Volg me op mijn socials

Een Houtkachel in de Camper

In dit blog lees je over Johan en Wendy die hun eigen camper gebouwd hebben in een Mercedes. Een supertoffe feature in hun bus is de houtkachel. Veel camperbouwers dromen van een camper met houtkachel, ik zéér zeker!

Wie zijn jullie?

Wij zijn Johan (38), Wendy (37) en Kyan (5). Op dit moment wonen wij net 2 weken in onze bus en zijn we op reis naar het warme zuiden van Europa.

Wat voor camper heb je gebouwd?

Onze camper is een Mercedes 609D uit 1988. We hebben hem in 6 maanden eigenhandig compleet gestript en opnieuw opgebouwd als camper.
Op het moment van schrijven hebben we hem nu 8 maanden in bezit.

Hoe lang deed je er over om je camper te bouwen? 

We deden er eigenlijk een beetje langer over dan gehoopt 🙂
We hadden ingezet op het kopen van een bus welke al tot camper omgebouwd was. Hiermee konden we dan met enkele aanpassingen na een paar weken vertrekken.
Uiteindelijk, mede door de technische staat van de camperbus, hebben we besloten om het campergedeelte volledig opnieuw te doen.

Ongeveer 6 maanden non-stop bouwen, van isolatie uitzoeken, tot met met de motor reviseren, een nieuwe dieseltank, nieuwe deurvergrendeling en het inbouwen van technische anti-diefstal beveiliging zoals diesel onderbreking. Dat laatste vonden we wel een prettig idee.

Waarom wilde je zelf een camper bouwen ipv er eentje te kopen?

Tja, eigenlijk hadden we een kant-en-klare camper gewild. Alleen een beetje inrichten naar eigen smaak.
Geen plastic camper maar een echte bus/truck.  Uiteindelijk liep dat héél anders.
Ge;ukkig is klussen een hobby van Johan, zodat we alles naar onze eigen smaak konden bouwen.

Wat zou je zeker niet willen missen in de camper?

De houtkachel en de victron omvormer. Warmte en stroom zijn echte must have’s als je, zoals ons, graag boven op een berg parkeert.

Wat is je favoriete reisbestemming met de camper?

Onze favoriete bestemming bevat: zon, uitzicht en frisse lucht. En dat is op heel veel plekken te vinden in de wereld. We zoeken net zo graag de bergen op in de sneeuw als een zonnige kampeerplaats aan zee. Met onze houtkachel in de camper kunnen we het hele jaar op pad en hoeven we ons geen zorgen te maken over de koude.

Heb je advies voor iemand die een camper gaat bouwen?

Maak vooraf een compleet ontwerp, planning en materiaalbehoefte. Wanneer de complete werkvoorbereiding klaar is geeft dit heel veel rust in de uitvoerig.
Bepaal vooraf welke werkzaamheden je zelf kunt doen en waarvoor je hulp nodig hebt. Regel ook meteen deze hulp op basis van de planning. Dit voorkomt dat de hulp geen tijd heeft.
Owja, ga niet af op youtube films waarin in 4weken een complete bus wordt omgebouwd tot camper. Dit kan wanneer alles tot in de puntjes is voorbereid en je precies weet wat je aan het doen bent (ervaring). Ook hebben deze klussers vaak beschikking over een (grote) werkplaats met alle benodigde machines, en een voertuig dat technisch in orde is. Als je zoals ons met een decoupeerzaag en boormachine in de garage van je ouders bezig gaat, duurt het wat langer 😉

Wij hebben natuurlijk ook tijd besteedt aan het vinden van materialen die we mooi en praktisch vonden. Hierbij hebben we veel materialen hergebruikt.

Had je onverwachte problemen tijdens of na de verbouw?

Wanneer je zelf je eerste camper bouwt zullen er altijd zaken zijn die je na ingebruikname anders had willen doen. Wij verwachten dat je bij bus/camper 3 of 4 het ultieme ontwerp en uitvoering te pakken hebt.
Bij ons wat kleine zaken zoals doorbranden van electra, loslaten van kastfixatie, extra opbergruimte voor dagelijkse spullen zoals kleren welke je de dag aangehad hebt.

Gelukkig zijn de meeste zaken gewoon onderweg op te lossen (voldoende gereedschap meenemen) en de rest komt wel weer bij een nieuwe camper. Tijdens het bouwen liepen we voornamelijk tijdens een zeer hoog “hobby Bob” gehalte aan van degene welke de vorige camperindeling gemaakt had. Een sterk advies is dan ook: alles eruit en niet doorgaan op twijfelachtig werk van een ander.

Welk onderdeel had je achteraf beter anders kunnen doen?

We hadden onze ladenblokjes beter met drukslotjes in plaats van bandjes kunnen maken.
We hadden liever schapenwol als wandisolatie gebruikt in plaats van styrodur. Meer kastruimte voor dagelijks benodigdheden is altijd een goed idee. Dat hebben we onderschat.
En uiteindelijk hadden we liever een nieuwere (kale) bus willen kopen welke technisch in topstaat is. Dan hoef je alleen maar bezig te zijn met het campergedeelte. Wij zijn ongeveer 1 maand bezig geweest met het verbeteren van de technische staat van de bus.

Welk onderdeel van het bouwen van je camper vond je het moeilijkst?

Johan vond de elektrische installatie het lastigst. Wendy heeft hier gelukkig in kunnen ondersteunen door het maken van een schema en het overbrengen van basis elektrotechniek. Vanwege gebrek aan gereedschap en omdat het als particulier praktisch onmogelijk is om aan alle materialen te komen, hadden we beter eerder hulp kunnen inroepen. Uiteindelijk hebben we gebruik mogen maken een werkplaats met alle gereedschap onder begeleiding van het bedrijf dat ook de elektrische circuits maakt voor Rallyauto’s welke o.a. Parijs-Dakar rijden. We hebben over het gehele bus-bouw-plan veel moeten overleggen en uitproberen tijdens de uitvoering. Dit was op bepaalde momenten best een uitdaging.

Wat is het beste/leukste/spannendste avontuur wat je met je camper beleefd hebt? 

Erin gaan wonen 🙂
En omdat we nog maar net op pad zijn moeten we nog ervaren hoe groot en leuk dat avontuur gaat worden. We rekenen op geweldig!

Wat is de grootste uitdaging van het reizen in jullie bus?

Momenteel is het vinden van goed internet om te kunnen werken voor ons een grote uitdaging.

Wat heeft jullie camper ongeveer gekost?

Wij hebben €8500,- uitgeven aan het ombouwen van onze bus. Hiervan is €3000,- voor het verbeteren van de technische staat van de bus.

Wij hebben veel hout, schroeven ed. gebruikt uit onze voorraad en hierdoor niet hoeven kopen. Ook hebben we door bijna alles zelf te doen met hulp van de Vader van Johan de loonkosten weten te drukken.
Gouden tip: Marktplaats en 2e hands winkels voor je materialen.

Meer interessante artikelen over camperbouw

Als je dit interview leuk vond en/of van plan bent om zelf een bus om te bouwen naar een camper, dan helpt dit artikel je op weg: Zelf een camper bouwen

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.