Volg me op mijn socials

Camper of tent? Of beide?!

Camper of tent? Dat is de keuze. Of moet je wel kiezen?
Wij reizen nu al een jaar of vijf rond in een camper, maar voor die tijd hebben we een paar jaar met de tent rond getrokken. Met de tent naar Canada en IJsland, maar ook met de mountainbikes achterop de auto en de tent in de kofferbak naar Duitsland en België. 

Nu slapen we alleen nog maar in de camper en nog maar zelden in de tent. Waarom een camper beter is dan een tent? 

Dat is natuurlijk persoonlijk, daarom vertel ik je wat ik vind en jij misschien ook wel.
Want waarom gebruiken we nog steeds een tent als we met de camper onderweg zijn? Dat lees je aan het einde van dit blog.

camper of tent naar IJsland

Voordelen van een camper

 • Je verplaatst je zoveel makkelijker met een camper
  Ondanks dat de tent gemaakt is om overal gemakkelijk neer te kunnen zetten, moet je hem wel opbouwen. Zelfs die hele gemakkelijke “pop-up” festival tentjes. Die zet je wel heel snel en gemakkelijk op, maar moet je alsnog inpakken. We hebben allemaal wel eens iemand zien worstelen om die tent weer in de hoes te krijgen toch?
  En met een beetje pech is de tent nat van de regen of de dauw en moet het tentzijl eerst drogen voordat je hem in kunt pakken. 
  Met een camper ga je gewoon achter het stuur zitten en je rijdt weg. Helemaal met een camper met een vast camperbed zoals wij hebben, je hoeft niet eens je bed in of uit te klappen! 
 • Je bent beter beschermd 
  Een camper waait niet weg in het midden van de nacht, geen geklapper van tentdoek. Geen gevloek van iemand die over je tentharingen struikelt.
  En je bent ook beter beschermd tegen “criminaliteit”. Natuurlijk kun je nog steeds iets uit een camper stelen, we kennen allemaal de voorbeelden van kamperende bekenden of verhalen uit facebookgroepen. Maar je spullen opbergen in een tent is toch net wat riskanter dan in een camper. 
 • Je bent snel weg
  Plotselinge overstroming? Opeens hele harde wind uit een hele andere, onverwachte richting?  Je hebt je camper zo verplaatst. 
  Zoals die keer in IJsland, waar we niet verwacht hadden dat het water van de rivier zo snel zou stijgen. Of die keer op de Faroer eilanden waar het zo hard ging waaien dat de eigenaar van de camping ons kwam zeggen dat we voor de nacht in de luwte van het toiletgebouw moesten gaan staan. 
tent of camper
 • Geen last van water
  Een camper lekt niet. Een tent zou natuurlijk ook niet moeten lekken. Maar een tent is wel veel sneller lek.
  Terwijl je van kampeerplaats naar kampeerplaats wandelt en iedere ochtend de tent weer in je rugzak propt is de kans op een scheur of een klein gaatje groot. 
  En als het zoveel regent dat de plassen alsmaar groter worden? Als het tentenveldje overstroomt? Houd het maar eens droog in je tent. 
  (alhoewel met je camper op een drassig kampeerveldje ook een uitdaging kan zijn, maar dan met heel andere problemen 😄 ) 
 • In een camper slaap je niet op de grond 
  En omdat je niet op de grond slaapt blijf je veel warmer.
  Je hebt de meest fijne isolerende slaapmatjes voor in de tent, maar je blijft rechtstreeks op de grond liggen.
  Als je dan nog een goed geïsoleerde camper hebt én een kacheltje, dan ben je de koning te rijk in je camper. 
 • Je slaapt heerlijk in een camper
  Want je ligt op een echt matras, op een echt bed. Met jouw favoriete dekbed en een goed kussen.
  In feite slaap je net zo lekker als thuis.  Alhoewel hangt dat misschien iets van je camper af, want we hebben ooit eens een camper gehuurd met allerlei losse kussens die heel dun waren en constant verschoven. Maar als je je eigen camper hebt, of beter nog: je eigen camper gebouwd hebt, is er geen excuus om niet een lekker bed te hebben. 
  In een tent moet je eerst je slaapmatje opblazen of oppompen. En wat denk je van een hellende kampeerplek? Met een paar wiggen zet je je camper zo recht. Probeer dat maar eens in een tent! 
camper of tent
 • Je kunt overal slapen
  Het mag misschien niet overal, maar het kán wel overal. Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Schotland. Maar logeren bij vrienden en gewoon in je eigen bed slapen is ook fijn! 
  Als je je een beetje onopvallend gedraagt heeft geen mens in de gaten dat er iemand in de camper ligt.


 • Minder beestjes! 
  Ik ben dol op beestjes! Maar niet van het soort met meer dan vier pootjes die overal en nergens gaan kruipen. Torretjes, mieren, jakkes! 
  En dan die muggen en vliegen! Ook niet favoriet, maar dat is zowel in een tent en in een camper een uitdaging. Goede horren doen geen wonderen, maar het helpt zeker. 

 • Je kunt meer spulletjes meenemen
  In een camper heb je kastjes en laatjes, dus je kunt die spulletjes ook nog eens beter opbergen.
  Wij reizen in een kleine camper. (5.5 meter lang, wel hoog genoeg om rechtop in te staan) en het is verrassend wat we allemaal mee kunnen nemen. Keukentje, koelkast, potten en pannen, maar ook een bbq en een dutch oven. Boeken, laptop, spelletjes. De hond met haar mandje. De fietsen, al onze duikspullen en méér! 
  Je kunt wel veel meenemen in de kofferbak van je auto natuurlijk, maar probeer daar maar eens orde in te houden. 
 • Electriciteit
  Je hebt stroom! Altijd, overal.
  En je hoeft er niet eens perse voor op een camping te staan.  Dus al je apparaten en gadgets kunnen gewoon aan de lader. En de koelkast mét vriesvakje is ook wel heel luxe. 
  Nou kun je in de auto ook handige dingen doen met stroom. Een koelbox bijvoorbeeld. De telefoon kan natuurlijk ook opgeladen worden terwijl je in de auto rijdt en een powerbank met zonnecel doet het ook echt goed.
camper of tent

Camper of tent, moet je wel kiezen?

Wij reizen gewoon met beide tegelijk. De tent mee in de camper. Dat lijkt een beetje dubbelop, maar is ideaal. Het beste van beide!

Het zal geen verrassing zijn, mijn voorkeur gaat écht wel uit naar de camper. Maar soms is kamperen in een tent de perfecte oplossing! Onze tent past in een rugzak. Dus kunnen we kamperen op plekken waar we met de camper niet kunnen komen. 

Wij gebruiken hem bijvoorbeeld als we een trektocht willen maken. We wandelen dan een dag, slapen ergens op een prachtige plek en wandelen de volgende dag weer terug naar de camper.

Datzelfde doen we met de kano, we peddelen een flink stuk en bouwen de tent op. Zo komen we op de meest briljante plekjes! 

Wij hebben deze tent. Groot genoeg om comfortabel te zijn en er is ruimte voor eventuele bagage. Ook als het regent. Hij is stevig en weerstaat de elementen voor als we per ongeluk toch in de regen en wind terecht komen. 

Zo ging de tent ook nog steeds mee naar Nieuw Zeeland, ook al huurden we daar een camper. We wilden graag meerdere dagen wandelen in het Abel Tasman National Park. Dus lieten we ons campertje achter op een veilige parkeerplaats en namen we de tent mee in de rugzak. Een prachtige route met de meest mooie plekjes om te kamperen. 

En nu we in onze eigen camper rondreizen hebben we ook nog steeds de tent achterin liggen. Want er is niks mooiers dan een flink stuk wandelen en kamperen op plaatsen waar je met een camper niet kan komen. 

Of nog beter: de tent in de kano gooien, een eind paddelen en op een fantastische plek aan het water kamperen. In je tent. Met helemaal niemand in de buurt.

Sommige dingen zijn gewoon beter met een tent en niet mogelijk met de camper. 

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Het feit dat je op deze website over campers leest geeft me het antwoord eigenlijk al he? 
Maar kampeer je ook nog graag in een tent net als wij? 

camper of tent
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.