Volg me op mijn socials

met de camper naar zweden

Met de brug of boot naar Zweden?

Je besluit om met de camper naar Zweden te gaan. Ga je dan met de brug of boot naar Zweden? En vanaf waar? Er zijn zoveel keuzes!

 

Het idee van de “beste route naar Zweden” lijkt misschien simpel, maar als je eenmaal begint te plannen, besef je al snel dat er talloze opties zijn. Niemand kan je  vertellen wat de beste route naar Zweden is.

 
 
Simpelweg omdat iedereen op een andere manier reist én het hangt natuurlijk ook af waar in Zweden je wilt zijn. Reis je naar het zuiden of oosten, dan maak je misschien een andere keuze als je bestemming in West Zweden ligt.
 
En natuurlijk, wat vind je zelf het prettigste? Rijd je het liefste in één keer door  of onderbreek je je tocht. Vind je het leuk om in Denemarken een nachtje te staan of rijd je in één ruk door?
 
Kies je de bruggen of ga je met de boot? Of doe je beide? Je kunt namelijk ook eerst een ferry nemen en vervolgens nog de brug.
 
Van Nederland naar Zweden reizen met een camper is echt heel goed te doen. Maar welke route moet je kiezen? Ga je over de brug naar Zweden? Of liever met de boot naar Zweden? Of beide?
 
Laten we de opties eens bekijken:
 

Naar Zweden via de bruggen:

Een populaire optie voor veel camperreizigers is om via de bruggen naar Zweden te rijden.

 

Dit betekent dat je vanuit Nederland naar het noorden van Duitsland reist en vervolgens Denemarken in gaat. Vanuit Jutland neem je de bruggen naar Funen en Seeland en steek je bij Kopenhagen over  de Öresundbrug naar Malmö in Zuid-Zweden.

De brug naar Funen is gratis, terwijl de bruggen naar Seeland en Malmö tolbruggen zijn. Deze route biedt het voordeel dat je nooit hoeft te wachten op een boot en dat je volledige vrijheid hebt.

Als je  vaker over de bruggen naar Zweden rijdt, dan kan het voordelig zijn om https://brobizz.com/en/ aan te schaffen. Er is dan een nummerplaatherkenning waardoor je niet hoeft te stoppen.

Wij rijden niet vaak genoeg over de brug, hooguit 1x per jaar, dus voor ons kan dat niet uit. Maar misschien kun jij er je voordeel mee doen!

Op deze foto zie je de Lillebealt brug tussen de Deense eilanden. Nog een reden voor ons om over de bruggen te rijden, want je kunt bij deze brug mooi duiken. Je ziet op de voorgrond van deze foto onze duikflessen al klaar liggen. Ik schrijf op dit blog nagenoeg niet over duiken, als je daar meer over wilt weten kun je kijken op www.waterpixels.nl

Naar Zweden met de boot via verschillende veerdiensten

Een andere optie is om te reizen via verschillende veerdiensten. Afhankelijk van waar je in Zweden naartoe wilt, kun je kiezen uit verschillende veerverbindingen. Bijvoorbeeld, vanuit Noord-Duitsland naar Göteborg, of vanuit Noord-Duitsland naar Trelleborg. Deze routes bieden een comfortabele en ontspannen manier van reizen, waarbij je kunt genieten van ontspannen aan boord en even lekker uit de auto te zijn.

 

Veerverbindingen naar Zweden

Er zijn veel verschillende veerverbindingen naar zweden, een aantal mogelijkheden:

Van Duitsland naar Zweden

Sassnitz – Trellborg FRS Baltic
Rostock – Trelleborg Stena Line of TT-Line
Travemünde – Trelleborg TT-Line
Lübeck-Travemünde en Malmö Finnlines
Kiel – Göteborg Stena Line
Lübeck-Travemünde – Karlshamn TT-Line

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Duitsland naar Zweden via Denemarken

Puttgarden – Rødby en Helsingør – Helsingborg Scandlines
Puttgarden – Rødby en Öresundbrug Scandlines
Rostock – Gedser en Helsingør – Helsingborg Scandlines
Rostock – Gedser en Oresundbrug Scandlines

 

 

 

 

 

Van Denemarken naar Zweden

Helsingør – Helsingborg Scandlines
Fredrikshavn – Göteborg Stena Line
Grenå – Varberg Stena Line

 

 

 

 

Met de brug of boot naar Zweden? Waarom kiezen?

Maar waarom zou je kiezen tussen boten en bruggen als je ook beide kunt doen? Je kunt bijvoorbeeld eerst een veerboot nemen van Puttgarden in Duitsland naar Rødby in Denemarken, en vervolgens de Oresundbrug nemen naar Malmo. Op deze manier profiteer je van de voordelen van zowel de veerdiensten als de bruggen. Wat dat betreft kun je iedere combinatie maken die je zou willen.

Onze favoriet, Naar Zweden over de brug.

We zijn inmiddels al heel wat keren naar Zweden gereden. Met zowel Zweden als Noorwegen als bestemming.

Wij geven de voorkeur aan de route via de bruggen, omdat dit ons een gevoel van vrijheid geeft en we nooit hoeven te wachten op een boot. De brug is 24/7 geopend en we hoeven nergens rekening mee te houden.

Maar we begrijpen ook de aantrekkingskracht van de veerdiensten, vooral voor degenen die graag genieten van een comfortabele overtocht met alle voorzieningen aan boord. Het kan echt lekker zijn om je lange autoreis te onderbreken en heerlijk uti te waaien op de boot.

Ook een aanrader, via Denemarken naar Zweden

Als je onderweg ook nog iets van Denemarken wilt zien, dan is de boot overtocht van Puttgarden in Duitsland naar Rodby in Denemarken te ook een aanrader!
Je zou dan vervolgens van Helsingor in Denemarken naar Helsingborg in Zweden kunnen varen, maar wij kozen er voor om daarna over de Oresundbrug te rijden. Wij wilden die reis richting het oosten van Zweden.

Wij maakten een mooie detour door Denemarken over het eiland Møn om de krijtrotsen Møns Klint te bekijken. Twee dagen heerlijk wandelen en genieten van mooie uitzichten. En vooruit, ook flink zweten op de trap de klif naar beneden om op het strand te komen. Maar wat mooi!

En voor onze volgende scandinavie reis

Ik denk dat we voor onze volgende scandinavie reis met de camper zullen kiezen voor de ferry tussen Goteborg en Kiel.

Het autorijden is dan veel korter, vanaf Zwolle is het naar Kiel “maar” 432 kilometer. Vervolgens vaar je in 14 uur met Stenaline naar Goteborg in West Zweden.

Natuurlijk ben je met de auto veel sneller, google maps zegt dat je daar ongeveer 7.5 uur over doet.

Je moet voor deze reis wel een ticket voor de camper én een hut op het schip boeken. Je mag namelijk niet in de camper slapen.

Het lijkt me ook heerlijk om lekker aan boord te stappen, s avonds relaxt aan boord te eten en wat leuks te doen en de volgende ochtend uitgerust in Zweden aan te komen. Genieten van een minicruise!

Wat wordt jouw route met de camper naar Zweden?

Dus, wat wordt jouw route naar Zweden? Of als jij al vaker geweest bent, wat is jouw favoriet om met de camper naar Zweden te reizen? Ga je via de bruggen of met de ferry of met een combinatie ervan? Deel het met mij en alle andere lezers onder in de comments!

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.