Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld

Low Budget Reizen in Noorwegen – Kan Dat?

budget_reizen_noorwegen

Low Budget Reizen in Noorwegen – Kan Dat?

Laat ik er niet om heen draaien. Low budget reizen in Noorwegen is niet gemakkelijk. Op vakantie naar Noorwegen is duur. Eigenlijk is alles duurder dan dat wij in Nederland gewend zijn. Accommodatie, eten, excursusies. Laat ik het vooral niet hebben over alcohol.

Als Noorwegen niet zo belachelijk prachtig was, zou ik het land snel links laten liggen vanwege de kosten.  Maarja, het IS zo machtig prachtig dat we er al meer dan eens naar toe gingen en komende zomer gaan we opnieuw.  De fjorden, de bergen, de leegte, de watervallen. In je uppie wildkamperen zo maar ergens aan de rand van een meertje. Magisch. 
En dus, een blog vol tips & tricks om je vakantie in Noorwegen betaalbaar te maken. 

Kosten om in Noorwegen te komen

Wij boekten een overtocht met onze camper van Denemarken naar Bergen op een ferry van Fjord Line. Op basis van twee personen, een hondje en een kleine camper betaalden wij 706 euro retour.

Hoe vroeger je de overtocht boekt, hoe goedkoper het is. En dat kan zomaar 200 euro schelen. 

Het eerste jaar waren wij te laat voor de voordelige ferry-prijzen en zijn we via de Sontbrug gereden. Bij de tol van de brug tussen Zweden en Denemarken moet je dan nog flink wat brandstof rekenen. De ANWB route berekent daar ongeveer 210 euro brandstof voor. Heen en terug kom je dan samen met de tol voor de brug op zo’n 540 euro. Plus nog ergens een overnachting, want je bent wel een poosje onderweg. 

Wij vinden het dan wel zo relaxt om in Denemarken of Duitsland op de ferry te rijden en uitgeslapen in Noorwegen aan te komen.

Je kunt natuurlijk ook in het vliegtuig stappen. Om de kosten nog ietsje extra naar beneden te halen kun je vliegen naar een stad in Zweden en daar een auto huren om vervolgens Noorwegen in te rijden. Het openbaar vervoer schijnt ook goed te zijn, maar daar heb ik zelf helemaal geen ervaring mee. Wij rijden altijd rond in onze camperbus. 

Voordelige accommodaties in Noorwegen:

Dat is een gemakkelijke. Kamperen natuurlijk! In Noorwegen mag je wildkamperen (lees hier mijn blog daarover) Waanzinnige plekjes om te kamperen én nog gratis ook.
Met je tent of je camper kun je relatief gemakkelijk én goedkoop op pad door Noorwegen. En in de camper hoef je niet eens zo heel veel van je comfort in te leveren. 

Verblijf je toch liever in een hotel, appartement of huisje? Kies dan bijvoorbeeld voor een Airbnb accommodatie. Wel even opletten, want niet alles is daar even goedkoop. De meeste airbnb’s hebben ook een keuken, dus je kunt dan weer besparen op uit eten gaan. 

Voordat wij op reis gingen in een camper logeerden we soms in een hostel. Iets eenvoudiger, maar zéker goedkoper dan een simpel hotel. En zoveel gezelliger! Je maakt over het algemeen heel gemakkelijk contact met mensen in een hostel en voor je het weet heb je supergezellige avondjes. 

Wil je echt liever een huisje of een hotel, vergelijk de prijzen dan goed. Boekingswebsites zoals Booking.com  zijn gemakkelijk. Ook Expedia, tripadvisor en trivago kunnen je goed op weg helpen. 

Boodschappen doen:

De twee voordeligste supermarkten zijn Kiwi en Rema1000. Je kunt hier relatief voordelig boodschappen doen, alhoewel verse groente en vers vlees alsnog duurder zijn als in Nederland.
Als je met de auto via Zweden rijdt, is het handig om nog even groot inkopen te doen voor je Noorwegen in gaat. Als rasechte zuunige Nederlanders nemen wij ook wat algemene dingen in de camper van huis mee. Denk aan mijn favoriete chocola (ik ben een chocola-snob) en een biertje voor Marco.

Koop geen eten en/of snacks bij tankstations. In de supermarkt is dat veel goedkoper. Je moet er alleen even van te voren over nadenken en je niet laten verleiden door iets lekkers onderweg. 

Neem een hervulbare waterfles of (en!!) een thermosfles mee

Het water uit de kraan in Noorwegen is heerlijk. Bespaar op duur flessenwater en houd je eigen flesje zo onder de kraan. Ik ben dol op mijn thermosflesje (ik noemde hem al eens vaker – je vind m hier) en vind het heerlijk om halverwege mijn wandeling een kopje thee te drinken. Mét waanzinnig uitzicht. 

Uit eten gaan in Noorwegen:

Als je ergens op kunt besparen is het op uit eten gaan. Restaurants en café’s in Noorwegen zijn crazy-duur.
Vijftien euro voor een wijntje? Ja hoor, in Noorwegen is daar niets geks aan. Alcohol is toch al niet goedkoop in Noorwegen en al helemaal niet op een terrasje. 
Wil je toch heel graag een glaasje alcohol drinken? Dan raad ik je aan om het in een supermarkt te kopen en een fijn plekje met uitzicht te kiezen. Dubbel genieten voor de helft van de prijs. 

Als je dan toch uit eten gaat, doe het dan goed. Je bent tenslotte op vakantie. Kies liever een iets luxer restaurant, want gemiddeld genomen is het verschil tussen een fast food restaurant niet zo heel groot met een luxer restaurant.

Of kies voor lekker lunchen. Lunchgerechten zijn nét zo lekker, soms zelfs precies hetzelfde als de gerechten van de avondkaart. Maar dan voor minder.
Vergeet niet te genieten van hele Noorse dingen, zoals heerlijke wafels of kaneelbroodjes. Sommige dingen zijn gewoon zó lekker, die moet je in grote hoeveelheden eten. Ik schreef het al – ik ben een gróót chocoladeliefhebber. Als ik moet kiezen (en dat doe ik) laat ik in Noorwegen de chocolade liggen voor wafels of kaneelbroodjes.

Brandstof:

De brandstofprijs in Noorwegen is niet zo gek veel meer als die in Nederland. Het is wel handig om in Duitsland nog even de tank goed vol te gooien. In Duitsland is de benzine toch goedkoper. 

Budget dingen doen in Noorwegen:

Als je op vakantie bent wil je ook wat leuks doen.
Een keertje een kano huren, een gletschertocht of met een gids op zoek naar Elanden.
Wij willen op vakantie graag duiken en deden dat ook in Noorwegen. (wat eigenlijk helemaal niet duurder was dan duiken in andere landen)
Die excursies zijn over het algemeen niet heel voordelig, maar aan de andere kant: excursies zijn bijna overal duurder. Je betaalt tenslotte een gids, materialen en kennis.

Kies van te voren een paar dingen uit die je écht, echt heel graag wilt gaan doen. En verspreid die over je trip. Zo kun je van te voren je budget bepalen en kom je niet voor verrassingen. 
Je kunt verder heel veel gratis dingen doen in Noorwegen. Je kunt eindeloos wandelen, genieten van uitzichten en watervallen en je kunt zwemmen in meertjes. Sommige accommodaties hebben een kano of een roeiboot of een hengel die je gratis mag gebruiken. 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.