Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld

Telegraph Cove op Vancouver Island

Tijdens ons verblijf op Vancouver Island was Telegraph Cove met stip het leukste plaatsje wat we bezocht hebben. Ondanks dat Ucluelet en Thasis dichtbij zaten in de race voor onze favoriet, had Telegraph Cove het voor ons allemaal. 

Een schattig plaatsje, heel klein. Er wonen maar iets van 20 mensen permanent in Telegraph Cove. Misschien is het meer een uit de hand gelopen haventje.  De huisjes zijn mooi, historisch. Het hout is in vrolijke kleurtjes geschilderd. Je loopt over houten plankieren rond het haventje bij de huisjes langs. Je kunt er heerlijk zitten en genieten van de bootjes in het haventje. Als je ietsje verder loopt heb je heerlijk uitzicht over het water.

Ondanks dat er misschien maar weinig mensen wonen, het is wel een toeristisch plekje. En niet voor niks, het is er prachtig. Toch vond ik het alles meevallen hoeveel mensen er waren, ondanks dat wij eind juli, begin augustus op vakantie waren. Het is een plek waar je dingen gaat doen, bijvoorbeeld een boot- of kayaktocht maken.
Dus zodra iedereen ingecheckt is, is het weer rustig. De boten zijn niet heel groot, geen massa’s mensen. Precies zoals je het graag wilt hebben. Genieten van mooie dingen, zonder door een buslading mensen met camera’s omver gelopen te worden. 
Als je in Telegraph Cove blijft logeren heb je hoe dan ook geluk, want het is er ’s ochtend en ’s avonds fijn om nog even bij de bootjes langs te slenteren. Uitkijken over het water (al dan niet genietend van een glaasje) speurend naar wildlife. 

Als jij ook naar Vancouver Island gaat help ik je graag op weg om naar Telegraph Cove te gaan. Ik vertel je in dit blog: 

Hoe reis je naar Telegraph Cove

Huurauto
Het meest waarschijnlijke als Nederlander of Belg is dat je naar Vancouver gevlogen bent waar je een auto huurt.
Je kunt dan met een veerboot naar Vancouver Island varen. Wij gingen naar de haven van Nanaimo, omdat we kozen om het noordelijke deel van Vancouver Island te bezoeken.  We tourden wat in het wilde weg. Een weggetje wat ons leuk leek? Hupla, dan daar maar eens kijken. Zo kwamen we op de meest grappige, afgelegen plaatsen. (zoals Tahsis, waar we kampeerden aan het water en een otter vis zagen stelen uit een emmer)

Een aantal plaatsen hadden we wél specifiek uitgekozen zoals Ucluelet, Tofino en Telegraph Cove. Ucluelet omdat we er wilden kajakken, Tofino om een vriend te bezoeken en Telegraph Cove omdat we grizzlies wilden zien. 
Van Vancouver naar Telegraph Cove met de auto kost je een dag rijden, inclusief de veerboot. Ik zou dat niet in één keer doen, maar in meerdere dagen. Zo kun je genieten van de prachtige rit. Vancouver Island is echt super mooi!

Je kunt ook doorvliegen naar Victoria en naar het Noorden rijden. Of als je echt weinig tijd hebt, vliegen naar Port Hardy en van daar naar het Zuiden rijden. Dat is maar een uurtje vliegen en een uurtje rijden. De uitzichten vanuit het vliegtuig moeten waanzinnig zijn! 

Openbaar vervoer
Helemaal tot in Telegraph Cove kun je niet komen met het openbaar vervoer. Je kunt met de Greyhound bus naar Port McNeill. Omdat je daar waarschijnlijk later op de dag aankomt kun je verder met de taxi, 20 minuutjes. (ongeveer 40 canadese dollars)  Als je ook hier besluit om je reis op te delen, houd er dan rekening mee dat op het moment dat ik dit blog schrijf er maar één bus per dag gaat van Campbell River naar Port McNeill. 

Waar slaap je in Telegraph Cove

Op de camping!
Op onze reis over Vancouver Island sliepen we in een tent dus logeerden we op campings. Soms zagen we herten terwijl we ’s ochtends vroeg de tent open ritsten en bijna overal mochten we een vuurtje stoken. Het enige wat belangrijk is om te weten als je kampeert op Vancouver Island is dat je geen etenswaar in je tent moet bewaren. De kans is aanwezig dat een beer je tent plundert. Dat is vervelend genoeg natuurlijk, maar je moet er toch niet aan denken dat dat gebeurt terwijl jij s nachts nog IN de tent bent.  Wij logeerden op deze eenvoudige, maar nette camping.

Telegraph Cove Resort
Dit resort heeft allerlei accommodaties. Van historische huisjes, gezellige hutjes tot moderner ingerichte appartementen met uitzicht op het water. Zelfs de camping hierboven is bij hen in beheer. 

Air BnB
Ben je dol op AirBnB? Dan kun je bij Oceanfront Paradise Studio terecht. 

In de buurt
Niet echt IN Telegraph Cove, maar wel vlakbij. Op 15 minuutjes ligt de “Hidden Cove Lodge
Het heet niet voor niks “Hidden Cove, het ligt aan een onverhard pad, maar dan zit je wel echt prachtig rustig aan een stille baai. 

Wat is er te doen in Telegraph Cove?

Oke. Nu komt het.
Dé reden waarom je hier naar toe wilt. Buiten dat de ligging mooi is, het voelde voor mij echt alsof je aan de rand van de wildernis logeert. En dat is eigenlijk ook zo!
Het dorpje is schattig, dat vertelde ik al.  Maar je kunt hier écht toffe wildlife-excursies doen. Wij deden een grizzly beren tour én een boottocht om walvissen te spotten en beide waren waanzinnig mooi.  Laat ik opsommen waarom je helemaal naar het noorden van Vancouver Island wilt rijden om een paar nachten in Telegraph Cove te zijn: 

Wandelen

Je kunt een rondje slenteren over de houten planken rond het haventje en vervolgens via het haventje nog een klein rondje boven langs de rotsen maken. Dat is een heerlijk avond rondje.
Je kunt onderweg informatieborden lezen zodat je van alles komt te weten over de geschiedenis en bijzonderheden van Telegraph Cove. 

Houd je van écht wandelen dan is de Blinkhorn Trail voor jou. Deze trail begint bij de camping, the Forest Campground  #94. Je wandelt boven het dorpje langs en klimt zo langzaam omhoog door indrukwekkend regenwoud. De omgeving is vibrerend groen, je wandelt over houten bruggetjes en als het wat moeilijk is hangt er een touw zodat je je zelf kunt vasthouden. De wandeling is goed bewegwijzerd, zeker het eerste gedeelte. Het eindigt met een fantastisch uitzicht over de Johnstone Straight en de omliggende eilandjes. Ik zou zeggen, vergeet je picknick niet!  Als je nog zin hebt kun je verder wandelen naar de Blinkhorn Peninsula. Voor de totale wandeling kun je zeker 4 uur uittrekken. 

Walvissen spotten

Ondanks dat je vast wel eens walvissen op TV gezien hebt, in een documentaire van David Attenborough bijvoorbeeld, is een walvis in het echt zien een hele andere beleving.
Je speurt naar het water wat de walvis spuit als hij boven komt om te ademhalen en als je dat eenmaal gezien hebt begint het zoeken naar waar hij weer door het wateroppervlak zal breken. Je ziet iedere keer maar een klein stukje van de walvis, maar als je geluk hebt zie je ook zijn hele staart of wie weet doet de walvis een “spyhop” waar ie zijn kop even boven water steekt om zijn omgeving boven water te bekijken.  Wij maakten onze trip met Stubbs Island Charters. Helaas zijn zij begin 2019 gestopt, maar je kunt nog steeds in Telegraph Cove terecht voor je walvistour bij Princeofwhales.com 
Wij zagen orca’s, twee bultruggen en verschillende zeeleeuwen. De orca’s waren aan het jagen, een prachtig gezicht. In de zomer leven zo’n 150 orca’s in de Johnston Straight en ondanks dat dit natuurlijk een groot gebied is, heb je een goede kans om ze te spotten.  Boek deze trip van te voren, zodat je zeker weet dat je mee kunt. 

Sportvissen

Doordat Telegraph Cove goed beschut ligt en in de Johnston Straight ook veel beschutte plekjes te vinden zijn, is het de perfecte plek om je hengel uit te gooien.
Grote vissen als zalm en heilbot worden regelmatig gevangen, naast vele andere soorten. Voor meer informatie over het vissen en tours die je daarvoor kunt maken kun je terecht bij het resort. telegraphcoveresort.com/fishing

Kajakken

Deze activiteit had ik héél graag gedaan, maar we moesten kiezen en hadden geen tijd meer voor een extra dag Telegraph Cove.
Omdat we de omgeving wél vanaf het water uit de boot gezien hebben kan ik niet anders dan je belóven dat kajakken in de wateren rondom Telegraph Cove waanzinnig zal zijn! 
Je peddelt in een prachtige omgeving, je hebt kans om langs orka’s en walvissen te varen. De kans dat je zeeleeuwen, dolfijnen, arenden en zwarte beren langs de rand van de kust ziet is groot. En buiten dat heb je een uitzicht van heb-ik-jou-daar! 

Whale Interpretive Centre

Met al die walvissen en andere zeedieren in de buurt wil je natuurlijk méér weten. In het Whale Interpretive Centre kun je een flink aantal skeletten van zeezoogdieren bekijken. Er is veel informatie over hoe ze leven, maar ook welke bedreigingen er voor ze zijn. Wij vonden het heel leuk om meer te leren over de dieren de we gezien hebben of hadden kunnen zien. Je brengt er gemakkelijk een uurtje (of twee) door.

Grizzly beren spotten

Op Vancouver Island leven geen grizzly beren. Wel andere soorten beren, maar geen grizzly. En toch kun je ze vanuit Telegraph Cove spotten!
De Johnston Strait is niet heel breed, dus het vaste land van Britsh Columbia – Canada is niet heel ver weg. En dus nemen de medewerkers van Tide Rip Grizzly Adventures  je met één van hun boten mee op excursie om deze mega beesten van dichtbij te gaan bekijken. Het was voor ons echt de highlight van de trip. Ik bedoel, de orca’s waren tof, maar die beren…. wauw! 
Je vaart met een snelle boot de Johnston Straight over naar Knight Inlet. Vandaar uit stap je over op een klein bootje met nagenoeg geen diepgang, zodat je door alle waterweggetjes in het gebied kunt. Ik zal over deze excursie snel een blog gaan schrijven, zodat je mijn enthousiasme uitgebreid kunt lezen. We hebben veel grizzlies gezien, van behoorlijk dichtbij. 

Psstt… als je nog wat duiten in een oude sok onder je bed hebt liggen: Ga naar de Knight Inlet Lodge. Je komt aanvliegen in een watervliegtuigje en logeert op het water en je kunt waanzinnige excursies doen. Wat een ervaring moet dat zijn!

De conclusie van dit hele verhaal: als je Vancouver Island bezoekt, reis dan een stukje verder door naar het Noorden naar Telegraph Cove. Je kunt er zeker een paar dagen doorbrengen. Gun je op zijn minst één nacht, zodat je in alle rust kan genieten van het haventje én een prachtige wildlife excursie.

3 Comments
 • Wat een prachtige plek, Jantina! Sfeervolle foto’s ook!

 • G.Baas

  2023-09-29 at 18:50 Beantwoorden

  wij waren er in september en het regende , regende en regende…heel droefgeestig!
  Maar de huisjes zagen er i.d.d. schattig uit , wij hadden een vlissershuisje, grijs geverfd, het leek uit een oude Amerikaanse film te komen.
  Maar de houten vlonders rondom werden gevaarlijk glad door alle regen.
  Er was niemand te zuen en de hele boel lag er verlaten bij.
  Er waren geen excursies of andere activiteiten.
  Daarom zijn we er zelf oo uitgetrokken …
  We hebben een vréselijke wandeling gemaakt en dachten dat ons leven hier zou eindigen…glibberig en stijl, waterstromen over de weg, stijle diepten en dicht gebladerte…geen ontvangst op de telefoon en …geen mens gezien, de hele dag.
  Alleen het geluid van wolven en de wetenschap dat de beren hier vrij spel hebben maakten ons zeer angstig nadat we 6 uur zonder eten of drinken hadden geklauterd, geklommen en gegleden…we waren dus verdwaald!!! VRÉSELIJK!!!
  Uiteindelijk hebben we geprobeerd dezelfde weg met alle ongerechtigheden terug te vinden en…Gode zij dank…net voor de diepe duisternis zich meester had gemaakt van onze omgeving stonden we op de voor ons bekende weg om koud, doorweekt en stram naar ons huisje te strompelen.
  Wat een heelijkheid om je van alle vieze en kapotte kleding te ontdoen en dan onder de warme douche bij te komen van alle ellende!
  Eenmaal met een partij pijnstillers in onze maag ‘onder de wol’ gekropen maar konden de slaap niet vatten want de adrenaline bleef door ons lijf gieren. We hadden het koud, het regende en her huisje was lek aan alke kanten…dus lagen we weer van de regen in de drup.
  Tot overmaar van ramp werd de elektrischiteit ook nog eens buiten werking gesteld, dus ook geen verwarming.
  Al met al was het géén leuke ervaring…zo kan het dus ook🤢🤢

  • Jantina

   2023-10-06 at 08:52 Beantwoorden

   Oh wat een pech! Ja, zo kan het natuurlijk ook lopen tijdens je reis. Dat is wel erg jammer als je dat overkomt. Helemaal als je leest over hoe het zou kunnen zijn.
   Dat spijt me voor jullie, echt jammer!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.