Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld
Title Image

Sandflies in Nieuw Zeeland – de horror

sandflies in nieuw zeeland

Sandflies in Nieuw Zeeland – de horror

Sandflies in Nieuw Zeeland

Sandflies in Nieuw Zeeland. De horror! Ik ben niet zo van de vliegende, prikkende beestjes. Laten we eerlijk zijn: wie is dat wel? In Schotland hadden we al eens kennis gemaakt met de midges, dus ik had niet zo’n trek in de Nieuw Zeelandse zandvlieg. Maar de horrorverhalen die je hoort? Dat vond ik reuze meevallen!

Het gemiddelde gesprek tussen reizigers die elkaar ontmoeten in Nieuw Zeeland gaat ongeveer zo:

1. je vraagt waar je vandaan komt en wisselt een paar leuke dingen uit over je thuisland
2. dan komt steevast de vraag hoe lang je onderweg bent in Nieuw Zeeland en of je via het noorden of het zuiden komt.
3. en vervolgens vlot er achter aan wat diegene het leukste vond en of hij/zij tips voor je heeft. Dat heeft iedereen, want Nieuw Zeeland is overal prachtig dus de tips vliegen je om de oren.
4. als laatste de hamvraag: waren er veel sandflies?

Die laatste vraag komt in 9 van de 10 gesprekken voor. Iedereen laat dan vol trots (of afgrijzen) zijn of haar muggenbulten zien. De één heeft er nog meer dan de ander en de verhalen over hoe erg en hoe lang ze jeuken worden als maar spannender.

De Sandfly. Ik denk dat wij hem Zandvlieg noemen in het Nederlands. De Maori noemen hem Namu, wat iets betekent als “bloedzuigend duiveltje”
En inderdaad. Het is een bloedzuigend duiveltje. Nooit alleen, altijd met zijn allen en de vrouwtjes bijten als bezetenen. En inderdaad, de jeuk overtreft iedere Nederlandse mug.
Dus. Met al die horror verhalen zag ik het al gebeuren. Op dag één van het zuidereiland wordt ik belaagd door die kleine monsters en loop ik vier weken lang met gillende jeuk.
Zodra we met de veerboot in Picton op het zuider eiland aankwamen zijn we direct de winkel ingedoken om flink wat insectenafweermiddel te kopen. Ik had ook nog Deet meegenomen van huis en ik had nog een flesje Bushman uit Australie wat daar heel goed gewerkt had tegen de muggen.
En ik kan je gerust stellen. Ja we hebben veel sandflies in Nieuw Zeeland gezien. Ja ik ben geprikt. En ja het jeukt. Het jeukt echt wel, echt veel meer dan de gewone zomerse muggenbeet van thuis.
Maar we hoeven er niet zo hysterisch over te doen. Met regelmatig insmeren en nog wat andere kleine tips gaat het echt prima en kun je optimaal genieten van al het moois wat Nieuw Zeeland je te bieden heeft.
Voor ons werkte de locale sandfly-repellent het beste. Het was een mengsel van amandelolie, eucalyptus- en citroengrasolie.
De enige twee nadelen: je moet best regelmatig smeren én het is een olie – dus vettig. Vooral na een paar keer smeren.
Het grote voordeel: het is niet chemisch zoals middeltjes met Deet.  Andere voordelen: het ruikt lekker, het smeert makkelijk en je huid wordt er ook nog eens mooi zacht van.

Een paar weetjes over de sandfly in Nieuw Zeeland

Zodat je die kleine duiveltjes zo min mogelijk tegen komt en zo goed mogelijk kan weren.

Sandflies houden niet van wind. Dus op een winderig hoekje gaan zitten werkt heel goed.

 Ze vliegen niet heel snel, als je in beweging blijft heb je veel minder last. (of je doet een leuk dansje als je op één plek moet blijven staan, of dat werkt is de vraag, maar het ziet er heel grappig uit.   ? )

 Ze houden niet van regen. Helaas houd ik ook niet van regen, maar misschien houd jij wél van regen en vind je dit de perfecte oplossing.

Sandflies zijn flinke bijters, maar hun tandjes zijn nou ook weer niet zo groot dat ze door stof kunnen bijten. Lange broek, lange mouwen en sokken ligt dus voor de hand. Wel even goed de randjes insmeren, zodat ze niet langs je polsen en enkels bijten. (proefondervindelijk vastgesteld)

’s Ochtends en ’s avonds zijn ze het meest actief dus dat zijn zeker tijden om extra op te letten. (maar een beetje insect repellent overdag kan zéker geen kwaad)

Ze zijn overal. Aan de kust, bij rivieren en meren. Maar we kwamen ze ook tegen op plaatsen waar geen water was. Voor de zekerheid hadden we altijd een klein flesje van dat olie-mengsel bij ons zodat we op ieder moment en overal waar het nodig was konden smeren

En toch gebeten?

  • Balen. Niks aan te doen.
  • Tanden op elkaar, niet aan de jeuk denken en vooral: niet krabben!
  • Het anti-jeuk creme-pje wat het in Australie zo goed tegen de jeuk hielp, hielp nu 0,0.
  • Ik kreeg van een local de tip om aloe vera gel te smeren zodra ik een muggebult ontdekte. Dat helpt weliswaar niet tegen de jeuk, maar wel bij het herstellen van de huid. Misschien was het wishful thinking, maar ik had toch zeker het idee dat de jeukbulten sneller verdwenen.

Een laatste advies:

Negeren die beesten. Gewoon lekker anti-muggenspul smeren of sprayen en genieten van het land. Sla geen plekken over omdat iemand je vertelde dat het daar zo vreselijk was door de sandflies. Misschien zijn ze er even niet, tref jij wel regen, wind of werkt jouw antivliegenspul wél goed.
ps. Ik heb natuurlijk geen foto van die kleine rotzakjes gemaakt. Zo aantrekkelijk zijn ze niet, dus voor de gene die toch nieuwsgierig is: google is your friend. 
De foto’s in dit blog zijn wel gemaakt op plekken waar de Nieuw Zeelandse sandfly aanwezig was. Zeg nou zelf, die plekken wil je toch niet missen?!

1 Comment

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.