Volg me op mijn socials

Systeemcamera op Reis versus Spiegelreflex

Een systeemcamera of een spiegelreflex camera mee op reis? Het is soms moeilijk een keuze te maken uit de wirwar en chaos van al die verschillende camera’s. Als je iets nieuws wilt gaan kopen, maar óók als je (zoals ik) meerdere camera’s hebt om te kiezen.

Meerdere camera’s om te kiezen? Eh, ja. Ik heb meerdere camera’s en dan tel ik de gopro en de camera op mijn telefoon niet mee. Ik heb een goed excuus, in het dagelijks leven ben ik fotograaf. Als trouwfotograaf heb ik twee camera’s nodig, want een backup tijdens zo’n belangrijke dag is super belangrijk.

De reden dat ik een systeemcamera voor op reis kocht

Ondanks dat ik dus een paar mooie spiegelreflex camera’s voor mijn werk heb, heb ik óók nog gekozen voor een systeemcamera. De reden waarom ik die camera kocht is heel uitgebreid, ik zou er een heel blog over kunnen schrijven en wie weet doe ik dat ook nog eens.
De korte versie is als volgt: prijs en formaat.
Ik wilde onder water fotograferen tijdens het duiken. De onderwaterhuizen voor spiegelreflexcamera’s zijn erg duur én groot. Om die kosten te drukken en het onderwatersysteem wat handzamer te houden werd het een systeemcamera.

Was ik niet onderwater gaan fotograferen, dan was ik helemaal niet aan een systeemcamera begonnen. En had ik jullie niet kunnen vertellen hoe fijn een systeemcamera kan zijn!
Ik merk dat ik de mijne ook op reis steeds vaker meeneem, het heeft echt grote voordelen. 
Ik heb destijds gekozen voor de Sony A6500. De keuze voor de Sony was vooral een combinatie van prijs en mogelijkheden voor onder water. Zou ik alleen maar boven water fotograferen, dan had ik net zo gemakkelijk voor een Canon of Nikon kunnen kiezen. Dat zou dan hoogstwaarschijnlijk een Nikon geworden zijn, omdat mijn spiegelreflex camera’s ook van dat merk zijn en ik er mooie lenzen voor heb.

Hier zie je de systeemcamera in een onderwaterhuis zodat ik er mee kan duiken. Je ziet dat het systeem al heel groot is, kun je nagaan hoe groot een spiegelreflexcamera wordt in een onderwaterhuis.
Je ziet op deze foto het enorme verschil in formaat camera.

Wat is een systeemcamera? 

Een systeemcamera biedt de zelfde mogelijkheden als een spiegelreflex camera. Het is een digitale camera met een (of meerdere) verwisselbare lens. Je kunt net als bij de spiegelreflex de instellingen handmatig instellen. Daarin verschilt de systeemcamera met een compactcamera, waarbij je geen lenzen kunt wisselen en vaak de instellingen moeilijker handmatig kunt veranderen. 
Eigenlijk is de systeemcamera de ideale combinatie van de spiegelreflex en de compactcamera: Een lichtere, compacte camera zonder spiegelsysteem met geavanceerde mogelijkheden. Die het overigens op automatisch ook nog eens prima doet! 
Je kunt je nu vast voorstellen dat een systeemcamera op reis super handig is. Lichter, compacter en toch handmatig fotograferen. 

Wat is een nadeel van een systeemcamera? 

Er is altijd een nadeel he? Je kunt bij een systeemcamera je lenzen verwisselen. Je kunt dus naar hartelust kiezen voor een groothoek, zoom of macro lens. Maar het aanbod in die lenzen is wel wat beperkt. Ik vond dat nadeel in mijn keuze voor mijn systeemcamera trouwens best meevallen. Ik heb voor mijn camera de lenzen die ik onderwater gebruiken wil (de 18-55 mm) en omdat ik met deze camera alleen voor mezelf fotografeer, kan ik kiezen voor een iets voordeligere lens waar ik toch dik tevreden over ben! 

De kwaliteit van de foto die je kunt maken met een systeemcamera hoeft niet onder te doen aan een foto met een spiegelreflex. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van welke camera’s je met elkaar vergelijkt.

Dus welke camera gebruik ik op reis? 

De conclusie is dat ik zowel de spiegelreflex als de systeemcamera gebruik wanneer op reis ben. Heb ik de mogelijkheid veel bagage mee te nemen, dan kies ik altijd voor de spiegelreflex. Daar heb ik maximale controle over en de meeste mogelijkheden mee. Omdat ik de spiegelreflex camera’s dagelijks gebruik zijn ze een soort verlengstuk van mijn arm. De systeemcamera gaat ook altijd mee omdat: 

  1. Ik op de meeste reizen onder water wil fotograferen en ik voor deze camera een waterhuis heb.
  2. Deze camera lekker licht en compact is. Als ik alleen op reis ga en van plan ben lekker actief bezig te zijn, dan is licht en compact ideaal. Het verschil in gewicht is dan echt fijn! Denk aan een kilo meer of minder in je rugzak halverwege een berg, dan weet je het wel! 

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik beide camera’s heb, dus ik heb makkelijk praten. Ik neem gewoon de één of de andere mee naar gelang het me uit komt. Als ik geen professionele fotograaf zou zijn en lekker veel onderweg zou zijn, dan staat de systeemcamera op nummer 1!

Voor welke syteem camera heb ik gekozen?

Ik heb twee jaar geleden gekozen voor de Sony A6500. Deze camera was op dat moment voor mij de beste keuze qua prijs-kwaliteit verhouding in combinatie met een onderwaterhuis. Zou ik een systeemcamera mogen kiezen zonder op de prijs te letten, dan zou ik kiezen voor de Nikon Z7. Daar zijn ook mooie onderwaterhuizen voor beschikbaar én de camera zelf is top. Een flink aantal van mijn (trouw-) collega’s gebruiken deze camera ook voor hun professionele werk en zijn er dik tevreden over.


Heel fijn is het dat voor deze camera ook mooie Nikon Z objectieven te verkrijgen zijn: 

Canon heeft ook prachtige systeemcamera’s in dezelfde categorie. Bijvoorbeeld de R6. Ook daar vind je echt mooie Canon RF lenzen bij.

Ik heb nu twee systeemcamera’s laten zien die in een hele andere prijsklasse vallen dan mijn eigen Sony A6500. Op dit moment (juni 2021)  is de prijs ongeveer 1200 euro voor de A6500. Natuurlijk zijn er ook systeemcamera’s in een lagere prijsklasse, zoals de Sony A6000 of de Canon EOS M200, beide rond de 500 euro. 

Op deze foto zie je een kwal die ik onderwater gefotografeerd heb met de systeemcamera op reis in Schotland.
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.