Volg me op mijn socials

Met de Camper door Noorwegen – Rondreis

Met de camper door Noorwegen. Lekker drie weken kamperen in de zomer vakantie. Noorwegen is een camperland bij uitstek, je vindt er veel campings en je kunt er wild kamperen. Tel daar nog eens een waanzinnig landschap bij op waar je eindeloos kunt wandelen en wij waren verkocht!   In dit blog vertel ik je onze route door Noorwegen, met campings én locaties met coordinaten van onze wildkampeer-plekjes.

 

Camperroute naar Noorwegen toe

 
Het is even een stukje rijden naar Noorwegen. Eigenlijk is het handiger én sneller om naar Denemarken te rijden en van daar met de boot door te steken naar Noorwegen. Er zijn allerlei verbindingen met verschillende maatschappijen:
 
Omdat wij te laat waren om in één van de drukste periodes van de zomer een voordelige overtocht te kunnen boeken zijn we via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen gereden.
 
We logeerden in Duitsland en Zweden op de volgende plaatsen:
 
Reisemobil Stellplatz an der Holsten Therme, Kaltenkirchen
N53.837500 E9.946000
Een camperplaats net boven Hamburg vlak bij de Holsten Therme. Er zijn geen faciliteiten, maar het was er redelijk rustig. Er schijnt een toiletgebouw te zijn, maar deze was buiten gebruik. We mochten van de dames van de receptie bij de Thermen gebruik maken van hun toilet.

We wilden om onze vakantie al direct te laten beginnen Bremen ontdekken, maar we hadden niet opgelet en er waren twee grote evenementen in de stad waardoor het erg druk zou zijn. We laten Bremen dus nog even op ons to-go-lijstje staan. Een tip voor jou zodat jij wél voorbereid bent – vergeet je milieusticker niet. In heel veel Duitse steden heb je deze groene sticker nodig en geeft de vervuilingsgraad van je auto aan. Zonder sticker loop je risico op een boete. Als je een oudere, vervuilende dieselcamper hebt, zou het kunnen zijn dat je geen sticker krijgt. Even rekening mee houden voor je op pad gaat. We hebben onze sticker snel besteld via Duitse Millieusticker Snel geregeld en ook snel via de post in huis. Je leest op deze website ook meer over wanneer je de sticker precies nodig hebt.

 
Agrells Stugor och Camping
Ullebovagen 14, 43253 Varberg – www.agrellstugor.se
 
Een leuke camping vlak bij het water. Omdat de Zweden daar zelf ook graag op vakantie gaan was de camping afgeladen vol. We hadden het een-na-laatste plekje. De sfeer was gemoedelijk en  het was er ’s nachts rustig. Je kunt in een paar minuutjes naar zee lopen voor een klein wandelingetje. Wij namen wat lekkers mee en zaten op de rotsen.
Of je gaat er surfen. (wind-kite-sup en het schijnt dat er soms ook golven lopen)
 

Met de camper door Noorwegen:

Eenmaal in Noorwegen aangekomen bleken de campings helemaal niet zo druk, zeker niet in vergelijking tot Zweden. We hebben nergens van te voren geboekt en kwamen iedere dag gewoon aanwaaien. Er was altijd een plekje voor onze camper vrij.
 
Rjukan Hytte- og Caravanpark Miland
Gaustaveien 78, 3658 Miland – www.rjukanhytte.com
Vlakbij Rjukan ligt deze rustige camping, voornamelijk een groot grasveld. Op het achterste deel heb je uitzicht op de Gaustatoppen, een mooie hoge berg.
 
Dat was ook ons doel, we hebben hier zowel op de heen- als de terugweg prachtig gewandeld. Een tip – het gebied aan de andere kant van de weg van het parkeerterrein van het treintje naar Gaustatoppen is minstens zo mooi als de berg zelf. Je hebt een prachtig uitzicht, je kunt er bessen plukken en picknicken aan het meer. De wandeling naar Gaustatoppen is weliswaar prachtig qua uitzicht vanaf de berg, maar onderweg loop je voornamelijk over rotsen, steen en meer rots.

Een plaatje met het uitzicht uit bed, dat is toch heerlijk wakker worden!

camperrondreis noorwegen

 
 Wildkamperen op N 60.40423892  E 7.37461544
Langs de Hardangervidda zijn veel plekken waar je je camper neer kunt zetten voor een nachtje wildkamperen. Uiteraard zonder faciliteiten. Maar mét een prachtig uitzicht in de verte op de Hardangerjøkulen, een gletsjer. Je hebt daar wel redelijk weer voor nodig, want de gletsjer ligt iets verder weg.

’s Avonds een wandeling over het plateau. (trek hoge schoenen aan, je krijgt geheid natte voeten) 

 
kamperen in Noorwegen

Camping Myklatun. Riksvegen 103, 5784 Øvre – https://www.facebook.com/pages/Myklatun-Camping/735937046508905

De leukste campings vindt je bij toeval óf omdat iemand je er op wijst. (vandaar deze blog) In ons geval wees Els ons op deze camping waar zij en haar gezin zo genoten hadden. En ze had gelijk, wij genoten ook! Een kleine camping. Eenvoudig sanitair. Maar mét een strandje aan het fjord. Again: een prachtig uitzicht. Tip van Els voor mij en nu ook van mij voor jullie: neem je campingstoeltje mee naar het strandje. Boekje mee. Wat lekkers om te eten en/of te drinken. En even helemaal niks.  

Ik geef je er nog een wandeltip bij waarvoor je even een stukje terug moet rijden. (er van uit gaande dat je al op de camping bent) De waterval Foringvossen is prachtig. Je parkeert er, kijkt vanaf boven naar beneden en drinkt een kopje koffie. Dat is het gemakkelijke rondje. Wij vonden het véél mooier om een stuk te wandelen. Je parkeert je auto langs de weg bij Storegjel, tussen de 2e en de 3e tunnel. Vandaar volg je een stukje oude weg en vervolgens een pad tot vlak bij de Foringvossen. Je hebt een prachtig uitzicht, alhoewel de wandeling niet perse heel gemakkelijk is. Je loopt vooral over rotsen en stenen en het laatste stukje moet je klimmen en is wat glibberig. Dik de moeite waard.

Wildkamperen op N 60.58441565  E 7.03127992

Je gaat er met de camper door Noorwegen geen genoeg van krijgen, of je nou op een camping kampeert of ergens midden in de natuur. De uitzichten zijn eindeloos. Ook op deze plek een prachtig uitzicht. Geen faciliteiten. Maar wel een houten vlonder om heerlijk op te zonnen. (of als je het aandurft een rondje te zwemmen in het koude water)   Ook hier een leuke tip: ga ’s ochtends pannenkoeken eten in het Osa Café. Superlekker met verschillende zelfgemaakte jams. Wil je liever niet wild kamperen in Noorwegen, dan kun je daar óók op de camping staan. Standaard inclusief ontbijt, dus eigenlijk een win-win situatie. Je kunt er ook leuke excursies doen, wij deden de Edible Plants excursie. We hebben er nog plezier van. (dit is een plek waar we zeker nog eens naar toe willen gaan)
Op de volgende twee foto’s zie je het uitzicht van beide kanten.  

met de camper door Noorwegen
rondreis Noorwegen met camper

 Nautesund Camping Fv570 30, 5986 Hosteland, Noorwegen – http://www.nautesund.no/

Een camping met voornamelijk jaarplaatsen voor vaste caravans. Toch een paar mooie plekjes langs het water. Een suuuuuper vriendelijke Nederlandse eigenaar, hartelijk en gastvrij. We hebben hier één nacht voor ons duik avontuur gestaan om later weer terug te komen omdat we het er zo naar ons zin gehad hadden.

camperrondreis Noorwegen

 Gulen Diveresort Glossvikveien 134, Flolid, 5960, 5960 – https://www.gulendiveresort.com/

Dit is eigenlijk geen camping. Het is een duikreport waar je prachtige duiken kunt maken in de koude fjorden. Ze hebben een prachtige duikstek direct langs de kant, maar nemen je ook mee het fjord op om daar onder water te kunnen kijken.

Wij mochten onze camper op het terrein laten staan en gebruik maken van hun faciliteiten. Zo hoefden we voor en na onze duiken niet te rijden en konden we ’s ochtends mooi vroeg te water.

rondreis camper Noorwegen

 Lone Camping Bergen, Hardangervegen 697, 5268 Haukeland – http://www.lonecamping.no/

Deze camping valt een beetje buiten de boot in het hele rijtje. Dit is namelijk een grote en drukke camping. Wél een mooie plek aan de rivier, dat dan weer wel. Maar je staat er wel met nog -tig anderen strak op een rijtje.

Ik had pech met mijn camera en deze moest naar de Nikon service in Bergen. Zodoende kwamen we hier terecht en zijn we een dagje met de bus naar het centrum van deze toeristen-trekpleister gegaan.

 Steindalfossen – parkeerterrein – N 60.37012673  E 6.10673562

Wat zeg je? Slapen op een parkeerterrein? Eh ja. Toen we aan kwamen rijden zat het me ook niet zo lekker. Maar…. de toiletten zijn supernetjes. Het is er s avonds lekker rustig. Het parkeerterrein is groot en wij stonden er met nog een paar kampeerders. En je kunt ’s avonds en/of ’s ochtends vroeg – bijna in je eentje – de prachtige Steindsalfossen bekijken. Bij deze waterval kun je achter het water langs lopen.    

 Wildkamperen op de weg vanaf de ferry in Jondal richting Folgefonna sommar ski.

Een machtige plek waarvan ik helaas de coordinaten niet van op geschreven heb. Als je vanuit Jondal de F105 volgt richting Folgafonna kom je op een heel klein weggetje richting de ski piste op de gletsjer. Langs die route zijn meer mooie plekjes om te staan. Wel even uitkijken voor de koeien, die zijn erg nieuwsgierig en willen je camper soms gebruiken als om hun rug te krabben.

wild kamperen noorwegen

 Wildkamperen langs het stuwmeer Valldalsvatnet – N 59.92510062  E 6.91383689

Je vindt hier langs het stuwmeer meerdere mooie plekjes om je camper te parkeren. Wel even uitkijken waar je hem neer zet, want er zijn ook een aantal kleine zomerhuisjes. Wij hebben eerst gezwommen bij een boothelling in het superheldere, maar ook gruwelijk koude water.  Vervolgens hebben we nog een stukje gereden, wat gewandeld en uiteindelijk zijn we ongeveer op deze coordinaten terecht gekomen.

 Rauland Camping og Taxi Fv362 230, 3864 Rauland

Met de camper door Noorwegen kom je soms onverwachts op pareltjes van campings terecht. En soms…. niet. Deze camping is een rommeltje. Toiletgebouw overigens prima én beheerder ook erg vriendelijk. Maar verder is het een rommeltje. We wilden niet verder rijden, het was on-Noors warm dus we besloten hier maar gewoon een nachtje te blijven. De kleine wandeling naar het meer is erg mooi én we konden er ook nog eens heel fijn zwemmen. Niet heel zo heel erg koud.  

 Rjukan Krossobanen Kraftledningsveien 1, 3660 Rjukan

Onze laatste stop in Noorwegen. Rondje compleet, we eindigen weer in Rjukan. We wilde daar toch nog graag wat extra wandelen. De gondel die je boven op de berg brengt is tot 20.00 uur open en tot zo lang kun je daar naar het toilet. De volgende ochtend zijn ze ook weer vroeg open. Op het parkeerterrein stonden nog veel meer campers, maar het was er lekker rustig. Een prima gratis overnachtingsplek.

En weer terug van Noorwegen naar Nederland:

 Rygge Batforening – Fuglevik Bathavn Dilling Bathavnveien 61-67, Dilling

Op terugweg hadden we wat problemen om een camping te vinden. Doordat de Zweden zelf ook graag naar de kust van Zweden op vakantie gaan waren bijna alle campings volgeboekt. Uiteindelijk zijn we via-via bij deze jachthaven terecht gekomen waar we op de parkeerplaats mochten overnachten en we konden gebruik maken van de faciliteiten.  

 Roskilde Baunehøjvej 7, 4000 Roskilde, Denemarken – https://roskildecamping.dk/

Roskilde lag niet op de route, maar we hadden daar afgesproken met vrienden. We maakten een kleine detour dus en als je de tijd hebt zou jij dat ook kunnen doen. De camping is groot, maar ook erg mooi. Nieuwe toiletgebouwen en je hebt niet alleen een douchecabine, maar eigenlijk een klein badkamertje met wastafel en toilet. De camperplaatsen liggen aan het fjord, dus aan uitzicht weer geen enkel gebrek!  

Op reis met een goede wegenkaart.

Ik geef het toe. Ik ben een sukkel voor een goede wegenkaart. Een uitgebreide, waar je precies kunt zien waar de kleine weggetjes lopen én je dus ook kunt zien waar je een kans hebt op een prachtig wildkampeerplekje. Voor ieder land waar we nog niet eerder waren koop ik een uitgebreide wegenkaart. Dat doe ik van te voren, omdat ik dan niet bij tien tankstations moet zoeken naar de perfecte wegenkaart. Voor wildkamperen wil je gewoon een uitgebreide kaart.
Handiger als google-maps als je nog niet precies weet waar je naar toe gaat. En ik vind het leuk om mijn route met pen in te tekenen. Als een soort souvenier voor thuis.

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

12 Comments
 • Jan de Bloois

  2018-10-27 at 11:10 Beantwoorden

  Hartelijk bedankt voor dit verhaal, en de vele tips over de reis en de verblijfplaatsen! We zijn hier nog nooit geweest, pas met pensioen, dus…wie weet!

 • Natascha

  2018-11-08 at 07:51 Beantwoorden

  Wat een compleet overzicht en wat een prachtige foto’s! Noorwegen stond nog niet op mijn Bucket list, maar na het zien van jouw foto’s plaats ik hem er misschien toch maar op!

 • Dhini

  2018-11-08 at 09:20 Beantwoorden

  Woow…wat prachtig daar! Ik zou graag ook daar naar toe.

 • Lindsey Beljaars

  2018-11-08 at 13:54 Beantwoorden

  Wauw jeetje, wat een fantastische foto’s! Zoiets zou ik zelf ook echt héél graag willen doen!

 • Tania

  2018-11-08 at 13:55 Beantwoorden

  Prachtige foto’s heb je gemaakt. Zo’n mooie locaties allemaal.

 • Monica

  2018-11-08 at 21:31 Beantwoorden

  Super mooi daar. Ik zou daar echt wel een keer doorheen willen reizen.

 • Liset

  2018-11-09 at 10:11 Beantwoorden

  Wat een mooie natuurfoto’s heb je gemaakt! Prachtig land zeg!

 • MC Kleuver

  2018-11-10 at 14:35 Beantwoorden

  Erg leuk om zo meer te lezen over met de camper door Noorwegen. Handig met de adressen erbij. Veel gemakkelijker!

 • Jouvence

  2018-11-13 at 11:31 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s! Noorwegen staat nog op mijn travel bucketlist, met nog heel veel andere landen.

 • Karin

  2019-03-10 at 15:01 Beantwoorden

  Na het lezen van je blog heb ik alleen nog maar meer zin in de zomervakantie., maar nog even wachten. Scandinavië hebben we al een paar keer met de motoren ontdekt, dit jaar gaan we 3 weken met een camper. En met een hond. Kan dit tot problemen lijden op campings ? Of zijn ze daar wel hond minded?

  • Jantina

   2019-03-10 at 20:42 Beantwoorden

   Toen wij afgelopen jaar ons teckeltje meenamen hebben we geen enkel probleem gehad. Ze mocht op elke camping. Nou kan dat natuurlijk toeval geweest zijn, maar volgens mij zijn ze wel hond-minded daar hoor! 🙂

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.