Volg me op mijn socials

Links Rijden in Schotland

Op vakantie naar Schotland! Suuuupertof natuurlijk. Maar…. je moet wel links rijden in Schotland… Rijden aan de linkerkant van de weg is iets waar veel mensen tegen op kijken. Wij ook, de eerste keer dat we naar een “linksrijdend land” op vakantie gingen. Maar we waren zó gewend!

Echt, ik kan je gerust stellen: het valt echt heel erg mee. Go for it!  Er zijn veel landen in de wereld waar ze links rijden, veel meer dan ik dacht. De kans is best groot dat je op reis aan de andere kant van de weg terecht komt. 

We reden in Engeland, Schotland, Australie en Nieuw Zeeland aan de linkerkant zowel in een huurauto als in onze eigen auto. In je eigen auto voelt dat nog gekker dan in een huurauto, omdat je nog wel aan onze “goede” kant van de auto zit.  In een huurauto stap je aan de andere kant van de auto achter het stuur, dat geeft al een heel ander gevoel. Dat vond ik gemakkelijker dan in onze eigen auto. 

Met deze tips is links rijden in Schotland óf ergens anders in de wereld een makkie en wordt je roadtrip aan de linkerkant van de weg super relaxt! 

Tips voor het rijden aan de linkerkant van de weg

 • Rijd achter een andere auto aan, dan voelt het minder “fout” 
 • Kleine, rustige weggetjes zijn lastiger dan grote. Zonder ander verkeer ben je toch geneigd om op de automatische piloot rechts te gaan rijden. 
 • In Schotland vind je veel smalle weggetjes. Je moet dan in een parkeerhaventje, een passing lane, wachten tot je tegenligger voorbij is. Vergeet niet het linkerhaventje te kiezen. In je haast en/of schrik wil je toch automatisch naar rechts. 
 • Neem de bochten wat ruimer. Het is even wennen met andere auto’s aan de “verkeerde” kant van je. 
 • Vraag aan je partner, medereiziger of hij/zij steeds even wil zeggen dat je links moet. Samen zie je meer dan alleen en heb je minder kans op een onoplettend foutje. 
 • Plak een plakkertje op het stuur of autoraam: LINKS! Zo herinner je je zelf iedere keer opnieuw aan het feit dat je links moet rijden. 
 • Kijk eerst naar réchts bij het afslaan of oversteken. Daar komt het dichtstbijzijnde verkeer vandaan. Doe dat gewoon  nóg een keertje extra als je er niet aan kunt wennen en rijd langzaam op. 
 • Alles ietsje langzamer aan doen is hoe dan ook niet een verkeerd idee. Het geeft je meer tijd om te bedenken dat je links moet blijven en in te schatten wat het andere verkeer doet. 
 • Controleer de stand van je spiegels. Je rechterspiegel is opeens véél belangrijker geworden dan aan de rechterkant van de weg thuis. 

Als je in een huurauto rijdt:

 • Huur een automaat, dan hoef je niet links te schakelen
 • Oefen heel even op het terrein van de verhuurder voordat je de weg op gaat.

Een tip voor je navigatie: 

 • Zet je navigatie om in mijlen. Als je in een huurauto rijdt, dan is je kilometerteller ook in mijlen. Als je in je eigen auto rijdt, dan is het verschil in mijlen en kilometer verwarrend. Een bord met maximum snelheid 40. Hoe hard mag ik dan nu eigenlijk? (64 km/u) Ik vond het erg fijn om op de TomTom app te kunnen zien hoe hard ik in mijlen reed. Of hoeveel mijl het nog naar een bepaald punt is. Dan komt dat ook weer overeen met de borden langs de weg. 

Wat ik er van vind?

Even wennen.
Maar gemiddeld genomen valt het erg mee. Het moeilijkste vind ik de grote rotondes met meer banen. Dat is eigenlijk het eerste wat je tegenkomt als je in New Castle van de boot komt. Je springt gelijk het diepe in. Maar je zult zien, als je op de terugweg dezelfde rotondes rijdt, vraag je je af wat je er op de heenweg zo lastig aan vond. 
Ik vind het ook lastig om in te schatten hoeveel ruimte ik heb op de weg. Ik ben me opeens héél bewust dat ik  met de camper iets breder ben dan de gemiddelde personenauto. Dat in combinatie met veel smalle weggetjes in Schotland maakt dat ik heel veel in mijn spiegels controleer of ik niet over de middenstreep rijd. 

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.