Volg me op mijn socials

Duiken in IJsland – 3 prachtige duikplekken

Duiken in IJsland

Duiken in IJsland. Klinkt niet heel erg voor de hand liggend he? Mijn eerste gedachte was vooral: KOUD!
En ja, het water was koud. Vooral het water op duikplek Silfra. Wij troffen het op een hele warme dag -> 5 graden celsius. Normaal ligt het ergens tussen de 2-4 graden, het hele jaar door.

Wij maakten een afspraak bij Dive.is Zij organiseren duiktrips en duik begeleiding en je huurt bij hen je duikuitrusting. Super georganiseerd en onze gids Fraser was relaxt, gezellig en kundig. Een vertrouwd gevoel om mee op pad te gaan. Wat ik ook wel nodig had, want als newbie duiker voel ik me niet altijd op mijn gemak.

Voor je kunt gaan duiken in IJsland moet je je droogpak-specialty gehaald hebben. Dat kun je in IJsland bij Dive.is zelf doen, maar je kunt het ook van te voren in Nederland doen. Ik raad je aan dit van te voren in Nederland te doen. Twee voordelen, je hebt meer tijd voor andere dingen in IJsland én je spaart een flink bedrag uit. In Nederland is een droogpak-specialty namelijk een stukje goedkoper.

Tip: haal je droogpak-specialty in Nederland

Wij doken op drie verschillende plekken en ik laat je van iedere plek een filmpje zien.

duiken in IJsland

Duiken in IJsland – Kleifarvatn

Duiken in een geothermal hot spring. Dat is gek en ik vond het ook wel een beetje eng. Is dat water dan niet heet? Het water zelf is niet heet, want het vermengt zich gewoon met koud water. Maar als je met je hand in het zand zou graven, dan zou je je vingers zeker verbranden.
Kleifarvatn is een groot meer vlak buiten Reykjavik, maar ligt ver genoeg van de stad om totaal uitgestorven te zijn. We zien in de verte een groepje ijslandse paarden rennen en dat zijn de enige levende wezens bij het meer.

Op het filmpje zie je heel veel bubbels van warm water en gas wat uit de bodem komt. Af en toe kom je een dode vis tegen. De vissen in het meer kunnen daar gewoon leven, maar gaan dood als ze door het zwavelgas zwemmen.

 

Duiken in IJsland – Óttarstaðavegur

Op de tweede duikdag doken we in de Atlantische Oceaan langs de kust van Reykjanes. Aan land een prachtig uitzicht met een vrolijk zonnetje. We hadden wat pech met het weer, dat werd halverwege onze duik toch nét iets te onstuimig. Evenzo goed een prachtige duik door oerwouden van kelp en zeewier waar ook veel leven in zit.

Duiken in IJsland – Silfra

Als je in IJsland duikt is de kans groot dat je in Silfra duikt. Een populaire plek waar het ook erg druk kan zijn. Als je dive instructor vraagt of je héél vroeg op wilt -> doen!! Je ligt dan als eerste in het water wat glashelder is. Als je vooruit kunt kijken en verder niemand ziet, geeft dat zeker een extra beleving aan de -toch al – mooie duik.

In Silfra komen je droogpak, dikke handschoenen, schoentjes en hoofdkapje extra tot zijn recht. Kies voor de dikste handschoenen die je kunt krijgen en beweeg je vingers niet te veel. Dan blijft het water stil staan en blijft het het warmst. En warmte wil je. Zo veel mogelijk. Het water tijdens deze duik is namelijk maar ergens tussen de 2-4 graden. Wij hadden het uitzonderlijk warm, wel 5 graden celcius. Geloof me, warm is niet de juiste benaming, 5 graden celsius is freeeeeezing koud.
Je gezicht doet zeer en je vingers worden langzaam gevoelloos.

Maar dat is het waard. Je zwemt namelijk in een scheur tussen het Noord Amerikaanse en Eurasian continent. Je weet wel, die aardplaten die IJsland zijn geothermische karakter geven. De beide platen drijven ieder jaar 2cm bij elkaar vandaan.
Het water in die scheur is zó allemachtig helder dat je over de 100 meter zicht hebt. Nu geeft duiken je toch al een gewichtloos gevoel, maar in dit helder water raak je alle beleving van diepte en afstand kwijt. Het voelt alsof je vliegt en in het begin van de duik heb ik af en toe een gevoel van hoogtevrees. Je kijkt zo ver de diepte in op sommige stukken!

Waarom dat water zo helder is? Het is gletcherwater van de gletcher Langjökull .Dit water wordt door ondergronds lava gefilterd over de tijd van 30-100 jaar tot het uitkomt in de scheur waarin we duiken. Je kunt het dus zo drinken. (als het niet zo ijs-en-ijs koud was)

In het filmpje kun je zien dat het niet overal even diep is. Je duikt de route door de scheur tussen de aardplaten en af en toe is die scheur heel ondiep, op ander plekken juist heel diep. Gemiddeld is de diepte zo’n 9 meter.

 
 
 

Duiken in IJsland is een unieke ervaring. Ik vond het van te voren heel spannend in dat ijskoude water en tussen de zwavelgassen. Toch werd iedere duik heel relaxt door de expertise van onze gids. Hij kon ons van te voren duidelijk vertellen wat ons te wachten stond en gaf mij tips om het duiken in een droogpak nog comfortabeler te maken. Een unieke ervaring!

Duiken in Silfra

Naast de andere mogelijkheden om in IJsland te duiken is de duiklocatie Silfra wel het meest bekende. Als je geen duiker bent kun je er ook prachtig snorkelen. Je kunt je excursie gemakkelijk boeken via GetYourGuide.

Bovenstaande foto en filmpjes hebben we gemaakt met een Gopro. Ondanks dat ik onderwater fotografeer met een zeer mooie camera inclusief lampen etc gaat onze Gopro nog steeds altijd mee. Het maakt het ontzettend gemakkelijk om onderwater beeld te maken, zowel foto als video en je kunt het naderhand ook weer snel en gemakkelijk gebruiken.
Bekijk hier verschillende types Gopro om ze te vergelijken:

Gopro, verschillende types
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

15 Comments
 • Wouter

  2017-10-30 at 10:42 Beantwoorden

  Wij gingen ook in Silfra duiken … zalig om in het IJskoude water tussen de continten de duiken

 • Lien Voets

  2017-11-01 at 19:53 Beantwoorden

  Wauw! Dat moet echt een geweldige ervaring zijn! IJsland is prachtig!

 • Janet

  2017-11-01 at 20:46 Beantwoorden

  Wat een gave duikspots zeg! Over de Sifra heb ik meerdere dingen gelezen en veel foto’s gezien, het lijkt me te gek. Je filmpje geeft een mooi beeld weer.

 • Dewi

  2017-11-01 at 21:27 Beantwoorden

  Wow wat gaaf zeg, lijkt me een hele bijzondere ervaring! IJsland staat echt heel hoog op mijn lijstje. Wel moet ik zeggen dat duiken me stiekem best eng lijkt. Snorkelen vind ik fantastisch, maar duiken heb ik tot dusver nog niet aangedurfd. Wie weet komt dat ooit nog 😉

  • Jantina

   2017-11-02 at 08:23 Beantwoorden

   Je kunt er ook snorkelen Dewi, dus misschien is dat iets voor je?

 • Malou

  2017-11-01 at 21:28 Beantwoorden

  Wat een super ervaring moet dit zijn geweest! Het water is echt super helder zeg!
  Is het moeilijk om met een droogpak te duiken?

  • Jantina

   2017-11-02 at 08:24 Beantwoorden

   Ik vond het wel een beetje lastig. Maar het is niet moeilijk, je moet het gewoon een aantal keren doen. Ik vind het nu (na tien keer ofzo) helemaal niet meer moeilijke.

 • Wow, zo helder! Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van duiken (geen idee waarom eigenlijk – misschien dat “zweven”?) maar had al gehoord van die plek tussen de Euro-Aziatische en Noord-Amerikaanse plaat en de hoogtevrees die je daar echt kan krijgen. De video’s geven een erg goed idee 🙂 Moet ik kan me voorstellen dat het “in het echt” nog zoveel keer indrukwekkender is…

  • Jantina

   2017-11-02 at 08:26 Beantwoorden

   Klopt Marie-Lise, dat van die hoogte vrees is echt zo! In één van de duiken moesten we over een grote scheur heen zwemmen en p het randje deinsde ik terug. Ik was bang dat ik er in zou vallen. 😀

 • Hip on Trip

  2017-11-02 at 12:51 Beantwoorden

  Tjee, wat een bijzondere ervaring! Was ook mijn eerste gedachte; dat moet toch ontzettend koud zijn? Maar echt nog nooit iemand gehoord, die daar gedoken heeft. Apart!

 • Amelie

  2017-11-02 at 13:23 Beantwoorden

  Prachtige beelden! Dat moet een hele ervaring zijn! Staat zeker op mijn lijstje.

 • Ilona Izabella

  2017-11-03 at 17:08 Beantwoorden

  Wauw, wat een ervaring moet dit zijn geweest! IJsland staat sowieso op mijn verlanglijstje, maar ik geloof dat duiken daar ook op mijn bucketlist moet.

 • Britte

  2017-11-03 at 21:58 Beantwoorden

  Wat een gave ervaring! Die kou neem je dan voor lief 😉

 • Ann

  2017-11-04 at 10:18 Beantwoorden

  Wauw Jantina, lijkt me biezonder spannend hoor?! Ben wel van plan om in de zomer een eerste keer naar IJsland te gaan. Ben nu aan het checken op welke manier: camper huren of huisje huren of hotels. Veel reisplezier!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.