Camperluifel met Zijwanden
Een camper luifel met zijwanden maak je gewoon gemakkelijk zelf. Toen wij voor onze zelfgemaakte camperbus op zoek gingen naar een luifel met zijwanden zagen we voornamelijk hele dure luifels. We hadden bedacht dat het ons veel voordeel op zou leveren om een luifel te hebben. Met heel mooi weer kunnen we lekker in de schaduw zitten, maar ook als het slechter weer is komt zo’n luifel goed van pas. Als het regent heb je meer droge leefruimte en kun je eventueel iets onder de luifel hangen te drogen. Als het wat harder waait zit je achter de zijwand heerlijk beschut én je hebt ook nog eens minder inkijk als je lekker de deur open hebt. Een beetje meer privacy.
Een bezoekje naar een paar camper- en kampeerwinkels en we wisten al heel snel:
Zo’n kant en klare luifelcassette aan de zijkant van het dak van de camper – dat werd hem zeker niet. Die luifels zijn flink aan de prijs. (vanaf 500 euro ongeveer)
Dan een “zakluifel”. Zelfde idee, maar dan hangt er een zak met rits aan de zijkant van de camper in plaats van een cassette. Beter voor de portemonnee, maar nog steeds iets wat aan de zijkant van de bus hangt. En het leek ons onhandig om die luifel iedere keer weer netjes achter de rits te krijgen.
Zelf maken -> aan de slag!
Dan maken we zelf iets! We hadden het al helemaal bedacht, iets met rechthoekige stof, een touwtje en twee tentstokken. En terwijl we op zoek gingen naar de juiste stof voor de luifel kwamen we deze website tegen: www.esvocampingshop.com
Wat denk je? Die luifels bestaan gewoon kant en klaar en kosten maar 70 euro, inclusief stokken.
Op één van onze eerste roadtripjes kwamen we een soortgelijke bus tegen met een perfecte oplossing voor wind, tocht én inkijk. Een toevoeging aan de luifel.
Daar moesten we wel zelf voor aan de slag met naaimachine. Het kost wat moeite, maar dan heb je wat.
Het is een stuk tentdoek wat in driehoeken aan elkaar genaaid is zodat er een half rond windschermpje ontstaat. Het windschermpje is met een touwtje boven op het dak, achter de sleuf van de luifel bevestigd.
Zo zitten we beschut tegen de wind, door de flapjes aan de onderkant tocht het niet rond je voeten én we hebben op de camping net iets meer privacy omdat de inkijk minder groot is.
Zo ziet de camper luifel met zijwand er uit.
Al met al kost het ons amper moeite en tijd om de luifel en het windschermpje op te zetten of af te breken. Je schuift het doek van de luifel zo in de sleuf boven op het dak van de camper. In je eentje prima te doen en met zijn tweetjes een fluitje van een cent. Het windschermpje bind je vast boven op het dak en met vijf haringen in de grond staat ook deze stevig op zijn plek.
Â
Uiteindelijk ziet het er dan zo ongeveer uit – misschien kun je je zelf in dat stoeltje voorstellen. Lekker relaxt met een drankje.
En een detail van het ophangen van het windschermpje, linksboven op de foto zie je de dakdrager:
En dan helemaal als laatste – het resultaat. De perfecte camperluifel voor zelf gemaakte camperbus
Zo ziet het er dan uit. Hier staan we in de middle of nowhere ergens halverwege een berg in Noorwegen.
Ga jij beginnen met de bouw van je bestelbus tot camper? Sla dan dit artikel op voor later en begin hier met lezen: Van bestelbus tot camper.
Je vindt de informatie over de diy camperluifel ook in het ebook camper bouwen.
Geert Klein Breteler
2018-11-18 at 15:12Leuk idee deze luifel. Veel beter dan altijd zo’n cassette aan je bus.
Hoe heb bevestig je de luifel aan de bus? Zijn daar standaard strippen voor te koop?
Grt Geert
Jantina
2018-11-18 at 17:31Hoi Geert,
Het is een aluminium rail waar je de pees van de luifel doortrekt. We hebben hem bij een campingzaak gekocht. De Wit Schijndel heeft ze ook wel dacht ik.
Nelleke Koetsier
2019-07-09 at 20:21Hallo Jantine,
Heb je misschien de maten van het windschermpje voor mij? Ik heb voor onze camperbus zelf een luifel gemaakt van stof van Esvo en ben nu aan het “puzzelen” hoe een zijscherm te maken, zoals je schrijft voor wind en meer privacy.
Zou fijn zijn,
Nelleke
Jantina
2019-08-05 at 16:51Hoi Nelleke, Mijn excuses voor de late reactie. De maten van je windschermpje zijn afhankelijk van de maten van je bus en hoe diep je het schermpje wilt hebben. Makkelijk is het om touwtjes te spannen van je bevestigingspunt op de bus naar het punt waar je je haring in de grond gaat steken. (daar komt de naad van het paneel) Als je dat touwtje meet weet je de afstand van het schermpje 🙂 Ik hoop dat dit je gaat helpen!
Pingback:Zelf een camper bouwen, waar moet je beginnen in dit avontuur?
2019-11-04 at 19:37Edgar de Jong
2020-12-27 at 12:01Dag Jantina, de rail hebben we gevonden, maar hoe hebben jullie deze aan de bus bevestigd? Wij hebben geen dakdrager op onze bus, dus daar kan ie niet aan vast. Ik lees graag welke oplossing jullie hebben bedacht.
Groet van Edgar
Jantina
2020-12-28 at 17:11Hallo Edgar!
De rail zit met kit en popnagels bevestigd.
Groetjes Jantina!