Volg me op mijn socials

Paklijst IJsland in de Winter

Jij hebt je vakantie naar IJsland al geboekt of je denkt er misschien aan om dat te gaan doen. Dan help ik je bij het samenstellen van je Paklijst IJsland in de winter.

Je weet vást al dat IJsland in de winter waanzinnig mooi is. Met kans op het noorderlicht, sneeuw op bergen, gletsjers en fjorden, alles bedekt met een laagje sneeuw. Het is net winter-wonder-land en je gaat zeker weten je ogen uitkijken. Om te te helpen met een paklijst voor IJsland in de winter heb ik een flink aantal tips & tricks voor je. 

IJsland in de winter

IJsland in de winter is niet zo koud als je zou denken. Bij het horen/lezen van de naam “ IJS-land” denk je aan meters ijs en dikke pakken sneeuw. Toch heeft IJsland een relatief mild klimaat gezien de noordelijke ligging van het eiland. De gemiddelde temperatuur langs de zuidkust schommelt in de winter rond het vriespunt. In het noorden is het vaak kouder. Met het binnenland is het nog weer kouder,  maar daar hoef je niet zo veel rekening mee te houden, want die wegen zijn in de winter onbegaanbaar. Je komt alleen het binnenland in met een excursie en dan zorgen ze goed voor je, óók qua kleding. 


Ondanks dat ik je net verteld heb dat het niet zo héél koud is in IJsland zeg ik je: het is mega-koud in IJsland.
Ik zie je denken, wat is het nou? Koud of niet koud? 
Qua temperatuur is het gemiddeld niet zo héél koud. Maar de weersomstandigheden maken het wél heel koud. Het weer is wisselvallig en er staat veel wind wat het erg koud maakt én omdat je graag zo lang mogelijk buiten bent om van al dat moois te genieten…. krijg je het toch erg koud. En dus houd je rekening met de dingen die je draagt, zodat je lekker comfortabel en warm je vakantie doorkomt. 

Basis tips voor je winterkleding op IJsland

Als je je afvraagt wat je moet dragen in IJsland dan is overal het advies: Laagjes. Draag laagjes, zodat je gemakkelijk wat uit en aan kunt doen. En nog een goede tip die ik kreeg toen ik voor het eerst naar IJsland vertrok: Reken op alles, dan zit je goed. 
In de zes weken dat ik in mijn camper rond IJsland reed zat ik héérlijk in een dunne trui in het zonnetje thee te drinken. En een dag later zat ik in zo’n beetje al mijn kleding tegelijk, ingepakt als een mummie te bibberen. Reken op alles, dan zit je goed. 

Paklijst IJsland in de winter

Je kunt voor je laagjes denken aan: 

 1. Een basis laag. Denk aan thermo ondergoed. Ik draag graag Icebreaker en Odlo. Beide erg fijn. 
  Van Odlo“>Van Odlo vind ik vooral de leggings erg fijn. Deze draag ik ook vaak onder mijn droogpak bij het duiken.

  Je thermo ondergoed zit direct tegen je lijf en zorgt ervoor dat zweet direct wordt afgevoerd. Vaak is thermo kleding van wol gemaakt, Icebreaker is van Nieuw Zeelandse Merino wol bijvoorbeeld. Dit houdt het vocht niet vast maar laat het door waardoor je huid droog blijft. En dus minder koud.  Afhankelijk van wat voor broek je draagt kun je voor je eerste laag een thermo-legging dragen, al dan niet onder een wandelbroek of ski-broek.
 2. Een tussenlaag, zoals een dikke (wollen) trui of fleece trui. Ik had twee dikke gebreiden truien mee die ik veel gedragen heb. Deze truien zijn niet te strak en zitten losjes om me heen. Op die manier houden ze lucht vast en lucht isoleert. 
 3. Een waterdichte laag.
  Je jas! Kies zeker een wind- en waterdichte jas om te dragen in de winter in IJsland.
  Of eigenlijk moet ik zeggen, het hele jaar door op IJsland vanwege het wisselvallige weer. Ik koos zelf voor een iets minder dikke winterjas die ik langer het jaar door kan dragen met daaronder een dunnere tussenjas van dons. Die kan ik óók weer dragen als ik zeker weet dat het droog blijft en ik iets minder warmte nodig heb. 

  Dit is de jas die ik als tussenjas draag, hij is echt superfijn.
  Ik heb een oudere versie, ik geloof dat de kleur die ik heb niet meer verkrijgbaar is. De jas is duur, maar blijft echt heel lang mooi. Ik draag hem al meerdere jaren en hij is nog net zo warm als in het begin.
  En heel eerlijk? Ik draag hem in de camper alsof het een dikke trui is. Hij is zo lekker zacht én heel licht waardoor hij heerlijk draagt.  En heb je het te heet dan kun je hem heel klein opvouwen/proffelen en in je tas stoppen.
  Als buitenlaag voor mijn benen kies ik een skibroek. Op minder koude dagen had ik hem vaak zo aan, als het wat kouder was dan droeg ik er een thermo-legging onder. Ideaal ook als je veel foto’s maakt en dus regelmatig op je knieën zit. Je blijft lekker droog, ook al zit je op je knieën in de sneeuw! 

Vergeet je zwemkleding niet!

IJslanders houden van zwemmen en van heerlijk weken in warm-waterbadjes. Het is een complete cultuur waar ik binnenkort ook eens een blog over moet schrijven. Doe zoals de IJslanders doen en plons in een warm badje. Je vindt ze overal, ieder dorp heeft wel een publiek zwembad en veel accommodaties hebben een hotpot. Sommige hebben een waanzinnig uitzicht, zoals deze in Akranes. Alleen dit badje is al de moeite waard om een nachtje hier te verblijven. (en het is nog gratis ook!) 

Als je rondreist en van plan bent om een aantal keren te zwemmen dan is een sneldrogende handdoek handig. Ik heb deze handdoek bij de Bever gekocht en er later nog twee bij gekocht bij de Decathlon
Bijkomend voordeel, ze zijn ook licht en makkelijk mee te nemen. Zo kun je óók een grote badhanddoek meenemen waar je je zelf in kunt wikkelen, zonder dat je koffer uitpuilt. (of veel te zwaar is in het vliegtuig) 

hottub ijsland

Ook handig om op je Paklijst IJsland in de winter te zetten!

 • Hervulbare waterfles: Het water in IJsland is schoon en lekker. Goed voor jezelf, goed voor het milieu én goed voor je portemonnee.
 • Thermosfles: Ik ben een theeleut. Een enorme theeleut. Ik heb daarom het perfecte thermosflesje die ik overal mee naar toe sleep. Ik bedoel: zie jij jezelf al op een afgelegen plek met een heerlijk kopje hete thee genieten van het uitzicht? Deze thermos is écht mijn favoriet, ik heb hem al jaren en ik brand nog regelmatig mijn mond omdat de thee zo lang heet blijft. 
 • Lader voor in de auto: Of je nu met een huurauto rond rijdt of in een camper, een lader voor in de auto voor je telefoon (of andere elektrische apparaten) is super handig. 
 • Groter geheugenkaartje voor je camera: IJsland is mooi. Bijzonder, buitenaards mooi. Daar ga je héél veel foto’s maken. 
 • Backup opslag: En om te zorgen dat je die foto’s niet kwijtraakt, gebruik je een externe opslag om een backup te maken. Deze van Lacie zijn erg fijn. Ze zijn in verschillende formaten en zijn bestand tegen stoten, vallen, spatwater en zelfs druk.
 • Zonnebril: Zon en sneeuw is funest voor je ogen. Een goede zonnebril is dan fijn. Ik draag altijd vijf-euro-brillen omdat ik ze altijd kwijt raak of er op ga zitten, maar voor die zonnige dagen in de sneeuw op IJsland heb ik toch een betere gekocht. 
 • Een hoofdlampje. Het is in de winter op IJsland langer donker. Een hoofdlampje is dan ideaal. Ook handig voor die nachten dat je het noorderlicht wilt gaan fotograferen. Met een hoofdlampje kun je je camera instellen. Vergeet daarna je lampje niet uit te doen, zodat je geen “lichtvervuiling” maakt op je foto en je ogen beter wennen aan het donker. 
 • EHBO setje. Deze zit altijd in onze rugzak. Je weet maar nooit en je kan maar beter iets bij je hebben voor geval van nood. 
 • Regenhoes voor je rugzak. Om te voorkomen dat de inhoud van je rugzak doorweekt raakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een rugzak die dat standaard heeft. Ik heb een dames rugzak van Osprey en dat draagt écht lekkerder dan een universele rugzak. Vooral bij langere wandelingen komt dat ten goede van je rug.
 • Statief. Om het noorderlicht te fotograferen. Ik schreef er een blog over:  www.jantinascheltema.nl/statief-mee-op-reis
 • Een warme pyjama maar nog beter:

maar deze van Northface doen het al twee jaar goed. 

Welke schoenen draag je op IJsland

De vraag is snow-boots of wandelschoenen? Ik kan het antwoord niet geven, want ik weet niet of jij goed kan wandelen in je snowboots. Ik kan dat niet in de mijne. Ze zijn heerlijk om aan te hebben als je een klein stukje moet lopen óf wat langer stil staat, maar bij het wandelen krijg ik blaren. Ik heb gekozen voor mijn wandelschoenen van Hanwag. Andere fijne merken om in te hiken zijn Lowa’s, Grisport of Meindl. Omdat ik in mijn camper was heb ik óók mijn “muckboots” meegenomen. Dat zijn mijn favoriete laarsjes, heerlijk warm en ik kan er ook goed kortere wandelingen op maken. Als je gaat vliegen en moet kiezen, dan zou ik altijd voor de wandelschoenen gaan. Mét dikke wandelsokken en voor als je echt lang buiten stil staat een paar voetwarmers. Je plakt ze onder je sok en ze blijven zeker een halve dag warmte afgeven.
Een absolute must-have zijn “sneeuwkettingen” voor onder je voeten.
Je kunt verschillende typen kopen, ik had deze voordelige van de Bever.
Er is ook een soort wat yaktrax heet, die zag ik ook veel bij andere mensen op IJsland. Ze zijn robuuster, maar ook een stuk duurder.
Vooral op paden waar veel mensen de sneeuw vast lopen tot ijs en bij watervallen zijn ze beide een uitkomst. Het maakt je wandeling bij een waterval een stuk leuker en waarschijnlijk ook veiliger.

Paklijst IJsland in de winter

IJslandse trui kopen?

De perfecte IJslandse wintertrui. Zo’n mooie wollen, gebreide trui met een figuurtje. Je kunt ze op allerlei plekken kopen op IJsland, maar pas wel op dat je een échte IJslandse koopt. Er zijn een paar touristtraps, waar je IJslandse truien koopt – made in china. En omdat dát wel echt heel zonde is, heb ik een paar tips voor je: 

 • The Handknitting Association of Iceland – Borgartún 31, Reykjavík of Skólavörðustígur 19, 101 Reykjavík
  Alle gebreide producten die zij verkopen zijn gemaakt door IJslanders die lid zijn van deze vereniging. Ze verkopen ook wol én geven goed advies. De truien die zij verkopen zijn handgebreid én een pak goedkoper dan de dure truien die in de chique souvenirshops verkocht worden. 
 • Alafoss – Álafossvegur, 270 Mosfellsbær.
  Deze mooie grote souvernirwinkel ligt buiten Reykjavik, vlak aan de rotonde terwijl je richting het noorden rijdt. Je kunt er veel soorten truien en vesten kopen, maar ze hebben er ook véél soorten wol. Je kunt hier ook een kant en klaar pakket kopen om zelf je eigen IJslandse trui te breien. 
 • Kidka – Höfðabraut 34, Hvammstangi.
  In het noorden ligt dit wolfabriekje waar ze allerlei gebreide producten maken. Leuke prints ook met IJslandse paardjes en papegaaiduikers. Ze verkopen ook wol én geven goed advies. Ik heb hier mijn pakket gekocht om zelf een trui te breien. Iets goedkoper dan bij Alafoss en de mevrouw in de winkel kon mij echt goed helpen. Dat had ik ook nodig want ik kan amper breien en wist nagenoeg helemaal niks van wat ik nodig had of hoe ik een breipatroon moest lezen. Voor wie nieuwsgierig is, de trui is af en is prachtig geworden. Een aanrader voor als je in je eentje door IJsland reist en ’s avonds als het vroeg donker is wat te doen wilt hebben. 

Wat kun je beter thuis laten?

Een paraplu. Negen van de tien keer waait het toch te hard voor een paraplu. Een goede waterdichte jas met capuchon werkt beter.

Een spijkerbroek. Een spijkerbroek is zwaar en als ie eenmaal nat is duurt het een eeuwigheid voor ie weer droog is. 

En als laatste nog dit:

Maak je geen zorgen om de kou als je toffe excursies gaat doen. Paardrijden, over een gletscher wandelen of rijden met een sneeuwscooter. Bij nagenoeg alle excursies krijg je een winteroveral, een doorwerkpak.
En nee. Bijzonder elegant zie je er niet uit, maar je bent wél suuuuperlekker warm en heel goed zichtbaar.

winterse paklijst ijsland
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

1 Comment

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.