Volg me op mijn socials

Bestelbus ombouwen tot camper – isolatie

Bestelbus ombouwen tot camper

Een bestelbus ombouwen tot camper, van leeg koekblik tot gezellig huisje. Na het kopen van onze Fiat Ducato L2H2 kon de grote planning beginnen. Het bouwen van de camper was een hele klus, niet alleen qua werk maar vooral wat voorbereiding betreft. 


We hebben veel avondjes zitten kletsen, fantaseren, googlen en tekenen.  Hoe bouwen we die kale, blikken bak om tot een gezellig en vooral comfortabel huisje op wielen?  

We zijn begonnen met lezen en heel veel plaatjes kijken. Oke. Eerlijk is eerlijk: Marco las en ik keek plaatjes. Pinterest hielp mij ontzettend met het vinden van mooie artikelen.
Nu de camper af is heb ik al onze ervaringen gebundeld tot een ebook. Op die manier heb je alle informatie bij elkaar en hoef jij niet héél internet af te struinen en kun je snel aan de slag!

Bed, kastjes, koelkast, handigheidjes, keuken, opbergruimte. Allemaal super leuke ideeën en we konden niet wachten voor we konden beginnen met het bouwen van de camper.

Maar helaas. Eerst moest er veel voorwerk gedaan worden. Want voor er kastjes aan de wand kunnen en een matras op het bed kan, moesten we nadenken over hoe we het warm cq koud konden houden in de camper.

Belang van isolatie in je camper

Natuurlijk willen we in de zomer niet uit de camper drijven als we in een warm land zijn (of we een onverwacht hete Nederlandse zomer hebben) én we wilden ook graag op pad in het najaar of zelfs in de winter op wintersport kunnen met de camper.

Dat betekent dat de camper zo goed mogelijk geïsoleerd moest worden, maar ook dat de ventilatie goed op orde is.

De redenen zijn makkelijk te bedenken

 • Isolatie om het warm te houden.
 • Ventilatie om het fris te houden.

Iets minder voor de hand liggend is misschien dat:

 • Isolatie het ook koel houd
 • Ventilatie fijn is voor (kook-) geurtjes, frisse lucht en vooral – vochtregulatie

Nadat we de hele bus van voor naar achteren schoon gemaakt hebben, konden we beginnen met de bestelbus ombouwen tot camper. We zijn begonnen met de isolatie. We hadden op dat moment al een idee over hoe we de bus in zouden richten, maar nog geen definitief plan. Voor een groot deel van de isolatie was dit geen probleem, we pakten de ombouw van bestelbus tot camper als volgt aan en begonnen met het plakken van de isolatie.

ISOLATIE OP DE WANDEN VAN DE CAMPER

We hebben X-trem gebruikt in 20 mm dikte. De voordelen van X-trem:

 • Gemakkelijk op maat te snijden
 • Je kunt het makkelijk op de ondergrond plakken, ook als het niet helemaal vlak is
 • Het neemt geen vocht op
 • Het isoleert goed

Je kunt het materiaal zelfklevend kopen, maar wij hebben het zelf geplakt met tix. Je smeert de tix op de ondergrond en op de X-trem, even laten drogen en dan plakt het daarna echt goed vast. Zeg maar: muurvast.
Naast X-trem heb je ook Armaflex.

Wel even alle deuren open en zelfs buiten de bus smeren. Het stinkt héél erg.

Je kunt je X-trem isolatiemateriaal voor de camper hier kopen – www.jasicamp.nl
 
Bestelbus ombouwen tot camper
 

ISOLATIE OP DE BODEM VAN DE BESTELBUS

Op de bodem van de bus hebben we een ondervloer voor parketvloeren gelegd, 3,5 mm dik. Om de vloer af te werken hebben we betonplex gebruikt. Ziet er misschien iets minder mooi uit, maar is wel strak, netjes én watervast. Lees er meer over bij Bol.com

 
 
Isoleren van de vloer camperbouw
 
Bestelbus ombouwen tot camper, leggen van ondervloer

ISOLATIE IN PROFIELEN, HOEKJES EN GAATJES

De ruimten die we niet konden vullen met X-term hebben we opgevuld met schapenwolisolatie. Ook dit isoleert goed, neemt geen vocht op en is ongevoelig voor schimmel.
Door de open structuur houd je wel ventilatie in de holle profielen wat roestvorming tegen gaat.
Over de schapenwol hebben we een dampwerende plasticfolie geplakt zodat het achter de betimmering droog blijft.
 
Nu je nog overal bij kunt is het handig om ook alvast goed na te denken over waar je elektriciteit nodig hebt en waar de draden moeten komen. (later meer daarover)
 

VENTILATIE IN DE CAMPER

De grootste bedreiging voor je camper is vocht. En vocht heb je al heel snel door condens. Dus hebben we ook voor een goede ventilatie gezorgd:

 • Schapenwol isolatie in kleine ruimtes (neemt geen vocht op en ventileert goed)
 • Vochtwerend plastic
 • Dakluik

Als het lekker warm is buiten is de ventilatie natuurlijk amper een probleem. Je gooit gewoon de deuren open. Maar als het iets kouder is en je wilt het toch nog een beetje aangenaam houden zetten we het dakraam op een kiertje open in combinatie met één van de raampjes zodat het ietsje trekt. Vooral tijdens en vlak na het koken.

 

Ga jij ook een bus ombouwen naar camper en vond je dit artikel interessant? Lees dan ook deze artikelen:

Bestelbus ombouwen tot camper
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

17 Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.