Volg me op mijn socials

portretfotografie op reis

Portretfotografie op reis, de dilemma’s

Portretfotografie op reis, de dilemma’s

Dilemma’s bij portretfotografie op reis. Herken je het volgende? Je bent op reis op een prachtige plek, misschien een plein in een stad of op een drukke markt. En je ziet overal fotogenieke mensen. Je ziet de foto’s al in je gedachten voor je. Dat is portretfotografie op reis.
Ik ben dol op het fotograferen van mensen, ik doe dat als trouwfotograaf heel veel. (nieuwsgierig? www.Amelandfoto.nl) Dus als ik op reis interessante mensen tegen kom vind ik het ontzettend leuk om hen te fotograferen.
Maar dan: onzekerheden!  Mijn verlegenheid steekt op, ik twijfel of ik de foto wel mag maken. Zal ik de persoon aanspreken of niet? Wordt hij/zij niet boos? Ben ik onbeleefd? Misschien vinden mensen mij wel een brutale, of nog erger, respectloze toerist?!
En dus maak ik die foto maar niet en kijk de persoon nog eens verlangend achterna.
Bovenstaand voorbeeld; dat dééd ik. Ik was te verlegen, en liet de foto maar aan mijn neus voorbij gaan. De afgelopen jaren ben ik langzaam uit die verlegenheid gekropen. Het is namelijk helemaal niet zo erg als ik denk dat het is.

 

 portretfotografie op reis

 

Portretfotografie op reis: dilema’s

 

Ik worstel af en toe nog steeds met de volgende dilemma’s:

Vraag ik de fotogenieke persoon om toestemming?

Moet ik betalen voor de foto?

En zet ik die foto’s dan wel of niet online?

 

 portretfotografie op reis

 

Vraag ik om toestemming om de portretfoto op reis te mogen maken?

En sub-dilema: durf ik dat ook?

 

Ja, ik vraag toestemming. Ik wil namelijk ab-so-luut niet iemand in verlegenheid brengen of boos maken. Vooral als ik heel graag iemand van dichterbij wil fotograferen vraag ik toestemming om de portretfoto te maken. Ik kan toch niet zomaar mijn camera in iemand zijn/haar neus duwen.
Van die vraag maak ik helemaal geen uitgebreid gesprek; vriendelijk glimlachen, vragend kijken en de camera even omhoog houden en ik weet al genoeg. We hoeven zelfs elkaars taal niet te spreken op deze manier. Spreken we elkaars taal wel en reageert “mijn model” heel enthousiast, dan maak ik een praatje. Zo maak ik een mooie foto én maak kennis met de meest leuke mensen. (en leer vaak nog iets over het land/cultuur/algemene leven ook)
Uitzondering op mijn eigen regel: op plaatsen waar ik het normale leven vast wil leggen vraag ik mensen niet om toestemming. Ik fotografeer dan van een afstand, de mensen staan minder herkenbaar op de foto. Over het algemeen hebben zij helemaal niet in de gaten dat ik hen fotografeer zonder dat ik stiekem doe. Ik stalk natuurlijk niemand, haha!
Het subdilema – dúrf ik iemand aan te spreken?  Of ik iemand om zijn portretfoto durf te vragen als ik op reis ben verschilt wel eens. Soms voel ik me niet op mijn gemak en steekt mijn verlegenheid extra de kop op. Dan zie ik alsnog mijn foto voorbij gaan. Letterlijk en figuurlijk. Maar omdat ik zo graag portretfoto’s op reis maak, daag ik mijzelf uit. Uiteindelijk zijn de meeste mensen heel enthousiast. En willen ze liever niet op de foto? Dan worden ze heus niet direct boos. Bedank ze vriendelijk, respecteer hun wens.
portretfotografie op reis

 

Moet ik betalen voor een foto?

 

Dit vind ik zelf een héle lastige. Want als ik betaal voor een foto krijg ik het verwijt dat ik dat niet zou moeten doen. Als ik niet betaal, dan buit ik mensen uit.
Dus weet ik zelf nog steeds niet wat de juiste manier is. In principe betaal ik niet voor mijn foto’s en als mensen me direct naroepen en vragen om geld maak ik de foto niet.

 

Op andere plekken kom je mensen tegen in klederdracht of hebben misschien zelfs al een setting gemaakt voor de foto. Ik vergelijk dat met bijvoorbeeld straatmuzikanten. Vind ik het mooi, leg ik een paar muntjes in de pet. Zo doe ik dat ook met het fotograferen van mensen in klederdracht die er duidelijk voor de foto staan. Vind ik het mooi? Wil ik de foto écht? Want deze geposeerde foto’s zijn over het algemeen 13 in het dozijn.
Ik laat bij de beslissing of ik moet/wil betalen ook mijn gevoel meespelen. Als het niet helemaal lekker aanvoelt, maak ik de foto niet en loop resoluut weg.
Maar ik blijf er bij twijfelen, vooral in landen waar de bevolking zeker veel minder te besteden heeft dan ik. Ik voel me dan ongemakkelijk met mijn dure camera en een enorme gierigaard die niet eens een paar muntjes over heeft voor een foto.

 

portretfotografie op reis

 

Zet ik de foto’s naderhand online?

 

Je ziet het in deze blogpost. Ja dus.
Foto’s die gemaakt zijn in openbare ruimtes mag je online zetten.
Als je het leuk vindt om daar meer over te lezen kun je dat in deze blogpost over portretrecht van Charlottes Law doen.
Ik vind het wel heel belangrijk dat mensen er mooi op staan. Ik zal geen blote mensen online zetten bijvoorbeeld. Uiteindelijk bedenk ik voor mezelf:
Als ik zelf op deze foto zou staan, zou ik mezelf dan zo terug willen zien?
Je snapt het al, die selectie in mijn portretfotografie op reis is héél streng.

In mijn volgende fotografie blog plaats ik een aantal tips over hoe je je portretfoto’s op reis nog mooier kunt maken, hoe je het jezelf makkelijker maakt om de foto’s te maken als je verlegen bent. Op reis of gewoon thuis.

Om dit bericht niet te missen kun je me volgen op insta en/of facebook. Maar je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan max. 1 keer per maand een email van me.

 

portretfotografie op reis

 

 

10 Comments
 • Erg handige en herkenbare blogpost! Het blijft wikken en wegen 🙂

 • Ik ben heel verlegen en durf dit soort dingen niet te vragen,daarom kom ik nooit thuis met mooie portretten, wat ik wel echt jammer vindt. Misschien toch maar eens overheen zetten

  • Jantina

   2017-11-20 at 17:50 Beantwoorden

   Hoi Linda,
   Gewoon doen hoor! Als je het een paar keer gedaan hebt, wordt het steeds makkelijker.

 • Maaike

  2017-11-21 at 16:59 Beantwoorden

  Interessant om jouw ervaringen te lezen! Wel vraag ik mij nog af hoe het precies zit met de privacy en het publiceren van foto’s of het online plaatsen van foto’s. Niet om hier express kritisch te gaan doen hoor, maar als mensen toch behoorlijk herkenbaar in beeld staan vraag ik mij af of je zo’n foto zonder toestemming mag plaatsen. Maar geen idee hoor. Heb je dat wel eens uitgezocht? Ik vind dat ook wel een interessant onderwerp 🙂

  • Jantina

   2017-11-21 at 17:37 Beantwoorden

   He Maaike! Ik zie dat de link niet zo’n duidelijk kleurtje gekregen heeft, maar in de tekst staat deze link: https://www.charlotteslaw.nl/2012/01/portretrecht/
   Charlotte heeft daar een heel mooi en duidelijk blog overgeschreven, ze is daar echt een expert in. Interessant om haar blog te lezen.

 • Dit lijkt me inderdaad best een dilemma, maar het klinkt of je er goed mee omgaat. Ik zou het idd niet netjes vinden om zomaar van iedereen echt portretfoto te maken, maar het is ook zonde om kansen voorbij te laten gaan. Het kan voor die mensen ook een mooie ervaring zijn!

 • Manon Ruitenberg

  2018-12-25 at 20:39 Beantwoorden

  Mooie foto’s! Altijd wel een dilemma vind ik om iemand wel of niet te betalen. Lijkt soms meer regel dan uitzondering te worden/zijn

 • Annemarie Kleve

  2019-01-16 at 19:42 Beantwoorden

  Heel herkenbaar. Ik heb ook zo mijn werkwijze onderweg. Je hoeft elkaars taal niet te spreken om toestemming te krijgen.
  Je komt soms in een bijzondere situatie terrecht bij het contact maken.
  Leer de persoon die je in beeld wil brengen en beetje kennen. Je hebt niet alleen een mooie foto maar ook een beeld verhaal?

  • Jantina

   2019-01-23 at 10:16 Beantwoorden

   Je hebt groot gelijk! En het is heel gezellig lijkt me, interessant om anderen een klein beetje te leren kennen. 🙂

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.