Volg me op mijn socials

Title Image

Wandelen in Normandie

Wandelen in Normandie

Ik maakte in juni een kleine camperrondreis om te wandelen in Normandie.  Ik begon mijn reis in Escalles en eindigde in Honfleur, net iets onder Le Havre.
Langs deze hele kust is het prachtig om te wandelen. (of te fietsen, ook leuk!) Langs de kust, schattige Franse dorpjes, veel krijtrotsen en hoge kliffen. 
Ik ben in mijn eentje op reis, samen met teckel Noortje en hop van plek naar plek. In dit blog lees je vier mooie plekken waar je heerlijk kunt wandelen.  

* Cap Blanc Nez
* Cap Gris Nes
* Mers les Bains
* Etretat

In dit blog geen kilometervreters, maar wandelingen tot 7 kilometer, die gemakkelijk te verkorten of verlengen zijn. 

schattig frans dorpje

Wandelen bij Cap Blanc Nez

Startpunt – 50.920919, 1.703505
Lengte – 2 tot 8 km
Gemakkelijke wandeling, met een paar klimmetjes de kliffen op en af

Er zijn een aantal mooie wandelingen in de omgeving, je kunt hier zomaar een paar dagen doorbrengen. En zelfs als je maar één nachtje blijft zoals ik, is er voldoende te zien en krijg je een mooie indruk van de omgeving. 

In de middag maak ik een wandeling over de kliffen richting Wissant. Een mooie wandeling van 8 km waar je bovenover de kliffen kunt lopen of onderlangs over het strand.  Ik kies voor beide een beetje. Omdat het hoog water is, moet ik hoe dan ook een deel boven over de kliffen wandelen.  Het getijdenverschil is groot en het is zeker de moeite waard om later op de dag nóg eens naar een mooi uitzichtpunt te gaan. Met hoog en laag water heb je zo’n ander uitzicht. Beide is prachtig.  Maar als je kunt kiezen, kijk dan even op de getijdentabel en ga wandelen tijdens eb. Dan heb je de meest afwisselende wandelroute.  Van een paar meter keien tot een superbreed zandstrand. Ondanks dat ik het wel gewend ben om veel verschil te zien tussen eb en vloed (ik woon tenslotte op Ameland) vind ik het toch altijd mooi om te zien. 

wandelen in normandie

Terwijl je de route loopt zie je groene heuvels, grazende koeien en prachtige kustnatuur. Veel vogeltjes en bloemen in dit jaargetijde. (ik wandelde hier in juni)  Uiteraard strand, metershoge krijtrotsen, zeemeeuwen en een verdwaalde zeehond.  Ik had geen zeehond verwacht zo midden op het strand, dus terwijl ik naar de zee keek terwijl ik liep, struikelde ik bijna over het beestje. We schrokken allemaal van elkaar, we hadden elkaar niet gezien.  Een snelle foto van een afstandje en met een ruime boog eromheen. Kan het zeehondje weer lekker verder uitrusten in de zon. 

’s Avonds maak ik een kortere wandeling van 4 km. Ik wandel naar het uitkijkpunt. Een grote obelisk, een monument ter ere van de Dover Patrol. Zijn tegenhanger staat aan de overkant van het water op de kliffen van St Margareth’s Bay, vlakbij Dover- Engeland. Je wandelt over een aangelegd pad tegen de heuvel op. Ook hier veel vogeltjes en typische duinbegroeiing als vlierbessen en duindoorn. Bovenop de klif, bij het monument zijn drie verschillende uitkijkplateaus en er staan borden met informatie over de tweede wereldoorlog.  De uitzichten zijn prachtig, je ziet de grote schepen over zee varen tussen de Franse en Engelse kust. Bij laag water zie je geulen en prielen en je kijkt mijlen ver over de glooiende heuvels.  Een leuke avondwandeling, ik was een klein uurtje onderweg inclusief foto’s maken en infopanelen lezen. 

verassingen op je wandeling in normandie

Trek je niet rond zoals ik en wil je langer in deze omgeving blijven?  Vanaf het zelfde startpunt (Rue de la Mer, Escalles – coordinaten 50.920919, 1.703505) kun je nog meer wandelingen maken. De meeste gaan over de kliffen, maar een aantal gaan ook via de glooiende heuvels. Je kunt op verschillende punten starten, zowel in Escalles, als in het grotere plaatsje Haute-Escalles.  Ze staan allemaal netjes aangegeven en bij iedere parkeerplaats staat een bord met een kaartje. De afstanden staan aangegeven en variëren van 2 tot 8 kilometer. Lange afstandswandelingen die helemaal langs de Franse Opaalkust voeren zijn GR 120 en GR 145. Op deze website kun je meer informatie vinden over deze kilometervreters https://www.gr-infos.com/gr-nl.htm

De camping – Blanc Nez in Escalle – ligt vlakbij het strand, de ideale uitvalsbasis voor wandelingen langs de kliffen. Het dorpje Escalles stelt niets voor. Er is geen bakker en geen supermarkt, dus je moet van te voren even inkopen doen. Of lekker uit eten gaan bij het restaurantje naast de camping. 

normandie krijtrotsen wandeling

Wandelen bij Cap Gris Nez

Startpunt –  50.867629, 1.586219
Lengte – 6 km
Gemakkelijke wandeling, nette paden aangelegd 

Een compleet andere omgeving dan de Cap Blanc Nez.
Ja, beide zijn kliffen. Ja, beide hebben strand. Maar de Cap Gris Nez is ruiger. 
Ik start op de parkeerplaats aan de Route du Cap. Aan de parkeerplaats is duidelijk te zien dat het hier erg druk kan zijn. Op de dag dat ik hier wandel is het rustig en kan ik genieten van de uitzichten zonder 100 andere wandelaars. Vooral op het strand is het rustig. Het is nog niet helemaal laag water, maar ik kan al over de rotsige ondergrond lopen. Wier en waterpoelen komen al bloot te liggen en het ruikt er heerlijk naar de zee. Een eindje verderop worden mosselen gekweekt en als het ietsje lager water was geweest, had ik daar gemakkelijk naar toe kunnen lopen. 

normandie, wandelen cap gris

Omdat er regen voorspeld is blijf ik een beetje in de buurt van de camper en wandel ik tussen de aangegeven highlights heen en weer. Er zijn panelen met informatie uit de oorlogstijden en je wordt door middel van duidelijke bordjes naar verschillende uitkijkpunten geleid.  Bij mooi weer kun je de krijtrotsen van Engeland zien liggen, maar helaas is dat op mijn dag niet het geval.  Als je moet kiezen tussen Cap Blanc en Cap Gris zou ik voor het wandelen kiezen voor Cap Blanc Nez. Je loopt daar over zandpaden in plaats van over aangelegde wandelpaden.  Uiteindelijk kun je bij beide meer en langere wandelingen maken waardoor je de meeste mensen kwijt raakt en lekker in je eentje kunt dwalen. 
Ik vertrek op de zelfde dag nog om verder naar het zuiden te rijden. Als je meer tijd hebt in deze omgeving kun je ook prachtig wandelen bij Audresselles. Wimereux is ook een leuke plek om te bezoeken. 

wandelen in franse kustplaatsen normandie

Mers les Bains en Le Treport

Startpunt –  50.067578, 1.384460
Lengte – zo lang je wilt
Gemakkelijke wandeling over boulevard en straten

Als je onderweg bent langs de opaalkust is dit zéker een plek om aan te doen. Ik bracht er een middag door.  Mers les Bains heeft een prachtige boulevard. Een badplaats uit vroegere tijden. Prachtige Belle Epoque en Art Nouveau villa’s staan tegenover het strand waardoor je aan beide kanten een prachtig uitzicht hebt.  Je kunt bij de plaatselijke VVV een brochure krijgen waarbij je informatie krijgt over de mooiste huizen. Ik ben daar niet in geïnteresseerd, ik wil alleen maar genieten van de heerlijke sfeer die hier heerst. 
Aan het einde van de boulevard heb je zicht op het vuurtorentje van Les Treport. En terwijl het bij het vuurtorentje veel drukker is, zit ik in mijn eentje op de kant van de haven en geniet van het uitzicht.  Aan de andere kant van de haven ligt Le Treport.  Ik vond het superleuk om wandelend naar de andere kant te gaan, maar je kunt natuurlijk ook de auto/camper meenemen, omrijden en daar parkeren. 
Highlight in Le Treport is het kabelbaantje de klif omhoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht. 

De camping Les Mouettes in Criel sur Mer ligt een stukje verderop. Een mooie kleine camping die op verschillende terrassen is aangelegd, zodat je zicht hebt op de kliffen. Je wandelt s avonds makkelijk nog even naar het strand.

strand normandie

Wandelen in Etretat

Startpunt –  49.703395, 0.199980
Lengte – 6 km
Gemakkelijke wandeling over weggetjes en paden, een paar steilere stukjes de klif omhoog

Etretat is een heel bekend dorpje in Normandie. Misschien wel het mooiste plekje om te wandelen in Normandie.
Het dorpje zelf is klein en super charmant. Ik vond het echt heel leuk om bij de winkeltjes langs te slenteren. Toeristisch, maar op een schattige manier. Heel afwisselend en zonder de schreeuwerige souvenirs die je zo vaak tegenkomt. Dit blog gaat over wandelen in Normandie en niet over winkelen, maar als je tóch door het dorpje wandelt: ga even binnen bij het winkeltje “La Mer a Boire” aan het einde van de promenade. Je koopt er Calvados, maar ook hele lekkere jam, koekjes, zeezout en allerlei andere streekproducten. Ik kocht er hele lekkere appelsap met munt en calvados-jam. (ook lekker op je stokbroodje-brie) 

wandelen etretat normandie

Oke, we gaan verder met wandelen langs de krijtrotsen. Je kunt een rondje door het dorp maken, langs de boulevard slenteren, een ijsje eten en de beide kliffen links en rechts op wandelen. Dat deed ik de avond toen ik aankwam. 
Veel leuker is het om een wat langere wandeling te maken waarbij je én de druk bezochte kliffen en een stukje boulevard meepakt, maar óók een heel stuk heerlijk rustig over de kliffen kunt wandelen. 

Ik parkeerde mijn auto aan de Route du Havre, het is betaald parkeren wat niet direct heel duidelijk aangegeven stond op het moment dat ik er was. (dat zag ik pas toen ik terug kwam, gelukkig geen boete!)
Van daar uit volg je het straatje wat van het dorp af loopt, richting de golfbaan.  Je wandelt er mooi tussen het graan en vlas door. Ik was nét iets te vroeg, het vlas stond net niet in bloei. Ik denk dat de velden dan prachtig blauw geweest zouden zijn.  Kom je bij de golfbaan, houd dan links aan. Je loopt vervolgens een rondje om de golfbaan, waarbij de golfbaan steeds aan je rechterkant is. De omgeving is prachtig en zodra je bij de kliffen komt heb je prachtige uitzichten.  Het laatste stukje van de wandeling over de kliffen van etretat is het drukste. Daar lopen de meeste toeristen die vanuit het dorpje de klif op wandelen, even kijken, een foto maken en weer terug gaan.  Dat deel is dan ook werkelijk prachtig. Ga lekker vroeg, dan heb je het mooiste licht om te fotograferen én je kunt bijna in je eentje genieten.

Je hebt hele mooie uitzichten op de verschillende vormen die uitgesleten zijn door de zee.  De beroemdste krijtrots van Etretat is de L’aiguille, die lijkt wel iets op een olifant. De andere rotsen en bogen zijn ook zeker de moeite waard. Ik had een thermos thee bij me en halverwege de wandeling heb ik heerlijk in het zonnetje genoten van het uitzicht. 

Blijf je nog langer in Etretat? Huur dan een kayak en bekijk de krijtrotsen vanaf het water! Ik vond het superjammer dat ik niet nog een dag langer kon blijven, anders was ik zeker gegaan. Misschien voor de volgende keer! 

De camping in Etretat ligt op loopafstand van het dorpscentrum en de kliffen. (anderhalve km) Het is een eenvoudige camping met schoon sanitair. Tenminste, dat vertelde het stel mij wat ik sprak op de weg naar het strand. 
Ik sliep zelf namelijk op de camperplaats direct náást deze camping. Geen faciliteiten op deze camperplaats, gewoon een parkeerplaatsje met een slagboom waar je mag slapen. Stroom en water is er wel. Ik betaalde 8 euro, wat absoluut een koopje is in zo’n toeristische plaats als Etretat. 
Voor deze beide campings moet je op tijd aankomen of reserveren. Zelfs in het laagseizoen op een doordeweekse dag was de camperplaats vol en de camping goed gevuld.

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

2 Comments
 • Philippe Lejeune

  2019-09-28 at 10:07 Beantwoorden

  Heel mooi. Prachtige fotos.

  • Jantina

   2019-10-02 at 12:30 Beantwoorden

   Dank je wel Philippe!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.