Volg me op mijn socials

De Mooiste Wildkampeerplekken in Noorwegen (tot nu toe)

Noorwegen spreekt voor velen tot de verbeelding. Met fjorden en hoge bergen, ruige bergplateaus, watervallen en gletsjers.  Met zoveel prachtige natuur is Noorwegen het perfecte land om met de camper op reis te gaan. Door een roadtrip met de camper te maken kun je optimaal genieten van al dat moois. 
En als je dan met deze mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen op die bijzondere plekjes staat met je campertje. Dubbelop genieten!

Camper apps voor de mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen

Je kunt via apps als Campercontact en Park4night mooie plekjes ontdekken waar je al dan niet gratis mag staan. Je kunt op deze apps lezen wat voor faciliteiten er zijn en de reviews vertellen je wat anderen er van vinden. Vaak staan er een paar foto’s bij en je kunt je camperplek naar keuze gemakkelijk doorzetten naar je navigatie, bijvoorbeeld google-maps. 
Er zijn meer van dit soort kampeer-apps, soms ook specifiek per land. Wij gebruiken deze twee met veel plezier voor zowel campings, camperplaatsen of gratis plekjes voor een nachtje. In dit lijstje van toffe plekjes om wild te kamperen in Noorwegen, plaats ik ook een paar campings of betaalde camperplekken. Omdat die plekken écht prachtig zijn en je van harte aan kan raden om daar een nachtje of meer te kamperen.
Om je eigen plekjes te ontdekken is het handig om een goede kaart of wegenatlas mee te nemen. Liefst een goed gedetailleerde want de mooiste plekjes liggen vaak achteraf langs kleine weggetjes. Wij hebben deze wegenatlas van de ANWB.

Kleine side-note

We hebben de laatste paar jaren in Noorwegen mooie plekken ontdekt. Niet alleen wildkampeerplekjes, maar ook campings of camperplaatsen met eindeloze uitzichten of bijvoorbeeld direct aan het water. Of bovenop een berg.

In dit blog laat ik je de mooiste plekjes zien. Niet al deze plekken staan in bovengenoemde apps. En soms is dat misschien ook goed. Ondanks dat deze apps perfect zijn om de mooiste plekjes te vinden, zit er ook een nadeel aan.
Met alle duizenden en duuuuuizenden mensen die de apps gebruiken worden sommige plekjes volledig overgenomen in het hoogseizoen. Soms hebben de plekjes maar ruimte voor één camper en zetten andere camperaars hun camper op onhandig plekken er vlak naast. Of staan er zoveel campers dat locals er last van hebben, een ware camperinvasie. Niet iedereen is even netjes en soms ligt er veel troep op wildkampeerplekken. Dus mocht je het perfecte kleine plekje vinden, deel het dan met vrienden of gezellige camperaars die je tegen komt. Schrijf er een blog over zoals ik zodat we er allemaal plezier van kunnen hebben, zonder overlast te geven zodat mooie plekken gesloten worden. 

Voor het wildkamperen in Noorwegen zijn een aantal regels, je mag je camper niet zomaar overal neer zetten. Ik schreef meer over Wildkamperen in Noorwegen in dit blog. 
https://jantinascheltema.nl/wild-kamperen-in-noorwegen/
Maar dan nu de kern van dit blog, suuuper mooie kampeerplekjes in Noorwegen.

Lunneviken

Oke. Strikt genomen zou deze plek niet in dit lijstje thuis mogen horen. Ten eerste is het een camping en ook nog eens in Zweden! Maar wel héél dichtbij de Noorse grens en veel van de camping bezoekers en vaste gasten zijn Noors.  De perfecte kleine camping. Eenvoudig maar schoon. Niet te duur en met een aantal hele toffe plekken om je camper te parkeren.
Ik heb hem nog niet kunnen spotten in de kampeer-apps en dat is maar goed ook, want het is echt een kleine camping op een drukke route.
Wij sliepen hier zowel op de heen- als op de terugweg en ik denk dat we er in de toekomst ook weer gaan kamperen op weg naar Noorwegen.
De eerste keer stonden we bovenaan de steiger met perfect uitzicht over het water vanuit de bus. De tweede keer stonden we iets verder op de camping. Die avond zagen we een eland appeltjes eten van de boom. Zo vanuit de camper!
Je kunt mooi wandelen in het Halle Vagnarens naturreservat, zonnen op de rotsen of zwemmen in het koude water van het fjord. Als je van duiken houdt: als je je eigen spullen bij je hebt kun je dat daar ook! 

De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen
sunset tijdens wildkamperen noorwegen

Zo maar langs de weg – Randsfjorden stopperplass 

Sommige plekken zijn perfect terwijl je het op zijn minst verwacht. Terwijl we door het binnenland rijden op weg naar het noorden kunnen we geen geschikte camping vinden. De drie campings die we tegen kwamen waren allemaal volgeboekt. We hadden het kunnen weten: weekend, lekker weer en hoogseizoen óók voor de Noren. Logisch dat de campings langs het meer allemaal vol zijn. En dus rijden we door, want veel andere keuze hebben we niet.
Op de campercontact app vinden we een wildkampeer plekje waar we een nacht kunnen staan. We staan op een parkeerplek ingeklemd tussen de doorgaande weg en de rand van het meer. Niet echt ideaal. Maar als we er eenmaal staan blijkt dat na een uur of 8 er nog amper verkeer voorbij komt. En het was al een rustig weggetje. We zitten dus heerlijk in de stilte langs het water en de volgende ochtend hebben we prachtig uitzicht. 

De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen
ochtend uitzicht wildkamperen

Ormtjernet meer

61.18254, 9.83268
In een prachtig gebied waar aan de routebordjes te zien in de winter héél veel aan langlaufen gedaan wordt staan we opnieuw aan een meertje, het Ormtjernet meer. Het is een rustige omgeving, wij hebben die middag, avond én de volgende ochtend samen wel geteld één mevrouw en één auto gezien.
We staan hier opnieuw gratis maar er staat een stukje verderop wel een toilethokje. Je weet wel, zo’n fijne met een gat in de grond. Maar die in Noorwegen keer op keer heel schoon zijn, dus prima te doen.

op weg naar wildkamperen
Je rijdt door dit gebied naar het kampeerplekje toe.
De leukste gratis wildkampeerplekken in Noorwegen
wandelen noorwegen
Uitzicht vanaf het hoogste punt van de wandeling.
Wildkamperen langs een meer in Noorwegen
En omdat het zonde is om de foto niet te laten zien, ook nog een foto van de kampeerplek van de andere kant van het meer.

Aan het Bygdin meer

61.32812, 8.78759
Dit was wel één van de toppers van het jaar 2021. Met stip op nummer één van de mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen. Deze plek is niet gratis, je doet een klein beetje geld in een brievenbusje aan het begin van de parking op goed vertrouwen. Ik dacht misschien iets van 5 euro per nacht. Geen geld voor de plek waar je staat. Fe-no-me-naal!
Als je een pessimist bent zou je misschien zeggen: 5 euro voor een zandvlakte met helemaal niks?! Er zijn namelijk geen faciliteiten. En je staat inderdaad op een parkeerterrein van zand.
Ik ben positief, ik zag het als een strandje en zeg nou zelf, dit ziet er toch uit als idyllisch wildkamperen?
Met ons kleine campertje konden we dicht bij het water staan, in een klein hoekje zodat we helemaal alleen stonden. Aan de andere kant van de rotsen stonden meer (grote) campers, alles kriskras door elkaar. Als je hier een beetje vroeg in de middag aan komt kun je een magnefique plekje kiezen.

De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen
De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen

Het zwemmen op dit camperplekje ziet er misschien uitnodigend uit. Maar helaas: het is een bergmeer. Met water zo van de hoge Noorse bergen. De één noemt dat verfrissend, de ander ijskoud. Aan jou de keuze in welke categorie je valt!

We zijn hier een extra nacht gebleven, de ene dag prachtig gewandeld in de bergen die je in de achtergrond op de foto ziet en de andere dag met de kano over een deel van het meer gepeddeld.

Wildkamperen onderweg naar Lom

61.73541, 8.93522
Onderweg naar Lom rijden we over achteraf weggetjes. Langs kleine vakantiehuisjes en boerderijtjes. Af en toe moeten we een klein bedragje tol betalen. Denk aan een euro hier en daar.
Het is maar een piepklein plekje naast een waterval. Meer plek dan voor één camper is er niet. Voor ons des te beter, want we slapen weer op een prachtige plek waar we echt helemaal niemand zijn tegengekomen. Behalve dan die paar koeien midden in de nacht die tegen de camper aan schuurden. We moesten ze voorzichtig wegjagen, waarna we weer lekker verder konden slapen.
Soms is het handig om als je een prachtig plekje gevonden hebt even rond te kijken of je ergens verse koeienvlaaien ziet liggen, haha!

Wildkamperen Noorwegen waterval
Uitzicht vanuit de camper tijdens het wildkamperen
De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen
Zie je m staan? Een klein zoekplaatje, nu zie je goed dat het maar een klein plekje is.

Alweer langs een meer

61.53978, 6.37787
Alhoewel deze coordinaten niet precies kloppen. Ik weet namelijk niet meer precies waar we stonden. Juist bij dit plekje heb ik ze niet opgeschreven. Maar je kunt niet mis rijden, er is maar één straat en er zijn niet veel plaatsjes waar een camper langs het water past en op sommige plaatsen staan huizen vlakbij, waar je dan sowiezo niet wilt/mag staan.
Dit is toch wel weer eentje van mijn favoriete wildkampeerplekken in Noorwegen!

De mooiste wildkampeerplekken in Noorwegen
frambozen plukken bij het wildkamperen
Deze frambozen plukte ik vlak naast de camper. Even goed wassen en … lekkerrrrr!

Op een half uur van Bergen

60.49931, 4.92841
Dit plekje is op de kade van de oude veerboothaven op een dik half uur van Bergen. Je rijdt zo naar de stad als je wilt, maar misschien vind je het prettiger op een camping vlakbij de stad te staan en de bus het centrum in te nemen. Bergen is niet heel goedkoop qua parkeren.
Wij kwamen hier met een hele andere reden, je kunt er prachtig duiken. Wel goed oppassen welke kant je opzwemt, want er zijn wat verraderlijke stromingen. Vraag bij de local duikshop naar een kaartje en advies mocht je gaan duiken.
Maar ook als je niet wilt duiken is het een prachtig plekje. De schiereilanden rond Bergen zijn prachtig, alhoewel wij ze alleen vanaf de weg gezien hebben. Wij kwamen immers om te duiken.

perfecte wildkampeerplekjes
Wildkamperen en duiken in Noorwegen

Wildkamperen bij de Hardangervidda

Hier hebben we de eerste keer in Noorwegen waren op een mooie plek gestaan langs de doorgaande weg die langs het bergplateau de Hardangervidda gaat. De Hardangervidda is het grootste bergplateau van Noord Europa en het grootste nationaal park van Noorwegen. De weg die Noordelijk langs het park voert is eentje voor in de boeken. Iedere paar kilometer heb je plekken langs de weg waar je kunt stoppen en kunt genieten van het uitzicht en natuurlijk kun je er wandelingen maken. Deze kleine parkeerplaatsjes worden ‘s avonds gebruikt door campers die daar blijven voor de nacht. Dan heb je ongeveer zo’n uitzicht.

kamperen in Noorwegen
Als je meer tijd hebt om dit bergplateau te ontdekken, neem dan de afslag vlak bij Dyranut.
Je laat het grootste deel van de campers al achter je en je rijdt een gravelweg verder het natuurgebied in. Je kan aan het einde van deze weg waanzinnig wandelen en onderweg zie je allerlei kleine plekjes zoals deze.
Ook hier: wacht niet te lang en kom halverwege de middag aan zodat je nog een plekje kunt vinden. Niet dat het nu zo druk is langs dit weggetje, maar de mooiste plekjes zijn snel vol, helemaal in een zonnig weekend in de vakantieperiode.

60.34665, 7.55402
Wild kamperen in Noorwegen, de perfecte plekjes

Folgefonna Sommar Ski, ook een perfect wildkampeer plekje

Wildkamperen langs de weg vanaf de ferry in Jondal richting Folgefonna sommar ski.
Een machtige plek waarvan ik helaas de coördinaten niet van op geschreven heb. Als je vanuit Jondal de F105 volgt richting Folgafonna kom je op een heel klein weggetje richting de ski piste op de gletsjer. Langs die route zijn meer mooie plekjes om te staan. Wel even uitkijken voor de koeien, die zijn erg nieuwsgierig en willen je camper soms gebruiken als om hun rug te krabben.

wild kamperen noorwegen
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

12 Comments
 • Mara

  2022-05-13 at 12:26 Beantwoorden

  Het lijkt mij ook heerlijk om een rondreis door Noorwegen te maken en hier te kamperen op verschillende plekken. De natuur is fantastisch en ik hoor veel positieve verhalen van vrienden over interessante routes. Wildkamperen staat overigens ook op mijn bucketlist!

 • Douwe

  2022-08-31 at 09:35 Beantwoorden

  Prachtige foto’s van prachtige plekken. Hebben jullie ook een App gebruikt om plekken te vinden? Zo ja, welke raden jullie aan voor Noorwegen? Tige tank.

  • Jantina

   2022-09-02 at 16:10 Beantwoorden

   Wij gebruiken in Noorwegen campercontact en park4night. Veel overlap, maar toch ook weer verschillende plekken. Het beviel ons goed!

 • Bo Reunbrouck

  2023-07-14 at 06:22 Beantwoorden

  Hoi! Wat een leuke site. Zou je iets meer info hebben over de camping in Lunneviken? Hier zouden wij graag een stop willen maken. Alvast bedankt!

  • Jantina

   2023-07-27 at 13:45 Beantwoorden

   Jazeker! Je kunt voor deze camping geen boeking maken van te voren. Je moet dus een beetje geluk hebben of je er terecht kunt. Toen wij daar waren, waren er nog een paar kleine plekjes vrij. Het is meer een camping voor vaste bezoekers, je moet er dus een beetje geluk hebben.

 • Janneke

  2024-02-21 at 15:26 Beantwoorden

  Klinkt prachtig en ziet er mooi uit. Fijn met die coordinaten erbij. Heb je de route ergens op een kaart?

  • Jantina

   2024-02-21 at 16:16 Beantwoorden

   Helaas heb ik deze route niet op een kaart gezet. Een goed idee voor de volgende reis!

 • Lydia van Esch

  2024-04-28 at 18:50 Beantwoorden

  Wat zien die plekjes er heerlijk uit!
  Wij gaan met een vouwwagen komende zomer en ik zou heel graag ook een keer, of vaker als het bevalt, gaan wildkamperen. Gewoon om het mee te maken.
  Heb je het idee dat dat te doen is? Qua plekken bijv.

  • Jantina

   2024-05-07 at 09:15 Beantwoorden

   Wat een heerlijk vooruitzicht voor komende zomer! Wij hebben geen ervaring met een vouwwagen en ik weet ook niet zo goed hoeveel jullie vouwwagen “uitvouwt”. Bij het wildkamperen is het belangrijk dat mensen geen last van je hebben en dat het niet te veel lijkt op kamperen. In Zweden en Noorwegen zijn zoveel plekken waar helemaal niemand komt. Wij hebben wel vaak op hele kleine plekjes gestaan. Van die plekjes waar precies een klein busje past. Daar zul je met een vouwwagen niet passen lijkt me.
   Ik denk dat het vooral aanvoelen is of je op een geschikte plek staat. Niet voor je zelf, maar voor je omgeving. Wildkamperen staat onder druk door de vele mensen die met een camper onderweg zijn, dus wij proberen zo onopvallend mogelijk te zijn zodat zo weinig mogelijk last van ons kunnen hebben.

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.