Volg me op mijn socials

Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

In deze blog lees je het verhaal van Richard en Kelly die een Volkswagen Crafter bus L4H3 ombouwen tot een camper. Richard kocht de bus tijdens de corona jaren en maakte er een prachtig camperproject van.
Kelly en Richard wonen samen in de camper, fulltime. Ze hebben hun banen opgezegd en gaan het avontuur tegemoet. Daar is zo’n op maat gemaakte bus natuurlijk de perfecte camper voor.


De Camperbouwers, even voorstellen:

Kelly en Richard reizen zonder eindtijd samen rond in hun mooie Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw.

Twee jaar geleden kocht Richard een vier jaar oude zwarte VW Crafter L4H3. Tijdens corona bouwde hij deze om tot een knus huisje op wielen waarna hij hem de naam Globus2 gaf. Sinds dien woont hij fulltime in de bus en verhuurt hij zijn huis.

De Volkswagen Crafter L4H3

Globus2 is de opvolger van Globus1 een VW California. Destijds gekocht om mee op vakantie en weekendjes weg te gaan. Dat smaakte echter al snel naar meer. Leven in een bus brengt je zoveel dichter bij de natuur. Toen de tijd daar rijp voor was ruilde hij de Calofornia in voor de grotere Crafter.

Het werd weer een VW gezien de goede ervaringen met de VW California maar dan een stuk groter waardoor er een normaal matras met een normale lattenbodem in zou passen. Dat was één van de tekortkomingen in de California, goed slapen. Honderden YouTube video’s hebben de inspiratie gegeven voor de definitieve indeling. Zelf een bus ombouwen, die precies helemaal naar je zin is was de grote droom en tevens uitdaging. De Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw moest precies zo worden als gewenst en bedacht!

Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

Het bouwen van de camper

Richard wilde graag een normaal formaat bed, geen separate toiletruimte, een groot aanrechtblad en een zithoekje. Maandenlang werd er elke avond en weekend gewerkt aan het project. Behalve de extra ramen is alles zelf gemaakt. Overdag werken, savonds klussen en snachts youtube video’s kijken voor klus inspiratie. Het was een enerverende periode maar na de vijf maanden werd Globus2 officieel door de RDW goedgekeurd als camper.

Ze zijn trots op een aantal handige oplossingen zoals de elektromagneten om de keuken lades dicht te houden onder het rijden, de stortkoker voor de vuile was naar de wasmand in de garage en de complete elektrische installatie die vanaf je smartphone te bedienen is. Alles bij elkaar heeft de verbouwing zo’n € 20.000 gekost. Dat is een heel bedrag maar valt misschien ook wel weer mee als het je woonhuis is.

Echte liefde in een camper

In de zomer van 2023 ontmoet Richard Kelly op een camping in Nederland. De vonk slaat al snel over en na even wennen aan het idee is Kelly al snel net zo’n nomade als Richard.
Het liefste is Kelly ook in Globus2 te vinden. Aangezien Kelly aan de andere kant van het land woont blijft dat momenteel beperkt tot alleen de weekenden.
Globus2 heeft ons inmiddels al op heel wat plekken gebracht. Meest favoriet zijn wel de Scandinavische landen. Het vrij kunnen staan in de natuur vinden we geweldig. Hoe noordelijker hoe beter. De rust en ruimte, het allemans recht, het reizende stel krijgt er geen genoeg van.

Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

Het avontuur tegemoet!


Nu hebben Richard en Kelly beide hun baan opgezegd en gaan ze het grote avontuur tegemoet. Per 1 september gaan ze samenwonen op 8m2 en samen op reis. Ondanks dat ze dol zijn op het noorden zullen ze eerst richting het zuiden vertrekken. Zo vlak voor de winter willen ze eerst de zon opzoeken. Op het wensenlijstje staat ook een trip naar IJsland, Schotland, maanden in Scandinavië verblijven, enz. enz. Ze houden al onze avonturen bij op onze blog globus2.nl/blog Echt een aanrader om te lezen!

Tips voor het zelfbouwen van een camper

Als je zelf een camper wilt gaan bouwen, dan hebben Richard en Kelly een aantal tips voor je:
1. kijk dan vooral heel veel video’s en lees blogs. Hier heb ik zoveel aan gehad qua ideeën en tips. Op de site van Richard en Kelly Globus2.nl staan ook de blogs van deze ombouw.
2. Als tweede denk aan je gewicht. De maximale 3.500 kg heb je zo bereikt met een grote bus en je wil ook wat ruimte overhouden voor bagage.


Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

Mooie features in de Volkswagen Crafter camperbus zelfbouw

Het campertafeltje!
Voor het bed is een gezellig zitje gemaakt. Om ruimte te besparen en toch een goede tafel te hebben heeft Richard een tafel voor de camper gemaakt die je uit kunt schuiven vanonder het bed. Op die manier heb je alle gemak zonder ruimte in te leveren.
Voor het tafelblad is een Ikea tafelblad van bamboe gebruikt. Dat os hol van binnen. Dit natuurlijk weer in verband met het gewicht. Het tafeltje glijd via lade geleiders onder het bed weg als je het op wilt ruimen.

Elektromagneten voor de lades
Als je er niet voor zorgt dat de laadjes en kastjes van je camper goed afgesloten kunnen worden zul je merken dat bij iedere bocht die je maakt de kastjes open en dicht klappen. Onhandig, je schrikt er iedere keer opnieuw van én je hebt natuurlijk grote kans dat je spullen door de camper vliegen. Geen veilige situatie dus!
Richard heeft daarvoor gekozen om elektromagneten aan te brengen. Door de magneten in en uit te schakelen voorkomt hij openslaande lades en kastjes. Het enige puntje is dat je wel de magneten in moet schakelen voor je gaat rijden.
Maar goed, zo zijn er voldoende dingen waar je aan moet denken vóór je vertrekt!

Offgrid camper
Globus 2 is behoorlijk offgrid. Met een grote watertank en zonnepanelen houden Richard en Kelly het wel eventjes vol als ze niet op een camping staan. Ideaal in landen waar je mag wildkamperen zoals Noorwegen en Zweden.

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.