Volg me op mijn socials

Portretfotografie tips op reis

Portretfotografie tips op reis

Vorige week schreef ik in het blog “Portretfotografie op reis” over hoe moeilijk het kan zijn om portretfoto’s te maken op reis en beschreef ik mijn dilemma’s bij het maken van die foto’s. Deze week geef ik je portretfotografie tips voor als je op reis bent. (je kunt ze natuurlijk ook gewoon thuis gebruiken)
Ik heb zeven portretfotografie tips voor je om het maken van portretfoto’s makkelijker te maken. Deze tips hebben mij enorm geholpen én doen dat soms nog steeds als ik me verlegen voel en uit mijn comfortzone moet komen om foto’s te maken.

Maak contact

Deze portretfotografie tip geldt voor alle portretten die je maakt, of het nu vrienden zijn of wildvreemden op reis. Maak contact. Met vrienden is dit natuurlijk gemakkelijk. Maar ook bij hen houd je contact zodra je achter de camera kruipt. Blijf praten, vertel wat je doet. Minder handig is het om vragen te stellen, want je wilt natuurlijk niet dat je fotomodel te veel praat.
Is je fotomodel een wildvreemde? Spreek je fotomodel aan en vraag of je een foto mag maken. Zeg hallo, glimlach vriendelijk. De glimlach samen met je camera omhoog houden begrijpt iedereen, ook als je elkaars taal niet spreekt. Er zijn heel veel mensen die het helemaal niet erg vinden om op de foto te gaan.

Leer de taal van het land waarin je reist

Leer een paar woordjes in de taal van het land waar je reist. Je hoeft geen hele gesprekken te kunnen voeren, maar met een paar zinnetjes maak je sneller contact.
Denk aan “Hallo, hoe gaat het met je” en “dank je wel”. Mensen waarderen het als je je best doen hun taal te spreken.

Vraag!

Vind de uitgekozen persoon het leuk om op de foto te gaan? Wees dan nog een beetje brutaler en vraag om een kleine aanpassing als dat nodig is. Bijvoorbeeld om te zorgen dat je een mooiere achtergrond hebt of het licht mooier op je fotomodel valt.
 Portretfotografie tips

Gemakkelijkere fotomodellen

Vind je het heel eng om iemand te vragen of je een foto mag maken? Kies dan mensen uit waarvan je gemakkelijker foto’s kunt maken. Probeer het bijvoorbeeld eens bij de vriendelijke meneer op de markt. Je kunt eerst iets kopen en dan vragen of je hem op de foto mag zetten. Bijna altijd succes en vaak nog een gezellig praatje ook. Je kunt ook denken aan de persoon waarvan je een fiets huurt of je lokale gids. Die lokale gids wil je misschien onderweg ook wel helpen om iemand te vragen. Hij spreekt de taal en waarschijnlijk kent hij de mensen ook.

Neem de tijd

 Als je portretfoto’s op reis wilt maken met de nadruk op de omgeving, neem dan extra de tijd. Kies een mooie plek uit en blijf daar wat langer hangen. Zo kun je alvast een mooie compositie kiezen en je instellingen bepalen. Dan hoef je alleen nog af te drukken wanneer je perfecte model in beeld loopt. Omdat je op die plek al wat langer zit val je niet meer zo op bij de mensen in je omgeving.
Portretfotografie tips

Kies de perfecte plek

Voor de vorige tip maak je het jezelf makkelijker om een plek uit te kiezen waar het lekker druk is. Een drukke winkelstraat of een volle markt. Je kunt ook kiezen voor een evenement. De mensen die meedoen aan een evenement zijn vaak wel gewend dat er iemand staat die foto’s maakt.

 Portretfotografie tips

Wees voorbereid

Zorg dat je camera “schiet-klaar” is. Als je al nagedacht hebt over je instellingen, hoef je niet meer aan je camera te rommelen bij het maken van de foto. Zo neem je maar een klein beetje van iemand zijn/haar tijd en ben je lekker snel klaar. Op die manier maak je ook veel onopvallender foto’s.

Bonustip

 En de laatste van de portretfotografie tips, de belangrijkste:
Geef je zelf een schop onder de billen en ga aan de slag!
Al doende leert men. En wat is het ergste wat je kan gebeuren?
Vriendelijk glimlachen en bij de volgende mooie persoon heb je misschien meer geluk!

  Portretfotografie tips

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

5 Comments
 • Ann

  2017-11-29 at 22:42 Beantwoorden

  Je maakt echt prachtige foto.s, ik kan er enorm van genieten. Ik vind het zelf altijd erg moeilijk om mensen aante spreken voor een foto. Bedankt voor de aanmoediging en de tips!

  • Jantina

   2017-12-01 at 09:25 Beantwoorden

   Dank je wel Ann! Ik hoop dat je op de volgende reis er wat aan gaat hebben!

 • Esther

  2017-12-08 at 16:34 Beantwoorden

  Die foto van jou met de kindjes is echt te schattig! Bedankt voor de tips, ik ga eens proberen op Bali 🙂

  • Jantina

   2017-12-08 at 16:36 Beantwoorden

   We zien die foto’s wel weer voorbij komen op de fotokring! Leuk!

 • Lisanne

  2017-12-09 at 15:39 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s! De sfeer en omgeving van je foto’s doen me denken aan de reis naar Ghana, vele jaren geleden. Ik heb veel soortgelijke foto’s gemaakt, maar toen nog met een ouderwets rolletje. Een extra verassing toen we thuis kwamen en de rolletjes lieten ontwikkelen. Super mooi! Ik ben fan van je foto’s Jantina, maar dat wist je al! 😉

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.