Op Vakantie in een Camper, Waarom?
Op vakantie in een camper, maar Jantina, wáárom zouden we dat willen? In dit blog vertel ik je 8 redenen waarom je in een camper op pad wilt.
Als je vaker op mijn blog gelezen hebt of mij persoonlijk kent, dan is dit geen verrassing voor je: ik ben dol op rondreizen in een camper!
En zo niet, dan weet je het nu. Een paar jaar geleden hebben we een busje omgebouwd tot camper en sindsdien touren we maar raak door Europa en af en toe ook ver daarbuiten in een huurcamper. (zoals 6 weken door Nieuw Zeeland)
Ik snap dat ik je niet direct over kan halen om stante pede een dure camper te kopen. Of een bedrijfsbus te kopen en die volledig tot camper om te bouwen zoals wij deden. Ik snap dat.
Je wilt eerst kijken of het camperleven wel iets voor je is. Als je gewoon af en toe een roadtrip wilt maken of wilt testen waarom jij in een camper op vakantie wilt, dan heb ik dé oplossing voor je.
Huur een camper!
Als je dat bij het camperverhuurbedrijf Goboony doet, kun je een camper huren van een eigenaar die er zelf niet mee op pad is. Ideaal! Ik vertel je er later hier meer over. Het is in het kort een soort AirBnB, maar dan voor campers.
Je kunt direct naar het camperaanbod op hun website gaan, er zijn een aantal verbouwde campers bij die wel wat lijken op onze camper. En het leuke is, er is altijd wel eentje bij jouw in de buurt, dus je hoeft niet het halve land door te crossen om je camper op te halen!
Ben je nog niet overtuigd of een roadtrip in een camper wel iets voor jou is, dan heb ik acht redenen voor je om te kiezen voor een rondreis in een camper tijdens je vakantie.
1. Fantastisch uitzicht
Zonder twijfel staat dit op nummer 1! Een van dé redenen voor ons om met de camper rond te rijden.
Je komt vaak op de mooiste plekken, helemaal in een land als Noorwegen, Zweden of Schotland waar je mag wildkamperen. Helemaal in je eentje aan de rand van een meer. Je camper op een klein plaatsje met uitzicht over een Noorse fjord of aan het strand met ruige golven in Schotland. In landen waar je niet wild mag kamperen, zoek je een mooie natuurcamping uit.
Zo stonden we al een aantal keren op prachtige kleine campings. Mét uitzicht, ruime plaatsen óf juist heel mooi afgeschermd van de buren. En sta je toch op een camping zonder uitzicht vlak naast je buurman alsof je op een parkeerplaats staat? Dan heb je vast heerlijk geslapen, rijd je van de camping en zoek je een plekje met uitzicht voor je ontbijtje. Met een camper zoek je zelf de mooiste plekjes met uitzicht!
2. Vakantie in een camper is goedkoop
Zo’n campervakantie is niet duur!
De grootste uitgave is je benzine/diesel en verder kun je heel goedkoop leven. Via de camper apps campercontact en park4night vind je gemakkelijk goedkope campings.
Op veel plekken zelfs gratis, ook in landen waar je niet mag wildkamperen. Wij maken heel vaak gebruik van deze gratis kampeerplekjes als we onderweg naar het land van bestemming zijn. Wat langer doorrijden, parkeren, slapen en de volgende ochtend vroeg weer verder. Daar hebben we geen mooie camping met uitzicht voor nodig.
Omdat je je keukentje bij je hebt, kun je eten wat je wilt en er aan uitgeven wat je wilt en ben je ook zuiniger in je levensonderhoud.
3. Rondreizen in een camper is beter voor het milieu
Oke, dit punt is twijfelachtig. Misschien had ik beter kunnen schrijven, beter als reizen in het vliegtuig.
Want veel campers slurpen diesel en braken uitlaatgassen. Maar gelukkig niet alle. Veel buscampers worden steeds zuiniger en als je zelf een bus ombouwt kies je natuurlijk óók een zuinige versie. Bonus is dat je met zo’n camper ook in de milieuzones van grote steden mag rijden voor een toffe citytrip.
Wij rijden naar onze bestemming (bijvoorbeeld Noorwegen) blijven een aantal dagen op een mooi plekje, zetten de camper weg, wandelen tot we een ons wegen en rijden vervolgens weer verder. Een stuk zuiniger dan rondreizen waar je 7 uren per dag in de auto zit. Daarnaast gebruik je in een camper weinig water, minder gas én als je dan ook nog een zonnepaneel op je camper hebt ben je helemaal goed bezig! Je kunt zelfs nog een beetje meedoen aan de minimalistische levensstijl. Het zal je verbazen met hoe weinig je heerlijk kunt kamperen.
Op www.milieucentraal.nl geven ze een mooi voorbeeld:
“ Een zonvakantie van 2 weken naar Bali geeft voor 4 personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Voor 2 weken zonvakantie op de Canarische eilanden stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Een kampeervakantie met de auto in Frankrijk, 750 kg CO2. Dat is maar 5 procent van de uitstoot van de reis naar Bali! “
4. Geen zorgen om een slaapplek
Want:
- je parkeert je auto
- je trekt je pyjama aan (of niet, wat jij wilt)
- je gaat slapen
Je hoeft geen tent op te zetten in het donker, in de regen of nog erger: in het donker én in de regen. Campings vind je overal. Wij zoeken vaak ’s ochtends een camping uit voor de volgende avond. In drukke vakantieperiodes/ -gebieden bellen we even van te voren om zeker te zijn dat er een plekje is. In de praktijk doen we dit zelden.
Als we “on the road” zijn, dan zoek ik op de campercontact app een camping of camperplaats die ongeveer twee uur verderop langs onze route zit.
5. Je bent lekker veel buiten
Wandelen, fietsen, een boekje lezen voor de camper en ’s avonds bbq-en . Als je kampeert op mooie plekjes in de natuur ben je al snel veel buiten. Geen lange dagen rondlummelen in je pyjama, bingewatchen op de bank.Een flinke dosis buitenlucht nodigt uit tot méér en voor je het weet ben jij ook een ochtendmens!
6. Je ontmoet heel gemakkelijk nieuwe mensen
Outdoor-mensen zijn leuk!
’s Ochtends een vriendelijk goedemorgen. ’s Avonds informeren wat de ander die dag beleefd heeft en of hij/zij nog advies heeft. Voor je het weet zit je ’s avonds met een drankje aan het kampvuur sterke reisverhalen te vertellen. Je ontmoet gelijkgestemden en omdat je veel buiten bent kom je elkaar al snel tegen.
7. Een camper is perfect voor outdoorsporten
In het verlengde van het buiten zijn, je outdoorsporten worden nóg gemakkelijker en comfortabeler.
Je hebt je spullen altijd bij je, zoals je fiets, je wandelschoenen, je klimspullen, je surf-/skateboard, je hengel -> you name it! Wij hebben zelfs de kano op het dak van de camper. Oh en de duikspullen achterin. En dat past allemaal gemakkelijk in onze niet-al-te-grote buscamper.
Geen spullen bij elkaar zoeken, naar je sport/outdoorlocatie rijden en er dan achterkomen dat je iets vergeten bent. Of hoe heerlijk is het om als je uit het water komt na een surfsessie je je camper in kunt duiken voor een warme kop chocolademelk? Terwijl je aan de rand van een verlaten strandje staat?
8. Vrijheid!
Zie je een leuk weggetje links? Nieuwsgierig? Dan hup, de bocht om en maar eens kijken op die plek. Zo kwamen we met onze kleine bus op de meest leuke plaatsen die we nooit in een vakantiegids of lonely planet gevonden hadden. Een groot voordeel hebben we daarbij van onze kleine camper. Met een grote camper is dat iets minder makkelijk op smalle weggetjes en halverwege bergen.
Je kunt overal naar toe op het tijdstip wat jou past. Zo staan wij vaak vroeg op zodat we die prachtige plek min of meer voor onszelf hebben. (en ook nog eens mooi licht om te fotograferen)
Lijkt het je supertof om er met een camper op uit te trekken, maar zie je het niet zitten om er zelf eentje te bouwen óf er eentje te kopen? Lekker huren dan. Goboony heeft hele leuke campers, helemaal niet de “standaard-verhuur-types” maar wél van alle gemakken voorzien.
Luc Vandevenne
2019-09-28 at 12:54Hey Jantina,
Ik heb je raad gevolgd. De bestelbus komt er aan. Dan wat ombouwen en achteraf lekker reizen en fietsen.
Waar Tanzania kan toe leiden.
Groetjes
Luc
Jantina
2019-10-02 at 12:30Luc, wat tof! Ik wens je héél veel plezier met je bus!
Bryan Blaes
2019-11-20 at 15:27Sluit mij volledig aan bij dit lijstje! Leuke foto’s.
Marjon
2020-05-18 at 15:10Ik vind het fantastisch om met een camper rond te trekken, maar het puntje dat het goedkoop is, wil ik betwisten. Het huren van een camper is niet goedkoop. In het hoogseizoen ben je al gauw een paar duizend euro kwijt. En als je zelf een camper hebt, dan ben je ook geld kwijt aan het onderhouden en eventueel stallen van de camper.
Als je deze kosten niet meerekent, is het inderdaad goedkoop (of zo duur als je het zelf wilt maken).
Jantina
2020-05-19 at 11:59Hoi Marjon,
Je hebt gelijk, misschien had ik beter kunnen zijn dat het goedkoop kán zijn. Want als je een camper hebt op de manier waarop wij hem hebben is het erg voordelig. Onderhoud hebben we amper, net zo veel als je voor een gewone auto zou hebben. Stalling hoeven we niet te betalen en de wegenbelasting is goedkoop. We gebruik de camper soms óók als tweede auto, het is immers maar een busje.
Maar je hebt gelijk, als je een camper moet huren is het zeker niet goedkoop.