Volg me op mijn socials

grotten nieuw zeeland

Waitomo Caves – must do in Nieuw Zeeland – deel 1

Waitomo Caves – must do in Nieuw Zeeland – deel 1

Waitomo Caves – must do in Nieuw Zeeland.
Waitomo is een héél klein plaatsje, een dorp is nog te veel gezegd misschien. Er wonen 52 mensen, er komen allemachtig veel touristen en alles staat in het teken van glimwormen en grotten.

De omgeving boven de grond is al mooi. Flink stijle, groene heuvels, rotsen en schaapjes als kleine witte vlekjes verspreid. Een perfecte plek voor flink wat wandelingen.

De omgeving ónder de grond is nog mooier. Op zijn minst interessanter. Of beide.
Ondanks dat ik een beetje bang ben dat het een “tourist trap” is, hoor ik van mede reizigers goede verhalen.
We kamperen op het terrein van Juno’s Backpackers. Een mooi hostel met gezellige mensen. We kijken de avond van te voren eens rond wat er allemaal te doen is onder de grond. Dat is vrij veel, zoals:
 de grote glimworm grotten bekijken in verschillende grotten waarvan één heel groot. Het parkeer terrein staat vol met auto’s en touringbussen.
 op een grote binnenband over een ondergrondse rivier varen en ondertussen kijken naar glimwormen
 avontuurlijke tochten door de grotten, waarbij de nadruk meer op avontuur ligt dan op de glimwormen. Ook daar zijn verschillende vormen in. Je kunt er voor kiezen om droog te blijven of in een dik wetsuit door de grotten te spetteren. En dan kun je nog weer kiezen voor verschillende tijden, lengtes en moeilijkheden

Waitomo Caves - must do in Nieuw Zeeland

Wij zijn er vrij snel uit en doen een halve dag tour waarbij je in een wetsuit door de grotten rond kruipt, klimt en klautert.
Het bedrijf Waitomo Adventures (www.waitomo.co.nz) biedt de perfecte tour voor ons aan. Uitdagend genoeg om Marco een plezier te doen en niet te extreem zodat ik ook nog een beetje mee kan komen.  ?
De grotten waar wij door heen gaan kruipen zijn onder het land van een boer. In Nieuw Zeeland zijn de grotten eigendom van de gene die het land er boven heeft. De boer verhuurt de grotten dan weer aan een outdoorbedrijf. Bovenop schapen, onder toeristen. Slim bedacht!
Dus. Daar gaan we. De “Haggas Honking Holes” Zo heet de tour die we doen.
Er gaan twee enthousiaste mannen mee als begeleiding, Iain en TK. Ze vertellen ons onderweg al van alles over de grotten, hoe ze ontstaan zijn, over het plaatsje etc. Heel informatief.
We krijgen wetsuits en stevige laarzen aan. Helm op en dan oefenen we het abseilen eerst op het “oefenduintje”  Dat gaat best heel gemakkelijk!
Ik ben benieuwd of ik dat nog steeds zo gemakkelijk vind met een zwart gat van 20 meter diep onder me.
Nog geen vijf minuten later hang ik boven dat zwarte gat in mijn abseiltuigje.
Waitomo Caves - must do in Nieuw Zeeland
Eng? Nee! Een absolute aanrader!
Oók als je eigenlijk denkt dat je dit écht te eng vindt. Want ik had zelf ook gedacht dat ik het heel eng zou vinden. Het was juist supertof.
In de grotten dalen we al abseilend steeds dieper. Tot we een meter of 80 onder de grond zijn. We suizen bij een waterval naar beneden en sluipen, kruipen, schuifelen en glijden door gangetjes en gaten.
Het enige wat ik eng vindt is het “Poohhole” Een hele kleine rotsopening. Eentje waar Winnie de Pooh met zijn dikke billen in vast zou zitten in de tekenfilmpjes.
Ik voel me Winnie de Pooh.
Een paar tellen later wurm ik me, liggend op mijn buik, door het gat. Mijn billen passen er ook door. Opluchting.
Nu we zo diep onder de grond zitten wordt het tijd om weer naar boven te klimmen. We krijgen eerst nog informatie over glimwormen. Wist je dat glimwormen helemaal geen wormen zijn? Het zijn maden. En dat het gene wat licht geeft hun poep is?
Klinkt een stuk minder romantisch he?

Dus. Op naar boven. Makkelijker gezegd dan gedaan. We moeten flink klimmen. Gezekerd aan touwen, heel veilig klauteren we tegen steile wanden op.

Conclusie van dit verhaal: Waitomo is toeristisch, maar geen trap. Gidsen Iain en TK laten ons op ons gemak voelen in de grotten. Ze zitten vol informatie dat ze gevraagd en ongevraagd met groot enthousiasme verspreiden. De grotten zijn indrukwekkend, niet plat gewalst of uitgesleten door massa’s toeristen.

De stalagmieten en -tieten zijn prachtig en de glimwormen in het aardedonker zijn ook ná de uitleg nog steeds als uit een sprookje.
Waitomo Caves - must do in Nieuw Zeeland

De foto’s in dit blog, Waitomo Caves – must do in Nieuw Zeeland, heb ik niet zelf gemaakt. Dat was niet mogelijk, je mag tijdens deze tochten geen foto’s maken. Logisch, want je hebt je handen nodig. Zelfs een gopro mag niet mee de grot in, ze willen van Waitomo Adventures dat je je volle aandacht bij het klimmen en abseilen houdt. Ondanks dat ik natuurlijk altijd zelf foto’s wil maken geef ik ze groot gelijk. Het zou tijd kosten én onveilig zijn. En dus maken TK en Iain zelf foto’s met een handig klein waterbestendig cameraatje. En die sturen ze per email gratis en voor niks op. Service van de zaak.

 
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

2 Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.