Een nieuwe rubriek op dit blog! Omdat velen van jullie een camper willen bouwen heb ik gedacht om méér inspiratie te geven. Dit doe ik door middel van een aantal interviews met mensen die -net als wij- een busje omgebouwd hebben naar camper. Deze maand een Mercedes Sprinter die naar camper is gebouwd.
Wie zijn jullie ?
Wij zijn Bob (26) en Anne (27). Wij reizen en wonen al bijna twee jaar in onze camperbus Guus. Wij reizen als muzikanten door Europa en verdienen daarmee ons geld. We zijn nu nog met zijn tweeën maar in de toekomst komen daar hopelijk nog wat luiervullende stilteverstorende minireizigers bij.
Je kunt ons volgen op www.bobsmeenk.nl én op www.instagram.com/anne_around_the_world
Over jullie omgebouwde Mercedes Sprinter camper
Het is een Mercedes Sprinter 308D uit 1996. Toen we hem kochten stond hij vol met gereedschapsrekken. We hebben de Mercedes sprinter camper gebouwd tot ons droomhuisje op wielen.
We hadden eigenlijk niet verwacht dat het resultaat net zo mooi zou zijn als we voor ogen hadden toen we begonnen.
Hoe lang deed je er over om je camper te bouwen?
We hebben Guus gekocht in januari. Toen hebben we eerst 3 maanden lang Annes ouder geholpen met het verbouwenvan hun huis. Daarna zijn we pas echt zelf aan het bouwen begonnen. We hadden het ontwerp toen wel al klaar en ook de materialen allemaal al besteld. Dus we konden in die drie maanden volle bak doorwerken.
Waarom wilde je zelf een camper bouwen ipv er eentje te kopen?
We wilden niet wonen in een fabriekscamper. De uitstraling en stijl van die campers spreekt ons niet aan en voelde voor ons niet als een thuis.
We hadden een tweedehands zelfbouw camper kant en klaar kunnen kopen maar dan weet je eigenlijk nooit wat je krijgt. Sommige zelfbouwcampers zijn fantastisch gebouwd. Anderen worden bij elkaar gehouden door ducttape en tiewraps. (Tip: neem ducttape en tiewraps mee op reis!)
En het belangrijkste: we werken graag met onze handen en vinden het leuk om dingen te maken. Wat is er vetter dan het maken van je eigen huis?
Wat zou je echt niet willen missen?
Onze extra grote superdeluxe hoekkeuken. Wij konden met onze bus en onze wensen kiezen voor een badkamer en een kleine keuken of voor een XXL keuken en geen badkamer. We hebben gekozen voor de keuken en we hebben daar nog geen moment spijt van gehad. (Behalve dan die keer dat een bepaald persoon misschien wel last had van een buikgriepje)
Wat is je favoriete reisbestemming met de camper?
We hebben in twee jaar reizen eigenlijk nog maar heel weinig gezien. We reizen traag en blijven vaak langere tijd op een plek staan. Tot nu toe hebben door België, Frankrijk, Spanje en Portugal gereisd.
Onze beste avonturen waren in de Pyreneeën. Met als hoogtepunt toch wel de hot-springs bij Fontpedrouse. Het parkeren was daar trouwens wel moeilijk maar het was het helemaal waard.
Het water komt daar met een graad of 60 uit de grond. Dan komt het terecht in een reeks poelen die steeds lager op de berg liggen. Zo kan je jouw perfecte watertemperatuur kiezen. Dit alles middenin de natuur en helemaal gratis. Het (naakte) hippiegehalte is wel vrij hoog. Dus als je daar een allergie voor hebt kan je beter naar een van de betaalde hot springs in de buurt.
Wat voor advies zou je iemand geven die zijn eigen (Mercedes sprinter camper) wil gaan bouwen?
Internet is je beste vriend. (Tenzij je beste vriend een camperbouwer is, dan is hij je beste vriend.)
Wij wisten helemaal niks. Nu hebben we een camper met zonnepanelen, stromend water, LPG-tank, isolatie en een extra raam. Alles zelf gebouwd, zonder hulp van professionals. Een goede tip is deze website: https://vandogtraveller.com/. Die staat vol met tips over zelfbouw en vanlife. Als je gaat bouwen en vragen hebt mag je ons ook altijd een berichtje sturen.
Welk onderdeel had je achteraf beter anders kunnen doen?
We hadden onze matrassen niet tegen de muur aan moeten leggen. Tijdens hele koude of vochtige nachten wil er wel eens condens op de muren ontstaan waardoor de randen van onze matrassen vochtig worden.
Daarnaast hebben we gemerkt dat vocht (niet kou, wat we eerst hadden verwacht) het grootste probleem is. We hadden misschien toch voor een luxer dakraam met ventilator moeten gaan om ons met dat vocht te helpen.
Welk onderdeel van het bouwen van je camper vond je het moeilijkst?
Toen we de bus kochten wisten nog nog niks over motoren, lassen etc. De eerste grote check-up inclusief een aantal uren lassen is gedaan door een kennis. Nu leren we langzaam steeds meer over de bus en doen we eigenlijk al het onderhoud zelf.
Wat is het leukste/spannendste avontuur wat je met je camper beleefd hebt?
We reden in Frankrijk en toen stond er op eens een bord met “route barrée” op de weg. Wij op Google Maps kijken naar alternatieve wegen. We vonden een weggetje dat er op Maps groot genoeg uit zag voor onze bus (het had zelfs nog kleinere zijwegen) dus we besloten die weg te nemen. Die weg veranderde langzaam van een weg in een weggetje. Als bonus was het natuurlijk ook nog een weg met haarspelden zo stijl dat we in de eerste versnelling naar boven moesten rijden. Het hoogtepunt kwam toen in één van de haarspeldbochten de banden slipten en daarna de motor afsloeg. Iets met een hellingproef voor gevorderden. Gelukkig is onze Guus heel sterk en hadden we geen tegenliggers.
Voor de duidelijkheid: dit was het spannendste moment, niet het leukste. In het moment zelf was dit namelijk even niet zo heel erg leuk.
Heb je een idee van de globale kosten voor het bouwen van je camper?
We hebben de bus gekocht voor 2700 euro.
Daarna voor een kleine 1000 euro aan onderhoud (incl. nieuwe 4 season banden). En daarna nog zo’n 3500 euro aan materiaalkosten voor het ombouwen.
Meer lezen over het ombouwen?
Wil je meer inspiratie opdoen voor het bouwen van jouw camper? Begin dan met deze post met veel informatie over waar je moet beginnen. -> Camper inspiratie
Of schaf het ebook over het bouwen van een camper aan. Stap voor stap leg ik je uit hoe wij onze Fiat Ducato camper gebouwd hebben. -> Ebook camper bouwen.
Foto’s – Anne en Bob