Volg me op mijn socials

gekke wetten in singapore

Gekke wetten in Singapore

Gekke wetten in Singapore

Terwijl ik dit blog over Gekke wetten in Singapore schrijf zitten we op Changi Airport Singapore te wachten tot we mogen boarden om naar onze eindbestemming Nieuw Zeeland te vliegen. We hebben net een paar dagen genoten van Singapore. Dat deden we omdat Marco en ik er enorm tegenop zagen om 24 uur in het vliegtuig te zitten plus de nodige extra tijd van overstappen en wachten.
Dus besloten we de reis in tweeën te hakken en ondertussen nog wat extra van de wereld te zien: Singapore.
Singapore airlines heeft hele leuke stopover arrangementen – daardoor is het boeken van zoiets een eitje. Je boekt je vlucht en stopover in 1x en nagenoeg alles wordt voor je geregeld. (www.singaporeair.com) Wij hebben het ons nog gemakkelijker gemaakt en hebben het laten boeken door Nieuwzeelandonline. Eigenlijk geheel tegen mijn principes, want normaal boek ik alles zelf. Zij hadden een superscherpe aanbieding en bleken tijdens het boeken ook nog eens super behulpzaam. Een aanrader dus.

Dus. Singapore.

Singapore is een bijzonder land in Azië. Een paar algemene feitjes:
Singapore bestaat uit één groot eiland en 63 kleinere en soms onbewoonde eilandjes
Singapore is een stadstaat (net zoals Monaco en Vaticaanstad)
Oppervlakte: 719 m2 (Nederland is dus bijna 60x groter!)
Er wonen 5,6 miljoen mensen (en is daarmee één van de dichtst bevolkte gebieden op de wereld)
Singapore een heel schoon en veilig land. Je hoeft je, door je gezonde verstand te gebruiken, geen zorgen te maken over criminaliteit. Die is er namelijk bijna niet, ze hebben het laagste cijfer geweldsdelicten ter wereld.

Gekke wetten in Singapore

Misschien komt dat doordat ze ontzettend streng zijn in handhaving, hoge boeten en flinke straffen hebben. Zelfs lijfstraffen, zoals stokslagen. De wetten in Singapore zijn ietsje anders dan bij ons. Sommige kon ik bijna niet geloven! Lees mee en verbaas je. De gekke wetten van Singapore:

 Je mag niet plassen in de lift. Ik vraag me dan af wie er in hemelsnaam in een lift gaat plassen, maar blijkbaar is het nodig om liften uit te rusten met een UDD systeem. Een Urine Detection Device, wat de geur van urine oppikt en een alarm af laat gaan.

Kauwgum verkopen is verboden. Je ziet in Singapore dus geen straten met allemaal vieze, kleverige witte stukjes kauwgum op de straat. Je mag wel kauwgum in prive bezit hebben en kauwen, maar dus niet kopen of verkopen. Ik laat de kauwgum wel thuis.

Steek niet roekeloos over. Oversteken doe je op een plek die daar voor bestemd is en niet zoals in Nederland waar en wanneer je zelf denkt dat het wel kan.

Snak je naar een sigaretje? Kijk dan even om je heen, want als je per ongeluk een sigaret op steekt in een openbaar gebouw of in de buurt ervan, dan ben je zo 300 euro lichter.

Als je op straat spuugt krijg je een boete. Nou heb ik van mijn moeder geleerd dat je niet mag spugen, maar in Singapore geldt het ook voor een vliegje wat net je mond ingevlogen is. (zei ik iets over streng?)

Gezellig de duiven voeren in het park? Alleen als je daar flink voor wilt betalen, want er staat weer een mooie boeten tegenover.

Zingen in het openbaar? Illegaal. De straf? Drie maanden gevangenis. (of een boete of beide) Echt waar!

Gooi geen rommel op straat. Singapore is niet voor niets zo netjes schoon. Je krijgt er gewoon een vette boete voor en er wordt gehandhaaft. Dan stop je dat gebruikte zakdoekje wel weer even terug in de rugzak. Niet eens zo’n gekke gewoonte.

Ze zijn serieus in Singapore. Je mocht al niet plassen in de lift. Maar je mag ook NIET vergeten door te spoelen na toiletgebruik. Lijkt me bijzonder te controleren, maar als je gesnapt wordt krijg je weer een fijne boete.

In je nakie door het huis lopen met de gordijnen open? Dat wordt als porno beschouwd en dus ben je flink in overtreding. Beter de gordijnen dan maar even dicht doen als je uit de douche komt.

singapore

Bonustip

Een bonustip voor ons ruimdenkende Nederlanders. Gebruik geen drugs. En zorg dat je je bagage op de luchthaven goed in de gaten houdt, zodat niemand iets in je bagage kan stoppen zonder dat je het weet. (wij hebben onze packpacks standaard in een afgesloten backpack-zak met een slotje, maar je kan je bagage ook laten sealen op het vliegveld) Singapore heeft een zero-tolerance beleid op het gebied van drugs. Je gaat ongenadig voor de bijl en op het smokkelen van drugs staat de doodstraf.
Later zal ik nog wat meer over Singapore schrijven. Een mooie bestemming zo voor een paar dagen ook al past het niet bij onze perfecte vakantiebestemming. Wij gaan normaal voor rustig, niet te heet, veel natuur etc. Toch hadden we een paar supertoffe dagen in Singapore, we hebben echt genoten. En die gekke wetten hierboven? Daar hebben we geen last van gehad. Duiven voeren deed ik toch al niet en plassen in de lift vond ik ook niet nodig.

Een andere stad die veel gebruikt wordt als stop-over is Hong Kong. Daar ben ik zelf nog nooit geweest, maar mijn collega reisblogger heeft een paar hele leuke artikelen over Hong Kong. Zélfs als je met kinderen reist! -> kidslovetravel.net/bestemmingen/azie-midden-oosten/hong-kong

Gekke wetten in Singapore

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

15 Comments
 • Wat bijzonder! Sommige dingen vind ik inderdaad ook ‘normaal’, maar er zit dan nog wel een verschil tussen de normale omgangs- en fatsoensnormen of dat ook echt bestraffen als je het niet doet. Ik spuug bijvoorbeeld niet op straat en vind het ook erg onsmakelijk als ik dat van een ander zie, maar als je idd net een vliegje in je mond hebt.. Bestraffen van zoiets vind ik wel heel ver gaan. Je hebt immers ook mensen die bijvoorbeeld heel veel speeksel aanmaken en er niet echt iets aan kunnen doen dat ze dat steeds kwijt moeten.

 • nicole orriens

  2018-01-07 at 10:44 Beantwoorden

  Wat fijn dat er bijna geen geweldsdelicten zijn zeg. Dat spreekt me meteen erg aan.

  • Jantina

   2018-01-08 at 04:27 Beantwoorden

   Absoluut hoor! Ik voelde me heel prettig s avonds op straat en in de metro.

 • Lisanne

  2018-01-07 at 14:15 Beantwoorden

  Leuk om jullie zo te kunnen volgen! Ik heb smakelijk gelachen om je blogpost en genoten van je mooie foto’s. Geniet samen! Groetjes aan Marco!

  • Jantina

   2018-01-08 at 04:26 Beantwoorden

   Heel veel groetjes terug!

 • Tania

  2018-01-07 at 16:11 Beantwoorden

  Ik ben jaren geleden ook in Singapore geweest als tussenstop toen ik naar Australie ging. Maar van al die wetten wist ik totaal niks

  • Jantina

   2018-01-08 at 04:26 Beantwoorden

   Als toerist merk je er ook niet perse heel veel van. Misschien bij het “even snel” oversteken? We hebben ook niet veel politie gezien. Het voelt niet echt streng aan, maar dat zijn ze toch blijkt.

 • Debbythechocoholic

  2018-01-07 at 17:14 Beantwoorden

  Wie plast er nu in een lift? Dat vraag ik me al de hele tijd af haha!
  De andere regels snap ik wel hoor, zeker omdat de straten op die manier proper blijven. Kauwgom is bv. heel vies, vooral als het aan je schoenen kleeft. Ieuw!
  En in je nakie lopen thuis is oké, maar ik zou het ook niet doen wanneer alle gordijnen open staan.

 • Heleen Schrijvershof

  2018-01-07 at 19:54 Beantwoorden

  Singapore is een plek die ik eigenlijk helemaal nooit in overweging neem, maar zo te zien is het er erg mooi. Wel goed om even de regels te kennen haha. Voor je het weet heb je een boete voor het verkopen van kauwgom haha.

  • Jantina

   2018-01-08 at 04:24 Beantwoorden

   Voor ons ook niet een bestemming die we zo los zouden boeken. Maar als stopover is het perfect!

 • Lia

  2018-01-08 at 11:05 Beantwoorden

  Help me even onthouden dat we de volgende keer als we samen in een stad als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht een willekeurige flat in een achterstandswijk binnenstappen en met de lift omhoog gaan en via het trappenhuis naar beneden…
  Denk dat de plas-wet opeens een stuk duidelijker wordt ????

  • Jantina

   2018-01-08 at 20:16 Beantwoorden

   Dat wordt dan weer een interessant uitje! 😀

 • Fleur

  2018-01-08 at 13:27 Beantwoorden

  Wat een strenge wetten, maar het helpt wel dat het er daardoor op straat erg schoon is. Iedereen laat het wel uit zijn hoofd om rommel te maken. Een kauwgom verbod in Nederland zou ik ook wel wat vinden of in ieder geval een accijns voor het opruimen van alle kauwgom op straat 😉

 • Melanie

  2018-01-10 at 07:11 Beantwoorden

  Ik heb ooit een rondreis gemaakt door Maleisië en een week Singapore er bij gepakt. Ik vond het wel wat hebben. Van zingen wist ik niks de andere wetten wel. Auto’s mogen niet harder dan 80km per uur. Twee keer gesnapt en je rijbewijs is voorgoed weg. Van mij mogen ze veel van die wetten hier invoeren. Zal het een stuk veiliger maken.

 • Ad de Rooij

  2023-10-23 at 19:51 Beantwoorden

  Hee Jantina
  Nou zeg, wat een fantastisch foto.
  Wil je aan me kwijt waar je die hebt genomen en welk diafragma, iso en sluitertijd?
  Mocht je nog andere lokaties aanbevelen, dan hoor ik ze graag.
  Voor de eerste keer ga ik alleen naar mijn zoon in Australie en een pauze in Singapore leek me wel mooi om foto’s te maken.
  Jammer dat ik daar niet geweest ben met mijn vrouw, ze zou er zeker van genoten hebben.

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.