Volg me op mijn socials

wildkamperen in noorwegen

Wildkamperen in Noorwegen, zo Doe je Dat!

Wildkamperen in Noorwegen

Wildkamperen in Noorwegen. Dat spreekt tot de verbeelding.
Tenminste, bij mij wel! Het leek me zo heerlijk, midden in de natuur met de camper – met uitzicht op een fjord, een meer, een berg.

Ver weg van de bewoonde wereld.   Dat leek me de fijne kant van het verhaal. Maar… ver weg van de bewoonde wereld. Dat betekent ook geen stroom, geen toilet, geen douche.  

Is wildkamperen in Noorwegen dan wel zo fijn?
Hell yes! Het is super fijn!
Afgelopen zomer zijn we voor het eerst naar Noorwegen gegaan met onze zelf gebouwde camper. Met als doel toch op zijn minst een paar keer wildkamperen. Dat paar keer is wel vaker geworden.

Vaak twee nachten achter elkaar om vervolgens weer een camping op te zoeken. Want een beetje warm douchen op zijn tijd is toch fijn en na een dag of drie, vier was onze watertank leeg.

Wildkamperen in Noorwegen ->  allemansrecht.

In Noorwegen, Zweden en Finland geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je mag kamperen waar je maar wilt, als je maar uit de buurt blijft van gecultiveerd land en privé terrein. Natuurlijk ga je liefdevol en met respect om met de natuur en haar bewoners. Dit zegt Wikipedia er over: https://nl.wikipedia.org/wiki/Allemansrecht Als je die beschrijving leest, dan staat er: “voor één nacht een tent opzetten” Wildkamperen met je camper wordt gedoogd en er wordt dan ook van uit gegaan dat je respect hebt voor de natuur en geen schade maakt.

Marco en ik zijn beide buitenmensen, dus we waren al snel aan het buitenleven gewend. En eerlijk is eerlijk, met onze camper is het wel een beetje luxe-kamperen. We kunnen gemakkelijk koken, hebben een lekker bed en hebben stroom.

wild kamperen noorwegen

 

Tips voor het wildkamperen in Noorwegen:

 
 pas op voor vee bij het uitkiezen van je plekje. Een groepje schapen om je camper/tent is nog niet zo’n heel groot probleem. Maar een kleine kudde koeien die aan je camper willen jeuken en knagen geeft je een wat grotere uitdaging. Wij zijn op die manier van het meest perfecte plekje ooit “gevlucht” Die beesten lieten zich niet wegjagen en van slapen kwam niets.
 neem biologisch afbreekbare douchgel (afwasmiddel) mee. Zo kun je je teiltje water toch buiten de camper wegkiepen.
 geloof me, deze supertip wil je onthouden:  neem een hele warme slaapzak mee. ’s Avonds koelt het vaak flink af en een warm plekje is dan opeens ware luxe. Ik gebruik een liner waarbij je slaapzak direct een heel stuk warmer wordt. (en is het toch lekker weer, dan doet ie het zonder slaapzak ook heel goed) https://www.bever.nl/p/sea-to-summit-thermolite-reactor-lakenzak-MBCBC12003.html?colour=5806
 wat ga je doen als je naar het toilet moet? Heb je een chemisch toilet? Of misschien een handig toilet-stoeltje? Wij hebben deze: https://www.amazon.co.uk/BoginaBag-Foldable-Portable-suitable-Festivals/dp/B0759M7HZ8 Tsja, lach er maar om ? Maar hij is perfect. En geen chemisch afval, dus je kunt je plastic zak gewoon dichtknopen en in een afvalbak gooien. Ben je een echte natuur-kampeerder en zoek je de bosjes op? Neem een schepje mee. Daar maak je de kampeerder ná je heel blij mee.
 maak van te voren een lijstje wat je wilt gaan eten en doe uitgebreid boodschappen. Lekker eten is altijd een goed idee ?
 zet je camper/tent zo neer dat je met de uitgang uit de wind staat. (wat niet alleen voor wildkamperen geldt) Ik schreef het al eens: warmte is een luxe.
 wij hebben een zonnepaneel op de camper, maar als je dat niet hebt is een kleine oplader op zonne energie ideaal voor je telefoon.
 
 

Hoe kies je het perfecte plekje om wild te kamperen in Noorwegen?

 kijk op de kaart naar een afgelegen weggetje, iets wat doodloopt of een groen gebied flink van bebouwing vandaan. Daar is in Noorwegen heel veel van, want het land is maar dun bevolkt. In het zuiden van Noorwegen is dat misschien wat lastiger, in het midden en noorden al veel makkelijker. Je vind geheid een mooi plekje.

 maak gebruik van een camping-app. Wij hebben de app “camperplaats” https://www.campercontact.com/nl/content/app Ondanks dat het niet perse een app is voor het wildkamperen staan er zeker een paar mooie plekjes in.
Ik kijk al uit naar volgende zomer, dan willen we weer op pad gaan richting Noorwegen. Je kunt er zo mooi wandelen, kanoen, fietsen en jawel: ook duiken.

Bekijk het blog wat ik schreef over onze 3 weekse rondreis door Noorwegen mét de mooiste plekjes – Met de camper door Noorwegen in 3 weken. 

Wildkamperen in Noorwegen

 
 
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

12 Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.