Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld
Title Image

Met Eigen Camper naar IJsland

Met Eigen Camper naar IJsland

Met eigen camper naar IJsland, kan dat eigenlijk? Terwijl ik vanuit mijn eigen camper uitkijk over een zwart zandstrand bezaaid met ijsblokken van een gletscher hoor ik twee voorbij wandelende mensen zeggen: “Kijk nou, een Nederlandse camper! Hoe Dan?!”

Heel simpel. Je neemt je eigen camper of caravan (of auto, of moter) gewoon mee aan boord van de ferry vanuit Denemarken. In dit blog vertel ik je meer over hoe je gemakkelijk de overtocht maakt en over het kamperen op IJsland.

Handige informatie over IJsland

Betalen

Je betaalt met IJslandse kronen. Je kunt bijna overal betalen met je pin of creditcard. Een beetje cash is handig voor een “honesty box” op een onbemande camping.

Telefoon/data

IJsland hoort niet bij de EU. Het is handig om bij jouw telefoon provider te controleren of je met je eigen bundel in IJsland kunt bellen/internetten.

Ligging

IJsland ligt in de Atlantische Oceaan, vlak onder de Noordpoolcirkel.

Taal

IJslands. Gelukkig spreken de IJslanders heel goed Engels.

Het weer

Lastig om daar iets over te zeggen. Het kan van alles zijn en is erg veranderlijk. De zomers zijn koel en de winters mild.

Reisdocument

Als Nederlander heb je geen visum nodig en kun je gewoon met je paspoort of identiteitskaart op reis.

Met eigen camper naar IJsland

Beste reistijd voor IJsland met de camper

Voordat je dit gaat lezen: het weer op IJsland is wispelturig. Het kan van alles zijn. Dat gezegd hebbende:
De beste tijd om met je camper door IJsland te rijden zijn -heel voor de hand liggend- de zomermaanden. Het weer is aantrekkelijker, de wegen zijn allemaal open en het camperleven buiten is veel fijner. Het wordt ‘s nachts bijna niet donker, dus je hebt hele lange dagen om er op uit te trekken.
Maar… in de zomer is het er ook drukker. Vooral bij de highlights rond de ringroad zul je veel mensen zien. We zagen bij de waterval Seljalandsfoss mensen alsof ze in de polonaise liepen.
Dan toch liever het voor- of naseizoen.
Wil je het noorderlicht zien, dan moet je in de winter naar IJsland. Als je camper goed geïsoleerd is en je een kacheltje hebt is dat heel goed te doen.
In mijn zes weken durende reis rond IJsland in de camper had ik alles tussen de -8 en +8. De enige spelbreker was de wind. Die maakt het erg koud zodat -1 voelt als -10.

Je eigen camper op de veerboot naar IJsland

Als je je eigen camper meeneemt naar IJsland vertrek je uit Hirtshals – Denemarken. De ferry boek je via www.smyrilline.nl.
Je bent wel lang onderweg, in totaal 3 dagen. Halverwege heb je een korte stopover op de Faeroer eilanden. Soms mag je even van boord om het stadje in te gaan, maar als je tijd genoeg hebt zou ik er zeker een langere stopover van maken. Ik schreef er over in dit blog: jantinascheltema.nl/activiteiten-op-de-faeroer-eilanden

Je mag op de ferry niet in je camper slapen, je moet een hut boeken, je slaapt in totaal 2 nachten op de ferry. Er zijn twee en vier persoonshutten, maar je kunt ook een bed boeken in een gedeelde hut. (dames en heren apart)
Het is verstandig om ruim op tijd te boeken. Vooral in het hoogseizoen is de ferry snel volgeboekt. In het laagseizoen is het wat rustiger, maar de boot vaart dan ook minder vaak.

Een hele fijne bijkomstigheid is dat als je je eigen camper meeneemt naar IJsland je veel voordeliger uit bent als dat je een camper huurt. Tenminste, als je voor langere tijd gaat. Voor een weekje of twee kun je misschien beter huren, daar geef ik helemaal onderaan dit blog een tip voor.

Camper op veerboot naar IJsland

Op het schip is voldoende te doen, je kunt er eten en drinken, er is een bioscoop, een zwembad en zelfs een jacuzzi aan dek. Een paar dingen waar je aan moet denken voor je de camper aan boord rijdt:

* draai alle gasflessen dicht
* je kunt de camper niet aansluiten op elektriciteit, dat kan gevolgen hebben voor je koelkast
* je mag beperkt alcohol of tabak meenemen, regels daarover vind je op www.anwb.nl/vakantie/ijsland/informatie/douane
* je mag je hond/kat mee nemen op vakantie naar IJsland, maar met alle regelgeving én quarrantaine waar je huisdier in moet is dat bijna onmogelijk.

Hoeveel tijd moet je inplannen voor deze roadtrip?

Ik schreef het al, je bent drie dagen onderweg op de veerboot. Enkele reis.
Om de ring road rond te rijden heb je 10-14 dagen nodig. De ring road is de weg die rond IJsland langs de kust loopt en is een kleine 2000 km lang.
Neem de tijd. Je mag op IJsland niet hard rijden. Max 90 km/h en dat is op veel wegen niet eens mogelijk. De uitzichten zijn waanzinnig, daar wil je optimaal van genieten ipv door moeten racen.
Misschien wil je nog een toffe excursie doen, walvissen of puffins spotten, uitgebreid fotograferen en met je rug in het gras liggen en genieten van rust en ruimte.
Als je in de winterperiode reist is het goed om een extra dag (of twee) te hebben. Als je erg slecht weer treft waardoor je niet kunt reizen, kom je niet in tijdsnood om de veerboot te halen.

Is het veilig om op IJsland te kamperen?

IJsland is één van de veiligste landen in de wereld. Criminaliteitscijfers zijn bijzonder laag.
De natuur aan de andere kant is berucht. Vulkanen, aardbevingen, sneeuw en ijs, harde wind, kliffen en afgelegen gebieden zijn wél gevaarlijk.
Het weer is zeker iets om rekening mee te houden. Zelfs in de zomer!
Een paar tips:

  • Zorg dat je telefoon opgeladen is en klaar om te gebruiken.
  • Neem voldoende water en eten mee zodat je een paar dagen extra uit zou kunnen zitten.
  • Neem extra warme én droge kleding mee.
  • Zorg voor voldoende brandstof, vooral in het binnenland zijn erg weinig tankstations.

Hoe zijn de campings op IJsland

Er zijn veel campings in IJsland. Veel van de campings zijn redelijk basic. Er is een keukentje, soms met verblijfsruimte, toiletten en douches. En zelfs die zijn soms eenvoudig. Spaar een paar 100 kroner stukken, sommige douches werken op muntjes. En of de douche nou simpel is of niet, ik ben er géén enkele tegen gekomen zonder heerlijk warm water. Lang leve het IJslandse hete water!

Terwijl de ene camping prachtig gelegen is, zoals mijn favoriet www.thakgil.is, is de andere camping niet meer dan een parkeerplaats.
Gelukkig is het land erom heen zó mooi dat je de camping toch nagenoeg alleen gebruikt als slaapplaats en is het niet zo erg als de camping zelf niet zo pittoresk is.

Ik heb hem zelf niet gebruikt, maar de campingcard kan voordelig zijn: www.campingcard.is Je kunt dan voor één tarief op meer dan 40 campings terecht.

Een laatste kleine tip, vooral als je in het winterseizoen op pad gaat, kijk van te voren even of de camping waar je naar toe wilt wel open is óf überhaupt bereikbaar. Sommige wegen zijn delen van het jaar of bij bepaalde weersomstandigheden gesloten.

Mag ik wild kamperen?

Nee. Je mag op IJsland niet wild kamperen. In 2017 hebben ze door de grote hoeveelheid toeristen de regels aangescherpt.
Er zijn nog wel wat mogelijkheden om wild te kamperen. Je mag nog wild kamperen op plaatsen waar amper mensen wonen én waar geen campings zijn. Als je een tentje meegenomen hebt, je camper parkeert en ergens ver weg in de natuur je tentje op zet dan mag dat.

Met de camper wild kamperen is dus nagenoeg onmogelijk.

Gasflessen

Je kunt gasflessen bij de grotere N1 tankstations laten vullen, bijvoorbeeld in Reykjavik (Sundahöfn of Holtavegur) of in Akureyri.
Ik had zelf voldoende gas dus ik heb mijn tank niet hoeven vullen of wisselen, ik weet niet exact welke flessen gevuld/gewisseld kunnen worden.

Met eigen camper naar IJsland

Hoe zijn de wegen op IJsland?

Er zijn een aantal verschillende soorten wegen, die niet allemaal even gemakkelijk begaanbaar zijn. Sommige wegen hebben maar één baan, waarop je op je tegenligger moet wachten in een “parkeerhaventje” om elkaar te passeren. Er zijn ook veel smalle bruggen waar je maar met één auto over heen kunt. Ook dan moet je op elkaar wachten. Dat geeft je nog even extra tijd om van het landschap te genieten.

  • De hoofdwegen tussen grotere plaatsen, vliegveld of havens zijn geasfalteerd en gemakkelijk te rijden. De ringweg, nummer 1, waarover je een rondje IJsland rijdt is zo’n weg.
  • De hoofdwegen die het binnenland kruisen zijn gemarkeerd met een F, bijvoorbeeld F35. Deze wegen zijn vaak gesloten als het erg slecht weer is en blijven dicht tijdens de winter. Ze zijn dan onbegaanbaar.
    Het zijn gravelwegen en zijn niet geschikt voor kleine auto’s. Je hebt al snel een 4×4 nodig. Het is vaak niet toegestaan om er met je kleinere huur-auto overheen te rijden.
  • Ongeasfalteerde wegen tussen dorpen of toeristische plaatsen zijn over het algemeen goed te rijden, ook als je geen 4×4 hebt. In de winter zijn ze soms wat slechter te rijden en kan het zijn dat je toch een 4×4 nodig hebt.
  • Er zijn geen tolwegen op IJsland, maar wel één tunnel waar je voor moet betalen. De tunnel helemaal in het Noorden, vlak bij Akureyri. Zodra je door de tunnel bent moet je binnen drie uur online betalen. Dat gaat gemakkelijk met je creditcard en kenteken van je auto. Je kunt bij het eerste tankstation bij Akureyri gratis wifi daarvoor gebruiken.

Tips voor het rijden op IJslandse wegen

  • Op IJsland is het verplicht je lampen aan te hebben, ook overdag in volle zon.
  • Pas op voor overstekende schapen. Ze lopen in de zomer vrij rond en kunnen gemakkelijk de weg oversteken. In paniek doen schapen meestal domme dingen, zoals snel voor je auto springen. Soms geldt dit ook voor overstekende toeristen.
  • De wind kan hard zijn en je autodeur vliegt zomaar uit je handen. Dat dit niet verzekerd is bij de auto-huurmaatschappij zegt al voldoende.
  • Die windvlagen staan er ook om bekend om auto’s van de weg te blazen. Niet zo maar natuurlijk, maar wél als je eventjes niet op let. Vooral rond de bergen kan een windvlaag opeens erg hard aan komen.
  • Check de weersomstandigheden voor je weg gaat. En als je een lange dagtrip maakt misschien wel een keer vaker. Ik checkte iedere ochtend de volgende drie websites:
    Road.is
    Vedur.is
    Safe.is/
    Dat klinkt wat overdreven, maar de verschillende delen van het land hebben soms hele andere weersomstandigheden. Op de app voor op je telefoon “Windy” kun je goed zien wanneer er een storm aan komt. Twijfel je? Vraag een local, zij kunnen je goed adviseren.
  • Stop niet midden op de weg om een foto te maken. Eigenlijk wilde ik dit niet opschrijven, want dat snapt iedereen. Maar onderweg gebeurde het me meer dan eens dat een auto voor me op de rem ging voor….. juist. Een foto.
  • Tank regelmatig. De tankstations zijn niet overal in het land dicht bezaaid. Vooral in het binnenland of delen die minder bewoond zijn moet je soms nog een flink stuk rijden voor de volgende pomp.
  • Op deze website kun je de IJslandse verkeersborden bekijken. Ze hebben nogal een aantal die heel anders zijn dan bij ons in Nederland.
    https://safetravel.is/driving/driving-in-iceland
Met eigen camper naar IJsland

Of toch maar een camper huren?

Ben je helemaal enthousiast geworden over kamperen op IJsland?
Maar heb je zelf geen camper?
Of heb je niet voldoende vakantiedagen om je eigen camper mee naar IJsland te nemen?
Dan huur je er gewoon eentje!

Ik kwam op mijn zes weekse winter roadtrip over IJsland verschillende huurcampers tegen. Als camper-nerd, wilde ik natuurlijk graag even binnenkijken. Niet allemaal waren even fijn. De campers van deze vier bedrijven zagen er goed uit en de mensen die ik sprak waren tevreden.

Handige apps op IJsland

Er zijn een aantal apps die ik heel veel gebruikt heb op IJsland en waarvan ik denk dat jij er misschien óók profijt van kunt hebben als je met eigen camper naar IJsland gaat.

  • Windy – deze app heb ik gedownload na een tip van de douanier. Een goede weergave waar in IJsland en wanneer je storm kunt verwachten. Ik denk dat ik m ook in Nederland ga gebruiken!
  • Yr.no – Dit is een app uit Noorwegen met een hele goede weersvoorspelling. Kleine dorpjes of plaatsen zomaar in de wildernis pikt ie geheid op zodat je een accurate voorspelling hebt. Door al die bergen en fjorden kan het weer een paar kilometer verderop al zo anders zijn. Deze app helpt je daarbij!
  • Drops – Voor als je IJslandse woordjes wilt leren. Een uitdaging!
  • Aurora – My Aurora forecast – er zijn een paar verschillende aurora apps, maar ik vond dit de fijnste. Je kunt instellen dat je een melding krijgt als de kansen hoog zijn en er is een handig kaartje bij.
  • Google maps – Ondanks dat je ook je Tomtom zou kunnen gebruiken vond ik google maps op IJsland handig. Ik plaats van te voren via google.mymaps de bezienswaardigheden die ik graag wil zien en hoef die dan alleen maar aan te tikken om de route te zien. Ideaal. Alhoewel je op IJsland niet kunt verdwalen, zoveel wegen zijn er nou ook weer niet!
  • Instagram – En niet alleen op IJsland, haha! Ik ben dol op insta, als je me nog niet volgt, dit ben ik: https://www.instagram.com/jantina_scheltema/
    Ik gebruik vaak de functie zoeken – plaatsen – in de buurt van huidige locatie. Je ziet dan soms plekken van anderen die je zelf nog niet gespot had.
  • Wikiloc – een handige wandel-app die je laat zien waar andere gebruikers van de app gewandeld hebben. Ik heb er al leuke routes mee gevonden.
  • Het is geen app, maar deze websites bezocht ik dagelijks:
    Road.is
    Vedur.is
    Safe.is/

Ben je nieuwsgierig naar wat ik nog meer over IJsland schreef?

-> Kamperen in de winter op IJsland

-> En in dit blog lees je alles over duiken op IJsland.

Heb je geen camper en wil je tóch een roadtrip maken? Lees dan het blog op 12travel.com. Antonette geeft je uitgebreide informatie voor de perfecte roadtrip op IJsland. Maar dan met een huurauto ipv met je eigen camper.

met eigen camper naar IJsland
9 Comments
  • Jeannet

    2020-03-01 at 23:14 Beantwoorden

    Niet alleen is je blog lekker overzichtelijk en informatief, je maakt ook nog eens waanzinnig mooie foto’s! Ik ben fan.

    • Jantina

      2020-03-08 at 20:01 Beantwoorden

      Dank je wel voor je leuke reactie!

  • Hanneke op de Woert

    2021-06-16 at 23:03 Beantwoorden

    We gaan het ook eens proberen met de camper naar IJsland. Duidelijk deze info. Heb je op je reis bepaalde boekjes gebruikt?

    • Jantina

      2021-06-19 at 09:24 Beantwoorden

      Hoi Hanneke,
      Ik heb wel een paar boekjes geleend bij de bibliotheek, maar ik heb vooral heel veel gelezen op blogs en forums.

  • Adrie Luijs

    2022-01-24 at 18:51 Beantwoorden

    Hallo Jantina
    Ga van half mei tot half juni naar IJsland met de camper (VW California) Is het raadzaam om eten mee te nemen en wat voor eten? Zijn pakjes (astronauten) eten ‘n optie? Of iets dergelijks.
    Mvg adrie Luijs

    • Jantina

      2022-01-24 at 19:11 Beantwoorden

      Hoi Adri,
      De boodschappen zijn wel duurder in IJsland, maar nou ook weer niet zo duur om astronauten eten te moeten meenemen 😀 Ik heb in de camper mijn standaard provisie meegenomen aan kruiden etc. Ik heb gewoon boodschappen in de supermarkten gedaan en daar iets meer voor betaald dan in Nederland. Je zou misschien lang houdbare producten mee kunnen nemen (blik soep, tomatensaus, pasta, rijst ed) De dingen die je thuis ook wel op voorraad hebt.

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.