statief mee op reis

Statief mee op reis, superhandig

Statief mee op reis

Neem je statief mee op reis! Ja echt! Gewoon goed inpakken in je backpack en meenemen. Bedank me later maar voor deze tip!
Bij mij gaat het statief iedere reis weer in de tas. Vaak met zuchten en steunen, want ondanks dat het best een licht statief is, is het wel weer extra gewicht. En het is een onding om in te pakken met zijn lange poten.
En als je rondreist kun je dat gewicht na dagen met je tassen rondslepen écht wel missen. En toch gaat ie mee.
Zelfs al gebruik ik hem maar voor een paar foto’s.
Ik weet namelijk zéker dat ik mijn statief op reis ga missen. Bijvoorbeeld als ik ’s avonds foto’s wil maken. Het moment dat je de camper uit komt om naar het toiletgebouw te lopen en je die waaaaanzinnige sterrenhemel ziet. Die sterrenhemel moet op de foto.
Als je de foto’s bekijkt op deze pagina weet je zeker dat je je statief altijd mee wilt op reis. Zonder statief zijn deze foto’s namelijk (bijna) niet te maken.

statief mee op reis

Waar gebruik ik mijn statief op reis voor:

’s avonds, ’s nachts fotograferen
in donkere ruimtes fotograferen, bijvoorbeeld grotten, een donker bos of een kerk/museum
watervallen, rivieren fotograferen
fotograferen met een grote zoomlens
soms wil ik zelf wel eens op de foto
en het is gewoon een veelzijdig ding, je kunt er ook je was op drogen, iets aan ophangen of gebruiken als steuntje. 

Die zes punten maken dat ik echt het statief in mijn reistas pak en dat beetje extra gewicht voor lief neem.
Je krijgt er scherpere foto’s van. Je kunt langer met een kleiner diafragma fotograferen zonder dat je met je sluitertijd in de knoei komt. Je kunt er creatief beeld mee maken. Je kunt foto’s maken die je anders kunt vergeten (bijvoorbeeld het noorderlicht)

Mag je statief mee in het vliegtuig?

Maar natuurlijk! Alleen de vraag is of je het als handbagage mee mag óf dat het in de ruimbagage moet. De ene vliegtuigmaatschappij zegt dat het onder camera-apparatuur valt en het dus in je handbagage mag. De andere maatschappij ziet het als een slagwapen en dus moet het in de ruimbagage.
Waarschijnlijk hangt het af van het formaat van je statief. Heb je een klein, lichtgewicht statief wat gemakkelijk in te schuiven is, dan zal je er wel mee weg komen in je handbagage.
Ik ben bang dat de mijne in de categorie “slagwapen” valt en neem ik het risico niet.  Het statief gaat in de ruimbagage. Ik maak alle onderdelen los, haal het balhoofd eraf en pak het goed in met kleding of mijn slaapzak.

statief mee op reis

Welk statief kies je dan?

Heb je nog geen statief en ben je van plan er eentje te kopen? Ik heb een paar tips voor je:

​je statief moet sterk genoeg zijn om je camera mét zware lens in de wind stabiel te houden. Kies een statief wat zwaar genoeg is voor het gewicht van je zwaarste lens. Neem dat gewicht gerust ruim.
je statief gebruik je soms laag bij de grond én op ooghoogte. Let op de verstelbaarheid van je statief. Bij mijn statief kun je bijvoorbeeld de middenkolom eruit halen, zodat het statief dichter bij de grond kan.
je kunt een statief kiezen met een vaste statiefkop of eentje waar je de statiefkop kunt wisselen. Over het algemeen zijn de losse statiefkoppen van betere kwaliteit én je hebt keuze in wat jij prettig vind werken.
lichtgewicht, klein en niet te duur. Die combinatie bestaat jammer genoeg niet. Het is de truc om het gewicht en het formaat in evenwicht te brengen met jouw budget. 

 

statief mee op reis

 

Een paar tips voor het gebruik van je statief

Deze blogpost over je statief mee op reis zou ik héél lang kunnen maken. Er zijn zoveel verschillende statieven en manieren om een statief te gebruiken. Ik geef je een paar basistips om te starten. 

Als je een camera/lens hebt met beeld stabilisatie, zet die dan uit
Gebruik de zelfontspanner van je camera of gebruik een afstandsbediening
Een inkoppertje, maar ik was vast niet de eerste fotograaf die haar camera langzaam naar beneden zag zakken: controleer of je camera goed op het statief vast zit
Zet je statief stevig neer zodat een onverwacht duwtje je camera niet omver gooit
Zit er onder aan je statief een haakje? Hang je cameratas eraan. Je statief wordt er nog stabieler van én je hebt al je spullen mooi bij elkaar. 
 
En heb je geen statief? Of wil je hem échtechtecht niet meenemen op reis? Een muurtje of een zak vol bonen/rijst helpt je ook een stuk op weg.  

Welk statief gebruik ik?

Ik heb het statief GT2531 van Gitzo. Inmiddels is deze vervangen door GT2532.

Bij www.konijnenberg.nl hebben ze de opvolger – klik hier

Dit statief is van carbon gemaakt en geeft stevigheid terwijl het toch niet (al te) zwaar is met zijn dik anderhalve kilo. De poten verstellen gemakkelijk, de sluitingen blijven niet vast zitten bij modder en zand.

Het balhoofd wat ik er bij gekozen heb is de Manfrotto MH804-3W. In deze combinatie is het balhoofd de beperkende factor, want hij mag maar 4 kg dragen. Nou is dat voldoende voor de combinatie die ik er op zet, dus voor mij het prima (en voor de meeste fotografen ook) Het statief zelf mag max 18 kg dragen, dus ik kan er gerust mijn tas onder hangen.
Dit balhoofd kun je hier bekijken en bestellen:
– Manfrotto via Cameranu.nl
– Manfrotto via Bol.com


statief mee op reis

En nog een leuk plaatje tijdens het fotograferen van kangoeroes op het strand in Australie. Ze was nieuwsgierig naar haar foto denk ik.

statief mee op reis

statief mee op reis


In bovenstaande blog staan affiliate links.
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven