Met de Camper naar Zweden – tien daagse rondreis
Met de camper naar zweden. Een heerlijk land om te kamperen en rond te reizen in de camperbus! Wij reden via Duitsland en Denemarken via de brug tussen Kopenhagen en Malmö. Kopenhagen is een superleuke stad, daar was ik ooit al eens een paar dagen. Malmö en Götenborg moeten ook zeker een bezoekje waard zijn. Maar omdat 2020 het jaar van Corona is slaan wij alle grote steden over. We bewaren dat voor een andere keer. We houden toch meer van natuur en zeker voor deze reis zoeken we de ruimte op. En ruimte is er in Zweden voldoende, vooral in het najaar.
Alle campings zijn nagenoeg leeg in september en oktober, we staan hier en daar met nog twee of drie campers. Dat is natuurlijk heerlijk, we hoeven niet te zoeken naar een plekje en we hoeven al helemaal geen campingplaatsje te reserveren. Met de camper in zweden kunnen we gaan en staan waar we willen.
Een kleine side-note: omdat het zo rustig is zijn al een aantal campings gesloten. Restaurantjes en cafeetjes waren ook bijna allemaal “stängt” het Zweedse woord voor gesloten. Dus als je van plan bent om uitgebreid uit eten te gaan, overdag een cafeetje te bezoeken om lekker koffietjes te drinken met wat zoets erbij dan wordt dat lastig. Lang leve heerlijke koffie zetten in de camper.
Via Skane en Halland naar de Bohuslänkust
Nadat we Zweden binnen kwamen via de brug vanaf Denemarken zijn we richting het Noorden gereden. Ons meest Noordelijke doel was de Gullmarn fjord en de Bohuslän kust waar we wilden duiken. Omdat niet iedereen van duiken houdt, laat staan in koud water, schrijf ik daar later een apart blog over.
We houden de kust aan en rijden door de Zweedse provincies Skane en Halland. Skane is de meest zuidelijke provincie van Zweden en geeft met zijn glooiende landschap een enorme ruimte. Er is veel landbouw, fruitbomen, akkers. De zuidkust van Skane heeft prachtige stranden, maar wij laten ons daar niet door afleiden en richten ons op de westkust.
Je rijdt vervolgens de provincie Halland in, daar lag onze eerste bestemming, het schiereiland Kullen. We verblijven twee nachten in het jachthaventje van Svanshall. Dit is voor ons een handige uitvalsbasis voor het schiereiland Kullen.
Kullaberg, schiereiland Kullen
Je kunt op het schiereiland Kullen fantastisch wandelen en dat is precies wat we daar van plan zijn. We maken een mooie wandeling van een kilometer of 12 en starten in Mölle. Mölle is een leuk klein stadje met een levendige haven. Er starten verschillende wandelingen van verschillende lengtes. Aan de rand van het plaatsje kun je goed parkeren bij het kapelletje en de wandelingen staan daar direct al aangegeven. Je kunt er dus direct starten.
De wandeling die we kozen maakt een rondje om het schiereiland met de vuurtoren “Kullens Fyr” halverwege. De route wisselt bos, open vlaktes, rotsen en uitzichten over zee af. Je kunt ook met je auto doorrijden naar de grote parkeerplaats bij de vuurtoren en van daar uit kortere wandelingen doen. De wandeling die rond de tip van het schiereiland loopt is gemakkelijk te doen en heeft een paar klimmetjes. In totaal zijn we 200 meter gestegen en gedaald en dat waren vooral de afdalingen naar zee.
Er zijn een aantal afdalingen naar de zee beneden aan de klif en Josephinelust was onze favoriet. Een prachtig uitzicht, je kunt er even heerlijk zitten (en/of pootjebaden!). Een mooie plek voor een picknick. Er is ook een grot om te ontdekken, superleuk.
Er zijn meer grotten in deze omgeving. Wij hebben alleen Josephinelust bekeken, deze is gemakkelijk te bezoeken. Je hoeft er niet voor te klimmen, hooguit een beetje klauteren. Bij het natuurcentrum naast de vuurtoren kun je een gids boeken die je de andere grotten onder begeleiding laat bekijken. Een aantal daarvan zijn ook geschikt voor kinderen (vanaf 7 jaar)
Scandinavische Hygge in de camper
Hygge en Fika – gezelligheid – koffie drinken – wat lekkers erbij.
Ik ben dol op thee leuten. Of warme chocolademelk als het kouder is. In september/oktober hadden wij een beetje pech wat dat betreft, want in de kleine dorpjes die wij bezochten waren de caféétjes al gesloten omdat het zomerseizoen voorbij was. Gelukkig konden we heerlijk gezellig in de camper zitten en hebben we zélf wafels gebakken. Met zelfgemaakte jam van zelfgeplukte blauwe bessen. Zweedser wordt die Fika niet hoor!
Ik wil jullie deze mooie plekken die ik gevonden heb of naar toe wilde gaan niet onthouden. Want misschien ga jij in de zomer naar Zweden in de camper en kun jij wel genieten van deze bijzondere plekjes.
* Flickorna Lundgren
Een prachtig café in een net zo prachtige setting.
* Ellens café
Lekker lunchen met uitzicht op het strand en de zee. Halverwege de steile trap van de klif naar het strand staat dit café met mooi terras. Het uitzicht is echt gaaf en als het lekker weer is kun je er zwemmen. Je snapt dat het op die dagen ook erg druk is.
* Stromma FarmBoerderijwinkel, een café in een oude molen en een restaurant. En als je zonder camper reist ziet die B&B er ook wel heel leuk uit!
Van Kullen tot Bohaslunkust
Onze volgende bestemming is de Bohaslunkust. We logeren nog een nachtje halverwege de route in het middeleeuwse stadje Falkenberg en na een mooi wandelingetje door het stadje rijden we snel door. We willen de natuur in!
En aan de Bohaslun kust is er genoeg natuur te ontdekken. En schattige dorpjes. De perfecte plek om een poosje te blijven. Wij willen hier duiken in de Gullmarn fjord en de omgeving is fantastisch. Er is echt voor iedereen wat wils. De kleinere campings zijn al gesloten en zo komen we op een hele grote familiecamping terecht. Dat is écht niet ons favoriete type camping, maar ze hebben het goed voor elkaar en het uitzicht vanaf ons plekje is mooi. Daarbij is het superrustig op de camping en hebben we de faciliteiten voor onszelf.
Dit is Zweden zoals ik het me voorgesteld had. Rotsachtige kust, eilandjes, beboste hellingen en rode huisjes.
Een aantal toffe tips als je met de camper naar Zweden gaat:
- Wandeling schiereiland Havsten.
Het startpunt is bij de camping Havsten en slingert door het bos langs de rotskust. Na een klein klimmetje heb je een weids uitzicht over het water, eilandjes en de rotskust aan de andere kant van het fjord. - Ga kanoen!
Je kunt deze kust niet bezoeken zonder iets van watersport te doen. De keuze is reuze, maar met de kano het water op is eigenlijk een must én voor iedereen goed te doen. - Het plaatsje Fiskebäckskil.
In de zomer moet dit een levendig plaatsje zijn met veel toerisme. Als wij het in het najaar bezoeken is het bijna uitgestorven en dat maakt het prachtig. We slenteren door kleine steegjes en straatjes en steeds heb je een ander uitzicht op het water of prachtige houten huizen. - Verdwaal een beetje.
Zoek gewoon een klein zijweggetje uit, rijd een stukje en stap uit. Vervolgens loop je een stukje met je picknick en geheid kom je op een mooie plek uit. We zaten op deze manier een aantal keren op een prachtig stil plekje aan het water en genoten van onze lunch of kopje thee uit de thermosfles.
Door het binnenland terug naar het zuiden.
Tijd om een stukje Zweeds binnenland te ontdekken. We trekken richting het oosten naar het meer Vänern. Als ik dat zo schrijf doet het geen recht aan wat je ziet. Vänern is namelijk het grootste meer van Zweden en het op twee na grootste meer van Europa. Maar liefst een oppervlakte van 5655 km². Je kunt je dus voorstellen dat als je aan de rand van dit meer staat het voelt alsof je over een zee kijkt in plaats van een meer. Langs de kust van dit meer kun je hartelust wandelen. Wij kozen de wandeling Hindens Rev uit en bezochten een stukje verder het Läcko slot.
Hindens Rev
Hindens Rev is een hele smalle landtong in het meer Vänern van vijf kilometer lang. Je wandelt deels langs de kust, deels door laag bos en struikjes naar het eindpunt waar je de punt van de landtong in het water ziet verdwijnen. Leuk om te weten is dat je over een stukje land wandelt wat gevormd is in de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Het loopt helemaal van Noorwegen, door Zweden naar Zuid Finland.
Läcko slot
Dit kasteel, genomineerd voor het mooiste slot van Zweden, is een populaire toeristische attractie. In de zomer moet het hier ontzettend druk zijn, getuige de mega grote parkeerplaats. Nu staat ons camperbusje daar praktisch in zijn eentje en genieten van de omgeving. Er is een leuk bezoekerscentrum met restaurant bij en je wandelt er heerlijk door de omliggende tuin. Wij besloten het kasteel van de binnenkant niet te bekijken. Ondanks dat we geloven dat het prachtig zal zijn, besloten wij om in de omgeving te wandelen. Het was mooi, het bos rook heerlijk en met af en toe uitzicht op het slot vonden wij de omgeving sprookjesachtig.
Kamperen tussen de bisons
Bisons? Bedoel je niet elanden Jantina? Nope -> bisons. Die elanden komen later deze vakantie. Terwijl we verder het binnenland inrijden zoeken we naar onze volgende kampeerplek. We vinden een plekje voor onze camper op bisonboerderij Mobolet. Wat een ontzettend leuke plek! We komen in de namiddag aan na een flinke wandeling in de omgeving en parkeren onze camper op de daarvoor bestemde plek. De eigenaren hebben een mooie sfeer gegeven aan de plek, alles ademt zweeds platteland uit én bisons. De verlichting op de schuur, de kalkoenen die vrolijk een stukje verderop scharrelen en natuurlijk de bisons. Ze lopen vlakbij en we kunnen ze uitgebreid bekijken. Wat een massieve beesten! Als je iets langer blijft als wij dan kun je een bison safari doen waarbij je nog dichterbij deze magnifieke dieren kunt komen. De gids die met je meereist in de wagen vertelt je van alles over de dieren, de boerderij en de omgeving.
’s Avonds eten we in de tot restaurant omgebouwde schuur. Uiteraad staat er bison op het menu. De hamburgers zijn superlekker met een net ietsjes sterkere, uitgesprokene smaak als ik verwacht had van een hamburger. Echte bison, een aanrader.
Store Mosse National Park
Dit is onze volgende stop. Het Store Mosse National Park. Het grootste moeras van Zuid Zweden. 7740 Hectare onaangetaste natuur, waar je eindeloos op ontdekking kunt gaan. Wij hadden hier echt veel te weinig tijd en waren ook hier graag langer gebleven. Vooral omdat we de meest perfecte camping hadden. Ik beschrijf hem hieronder in het lijstje “noemenswaardige camperplekken van deze reis”. De camping ligt aan de rand van het nationaal park waardoor je gemakkelijk via één van de toegangswegen een mooie startpunt voor één van de vele wandelingen vind. Als we meer tijd gehad hadden, zou ik graag een wandeling op sneeuwschoenen gedaan hebben. Wat dat kan, ook in de zomer! Je kunt op deze manier, samen met een gids, het ruige gedeelte van het park bezoeken, zonder dat je wegzakt in het moeras. Dat lijkt me een bijzondere ervaring.
Elanden kijken
Zeg je Zweden dan zeg je elanden. Ik durf te wedden dat op jouw Zweden-lijstje staat dat je een eland wilt spotten. Dat stond zéker op mijn lijstje. En dat is gelukt. We hadden het geluk dat we onderweg in de verte een eland zagen rennen. Je herkent ze zelfs uit de verte, want ze zijn groot en bewegen op een bijzondere manier op hun lange slungelige benen. Maar uit de verte was niet genoeg en daarom bezochten we Smalandet Algsafari.
Natuurlijk is een eland bekijken in een aangelegde omgeving niet zo spannend als een echte eland ontmoeten in het wild. Maar als je zeker wilt zijn dat je ze ziet en rustig kunt bestuderen (en fotograferen!) dan is dit the place to be. Je rijdt met je auto (wij dus met de camper) het parkje in en rijdt rustig een slingerende route door bosland. Er stroomt een riviertje doorheen en de omgeving is heel natuurlijk. Doordat het weggetje zo slingerend aangelegd is, heb je weinig last van andere auto’s die rondrijden. De elanden zijn relaxt en doen waar ze zin in hebben terwijl je ze rustig vanuit de auto kunt bekijken. Als je geluk hebt komt er zelfs een eland bij je langs om even kennis te maken bij het autoraampje. Je kunt zo snel of langzaam door het park slingeren als je wilt (of als de auto voor je rijdt) en als je er na een rondje nog geen genoeg van hebt? Dan rijd je gewoon nóg een rondje!
Zomaar leuke tips voor als je met de camper in Zweden bent
- Als je in het najaar met de camper naar zweden gaat, vergeet dan niet tijdens je wandelingen een zakje of een bakje mee te nemen. Onderweg kom je namelijk vast en zeker blauwe bessen, lingonbessen of bramen tegen. Wij plukten een zakje blauwe bessen én een zakje lingonbessen en maakten er in de camper een eenvoudige jam van. (suiker erbij en inkoken)
- Wafels eten. Ik ben dol op wafels! Vooruit, ik ben dol op heel veel zoetigheden, maar als ik in Scandinavie ben zijn wafels één van mijn favorieten. Samen met kaneel- of kademombroodjes. Maar dat terzijde, terug naar de wafels. In de zomer koop je wafels met gemak in een caféetje. Maar extra leuk is het om ze zelf te bakken! Wij hebben daarvoor standaard dit wafelijzer in de camper liggen. Die gebruiken we niet alleen in Scandinavie, hij doet het overal goed én is een succes als je gezellig met meerdere mensen rond een kampvuurtje (of bbq) zit!
- Ben je in maart/april in het binnenland met de camper naar Zweden? Ga dan op zoek naar kraanvogels. Het meer Hornborgasjön in Zuid-Zweden ziet jaarlijks in de maand maart/april meer dan 20.000 vogels. Zelfs als je geen enthousiaste vogelaar bent, zijn deze vogels een attractie. Ze stelen echt de show. Ben je wel een fanatieke vogelaar, dan wordt je hoe dan ook blij van deze omgeving, want er zijn in het voorjaar nog veel meer andere soorten vogels in grote getallen aanwezig.
Campings in Zweden, de aanraders van deze reis
- Svanshalls hamn – de ideale uitvalsbasis voor Kullaberg. Het haventje heeft vijf of zes camperplekjes, afhankelijk hoe netjes iedereen geparkeerd heeft. Je kunt betalen via een app (ging heel gemakkelijk) en ’s avonds komt de beheerder even langs. Er is een toiletgebouw, eenvoudig en schoon. Er zijn geen douche faciliteiten.
- Hafsten Resort – Ok. Heel eerlijk? In de zomer zou ik hier echt niet gevonden willen worden. Het is namelijk een grote camping, met animatieteam, zwembad, restaurant, grote sauna en weet ik veel wat nog meer. Maarrrrrr….. toch verdiend hij een plekje in dit lijstje, want de ligging is prachtig, de faciliteiten zijn echt goed en het personeel vriendelijk. Ik denk dat tijdens onze vakantie er nog drie andere campers/caravans stonden, dus het was heel rustig.
- Jordfalls Hamn – Een mooi jachthaventje én direct naast de duiklocatie kamperen. De perfecte plek als je graag duikt. Betalen doe je eenvoudig via de website, er kwam bij ons niemand langs. Maar dat was ook niet nodig, betalen via de website is gemakkelijker. Er is een toilet, maar daar houdt het qua faciliteiten op. Maar voor ons telde de locatie dubbel en dwars!
- Lacko Slott camping – Een hele fijne boscamping. Mooie plekjes tussen de bomen en met voldoende ruimte tussen de camperplekken om heel privé te staan. De douches en toiletten waren schoon en warm. (vooral dat laatste is fijn in het najaar 😄) Buiten het seizoen kun je je melden (en betalen) bij het bezoekerscentrum van Lacko Slott. De wandeling die begint bij het Slot en aan de andere kant van het water rond de landtong voert is zeker eentje om te doen. Hij is niet lang, maar heeft een prachtig uitzicht op het slot en de natuur is prachtig!
- Bisonfarmen i Gate – Ik schreef er stiekem al even over. Een nette camping waar ze aandacht hebben besteed aan het thema “bison”. Je kunt de dieren van redelijk dichtbij bekijken, een bison-safari maken en/of ’s avonds in het restaurantje bisonvlees eten. De douche en het toilet zijn in de schuur gebouwd en op het moment dat wij er waren zag het eruit alsof ze er mee aan het klussen waren. Het was schoon en het leek alsof het mooi zou worden.
- De topperrrrrrr van deze vakantie: Bjorsbo – forest & lake hideaways – Een supertoffe locatie aan een meertje in het bos. Met de camper naar Zweden en alles wat je daarbij bedacht had.
Als je afslaat van de grote weg rijd je eerst een heel stuk over een smal bosweggetje. Het ligt een stukje afgelegen en dat geeft de camping extra sfeer. De mevrouw van de camping is heel hartelijk en gaf ons tips over de camping en de omgeving. Het uitzicht is fantastisch, de camperplaatsen zijn verdeeld over verschillende terrassen zodat je altijd redelijk vrij zicht hebt. Wij stonden pal onderaan het water. Het leukste van de camping vonden wij het kleine saunaatje aan het meer. Je kunt bij de receptie hout krijgen zodat je de sauna zelf op kunt stoken. Het is een klein saunaatje, maar zo romantisch! Tussendoor plons je in het meer en geniet je van het uitzicht. Waanzinnig!
Zin in meer kamperen in Noord Europa? Misschien vind je deze artikelen ook leuk:
Met de camper naar IJsland, ja dat kan!
De Faraoer eilanden met de camper.
Jan de Bloois
2021-11-15 at 09:48Wat een mooi en uitvoerig verhaal! Veel goede tips. Ze zou er zo zin in krijgen! We zijn nog nooit in Zweden geweest, ook niet in Noorwegen of Denemarken. We zijn pas drie jaar met pensioen, en onze ‘to do’ lijst is nog erg lang….. Bedankt voor je verhaal.
Geke van der Weerd
2023-01-02 at 16:14Dag Jantina,
Wat een leuke site.
Wij zijn voornemens om eind mei voor 3 weken naar Zweden af te reizen met onze camperbus..
Het wordt onze eerste keer naar Zweden dus ..heel benieuwd.
De 10 daagse trip lijkt ons wel wat maar hebben dan nog 10 dagen over.
We houden van wandelen en vrij kamperen in de natuur.
Misschien heb je nog leuke tip om onze trip uit te breiden?
Suggesties zij meer dan welkom.
Vriendelijke groet, Geke
Jantina
2023-01-05 at 10:26Hallo Geke!
Jazeker, Zweden is zo mooi, die extra tien dagen heb je zo gevuld! Je zou bijvoorbeeld de steden Malmö en/of Göteborg kunnen bezoeken. Wij waren maar relatief kort aan de Bohaslunkust, daar zou je gemakkelijk een paar extra dagen kunnen doorbrengen. Ik zou bijvoorbeeld graag naar Smögen gaan. Het zuiden van Zweden staat nog op mijn “to-go lijstje” en moet ook heel mooi zijn, met onder andere mooie stranden.
Heel veel plezier in Zweden!
Pingback:Met de camper naar Zweden - Tips voor een fantastische reis
2024-06-20 at 10:42