Volg me op mijn socials

wat is een dutch oven

Wat is een Dutch Oven?

Wij zijn fan van onze Dutch Oven! Maar wat is een Dutch Oven en hoe gebruik je zo’n pan?
We gebruiken hem heel vaak, zowel thuis als op reis in de camper. De zware gietijzeren pan is ideaal om buiten te gebruiken. Houd je van een beetje fikkie stoken, lekker barbecueën, buiten koken, wat experimenteren én lekker eten?  Dan is de Dutch Oven voor jou! Even helemaal anders dan de doorsnee BBQ, de Kamodo, Green egg etc. Terug naar basic.
Koken in een Dutch Oven is de meest ultieme vorm van outdoor cooking. 
Ik ga je in dit artikel vertellen wat een Dutch Oven is en wat je ermee kan.

Een zware gietijzeren pan

Een Dutch Oven (ik gebruik in dit artikel af en toe de afkorting DO) is een zware gietijzeren pan met een deksel.
De origine van een DO is mij niet helemaal duidelijk. De één zegt dat de naam komt van de Nederlanders die emigreerden en de gietijzeren pannen meenamen, de ander zegt dat de naam komt van de manier waarop de Nederlanders in the old days gietijzeren pannen maakten. Het zal misschien wel een combinatie van beide zijn? 

Dutch oven petromax met kolen


De meeste Dutch Ovens hebben drie kleine pootjes, maar ze zijn er ook zonder. Je kan de pan met pootjes zo bovenop een kampvuur (of op kolen) zetten. Hij is ideaal om in de buitenlucht op een vuurtje of kolen/briketten te gebruiken.  Heb je een pan zonder pootjes, dan kun je beter een rekje gebruiken om hem op te zetten, omdat hij anders de kolen verstikt. 
Doordat de deksel op de pan een opstaande rand heeft, kun je ook hete kolen op de deksel leggen.
En daar heb je een deel van de betekenis van de naam: met hitte onder én boven de pan in combinatie met het dikke gietijzer creëer je als het ware een oventje.  De dikke gietijzeren wand van de pan houdt perfect warmte vast. 


De Dutch Oven heeft een hengsel, waarmee je hem eventueel aan een driepoot boven het vuur kunt hangen, maar hem ook gemakkelijk uit het vuur kunt halen. Je hebt daarvoor wel een ovenhandschoen nodig.

De pan is super veelzijdig en je kunt hem voor de meest uitlopende gerechten gebruiken.  Wij hebben hem gekocht met de bedoeling om buiten te gebruiken, als we op reis met de camper zijn of gewoon lekker in de achtertuin. Uiteindelijk kan ie ook gewoon thuis in de oven. 
Daar is hij ook ideaal voor slow cooking, vanwege het feit dat de pan zo goed de warmte vast houdt. Je stoofvlees wordt héérlijk op die manier! 

Dutch oven met perzikcrumble

WAT MAAK JE IN EEN DUTCH OVEN EN HOE GEBRUIK JE HEM? 

Een Dutch Oven is super veelzijdig!
Daarom hebben we hem ook zo graag mee als we gaan kamperen met onze camper. Op een gegeven moment wil je ook wel eens wat anders eten dan pasta en een salade.  En met een beetje handigheid kun je er alles in klaar maken wat je op een fornuis of oven zou bereiden. Soep en stoofpot zijn gemakkelijk en ideaal om te maken als je je Dutch Oven voor het eerst gaat gebruiken. Bij soep en stoofpot kan niet zo veel mis gaan, zolang er maar voldoende vocht in de pan zit.  

Maar je kunt er ook in braden, stoven, grillen, bakken. Wij hebben er pizza in gemaakt en een paar keer brood gebakken. Dat laatste weliswaar met wisselende resultaten (2019), maar dat mocht de pret niet drukken!


Met een beetje fantasie en wat ervaring maak je er de lekkerste dingen in! 
En omdat je hem op een kampvuurtje of briketten gebruikt, kun je hem nagenoeg overal inzetten, of je nou op de camping staat of wild kampeert.  Wij hebben er een BBQ bij gekocht (de Petromax TG3), waar onze Dutch Oven pan perfect in past. Dus als we ergens zijn waar we geen open vuur mogen of het niet veilig zou kunnen zijn, leggen we de kolen in de BBQ waar de Dutch Oven dan weer in past. Omdat de TG3 van Petromax een BBQ zonder deksel is, gebruiken we de omgekeerde Dutch Oven soms als deksel. Een ideale combinatie waar we oneindig veel recepten mee kunnen maken. 

Mijn favoriete recept? Ik denk de nachos. Ik ben dol op nachos!
Je vind het recept hier: https://jantinascheltema.nl/nachos-uit-de-dutch-oven/

Nachos uit de dutch oven van petromax

Verschillende soorten en formaten Dutch Ovens. 

Je kunt te kust en te keur. In verschillende formaten en vormen.
Wij hebben een Petromax FT6 (12 inch). Een mooi formaat waar we goed mee uit de voeten kunnen. Het is een pan voor 4-8 personen, maar wij gebruiken hem voor twee personen. Alhoewel we vaak wel dubbele porties maken, bijvoorbeeld stoofpot. Daar eten we vaker van. 
Achteraf hadden we misschien beter een FT9 kunnen kopen, deze heeft dezelfde omvang, maar is net iets hoger.
Nu moeten we oppassen dat als we een groter stuk vlees grillen of een brood in de pan bakken, het gerecht niet tegen de deksel aan komt. (en dus aanbrand)
Doordat we in deze gevallen het gerecht niet direct op de bodem van de pan leggen, maar een rooster gebruiken om het vlees of brood op te leggen is de Dutch Oven net iets te laag.  Je kunt natuurlijk een kleinere DO kopen of juist een grotere. 
Wat denk je van een schattige FT1 of FT3?

De dutch oven in actie

Een Dutch Oven met of zonder pootjes?

Je kunt kiezen voor een pan met of zonder pootjes. Als je van plan bent de pan op het vuur of in de kolen te gebruiken, kies dan een pan mét pootjes. Deze kun je namelijk in de gloeiende kolen/resten kampvuur zetten zonder dat je het vuur smoort. En de pan staat ook wat steviger, dat is ook een fijn idee.

kolen op de dutch oven

De deksel van je Dutch Oven

Een Dutch Oven heeft een deksel met een opstaande rand.
Op deze “holle” deksel is plaats om je kolen of briketten op te leggen. Die heb je nodig om van je pan een oventje te maken.  
De deksel kun je ook als grilpan gebruiken.
Een gietijzeren pan die je voor normaal gebruik in de keuken koopt heeft geen pootjes en een bolle deksel zonder rand.

Welke Dutch Oven moet je nu kopen? 

Wat is een Dutch Oven? Nu weet je het!
Maar welke schaf je nu aan?
Er zijn verschillende merken en ik kan je niet vertellen welk merk uiteindelijk het beste is. Misschien zit er niet al te veel verschil in, wij kozen voor Petromax omdat dat de pan is die we bij vrienden gezien hadden.

* Petromax
* Robens Carson
* The Windmill
* Barebones

Ik schreef het al, wij hebben naar alle tevredenheid een Petromax. Maar pannen van Barebones of The Windmill zullen ongetwijfeld ook heel goed voldoen.  De pannen zijn niet heel goedkoop, een gemiddeld formaat kost al snel 60-80 euro.
Kom je een merk tegen wat veel goedkoper is? Kijk en voel dan of de pan goed zwaar en massief is. Een gietijzeren pan moet zwaar zijn met dikke wanden, zodat het de warmte goed kan vasthouden. Twijfel je om er überhaupt eentje aan te schaffen omdat de prijs hoog is? Bedenk dan dat je pan met een klein beetje onderhoud levenslang mee gaat. 

En wil je daarna nog meer?  Je kunt ook een Gietijzeren broodpan of een tulbandvorm kopen. Ook leuk om mee te experimenteren!  

Recepten uit de Dutch Oven

Een paar voorbeelden van recepten uit de Dutch Oven:

recept dutch oven
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.