Volg me op mijn socials

Milieu bewust op reis – maar hoe dan?

Milieu bewust op reis – #hoedan?!

 

Ik zie je denken: milieu bewust op reis? Is dat wel mogelijk?
Zodra je in een vliegtuig stapt vliegt de CO2 je om de oren. Ook als je in een camper rondrijdt ben je niet heel groen bezig. Helemaal als het een ouwetje is. Laten we eerlijk zijn: reizen is niet heel goed voor het milieu.
 
Maar goed, tenzij je een die-hard activist bent, gaan we toch allemaal wel een keertje op reis. Ik zeker! Ik zou het niet willen missen, ik ontdek graag nieuwe plekken én ik wil ook graag milieu bewust reizen. Maar ja, hoe dan?

Milieu bewust op reis – net als thuis

 

Helaas, ik ben nog geen expert in het beschermen van onze aardbol. Toch doe ik zo veel mogelijk kleine dingetjes en ik hoop dan maar dat die dingetjes met zijn allen mee helpen in het grote geheel. Veel gemakkelijke dingen die je thuis doet, kunnen op reis ook:

 

 
 Plastic verminderen:
Geen plastic tasjes en zo weinig mogelijk afval produceren. Wat soms nog moeilijk genoeg is, want bijna alles in de supermarkt zit tegenwoordig in plastic. Solid shampoo en douchegel vermindert plastic flessen (bijvoorbeeld van Lush) En natuurlijk een hervulbare waterfles.

 

  “Take nothing but pictures, leave nothing but footprints, kill nothing but time”
Alle dingen die ik meeneem tijdens bv een wandeling, gaan ook weer mee in de tas naar huis. Maar ik raap ook rustig een plastic zakje, snoeppapiertje op om het later weg te gooien. Ook al is het niet van mij.
 

 

 Af en toe geen vlees eten
Eén kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Daar schrik je van he? (lees meer in dit artikel van de NOS)

 

 Lichten uitdoen
 Bij veel hotels gaan de lichten automatisch uit als je uit de kamer gaat en de sleutelkaart mee neemt. Op het lichtknopje drukken als je de ruimte verlaat is maar een kleine moeite.

 

 Vaker op de fiets/wandelen
En dat is nog leuk ook! Zéker op reis is het fijn om relaxt de omgeving te bekijken. Hoe langzamer je gaat, hoe meer je ziet.

 

 Iets minder vaak of minder lang douchen
Waterbesparing is heel gemakkelijk. Hoe vaak sta jij nog even met je ogen dicht te genieten van warm water terwijl je al lang klaar bent met douchen?
 

Milieu bewust op reis – onderweg

Ik heb nog een aantal kleine, gemakkelijk uitvoerbare tips voor je om groener op reis te zijn.

 

 
 Ben je in een land waar je geen leidingwater kunt drinken? Koop dan grote flessen/jerrycan water die een paar dagen meegaan in plaats van heel veel kleintjes.

 

 
 Doe mee aan een strandschoonmaak actie. Niet alleen ruim je veel rommel (oa. plastic) op van het strand en help je daarmee dier en natuur, maar ontmoet je leuke mensen in een mooie omgeving. En is er niks georganiseerd? Dan neem je gewoon wat rommel in je rugzak om in de eerstvolgende prullenbak te gooien.
 

 

 Kies een hotel, hostel of camping die eco-minded is. De meeste hotels vragen hun gasten al of ze hun handdoeken en beddengoed langer dan 1x willen gebruiken. Het gebruik van kleine shampoo en douchegel flesjes wordt ook steeds minder. Liggen ze er wel? Je hóeft ze natuurlijk niet te gebruiken.
Naast solid shampoo gebruik ik voor korte tripjes vaak hervulbare flesjes voor shampoo/douchegel. Zo kan ik mijn favoriet van thuis ook op reis gebruiken zonder een grote fles mee te nemen. 
 
 Je kunt er voor kiezen om een paar nachten langer je hotel te boeken in plaats van iedere nacht naar een ander hotel te gaan. Je slaat drie vliegen in één klap:
  1. het hotel hoeft minder spullen voor je te verbruiken/ te wassen etc.
  2. je rijdt minder rond in de auto (bus, trein whatever)
  3. waardoor je meer van je directe omgeving ziet. In plaats van highlights afvinken kun je ook de omgeving meepakken. Ben je direct de grote massa toeristen kwijt.
 

 Vlieg minder.
Yeah. Right. De mooiste bestemmingen zijn toch altijd ver weg?
Ik moet bekennen, voor we zelf een camper hadden dacht ik precies hetzelfde. Ik wilde naar Canada, Afrika, Nieuw Zeeland, Azie, Australie! En dat wil ik nog steeds. Maar sinds we de camper hebben ontdekken we óók prachtige plekken in Europa, soms niet eens zo ver van huis! Slovenië was bijvoorbeeld een echte eye opener. Wat een mooie plekken, sommige écht net zo mooi als in Nieuw Zeeland. Ik lieg niet! (de foto’s in dit blog zijn in Slovenië gemaakt) 
 Wil je toch vliegen? Kies dan een bedrijf of organisatie dat iets terug doet om de CO2 te compenseren. Je kunt bij een aantal vliegmaatschappijen bijvoorbeeld een boom laten planten. Daar betaal je dan een paar euro extra voor.
Kies bijvoorbeeld om je vlucht te vinden en te boeken voor Flygrn.com.
 
Je zoekt en vergelijkt gemakkelijk vluchten van verschillende maatschappijen.  Heb je je vlucht gekozen en geboekt? Dan krijgen ze bij Flygrn een fee van de vliegmaatschappij waar jij geboekt hebt. Met een deel van die fee compenseren zij automatisch de CO2 uitstoot van jouw vlucht door bomen te planten of zonnepanelen op te zetten.
Voor het zelfde geld doe je dus iets extra’s voor het milieu. Altijd fijn ?

 

 
 Zonnebrand.
Nog een klein stapje in het milieubewust reizen. Ik leerde pas op onze reis naar Australie hoe slecht zonnebrandcreme is voor het (onder-) waterleven. Natuurlijk – als je ergens in je eentje zwemt is dat beetje creme van je huid niet schadelijk. Maar je zwemt op mooie plekken nooit in je eentje, maar met massa’s mensen – iedere dag opnieuw.  In een kwetsbaar gebied zoals bv. het Great Barrier Reef telt het allemaal bij elkaar op, waardoor bijvoorbeeld koralen extra moeite hebben om te overleven.
En voor het zelfde kies je een andere creme die het zelfde doet én veel minder schadelijk is. Je moet er even naar zoeken, maar bij Lush of Holland & Barret slaag je zeker. En houd je niet van zonnen, maar wel van zwemmen? Dan trek je een UV werend shirtje aan. Zo hoef je helemaal niet te smeren ?
 
 

 

 Negeer attracties met dieren
Ik know. Die instagramfoto zou zo tof zijn! Terwijl je knuffelt met een tijgerwelpje of op een olifant zit in je mooiste outfit. Maar niet echt. 
Vergeet die foto en vergeet die attracties. Je ziet het op dat moment niet, maar veel van die dieren worden uitgebuit of mishandeld. Soms wordt hun natuurlijke gedrag verstoord.
Denk aan:
– het rijden op olifanten
– knuffelen met tijger- of leeuwenwelpjes
– vast houden van schildpadjes
– dansende aapjes, beren of slangen
 

En dan als laatste:

 

Speak up!
Vertel je kleine tips aan anderen. Sommige dingen zijn zo gemakkelijk uit te voeren, je denkt er misschien niet eens aan.
Vraag bij een bedrijf of ze afval recyclen, vertel bij je bestelling dat je liever geen rietje in de drankje wilt.
Who knows, voor je het weet heb je iemand geïnspireerd!
 
Oh en ps – milieu bewuster reizen in een camper?
Ook in de camper hebben we een aantal dingen waar we rekening mee houden om milieu bewuster te reizen:
– ledlampen
– zonnepaneel
– weinig water verbruik
– géén chemisch toilet
– afbreekbaar afwasmiddel
 
 
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

2 Comments
  • Co | Op reis met Co

    2018-12-24 at 08:22 Beantwoorden

    Handige tips! Ik merk zelf dat ik ook steeds meer bezig ben met het milieu als ik op reis ben. Ik vlieg (nog) wel iets te vaak, maar probeer ook steeds meer om over land te reizen. En een eigen flesje gaat tegenwoordig ook standaard mee, je kunt ze bijna overal wel vullen.

  • Wat een handige tips! Hier denk ik zelf niet standaard aan maar het maakt me wel een stuk bewuster van wat je ook kunt doen! Liefs Dana

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.