Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld

Brood bakken op de camping

Brood bakken op de camping klinkt niet heel voor de hand liggend he?
Het bakken van brood is op zich al een uitdaging, met eindeloos kneden, deeg rijzen op een warme plek, meer kneden, de oven op de juiste temperatuur en dan is er ook nog iets met gluten die goed moeten zijn. Ik bedoel, in een vol uitgeruste keuken is dat al niet persé gemakkelijk.
En dan heb je in je camper ook niet een oven.
Misschien kun je een elektrisch oventje in je camper of caravan meenemen. Of je gebruikt een omniapan, ook wel wonderpan genaamd. Sommige mensen bakken er brood in of bakken er broodjes in af.
Hebben wij beide nog nooit gedaan. Alhoewel de Omniapan wel op mijn wensenlijstje staat.

Wij bakken brood overal en nergens als we met de camper op pad zijn, of we nu op een camping staan, wild kamperen of gewoon thuis zijn.
Er gaat niks boven vers, knapperig warm brood. Met boter en jam. Of bij een stoofpot om de saus op te deppen. En de bakker is niet altijd om de hoek. Dus zelf brood bakken zonder al te veel gedoe is leuk!
En lekker. Zei ik al dat het lekker is?

Waarom wil je dit brood maken?

De belangrijkste reden: dit brood is echt lekker. Haha, ik zeg het je!
Dit brood is perfect knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, maar nog wel stevig. Het ziet er ook nog eens mooi uit.
Het is het ideale brood voor als je met de camper op pad bent, want het kan gewoon rijzen terwijl je onderweg bent. Of ‘s nachts natuurlijk.
En ook niet geheel onbelangrijk: dit brood is heel gemakkelijk. Je hoeft niet lang te kneden, je hebt geen keukenmachine nodig.

Benodigdheden voor het gemakkelijke camperbrood

De eerste drie heb je al snel bij je als je gaat kamperen. De Dutch Oven hebben wij altijd bij ons. Een zware gietijzeren pan. Als je daar meer over wilt lezen kun je dat hier doen: Wat is een Dutch Oven

vers gebakken brood in de camper

Ingredienten

  • 1,5 cup lauw water
  • zakje gist (7 gram)
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 cup tarwe meel
  • 1,5 cup bloem

Een paar tips

Gist
Je kunt gewoon kant en klare zakjes gist kopen in de supermarkt. In mijn eigen supermarkt liggen ze met 7 gram inhoud, maar ik heb ook al eens met 11 gram gebruikt en verder dezelfde hoeveelheid ingredienten. Lukte ook prima.

Meel en/of bloem
Laat je niet tegenhouden door de twee soorten bloem in dit recept. Ik heb dit rustieke brood ook al eens met alleen tarwe gemaakt of met hele goedkope bloem. Beide prima gelukt. Het kan zijn dat je een beetje meer of minder water toe moet voegen omdat de ene bloem meer vocht op zuigt als het andere. Maak je geen zorgen, het deeg moet lekker plakkerig zijn en als je het brood een paar keer gebakken hebt dan weet je ongeveer hoe het moet voelen.
Het brood kan misschien wat steviger worden, wat minder gerezen of juist meer. Bij mij kwam het af en toe wat bijzonder gevormd uit de pan, maar was altijd lekker.

Plakkerig
Het deeg is echt heel plakkerig. Je hoeft het niet te kneden en geloof me, dat wil je ook niet. Als je er met je vingers aan zit, zit je binnen no-time onder het plakkerige brooddeeg.

Het deeg bewaren
Als het deeg gerezen is, kun je het bewaren in de koelkast. Je kunt het dan bijvoorbeeld s avonds voorbereiden en ‘s ochtends bakken.
Ik heb gelezen dat je het ook nog langer in de koelkast kunt bewaren, maar dat heb ik nog nooit gedaan.

Houdbaarheid van het brood
Dit brood kun je het beste dezelfde dag op eten. De dag erna is het al behoorlijk stevig, maar met jam of iets dergelijks nog wel te doen.

Brooddeeg maken in de camper
Zo ziet het deeg eruit als je het gemengd hebt. Het is nog een beetje nat en zeker heel plakkerig. Het is wel stevig en is niet vloeibaar. Is het wel te nat zodat het deeg weer uitvloeit als je het op een hoopje schept? Doe er dan wat extra bloem bij.
Brooddeeg maken op de camper

Hoe maak je ambachtelijk brood in een camper?

Start met het mengen van het deeg en laat het vervolgens rijzen:

  • Warm het water een beetje op en doe het in de mengkom. Handwarm ongeveer. Maak je het te heet, dan gaat je gist dood. Is het te koud, dan is de gist langzaam en misschien niet actief genoeg. Als het lekker warm voelt aan je handen is het prima
  • Strooi de gist uit het zakje bij het warme water en laat het even staan zodat de gist actief wordt.
  • Meng de bloem en het zout goed door het water met de gist. Ik gebruik daar een pollepel voor en roer het goed tot alle bloem opgenomen is en het een lekker plakkerig deeg is.
  • En dat is het! Het meeste werk heb je gedaan!
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg rijzen. Deeg rijst het best op een warme plek. Afhankelijk op wat voor plek je bent met je camper kan de tijdsduur verschillen. Een uur of twee/drie kan het best duren. Je deeg moet ongeveer verdubbelen in hoeveelheid.

Tijd om je Dutch Oven klaar te maken

Vervolgens is het tijd om je Dutch Oven op te warmen. Als je het brood thuis bakt, kun je je oven voorverwarmen tot 200/230 graden. Je verwarmt je Dutch Oven alvast mee voordat je het deeg er in doet.

Er van uit gaand dat je geen oven bij de hand hebt, maak je alvast briketten warm. Daarmee stook je je Dutch Oven heet. Wij gebruiken een 6ft formaat Dutch Oven, maar je kunt natuurlijk ook een broodpan van gietijzer gebruiken.

Stook 30 briketten heet en gebruik 20 boven op het deksel en 10 onder de pan.

BBQ snel aansteken

Vorm je brood

Omdat het deeg zo plakkerig is, is het ietsjes onhandig om te vormen. Ik maak er dus geen fancy broodvorm van, maar dump het geheel zo uit de mengkom op een met bloem bestoven vel bakpapier.
Je kunt dan de zijkanten van het bakpapier gebruiken om het deeg nog wat te vormen als je wilt. Bestuif dan wel met wat extra bloem, anders heb je deeg overal aan het bakpapier geplakt.
Ik doe er niet al te veel moeite voor en vind de vorm van het brood niet zo belangrijk, zolang het deeg maar een bult vormt en mijn brood een beetje een ronde vorm krijgt.

Brood rijzen in de camper
Zo ziet het deeg eruit als het gerezen is. Het is nog steeds heel plakkerig. Je ziet de bubbeltjes lucht van het gist in het deeg. Het deeg is verdubbeld in hoeveelheid.
Brood bakken in de camper

Het bakken van het deeg

Bijna klaar! Als je Dutch Oven goed heet is, til je de deksel eraf (vergeet je ovenhandschoenen niet!) laat je het brooddeeg met bakpapier en al in de bak zakken en doe je de deksel er snel weer op.
Je wilt dat de pan aan de binnenkant zo heet mogelijk blijft. Je bent natuurlijk heel nieuwsgierig, hoe je brood in de pan aan het bakken is, maar weerhoud je zelf van te veel in de pan kijken. Iedere keer als je de deksel eraf tilt, verliest je pan warmte.

Na een half uur, 35 minuten zou je brood zo ongeveer klaar moeten zijn. Het heeft dan een lekker kleurtje gekregen en als je er op klopt klinkt het brood hol.

vers gebakken brood op de camping

Bijna klaar!

Als het goed is loopt het water je al in de mond, want het brood ruikt héérlijk.
Til het brood aan de randen van het bakpapier uit de Dutch Oven en laat het even een beetje afkoelen. Tien minuutjes of tot je het brood kunt beetpakken.
Als je het brood in de pan laat zitten wordt de bodem minder knapperig.

Ik vind dit dus echt het luxe leven. Op een waanzinnige plek genieten van rustiek, warm en knapperig brood.

Brood bakken in de camper
Brood bakken in de camper

Je ziet verschil tussen het brood op de foto hierboven en beneden. Bij het donkere brood heb ik een deel van de bloem voor cacao vervangen en ik heb er chocoladestukjes door gedaan.
Je kunt variëren in smaken door kruiden aan het deeg toe te voegen, uien- of knoflookpoeder. Binnenkort ga ik eens proberen hoe het wordt als ik er stukjes kaas of feta aan toe voeg.

Brood bakken op de camping
No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.