Met een omvormer kan ik daarmee óók mijn laptop en cameraspullen opladen. Over de elektriciteit in de camper kun je hier meer lezen.  Op deze manier kan ik én rustig doorwerken zodat mijn klanten niet lang hoeven te wachten op mijn […]

 • Hester

  23.04.2019 at 19:58 Reply

  Hi Jantina, leuke blog heb je! We hebben een paar weken geleden een ‘kale’ bestelbus gekocht die we ombouwen tot camper dus we halen veel info en inspiratie uit je site. Op dit moment zijn we aan het puzzelen op de elektra. Een lastig onderdeel maar wel heel belangrijk. Je bovenstaande blog helpt ons daar enorm bij. Omdat de links niet allemaal meer doorverwijzen naar de producten, heb je ook een overzicht van jullie onderdelen?

  Groet Hester

  • Jantina

   23.04.2019 at 21:07 Reply

   He hoi Hester, wat mooi om te lezen dat ik jullie op weg kan helpen! Ik heb wel een lijstje, of in ieder geval gedeeltelijk. Wil je me ee email sturen?

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: