Volg me op mijn socials

Opel Vivaro Ombouwen tot Camper

In dit blog kunnen jullie lezen over Veronique en Patrick die samen een Opel Vivaro ombouwen tot camper.
Voor meer interviews met camper bouwers kun je op het kopje “Dutch Vanlife” klikken. Daar vind je allerlei camper inspiratie van verschillende merken buscampers.

Introductie van de bouwers

Wij zijn Patrick (45 jaar, werkzaam in geestelijk gehandicaptenzorg, begeleid wonen)  en Veronique (38 jaar, werkzaam in het voortgezet onderwijs, teamleider vmbo en docent) 

Sinds juni 2017 zijn we samen en wij hópen op 30 september 2021 te trouwen. Omdat we graag (de mooie dingen van) het leven voluit vieren met de mensen die ons dierbaar zijn, hebben we de bruiloft eerder al een jaartje moeten verschuiven vanwege de Coronamaatregelen. 

Voordat we elkaar leerden kennen, hielden we beiden al erg van buiten zijn. Kamperen en reizen vinden we heerlijk. Zo is Patrick in veel Oosterse landen geweest, maar bijvoorbeeld ook in Canada en Australië.
Veronique bezocht voornamelijk Europese landen, maar reisde ook rond in Zuid-Afrika en Marokko.  

Samen hebben we o.a. een rondreis gemaakt door Vietnam (waar Patrick op zijn knieën ging, om Veroniqe ten huwelijk te vragen) en huurden we in de zomer van 2018 een camper om door Zweden en Noorwegen te trekken.  

Het gevoel van vrijheid was ons zó goed bevallen, dat de wens voor een eigen campertje steeds groter werd. De Coronaperiode zorgde voor minder uitstapjes, meer (klus)tijd thuis, waardoor onze droom uiteindelijk sneller gerealiseerd is! 

Opel Vivaro ombouwen

Opel Vivaro camper L2H1

Na enig speurwerk hebben we bij een autobedrijf in de Achterhoek een Opel Vivaro (L2, H1) gekocht en omgebouwd tot campertje. Voorheen was de bus als bedrijfsbus in gebruik geweest door een installatiebedrijf op gebied van elektriciteit.  

We hebben de bus half augustus 2020 gekocht en 2 maanden later, in de herfstvakantie, voor het eerst in gebruik genomen. We kampeerden 5 dagen op een boerencamping in de Achterhoek. Op dat moment was de elektriciteit nog niet helemaal aangelegd en werkten we met een haspel vanaf het stroompunt op de camping. De kookplaat werkte al wel met behulp van een gasfles.  

Waarom wilden jullie zelf een Opel Vivaro ombouwen?

We hebben er bewust voor gekozen om zelf een busje om te bouwen. Naast dat we een kant-en-klare camper vrij aan de prijs vinden, vonden we het een erg leuk project om samen te doen!

We vinden het formaat L2H1 bus goed geschikt om op straat te parkeren, manoeuvreert het eenvoudig en hebben we samen genoeg aan de beschikbare ruimte. 

Wat hebben jullie allemaal gedaan in de camper?

De isolatie van de vloer, de wanden en het plafond hebben we verzorgd met Armaflex, waarna we de vloerplaat bekleedden met vinyl, de wanden met de oorspronkelijke houten wanden en het plafond met houten schrootjes. De binnenkant hebben we bekleed met vilt, dit geeft een warmere en nettere uitstraling binnen. 

De elektriciteit hebben we ingebouwd met behulp van een oom van Veronique en zijn achtergrondkennis, omdat we daar zelf minder in thuis zijn en het goed en veilig wilden inbouwen.  

Ikea kastjes in de camper

De keuken en de kledingkastjes hebben we gebouwd met behulp van bestaande kastjes van Ikea. Het zijn bovenkastjes, deze zijn minder diep dan onderkasten. Uiteraard hebben we de kastjes moeten vermaken, omdat we te maken hadden met een wielkast en de zijwand van de bus die uiteraard niet recht loopt.

Het aanrechtblad is eigenlijk een standaard blad met een oude look (Gamma) evenals het tafelblad, wat we haaks op het aanrechtblad kunnen bevestigen d.m.v. een rail en een losse poot. De kookplaat kochten we nieuw en het behoefde enige precisie met de kastjes, de gasfles en de jerrycans eronder. De achterwand van de keuken is een triplexplaat, met daarop pvc-stickers. Vooralsnog blijft dit keurig zitten bij het koken! 

Waar ben je trots op?

We zijn het meest trots op de functionele indeling, waarin we tot nu toe nog niet teruggekomen zijn op onze keuzes. Verder op de warme sfeer door de kastjes, de keuken en de aankleding! 

Wat is je favoriete camper bestemming?

Onze favoriete vakantiebestemming met de camper gaan we vast nog ontdekken, maar in het afgelopen jaar hebben we al mogen genieten in eigen land. Van de Achterhoek, tot het Geuldal in Limburg tot Zeeland. 

Opel Vivaro ombouwen

Wat is je advies voor nieuwe camper bouwers?

Het advies dat we anderen zouden geven is: denk van tevoren heel goed na over een functionele inrichting en genoeg opbergruimte, dit houdt je camper opgeruimd en leefbaar! 

Vooralsnog hebben we nog geen onderdeel ontdekt wat we volgende keer echt anders zouden bouwen!  

Het moeilijkste onderdeel van de bus was voor ons de elektriciteit, vandaar dat we daarvoor hulp hebben ingeschakeld. Aan het zelf inbouwen van een hefdak hebben we ons ook niet gewaagd, dit hebben wij door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren. We hadden er beiden niet aan moeten denken dat er een lekkage ontstaat en wanneer je zoiets laat uitvoeren en er eventueel is iets mis, dan kun je ook op hen terugvallen. 

Opel Vivaro ombouwen

Globale kosten van de camperbouw

 • Ramen en glaslook ramen €1000,- 
 • Hefdak/draaiplateaus voorstoelen/kookplaat €2600,- 
 • Ikeakastjes (kleding/keuken) €500,- 
 • Omvormer €250,- 
 • Schrootjes plafond en vinyl vloer €200,- 
 • Bedconstructie €100,- 
 • Isolatie en viltbekleding €130,- 
 • Aanrechtblad en tafelblad €40,- 
 • Kabels en stopcontacten €50,- 

Wanneer we op een camping staan en in contact komen met mede-camperaars, ideeën en verhalen uitwisselen, dan ontvangen we veel enthousiaste reacties en complimenten over onze Opel Vivaro ombouwen. Ons interieur en de afwerking vinden de meeste mensen echt leuk!  We hopen de komende tijd prachtige reizen te gaan maken in onze zelfbouw camper en toffe avonturen te beleven!

Opel Vivaro ombouwen
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

2 Comments
 • Jan de Bloois

  2021-10-25 at 14:00 Beantwoorden

  Ik heb net het verslag gelezen van jullie ombouw van een Opel Vivaro naar een camper. Klasse gedaan! Vrienden van ons hebben een Ducato bus laten ombouwen. Ze hebben hun ideeën verwerkt in een maquette, schaal 1:5, en zijn daarmee naar een camperbouwer gegaan. Die heeft alles voor heb uitgevoerd, want hun huis verbouwen hebben ze wel veel zelf gedaan, maar dit besteedden ze liever uit. De camper is helemaal naar hun zin, en ze hebben er al vele mooie reizen mee gemaakt. Bijzonderheden: het zonnepaneel levert voldoende voor de compressor koelkast, de kachel gaat op diesel. dus de kleine gasfles is alleen om te koken. Om ruimte te besparen hebben ze geen WC of badkamer, maar een portapotti achter een gordijn.

 • I de Groot

  2023-04-24 at 14:43 Beantwoorden

  Hallo ja mooi gedaan wij hebben zelf een Opel Vivaro ik wil er t.z.t. een camper van maken de Vivaro wordt in juni 15 jaar wij hebben hem al 8 jaar
  Vraag wat zijn de BPM kosten als hij omgebouwd is…

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.