Volg me op mijn socials

Renault Trafic L2H1 Camper

Deze supertoffe Renault Trafic L2H1 camper ombouw kwam ik op een facebookgroep tegen en de eigenaar van het busje, Stijn, was direct enthousiast op mijn vraag of hij er wat over wilde vertellen.
In dit interview vertelt hij over zijn Renault Trafic L2H1. Laat je inspireren door deze zelfbouwer.

Hallo camperbouwer, wie ben jij?

Hoi! Ik ben Stijn Vandendoorent, 29 jaar oud.
Ik woon in Halle, België en werk als opvoeder. Hier begeleid ik mensen met een beperking.
Sinds mijn tienerjaren droom ik van een eigen campertje.
Toen mijn vorige auto, een Peugot 206 teveel kosten met zich mee bracht zette ik de stap om mijn jongensdroom te realiseren. Ik ben opzoek gegaan naar de ideale bus.

Dit is ook mijn enige vervoersmiddel dus moest deze aan een paar eisen voldoen:
* De kilometerstand mocht niet te hoog zijn
* Het liefst had ik ruiten in de bus
* Geen roest
* Minimaal een euro 5 zodat ik in LEZ zones binnen kan
* Niet te groot maar toch groot genoeg om er een degelijke camper van te maken

Renault Trafic vanlife

Wat was je Renault camper in een vorig leven?

Na veel zoekwerk is mijn oog gevallen op een Renault Trafic L2H1 van het bouwjaar 2012. Deze had toen 110.000 km’s en was voorzien van een gps, airco en trekhaak.  De bus werd vroeger gebruikt door een loodgieter.

Het weekend na de aankoop van mijn bus ben ik hem beginnen strippen en heb hem grondig gekuist, alles moest er uit zowel de vloer, die ik na het isoleren een 2de leven heb gegeven.
Het heeft mij in totaal een half jaar gekost om van mijn camionette een camper te maken. De bus is ingeschreven als lichte vracht. (sidenote van Jantina – in Belgie zijn de eisen aan een camper ombouw iets anders dan in Nederland)

Waarom wilde je zelf een camper bouwen?

Mijn voorkeur ging altijd uit om zelf een camper te maken in plaats van een kant en klare te kopen. Op deze manier kan ik zelf de inrichting bepalen, materiaalkeuze, enz,… en kan ik er een eigen persoonlijkheid/ziel aan geven. Door veel Pinterest en instagramfoto’s te bekijken ben ik begonnen met na te denken over de inrichting ervan. Ik sloot mij aan op de ‘Zelfbouw (bus) campers’ op facebook. Hier kon ik met al mijn vragen terecht en kon ik ideeën opdoen.

Isolatie, elektriciteit en waterinstallatie in je camper

Na het strippen en kuisen van mijn bus ben ik begonnen aan de isolatie ervan. Hier heb ik gekozen om Armaflex te gebruiken. De pvc vloerbekleding heb ik gekocht bij Carpetright.

De elektriciteit heb ik laten doen door een garagist, zie schema:

camper elektrisch schema

Deze is aangesloten op mijn start batterij zodat die oplaad tijdens het rijden. De leef batterij is bevestigd onder de passagiersstoel.

Ik maak geen gebruik van een waterinstallatie, wel van een bidon van 12L en een pompdouche van Decathlon. Indien het minder goed weer is om ons buiten te douchen gaan wij opzoek naar een tankstation om ons te wassen, hier bestaan ook verschillende apps voor. Wij gebruiken de app Truckfly

Het interieur van je camper

Ik heb een bed gemaakt die ik kan ombouwen naar eettafel. Onder mijn bed heb ik twee grote opbergruimtes gecreëerd waar ik mijn klapstoeltjes, stapschoenen, gereedschap en ander materiaal in kwijt kan.

Ik heb er voor gekozen om fruitkistjes onder het bed te plaatsen, dit is zogezegd mijn kofferruimte waar ik in het dagelijkse leven inkopen of dergelijke in kan opbergen.

Persoonlijke mening over een bed-ombouw-tafel:
Dit is niet altijd even handig, je moet steeds alles verplaatsen indien je de tafel wilt gebruiken. Als de camper niet loodrecht staat verschuift je eten of dergelijke op tafel. Dit zou ik in de toekomst anders oplossen. (Schol!)

De kussens voor de Renault Trafic L2H1 camper heb ik gemaakt van een ‘Ikea foam matras’. Deze heb ik op maat gesneden met een broodmes. Na het uitkiezen van de gewenste stof heb ik deze op maat laten maken bij Atelier Bette (het naaiatelier van mijn schoonzus, toch even reclame maken).
Ook de gordijnen heeft ze op maat gemaakt.

Dit was even een race tegen de tijd, de volgende dag vertrokken wij voor 3 weken naar Italië.

Renault Trafic L2H1 camper zelfbouw

Waar vinden jullie mooie camperplaatsen?

Meestal zoeken wij onze slaapplekjes met de park4night app, door de reviews te lezen heb je meteen een beeld of dit een veilige, aangename plek is om de nacht door te brengen. zo zijn wij deze zomer voor het eerst met de camper naar de Opaalkust in Frankrijk gereden. Op dat moment zat er nog geen bed in de camper en sliepen wij op een matras die de hele opbergruimte van de camionette bedekte.

Een plekje om buiten te koken

Dit ‘kookeiland’ is een must voor iedere zelfbouw camper! 

Renault Trafic L2H1 camper

Wat koste je Renault Trafic camper ombouw?

 • Aankoopprijs Renault Trafic: 7100 euro
 • Isolatie: +/- 500 euro
 • Bekleding, hout, vernis en materiaal: +/- 1300 euro
 • Leefbatterij: 903 euro
 • Stof (gordijnen en kussens): 200 euro
 • Foam Matras: 100 euro
 • Dakrek + ladder: 400 euro
 • Nieuwe banden: 600 euro
 • Totaal kosten +/- 11.103 euro
Renault Trafic L2H1 camper
Renault Trafic L2H1 camper

De vrijheid die je voelt als je met de camper aan het reizen bent is onbeschrijfelijk!! Ik zou het iedereen aanraden!!

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

5 Comments
 • pieter los

  2021-04-10 at 20:06 Beantwoorden

  Wij zijn sinds een half jaar een 20 jaar oude MASTER aan het inrichten als camper , omdat je niet alles zelf kan bedenken is hulp van derden heel fijn.
  het boekje van jantina is voor ons dan ook een klein bijbeltje ,
  top
  Pieter

  • Jantina

   2021-04-11 at 17:40 Beantwoorden

   Wauw Pieter, Bedankt voor je mooie review. Wat fijn dat je zoveel plezier beleefd aan het boek. Veel plezier met (ver-) bouwen!

 • Johan Brems

  2023-02-27 at 23:28 Beantwoorden

  Mooi zeg
  Ik heb een Opel Vivaro lichtevracht omgebouwd op 2 weken tot een minicamper
  Met zonnepaneel en leefbatterij omvormer 12/230v en 230 aansluiting buiten
  Een frigo met dv vak, gaskookplaat en speeltafel met stromend water en afvoer
  Twee zetelbedden op een verhoogde constructie gezet, met daaronder een 4 laadbakken met deksel voor mijn materiaal
  Een porta poti Een opklaptafel en twee opvouwbare stoelen
  Een luifel en fietsten
  Totaal aankoop is 2780 euro aan materiaal
  Wil je foto’s?

  • Jantina

   2023-03-01 at 07:39 Beantwoorden

   Hallo Johan!
   Dat lijkt me heel erg leuk. Ik zal je een email sturen!
   Bedankt voor je reactie 🙂
   Groetjes Jantina

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.