Niets een fijner zomers tijdverdrijf dan lekker BBQ-en. In de tuin, op de camping, op het strand, BBQ-en kun je overal. Maar… het duurt zo lang tot die houtskool heet is. Of toch niet? Kun je de barbecue snel aansteken of moet je gewoon geduld hebben tot de gril heet is?
Geduld is natuurlijk een schone zaak, maar als ik hongerig ben heb ik zéker geen geduld. En om te voorkomen dat ik me al volprop met allerlei andere lekkere hapjes voor de BBQ opgewarmd is moeten die kolen snel heet zodat het vlees erop kan.
Dus – De BBQ snel aansteken? Zo doe je dat! Na vijftien minuten (ja echt!) kun je het eerste vlees op het rooster leggen.
Je hebt nodig voor een snelle houtskool barbecue:
- Brikettenstarter. Gekocht of zoals in ons geval: zelfgemaakt (onder aan dit blog vertel ik je hoe je dat doet)
- Briketten of kolen
- Proppen papier
- Aansteekblokjes
- Klein roostertje (ook zelf gemaakt)
- Aansteker of lucifers
Zo stook je dat fikkie
- Onderin de brikettenstarter leg je een (of meer) aanmaakblokje.
- Daarboven op leg je een paar proppen papier.
- Daar weer boven op plaats je het kleine roosterje.
- Waar dan vervolgens je briketten of kolen bovenop komen.
- Vervolgens steek je via de gaatjes in de brikettenstarter het papier aan. De aanmaakblokjes vatten zo ook vlam en binnen twee tellen zie je de eerste rook al.
Zo’n houtskoolstarter werkt als een soort schoorsteen. Hij trekt van onderen door de gaatjes in het blik zuurstof aan en zo trekken de eerste vlammetjes al snel naar boven. Op deze manier worden alle houtskolen of briketten aangestoken en verspreid het vuur zich binnen de starter.
Hoe zie je dat de houtskool heet genoeg is?
Het houtskool of de briketten zijn heet genoeg om in de BBQ te gaan als ze met een grijs laagje bedekt zijn.
Met een zelfgemaakte snelstarter voor de barbecue kun je de briketten met een tang in de BBQ leggen. Je kunt hem ook voorzichtig leeg schudden, maar ik doe het liever met een tang. Dan vliegen de vonken wat minder in de rondte.
Hoe maak je zelf een BBQ starter?
Om zelf een BBQ starter of een brikettenstarter te maken heb je het volgende nodig:
- groot leeg blik, bijvoorbeeld van zure bommen of tomaten (iets van ongeveer 2,5 liter)
- een stuk je stevig gaas
Onderin het grote blik, vlak boven de bodem boor je een paar gaten. Heb je geen boor, dan kun je er natuurlijk ook een paar flinke gaten in maken met een oude schroevendraaier en een hamer.
Het stukje stevige gaas wordt een soort dubbele bodem voor je firestarter. Onder het gaas komen de aanmaakblokjes en de proppen papier. Boven op het gaas komen de kolen. Doordat de kolen op het gaas liggen blijft de luchtstroom optimaal door het blik stromen.
Dat stuk gaas moet dus op maat gemaakt zodat het in het blik past.
Knip aan twee zijden het gaas is, zodat je de rand om kunt buigen. Het roostertje wat je zo maakt blijft op die omgebogen randen rechtop in het blik staan.