Volg me op mijn socials

gletsjer nieuw zeeland

Helihike in Franz Josef – must do in Nieuw Zeeland – Deel 2

Helihiken in Fox glacier of Franz Josef – must do 2 in Nieuw Zeeland

 

Helihike in Fox glacier of Franz Josef. Helihiken? Waar heb je het over??
Helihiken. Dat is “hiken” (wandelen) op een gletsjer waar je met de “heli” (helikopter) naar toe vliegt.

 

Klinkt bijzonder he?
In de plaatsjes Franz Josef en Fox Glacier in Nieuw Zeeland is het de normaalste zaak van de wereld. Beide dorpjes liggen vlak bij elkaar. Je rijdt in een dik half uur over de berg van het ene dorp naar het andere.

 

Franz Josef is iets groter qua plaatsje. Omdat we daar ook even koffie wilden drinken met een Amelandse (Hoi Selina ? ) logeerden wij in Franz Josef en reden we de volgende dag de berg over naar Fox Glacier voor onze gletsjer wandeling.

 

Ondanks dat in beide plaatsjes de zelfde helihike-tour aangeboden wordt zitten er maar een paar kleine verschillen tussen beide gletsjers.
Zo is de Fox Glacier iets minder stijl. En dus loop je gemakkelijker/minder vermoeiend. Niet dat dat voor ons een groot probleem zou zijn, maar toch.
Voor ons was de reden om voor de Fox Glacier te kiezen, dat de meeste mensen voor Franz Josef kiezen. En dus de Fox Glacier wat rustiger is.
De helikoptervlucht naar Fox is ietsje langer, maar dat vonden wij natuurlijk helemaal geen probleem. Het uitzicht leek ons prachtig! (en we werden niet teleurgesteld)

 

Wat heb je nodig voor je gletsjerwandeling:

 

Dus. Zo stonden we in de vertrekhal van Fox Glacier Helihikes. Je hoeft je amper voor te bereiden op te tocht, het bedrijf regelt alles voor je.
Het enige wat je hoeft te doen is een paar extra laagjes kleding aan te trekken én een paar dikke sokken mee te nemen.
De bergschoenen en de regenjas leen je van hen.

 

Onze wandelschoenen waren stevig genoeg, we mochten onze eigen schoenen aan houden. Ook onze outdoorjasjes waren prima, dus we hoefden ook geen regenjas te lenen. Maar als je dat niet hebt, de spullen die ze uitlenen zagen er echt perfect uit.
We hadden voor de zekerheid ook een fles water meegenomen, maar ook die hadden we niet nodig, want we konden drinken uit een klein (smelt-)watervalletje. Hoe leuk is dat!?

 

helihike franz josef fox glacier

 

helihike in fox glacier

 

De helikoptervlucht

 

Voor je in de helikopter gaat wordt je met zijn allen gewogen. En de lichtste twee personen mogen dan voorin.
We hadden pech, we vlogen met een paar hele kleine, slanke medetoeristen, dus wij mochten met onze lange Nederlandse lijven achterin.
Dat was mijn enige (kleine) teleurstelling van de hele tocht. Ik zat niet bij het raampje!
Gelukkig vond de meneer naast Marco het geen probleem als hij de gopro een beetje voor hem langs stak. Geen foto’s, maar dus wel een klein filmpje.
En de vlucht was hoe dan ook waanzinning. Het uitzicht was evenzogoed fantastisch.

 

helihike new zealand

 

 

De wandeling op het ijs

 

Gletsjer. IJs. Glad natuurlijk! Gelukkig is daar iets op bedacht: stijgijzers. Je knoopt ze onder je schoenen en kunt vervolgens vol vertrouwen over het ijs lopen. (rennen, springen, maar net wat je wilt)
In totaal hebben we 3 uur op het ijs gelopen. Niet zo snel hoor, het was geen inspannende activiteit. Onze gids had veel informatie paraat. Hij vertelde over het ijs, de gletsjer, de bergen, de omgeving. Hij wist overal wel iets van.
We kropen door ijs-spleten, kropen door ijs-gangetjes en dronken smeltwater. Gewoon water natuurlijk, maar dan héél oud.

 

En weer terug in de helikopter
Na de wandeling weer in de helikopter terug naar beneden. Binnen no-time sta je weer met je voeten beneden aan de berg. De middag is voorbij gevlogen!

 

helihike fox glacier

 

En was het het waard?

 

Zo’n Helihike in Fox glacier of Franz Josef is wel een aanslag op je reisbudget. Maar ik vond het het dubbel en dwars waard. Nu de gletsjers door de opwarming van de aarde steeds verder terug trekken kun je in Nieuw Zeeland niet meer lopend een gletsjer op. De gletsjers zijn al halverwege de berg terug getrokken en het onderste gedeelte is helemaal grijs/zwart met stenen en gruis.
Het zou dus een lange, zware tocht zijn. Veel te gevaarlijk voor toeristen. De enige manier om op het witte ijs te komen is door er op te landen met een helikopter.

 

gletsjer nieuw zeeland

 

En een laatste tip

 

Je moet er wel een beetje mazzel bij hebben. De tochten worden erg snel afgezegd. Te veel wind, te veel wolken, te veel regen, te veel van wat-dan-ook en het is niet veilig genoeg om naar boven te gaan. Wij hadden een paar dagen speling gehouden, zodat we nog wat uitloop hadden om tóch op de gletsjer te komen.
Uiteindelijk ging onze tocht gewoon door, dus die extra dagen konden we heel anders inzetten onderweg op onze reis. Je komt in Nieuw Zeeland hoe dan ook tijd tekort, dus een paar extra flexibele dagen komen zéker van pas.

 

En dan nog een aller-allerlaatste tip. Je hoeft helemaal de gletsjer niet omhoog om een prachtige tijd in Franz Josef of Fox Glacier te hebben. Je maakt er de mooiste wandelingen met een uitzicht om bij weg te dromen. Deze foto maakten we bij “Peters Pool”. In de verte zie je nog net een beetje ijs van de gletsjer.

 

gletsjers nieuw zeeland
met een helicopter de gletscher op. Wat een ervaring! #nieuwzeeland #actie
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.