Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld

Kip uit de Dutch Oven – slow cooking

De ideale manier om te koken op de camping: de Dutch Oven.
Deze keer maakten we kip uit de Dutch Oven die vier uur lang pruttelt en super mals en sappig wordt.

We maakten we deze kip gewoon thuis. In de achtertuin. Want ook dáár is dat natuurlijk heel erg leuk. Instant-camping-feeling, zonder de camper ook maar een meter van zijn plek te rijden.
Al moet ik zeggen dat de kip nóg lekkerder is met uitzicht op een meer of op de bergen. Die hebben we niet in onze achtertuin.

De kip uit de Dutch Oven is mals en sappig. De kruiden uit dit recept geven het een warm-pittige smaak. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de kruiden. Citroen met thijm past ook mooi bij gevogelte en lijkt me ook héérlijk!

dutch oven met kolen

Ingrediënten voor Kip uit de Dutch Oven

  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel gemalen ster-anijs (ik had alleen hele steranijs, die ik in de vijzel tot poeder vermalen heb)
  • een flinke scheut olie (ongeveer 2 theelepels, ik deed ietsje meer)
  • een middelgrote kip of vier poten (natuurlijk van een kip met een fijn leven)
Kip uit de Dutch Oven
kip uit dutch oven

De bereiding

  • verhit ongeveer 14 kolen (7 onder de dutch oven en 7 boven op de deksel)
  • meng alle kruiden door elkaar en wrijf ze over de kip. Ik snijd het vel van de kip aan één kant los en maak met mijn vingers ruimte tussen het vlees en het vel van de kip. Voorzichtig, zodat het vel niet scheurt. Daar wrijf ik ook wat kruiden tussen.
  • sprenkel de olie over de kip en wrijf het ook in
  • als de kolen goed heet zijn (ze zijn dan grijs van kleur) leg je de helft van de kolen onder de Dutch Oven en de andere helft boven op de deksel. Je Dutch Oven wordt dan al snel rondom heet. Met deze hoeveelheid kolen wordt het binnenin ongeveer 120-130 C.
  • Leg de kip/kippepoten in de Dutch Oven, doe de deksel er weer op en laat ze staan. Na ongeveer een klein half uurtje check ik even of ze niet stiekem aanbranden en vervolgens laat ik ze dan rustig garen. Hoe vaker je de deksel van de pan haalt hoe meer warmte er verloren gaat.
  • Een extra tip: doe voorzichtig met de deksel als je hem van de pan haalt en houd hem goed recht. Je hebt kans dat het as van de kolen over je eten waait.
  • Koelen je kolen snel af doordat het koud is of het waait? Vervang dan halverwege de tijd de kolen.

Onze Dutch Oven (Ft6) staat in de Petromax TG3 Fire Barbecue Grill. Zo hoeven we geen open vuur te maken als we de Dutch Oven willen gebruiken. Zoals bij de bereiding van deze kip, waarbij de combi op een oude houten tafel staat. Het wordt wel heet aan de buiten- en onderkant, maar onze tafel schroeit niet.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.