Hoe blijf je Warm in je Camper in de Winter?
Winterkamperen stond op het moment dat we onze camper zelf bouwden niet boven aan mijn lijstje. Inmiddels ben ik zo’n groot fan van de camper dat ik óók in de winter op pad wilde. Zo fijn! De zelfde vrijheid, het zelfde plezier, alleen dan iets kouder. De schaatsen en het snowboard achterin, een stukje rijden naar Duitsland of Zwitserland en
tadaaa: instant winter-kampeer-plezier!
Voordat we voor de eerste keer met onze camper op pad gingen in de winter, hebben we de camper hier en daar aangepast.
Want: hoe blijf je warm in je camper tijdens de winter?
8 tips om warm te blijven tijdens het winterkamperen
1. Zorg dat je camper geïsoleerd is
Daar kun je nu niet zo veel meer aan doen, maar een goed geïsoleerde camper is de helft van het werk. Je hebt er in de zomer én in de winter plezier van tijdens het kamperen. Dus als je van plan bent een camper te gaan bouwen? Lees dan dit blog wat ik al eerder schreef over het isoleren van je camper: https://jantinascheltema.nl/bestelbus-ombouwen-tot-camper/
2. Isolatie voor de ramen
Hoe blijf je warm in je camper? De meeste kou komt door de ramen en het dakluik. Zorg voor goede isolatieschermen voor het raam. Wij hebben de standaard schermen met zuignapjes om ze tegen het raam te plakken. , Dit werkt prima, maar ik wil kijken of ik nog een dikkere soort kan krijgen. Het afschermen van de voorkant van de camper helpt ook enorm. Door het grote voorraam verlies je de meeste warmte, dus hoe meer je dat kunt blokken hoe beter. Zo blijft de warmte zoveel mogelijk aan de achterkant van de camper.
3. Dikke gordijnen voor de deuren
Met een gordijn voor de achterdeuren houden we veel kou buiten. Onze metalen achterdeuren zijn wel geïsoleerd, maar laten toch nog relatief veel koude door. Misschien niet zo veel als door het grote voorraam, maar toch nog genoeg om te voelen als je aan die kant van het bed ligt. Als we in de winter gaan kamperen, hangen we de dikke gordijnen op. Diezelfde gordijnen hebben we ook voor de schuifdeur, zodat de warmte iets minder snel vervliegt als je deur opent. Met een simpel gordijnrails hang je ze gemakkelijk op en ruim je ze na de winter weer op.
4. Leg een kleed of deken op de vloer van je camper
Voor een beetje extra warmte aan je voeten. Als je schoenen draagt, overdag bijvoorbeeld, dan schuif je het kleed aan de kant. Als je camper in de sneeuw staat, krijg je geen nat kleed. ’s Avonds leg je hem weer terug en zit je lekker met je voetjes op een zacht en warm kleedje. (vergeet je dikke sokken/sloffen niet!) Ook al is je vloer geïsoleerd, hij voelt in de winter zeker koud aan.
5. Draag goede kleding en draag laagjes
Lekker voor de hand liggend in de winter. Neem dikke kleding mee, een extra dik vest voor de avonden of voor als je stil zit. Lekkere dikke sokken zijn altijd fijn en ik heb vooral ’s ochtends wel eens een muts op. De meeste warmte verlies je via je hoofd en je voeten. Ontbijten met een muts op je hoofd is helemaal niet raar 😀
Oh en: warme dekentjes. Ook fijn.
6. Extra warme slaapzak
Ook hier doen laagjes wonderen. Ik vind niets zo irritant als koud zijn. Maar het op één na irritantste is te warm zijn als je wilt slapen. Ik maak laagjes door een liner te gebruiken in mijn slaapzak. (ik kan je deze slaapzakliner echt aanraden, óók als het gewoon een beetje fris is) Dan een lekkere dikke slaapzak en daar weer een dekbed overheen. Zo kan ik als ik het toch te warm heb gewoon wat af gooien. Als ik ’s avonds goed verkleumd ben doordat ik lekker buiten was (foto’s maken bijvoorbeeld) dan verwarm ik het bed voor met een kruik.
7. Drink warme drankjes
Hoe blijf je warm in je camper? En waar wordt je extra blij van?
Misschien moet ik mezelf spreken, maar ik ben dol op chocolademelk.
Met op nummer 1! Maar thee of soep doen het ook erg goed. Ik schreef in een eerder blog al eens over mijn favoriete thermosfles. Die komt hier altijd goed van pas. (hier zie je de thermos van “Klean Kanteen“)
8. Installeer een verwarming in je camper
Denk bijvoorbeeld aan een kleine elektrische kachel. Of, als je mazzel hebt zoals wij, vind je misschien een mooie tweedehands standkachel. Zo verbruik je bijna geen electriciteit en kun je de camper veilig warm stoken. Toch doen wij voor de zekerheid ’s nachts altijd de verwarming uit.
Het is handig om een verwarming te hebben die geen vocht produceert. Vocht en campers gaan niet goed samen. Schimmel, rot, roest. Dus hoe meer vocht je uit je camper kunt weren des te beter.
Schijndel en de wit en Obelink hebben beide een kachel-afdeling:
www.dewitschijndel.nl en www.obelink.nl
Ben jij klaar voor het kamperen in de winter?
Met deze aanpassingen en tips wordt winterkamperen in je camper echt 10x leuker. Het is heerlijk om te kamperen in de sneeuw, maar een beetje luxe wintersport mag het ook zijn. Als je koud thuis komt van het skien of snowboarden dan wil je snel opwarmen en niet koud en vochtig zitten bibberen.
Marcel Das
2019-02-18 at 19:26Wij slapen tegen de koude ook op schapenvacht. Je kan ze natuurlijk ook over op je dekens leggen maar dat vinden wij zelfs bij vries koude weer te warm.
Frederique
2019-03-03 at 22:11Wij hebben geen camper maar het zijn zeker bruikbare tips want ben het met je eens, in de winter is het ook leuk om erop uit te gaan!
Lodi
2019-03-04 at 07:56In 2011 reisde we 7 maanden met een camper door Amerika en Canada en toen hadden we in Mei nog sneeuw in de buurt van Yellowstone. De camper had wel een kacheltje dus dat was fijn en verder hebben we het niet echt koud gehad. Die zelfde maanden hebben we het ook 48 graden in las Vegas gehad, erge extremen 🙂 Goed tips die je hier geeft.
Linda
2019-03-04 at 09:04Goede tips! Het lijkt me heerlijk om zo te kamperen in bijvoorbeeld de National Parks van Canada. Wat een avontuur zal dat zijn!
Deborah
2019-03-04 at 10:09Kamperen is op dit moment niet helemaal mijn ding. Maar…. de vrijheid die je hebt wanneer je met een camper op pad gaat lijkt mij dan wel weer erg leuk. Ik zie dat nu we een bootje hebben. Het voelt soms of we weken zijn weg geweest terwijl dat enkel een dag varen is geweest. Dus wie weet komt het er ooit nog eens van. Goede tips om warm te blijven in ieder geval.
Marion Stam
2019-03-04 at 10:24Leuk dat jullie zo enthousiast zijn over kamperen in de winter. Ik zie het mijzelf niet zo snel doen. Maar als ik dit zo lees dan is het eigenlijk heel aantrekkelijk, mits je camper goed geisoleerd is en je een kachel aan boord hebt.
Daisy De Vos Burchart
2019-03-04 at 10:43Zomers kamperen is nog niet zo erg, maar in de winter brrrr… Nee niks voor ons.
Vroeger heel wat af gekampeerd in de lente en zomers.
Nu ben ik een voorstanders van een vakantie in een hotel/appartement..
Ik ben helaas een luie donder geworden op dat gebied haha
Al schaamde ik me nooit met mijn pleerol in de hand op de teenslippers in Frankrijk 😉
Angela
2019-03-04 at 14:16Ik had hier nog niet bij stil gestaan, mede doordat ik niet met een camper ben weggeweest in de winter. Handige info dus.
Linda
2019-03-06 at 11:59Je bent echt een bikkel als je met deze temperaturen in een camper verblijft! Al maken de uitzichten met wakker worden het vast meer dan waard ?
Juliette
2019-03-06 at 17:16Wat een handige tips! In de toekomst wil gaan graag met een camper reizen en aangezien ik totally blue ben ben ik blij met deze tips!
Pingback:Op wintersport met de camper - JantinaScheltema.nl
2020-10-08 at 11:49Pingback:Achterdeuren van je camper isoleren - JantinaScheltema.nl
2021-12-05 at 19:16Nancy
2021-12-18 at 16:31Ik zoek een 12 volts kacheltje voor onze camper