Hoe luxe moet je gaan als je je camper bouwt? Is een eenvoudige watervoorziening voldoende?
Wil je van alle gemakken voorzien zijn of kun je een aantal dingen heel basic houden? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, wij rijden in een kleine L2H2 bus, zoveel ruimte hebben wij niet. We hebben daarom gekozen voor een eenvoudige watervoorziening in de camper.
Onze camperkeuken bestaat uit een klein aanrecht met twee kookpitten en een spoelbak met koud stromend water. In de andere hoek bij de deur staat de koelkast. Toen we onze camper gingen bouwen, een aantal jaren geleden alweer, hebben we besloten een simpele setup te maken.
Zo konden we lekker koken, want dat was een luxe die we niet wilden missen. We houden van buiten koken en dat doen we ook heel vaak met de BBQ en/of de Dutch Oven, maar als het slecht weer is willen we toch ook gewoon wat lekkers kunnen maken. We hadden toch al geen ruimte voor een douche en vonden het niet nodig om warm water te hebben.
Voor het afwassen koken we een beetje water en mengen dat met koud.
We hadden het gemak van stromend water, zonder veel gedoe en ruimteverlies van een warmwatervoorziening. Bij het bouwen van je camper ben je toch altijd een balans aan het zoeken tussen comfort en ruimte.
Bij ons lag die balans tussen stromend water, maar geen warm water. Een eenvoudige watervoorziening in de camper was voor ons voldoende.
Welke materialen hebben we gebruikt voor onze water installatie?
Een koud water installatie kan best eenvoudig aan te leggen zijn. Natuurlijk werkt het net even iets anders dan thuis, je hebt immers geen waterleiding. Dus heb je een watertank nodig, twee welteverstaan.
- watertank voor schoon water
- watertank voor vuil water
We hebben de volgende materialen gebruikt:
- Een watertank voor schoon water (25 l)
- Een watertank voor vuil water (25 l)
- Een pomp om het water uit de tank naar de kraan te pompen
- Een pompschakelaar
- Een kraan
- Een waterslang
- Een waterdrukvat
- En de spoelbak
Wij hebben gekozen voor een kleine 25 liter watertank. Onze vuilwatertank is óók 25 liter, maar in de praktijk had deze kleiner kunnen zijn. Het meeste water verbruiken we (drinken/koken), we spoelen maar weinig water door de afvoer. De tank met vuil water zit eigenlijk nooit voller dan 1/3 in ons geval.
Met onze 25 liter tanks kunnen we ongeveer 3 a 4 dagen vooruit. Daarna moeten we weer water vullen. Dit heeft het voordeel dat we altijd redelijk vers water hebben, maar een nadeel dat we wel in de gaten moeten houden hoeveel water we nog hebben. Vooral als we langer wild willen kamperen in een afgelegen gebied moeten we wat zuiniger doen met het water.
Verschillende soorten en afmetingen watertanks
Je kunt qua formaat watertanks te kust en te keur. Deze winkel, Rotterdamplastics, is gespecialiseerd in watertanks. Ze verkopen zelfs een 2000l watertank. Handig voor je tinyhouse!
Je kunt hier kiezen voor veel verschillende soorten inhoud, maar ook voor verschillende afmetingen.
Wij hebben twee staande tanks, maar misschien past in jouw zelfbouw camper wel beter een liggende tank. Of een vierkante. Of zoek je een watertank die rond je wielkast past. Die ruimte is toch al lastiger te benutten, dus een watertank zou daar best een idee kunnen zijn!
Wij kozen ervoor om de watertanks direct onder het spoelbakje te plaatsen, zodat het water een zo kort mogelijke weg hoeft af te leggen. Voor de afvoer van het vuile water is dat handig, want het loopt zo door een korte waterslang de tank in. Er blijft nagenoeg geen vuil in hangen.
Zoveel keuzes!
Wat kies jij? Vind je het belangrijk om warm water te hebben? Een douche misschien?
Verbruik je veel water of ben je juist heel zuinig? En heb je dan een grote watertank nodig of kun je toe met een eenvoudige watervoorziening in de camper?
Soms weet je het van te voren niet, ik heb geen idee hoeveel liter water ik thuis verbruik per dag. En hoeveel water verbruik je dan ongemerkt?
Wij hebben voor we onze camper gingen bouwen twee keer een camper gehuurd. Beide keren kleine campertjes, eentje met losse watervaten zoals we nu hebben en eentje met een vast vat onder de bus gemonteerd. Zo kwamen we erachter dat we best zuinig kunnen zijn met water én op die manier ruimte en gewicht konden besparen in onze zelfbouw camper.
Een tip: spoel niet alles door het afvoerputje. Bijvoorbeeld als je de vaat voor spoelt. Je grijswatertank gaat best snel stinken.
Je hoeft vast niet te raden hoe wij daar achter zijn gekomen, haha!