Volg me op mijn socials

De leukste reisfilms om de reiskriebels van te krijgen

De leukste reisfilms om de reiskriebels van te krijgen

De leukste reisfilms om de reiskriebels van te krijgen.
Als reiziger is er – naast het reizen zelf – bijna niets leukers om nieuwe inspiratie op te doen. Ik volg bijvoorbeeld een flink aantal reisblogs, volg pinterest boards, maar ook een aantal fotografie websites. Want als fotograaf krijg ik van mooie plaatjes ook de reiskriebels.

Ik vind het ook leuk om films te kijken die zich afspelen in mooie gebieden of die gaan over reislustige mensen die me inspireren.

Dus af en toe, op een regenachtige vrije dag of een relaxte avond zit ik lekker op de bank en droom weg naar mooie plekken. Daar ben ik natuurlijk absoluut niet de enige in. Ik vroeg een paar reisblogs collega’s naar hun favoriete reisfilm waar ze spontaan hun koffers van willen pakken.
Met elkaar hebben we een mooi lijstje samengesteld met reisfilms om de reiskriebels van te krijgen!

De favoriete reisfilms van mijn blogcollega’s


De favoriete reisfilm van Malou – 
reismeis.nl

“The Bucket List” uit 2007 met Jack Nickolson en Morgan Freeman.
Deze film gaat over twee mannen die beiden te horen krijgen dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben en nog een half jaar tot een jaar te leven hebben. Ze ontsnappen samen uit het ziekenhuis en gaan dingen doen die ze nog gedaan willen hebben. Oftewel, ze werken hun “bucketlist” af.

Het plot is eenvoudig en voorspelbaar, maar o zo doeltreffend. Het is een film die je aan het denken zet. Het verhaal vertelt mij dat je de dingen in het leven die je wenst niet moet laten vanwege belemmeringen en niet moet uitstellen. Leef het leven. Dat is mijn inspiratie ook voor de reizen die ik maak. Het doe het nu, zoveel als ik kan. Pluk het leven!

De favoriete reisfilm van Marleen – marleenhoftijzer.com

“Wild” uit 2014 met Reese Witherspoon.
Ze bewandelt een soort van pelgrims tocht, de Pacific Crest Trail. Vorig jaar heb ik een documentaire gemaakt over een groep mensen met het syndroom van Usher. Mensen met dit syndroom worden langzaam blind en doof. Ik had nog nooit een pelgrimstocht bewandeld en had geen idee wat het voorstelde. Last minute moest ik nog schoenen kopen en ik had te weinig kleren mee. Mijn backpack was al bepakt met cameraspullen. In deze film gaat Reese ook onbevangen de tocht tegemoet met een veel te zware backpack. Ik herinner me een scene waarbij ze haar tas bijna niet kan tillen. Dat moment heb ik ook een aantal keren meegemaakt. Ook raakt zij steeds in contact met andere wandelaars en iedereen vertelt zijn levensverhaal. Mensen maken vaak een verandering door tijdens een pelgrimstocht. Hun leven staat op een keerpunt.

Dat merkte ik ook tijdens het filmen van de wandelaars in mijn documentaire. Nadat ik deze film heb gezien en er zelf een film over heb gemaakt, ben ik van plan om ooit een pelgrimstocht uit te lopen.

De favoriete reisfilm van Marlou – www.reisreport.nl 

“Lion” uit 2016 met Nicole Kidman
Een wonderbaarlijk waargebeurd verhaal over de vijfjarige Saroo uit een Noord-Indiaas plattelandsdorpje. Op een dag raakt de kleine Saroo op het treinstation in India zijn broer kwijt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht.

Zonder zijn familie en zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Ook daar weten ze zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit. Op oudere leeftijd gaat hij alsnog op zoek.

Wat mij betreft een absolute aanrader en een zeer emotioneel verhaal waar de tranen gegarandeerd gaan rollen. De mooie beelden van India, kleine dorpen en de weidse shots over uitgestreken landschappen zijn mooi om te zien. Zeker als je zelf al eens in India bent geweest en daar ook een kleine cultuurshock hebt ervaren. Je herkent bepaalde dingen. Daarnaast is het verhaal heel intiem gemaakt, met een fantastische cast. Geen cliché adoptieverhaal. Dit is een film die je bij gaat blijven.

De favoriete reisfilm van Claartje – www.claarwasdaar.nl

“Into the Wild” uit 2007 met Emile Hirsch
Niet alleen vanwege de prachtige beelden van Alaska maar vooral vanwege het waargebeurde verhaal van Chris McCandless en de treffende muziek van Eddie Vedder. De jonge, net afgestudeerde Chris trekt een volledig ander plan dan van hem verwacht wordt, maakt al zijn spaargeld over naar een goed doel en trekt de wijde wereld in. Op zijn pad ontmoet hij prachtige mensen maar hij blijft nergens voor lang. Om uiteindelijk diep into the wild te eindigen, volledig afgezonderd van de mensheid in een wrak van een oude bus, de ‘Magic Bus’. Een confronterend verhaal met een triest einde.

Deze film en de muziek raakt me zo! Hoeveel mensen zitten er wel niet vast in een sleur omdat zij vasthouden aan bestaande zekerheden of verwachtingen? Durven niet écht te gaan voor dat wat ze oprecht gelukkig maakt? Mijn ultieme Into the Wild-moment beleefde ik toen ik in mijn eentje een reis maakte door Australië. Ik zat in een oude schoolbus, vergelijkbaar met de Magic Bus op weg naar Uluru (Ayers Rock). We reden in the middle of nowhere, steeds dieper de desert in. Het raampje stond op een kier, ik voelde de wind in mijn haar en terwijl het prachtige landschap aan me voorbij trok werd de hele cd van Eddie Vedder gedraaid. ‘Wind in my hair, I feel part of everywhere…’ wat een machtig mooi moment. Het was deze reis dat ik besloot om altijd bij mezelf te blijven en mijn eigen plan te trekken. Ook wanneer dit afwijkt van de mening van de meerderheid. Ik heb er nog geen spijt van gehad!

De favoriete reisfilm van Maaike – www.31flowers.com

“Grizzly Man” uit 2005 met Timothy Treadwell
Een aantal jaren geleden ben ik in Alaska geweest. Wat is dat een bijzondere Amerikaanse staat. De film Grizzly Man doet mij altijd weer terug denken aan die mooie reis. De film is helaas wel wat tragischer dan mijn vakantie. Het gaat over Timothy die meerdere zomers in de natuur verbleef bij grizzly beren. In de film ook zijn eigen beeldmateriaal verwerkt. Het is een hele intrigerende film over mens en dier zonder dat het te documentaire-achtig wordt. Je gaat automatisch meeleven met Timothy.

Dan mijn eigen favoriete reisfilms

Ik kan natuurlijk bijna niet kiezen en om jullie nou niet helemaal dood te gooien zal ik het beperken tot drie. (en nog wat extra’s vooruit) Dit zijn mijn reisfilms om de reiskriebels van te krijgen:

 “De Lion King” uit 1994
Wie kent de Lion King nou niet? Het verhaal van het kleine leeuwtje Simba wat op de Afrikaanse Savanne leeft. Samen met zijn vriendjes, stokstaartje Timon en knobbelzwijn Pumbaa, beleven ze avonturen en herwinnen ze het koninkrijk en wordt Simba koning.
Ik krijg uit deze film een instant-Afrika gevoel. Start het liedje “Hakuna Matata” en de geur van de savanne zit in mijn neus.

“ Lord of the Rings” uit 2001, 2002 en 2003 met Elijah Wood
Op het moment dat deze reisblogs gepubliceerd wordt zit in in Nieuw Zeeland. Hoe kan ik dat niet Lord of the Rings in dit lijstje plaatsen. Oké, toegegeven: de films duren lang. Maar zo spannend! De eerste keer dat ik deze films bekeek was ik nog nooit in Nieuw Zeeland geweest. Toen ik er naar toe ging in 2009 kwamen we op allerlei bekende plekken die ik echt wel herkende in de films. Mijn favoriete plek is Mount Doom waar Frodo naar toe moest gaan om de ring te vernietigen. In 2009 zagen we die plek van een afstandje in de regen. Deze Nieuw Zeeland reis willen we een dagwandeling (Tongariro Crossing) gaan doen rond deze vulkaan.

“Life of Pi” uit 2012 met Suraj Sharma
Een meeslepende film die zich grotendeels afspeelt op een reddingsloep. De Indiase jongen Piscine Patel lijdt schipbreuk en komt in de reddingsloep te zitten met een hyena, een zebra met een gebroken been, een orang-oetang en een tijger.
De film is zó mooi gemaakt met prachtige beelden uit de natuur dat je vanaf het eerste moment helemaal in de film zit. Na deze film wilde ik direct walvissen gaan spotten. Dat vond ik één van de mooiste momenten in deze film.
Eigenlijk is deze film het mooiste in de bioscoop op groot scherm, liefst in 3D. Maar ik zag m gewoon thuis en op je televisie is het ook een prachtige film om de reiskriebels van te krijgen.

Een kleine bonus

Ik wil dan nog twee series toevoegen, Officieel horen ze niet in een film-lijstje thuis, maar geven mij absoluut de instant reiskriebels en dus schrijf ik ze toch op.

Tales by Light – tv serie uit 2015 door Canon Australie en National Geographic
Of je nu houdt van reizen of van fotografie. Of ze beide combineert tot reisfotograaf deze serie ga je heel tof vinden.
Behind every powerful image is a powerful story.
Deze serie volgt fotografen die inspirerende foto’s maken op hun reizen over de wereld.

Planet Earth – natuurdocumentaire door de BBC en Discovery Channel
Ik kijk graag naar natuurdocumentaires. Machtig interessant en voor ik het weet heb ik na zo’n uurtje TV al weer 5 nieuwe bestemmingen op mijn reis-wensen-lijstje. David Attenborough, die de presentatie van Planet Earth doet, maakt van deze serie voor mij een absolute hit. Ik ben fan!

Ik ben benieuwd of je de reiskriebels gekregen hebt en waar je naar aanleiding van deze films naar toe zou willen gaan.

Of stond jouw favoriet niet in het rijtje? Vermeld dan jouw favoriete reisfilm die niet gemist mag worden in de comments! Geeft mij misschien weer iets nieuws om te kijken terwijl ik op het vliegveld wacht op mijn volgende vlucht.

reisfilms om de reiskriebels van te krijgenreisfilms om de reiskriebels van te krijgen

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

3 Comments
 • Maaike

  2018-01-01 at 18:26 Beantwoorden

  Het is echt een tof artikel geworden! Into the wild vind ik ook echt fantastisch. Wild ook trouwens. En The lord of the rings vind ik eigenlijk niks aan. Ik was destijds in NZ toen de eerste film uit kwam en heb m daar gekeken.

 • Malou

  2018-01-01 at 20:36 Beantwoorden

  Wat een tof artikel is het geworden! Ik moet de film Lion nog kijken, maar wil eigenlijk eerst het boek lezen, daar hoor ik zoveel goeds over!

 • de Wereldgenieter

  2018-01-02 at 00:49 Beantwoorden

  Captain Fantastic is ook écht een aanrader! Ontroerende film over een familie die leeft ver van de bewoonde wereld. Kijken! 🙂

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.