Een Camper Bouwen voor een Gezin
Het is weer tijd voor een interview met camperbouwers. Een camper bouwen voor het gezin, dat is even wat anders. De meeste omgebouwde busjes zie je voor 2 personen. Misschien nog eens voor drie. Maar je ziet niet veel bussen tot camper omgebouwd voor een gezin met drie kinderen.
Jester Nynke en Frank bouwden er zelf eentje en reizen lekker rond in hun gezinscamper.
Wie zijn jullie, vertel eens wat over jezelf?
Wij zijn de familie de Jong – Schoustra.
Frank, Jester Nynke en onze 3 jongens Ivo, Edo en Anko. We wonen op het mooie eiland Ameland en houden van camperen en wat van Europa zien. We zijn gek op kastelen bekijken, de echte oude “vechtkastelen” zoals de jongens dat noemen en de wat luxere kastelen/landhuizen. Een camper bouwen voor een gezin was voor ons de perfecte oplossing om heerlijk met elkaar rond te reizen.
Een camper waar we met de hele familie in passen is voor ons ideaal omdat we kunnen gaan en staan waar we willen.
Wat voor bus hebben jullie omgebouwd?
Onze camper is gebouwd in een Mercedes sprinter 311 uit 2007.
Het was in zijn vorige leven een taxi, waardoor er standaard een soort van geluid en thermo isolatie in zat.
De belangrijkste reden dat wij voor deze bus gekozen hebben voor onze camper ombouw is dat deze bus voor 9 goede zitplaatsen gekeurd is.
Na de camper keuring bij RDW is de bus terug gezet naar max 6 zitplaatsen.
Daarvan gebruiken we nu 5 zitplaatsen met elk een eigen gordel natuurlijk.
Met ons gezin van 5 heeft ieder een ruime en goede comfortabele zitplaats. Een sprinter is gemaakt om heel veel kilometers te maken. Met 220.000 op de teller was dit dus ook geen probleem. Geen enkele sporen van slijtage, we hadden geluk dat we zo’n fijne bus konden vinden.
Ik (Frank) liep er per ongeluk tegenaan. Ik was bij Mercedes in Zwolle waar hun export afdeling zit. Deze bus was samen met een hele partij andere bussen ingeruild bij Mercedes omdat het vervoersbedrijf een aanbesteding had gewonnen waarbij alle bussen groen moesten en dus waren ze over gegaan naar gas.
Alle diesel bussen die ze op dat moment in gebruik hadden werden ingeleverd, ongeacht de status van de auto. Vandaar dat we een relatief jonge taxi bus konden kopen met weinig kilometers.
Deze sprinter mag standaard tot 3500 kg gebruikt worden en met de trekhaak mag er nog eens een grote aanhanger achter.
Hoe lang deed je er over om de bus om te bouwen?
In totaal duurde de camper bouwen voor een gezin een paar maanden, ik werkte er iedere keer in mijn vrije tijd aan. We hebben gekozen voor een basic inrichting. We wilden een praktische camper en vonden het belangrijk dat we alles met gemak konden gebruiken. Met zijn vijf personen in een camper wil je je camper zo handig mogelijk ombouwen en kijk je minder naar de romatisch gestylde vanlife foto’s op instagram.
Onze bus doet precies wat hij moet doen: ons gezin een fijn plekje geven voor heerlijke vakanties.
Waarom wilden jullie zelf een camper bouwen ipv een kant-en-klare te kopen?
Een camper kopen als je drie kindjes hebt betekent dat je niet veel keuze hebt.
De grote gezinscampers zijn vaak oud en doorgeleefd of juist nieuw en heel erg duur. We zijn beide erg handig en omdat we al een keer eerder zelf gebouwd hadden hebben we voor deze mogelijkheid gekozen.
Zo hadden we het beste van alletwee. Een relatief jonge bus in goede staat en helemaal naar onze smaak ingericht met een fijn plekje voor iedereen.
We gebruiken deze auto het hele jaar door als 2e auto. Gewoon als normale auto, maar ook om spullen te transporteren. Iemand helpen verhuizen of bouwmaterialen zoals een bak zand of palen van 4 meter. Dat doe je natuurlijk niet met een “nette” camper.
Hoe is de isolatie in jullie camper?
De isolatie is wat standaard in een taxi zit. Geen extra isolatie aangebracht. We gebruiken de camper alleen in de warmere periode. Bij koude nachten is een extra trui nodig. Wel hebben we een 220 v 400 watt kachel bij ons, maar die gebruiken we nooit
Hoe hebben jullie de elektriciteit ingebouwd?
Uit ervaring met de eerste camper die we bouwden hebben we gekozen voor een eenvoudig systeem.
We hebben geen 12 naar 220 v omvormer bijvoorbeeld. Daar hebben we bewust voor gekozen. De spulletjes die wij op reis gebruiken werken allemaal op 12v of laden gemakkelijk op via USB.
Er zit wel een 2e huishoudaccu in. Deze verzorgt de led verlichting, de USB aansluiting en de 12 v compressor koelkast.
De accu kunnen we aansluiten op de camping om weer op te laden. Omdat we zo zuinig zijn in ons energieverbruik kunnen we dagen kamperen zonder de extra accu op te laden.
Hoe leven jullie met 3 kinderen in de camper?
We maken veel gebruik van Ikea 45 liter bakken. Tijdens de bouw hebben we al rekening met dit formaat gehouden. Elk onderdeel heeft zijn eigen Ikea bak. Speelgoed, warme kleding, eten, dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kleding, enz.
We schuiven deze bakken onder de bedden en onder de keuken. Op de camping kunnen een aantal van die bakken tijdelijk op de voorstoelen staan of we zetten ze in de voortent die we mee hebben.
Op alle vrije plaatsen in de bus zijn kast ruimtes gemaakt. Zo hebben we kastjes boven de bestuurders stoelen, boven de deuren en natuurlijk in het keukenblokje.
Tijdens het rijden zetten we de helft van het tweepersoonsbed omhoog en dan kunnen hier de 5 stoelen, tafel, bbq en bustent staan. Op de camping zetten we de voortent op en dan kunnen hier de stoelen, tafels en andere dingen onder staan. Het bed kan dan omlaag om te slapen. En zolang we op dezelfde standplaats blijven hoeft het bed niet meer opgeklapt te worden.
Wij maken ons geen zorgen om opslagruimte. Als we zelfs een traptrekker mee kunnen nemen voor de jongens om mee te spelen, dan heb je zéker ruimte voldoende.
Hoe slapen jullie met zijn allen?
Wij hebben zelf een ruim bed, 180 cm x 200 cm. Het bed is iets kleiner en verlengen het met een extra plankje, zodat het matras goed kan liggen.
Voor twee jongens hebben we een stapelbed in de camper, aan de zijkanten van de bus bevestigd.
Het vijfde bed moet je met een kleine handeling omlaag laten zakken.
Op ieder bed ligt een dik en goed matras, zodat iedereen een goede nachtrust heeft.
De bedden van de kinderen hebben we met het net van een trampoline omspannen. Daar hebben we ritsen in gezet, zodat niemand s nachts per ongeluk uit bed kan vallen. Een leuke bijkomstigheid hiervan is dat ieder kind ook zijn eigen plekje heeft om zich toch in die hele kleine ruimte een beetje terug te trekken.
Wat vind je het beste onderdeel van jullie zelfbouw?
Dat alles voor 5 personen in 1 bus past.
We kunnen comfortabel reizen, eten en slapen. Het meest efficiente hoekje is het keukentje.
Overdag is het de keuken en ‘s avonds geeft het extra ruimte voor het bed en de Porta Potti. We gebruiken de Porta Potti maar weinig, maar met drie kleine kinderen is hij wel echt onmisbaar.
Wat is jullie favoriete vakantie bestemming?
We hebben niet echt een favoriete vakantiebestemming.
We vinden een beetje warm weer wel fijn en een mooie omgeving. Dat kan dus overal wel zijn!
Meestal trekken we tijdens de vakantie. Een paar dagen hier, een paar dagen daar. Tot nu toe het meeste in West-Europa (Frankrijk, Denemarken, Engeland, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk). Hoog op onze lijst staat Ierland. Dat was de planning van 2020 totdat Corona roet in het eten gooide. We gaan kijken of dat dit jaar 2021 wel gaat lukken. Anders denk ik dat het Frankrijk of Noorwegen wordt.
Wat voor advies zou je iemand geven die een (gezins-) camper gaat bouwen?
Houd het simpel en praktisch.
Een eenvoudige en minder mooie constructie bespaart veel ruimte en geld.
Het is maar net waar je van houdt natuurlijk, maar als familie van vijf is praktisch wel héél handig.
Zo hebben we bijvoorbeeld gordijnen van 100% verduisterende tentstof gemaakt met simpele haakjes die we gemakkelijk op kunnen hangen.
Welk onderdeel had je achteraf liever anders gedaan?
Op alle achter ramen zit 2 lagen maximale verduisterende folie. Maar als je s avonds het licht aan hebt en het is buiten donker dan kun je toch een beetje naar binnen kijken. Hier had ik beter compleet zwarte folie op kunnen plakken.
Welk onderdeel van de bus vond je het moeilijkst om te bouwen
De keukenhoek. We wilden de keuken uitschuifbaar maken, dus daar was wel wat denkwerk vooraf nodig.
Wat zijn de globale kosten van het ombouwen van jullie bus?
We kochten de taxibus voor 7500 euro. Voor de ombouw inclusief apparatuur zijn we ongeveer 2500 euro kwijt geweest.
Wat is de leukste anekdote die je beleefd hebt met de camper?
Mensen zijn altijd verbaasd als er zo veel uit onze camper komt rollen.
Een paar jaar terug bleken we op een seniorencamping terecht te zijn gekomen voor een paar nachtjes. De mensen zaten allemaal voor hun tent te kijken naar wat voor volk er uit die camperbus kwam.
Twee volwassenen, 2 kleine kinderen en een baby. Je zag ze al denken, lawaaimakers…
Toen de achterdeur van de bus openging was het eerste wat er uit kwam twee traptrekkers waar de jongens heerlijk mee over de kleine camping crossten. Toen bleek dat we eigenlijk hele rustige mensen waren en redelijk rustige kinderen hadden gingen ze extra op de kinderen letten of ze niet te dicht bij het water kwamen en zo. Dus het viel allemaal mee, maar we hadden die blikken over en weer wel gezien van “Oh mijn god, wat komt daar allemaal uit die bus!”
Bijna elke vakantie zijn er ook wel mensen die vragen of ze even een kijkje mogen komen nemen in de bus omdat ze niet snappen dat we er met 5 man in kunnen slapen. We laten ze dan vol trots zien dat dat heel goed kan. En als onze jongens te groot worden zetten we er zo een tentje naast.
Meer lezen over het bouwen van een camper?
Dan zijn dit misschien interessante artikelen voor je:
Isolatie van je bus
Interview met de bouwers van een Iveco Daily
Of als je veel meer details wilt over het bouwen van een camper in het algemeen, dan kun je mijn boek lezen, zowel in e-book als in papieren vorm.
Pingback:Opel Vivaro camper ombouwen - JantinaScheltema.nl
2021-04-28 at 15:09