Wildlife in Nieuw Zeeland, dieren bekijken. En fotograferen natuurlijk.
Iedere reisbestemming wordt voor vertrek grondig bestudeerd op plekken waar ik wildlife kan gaan zien. En dan liefst ook nog plekken waar ik redelijk dichtbij kan komen, zodat ik mooie foto’s kan gaan maken.
Voor dat we naar Nieuw Zeeland vertrokken had ik al rond gekeken waar we naar toe zouden kunnen gaan. Met hulp van reisgidsen, het internet (lang leve google) en mede reizigers vind ik altijd wel weer mooie plekjes.
Zo staan de Poor Knight Islands bekend om hun prachtige onderwaterleven, wist ik dat ik Kea’s zou kunnen spotten op Arthurs Pass of in Milford Sound en wilde ik pinguïns bekijken ergens in de Catlins. Andere ontmoetingen met wilde dieren in Nieuw Zeeland zouden ter plekke wel bekend worden. Door met locals te kletsen bijvoorbeeld. En soms is het gewoon één grote verrassing. Dat vind ik zo leuk aan rondreizen.
In dit reisblog geef ik je tien plekken waar je wildlife kunt gaan bekijken in Nieuw Zeeland. Zodat jij die plekken toe kunt voegen aan de route die je wilt gaan rijden.
Wij zijn onze roadtrip begonnen in Auckland om vervolgens in een campertje naar het zuiden te rijden en vanaf Christchurch weer naar huis te vliegen. Onderstaande plekken met wildlife in Nieuw Zeeland zie je dus ook in die rijrichting staan.
Duiken bij de Poor Knight Islands – Tutukaka
Voor onze reis naar Australie, in 2015, hebben we ons duikbrevet gehaald en sindsdien voegen we op bijna iedere reis een duiktrip aan ons reisschema toe. In Nieuw Zeeland kun je op verschillende plekken duiken. Wij doken in de buurt van Picton (Duiken in Picton bij Waikawa Duikcentre) en in we doken in Milford Sound, maar om wildlife te spotten zijn de Poor Knight Islands perfect. Deze eilanden liggen op 25km vanaf de kust van Tutukaka op het Noordereiland en krijgen nog een stukje van de warme waterstroom vanaf het Great Barrier Reef bij Australie mee. Het onderwater leven is daarom uniek én heel afwisselend. De eilanden zelf zijn ook een sprookje én onderweg van en naar de eilanden heb je ook nog kans om dolfijnen te spotten.
Muriwai Beach – Jan van Genten fotograferen
Hier vind je van augustus tot maart Jan van Genten. En niet een paar hoor, het is een flinke kolonie en je kunt er heel dichtbij komen. Het is een leuke kleine wandeling waarbij je de kolonie van verschillende kanten kunt bekijken. Wij waren er heel vroeg omdat ik wilde fotograferen, dus het was er nog redelijk rustig. Ga ergens aan de rand van het wandelpad zitten en geniet van de drukte van de vogels. Het is één en al bedrijvigheid en een komen en gaan van beesten.
Glimwormen overal in Nieuw Zeeland
De glimworm “hoofdstad” van Nieuw Zeeland is Waitomo. Daar hebben we een toffe caving expeditie gedaan waar we ook glimwormen gespot hebben. Je kunt in Waitomo ook enorme (en héle toeristische) glimwormgrotten bezoeken. Dat hebben wij overgeslagen. Geen enkel probleem, want glimwormen kun je nagenoeg overal spotten – op Noorder- en Zuidereiland. Wij hebben ze uitgebreid bekeken in de grotten bij Waipu. Deze grotten zijn vrij toegankelijk. Gewapend met waterschoentjes, een zaklamp en de wandelstokken hebben we een paar uurtjes onder de grond doorgebracht. De waterschoenen en zaklamp zijn zeker nodig, je loopt door het pikkedonker én door het water. De wandelstokken heb je niet echt nodig, maar ik vond ze heel handig, want de bodem in de grot is op sommige plekken spekglad. En vallen met je camera in het donker én veel water is geen goed plan.
Je ziet de glimwormen het best door regelmatig even je zaklamp uit te doen en je ogen te laten wennen aan het donker. Als je heel even wacht zie je duizend sprankelende lichtjes. Net een sprookje.
Zeehonden kijken bij Cape Foulwind
Deze plek was voor ons eigenlijk een kleine tussenstop om van het noorden van het Zuidereiland verder richting de Westkust te rijden. Een mooie tussenstop, dat zeker. We maakten een leuke wandeling vanaf de vuurtoren richting het zuiden. Je loopt dan richting de zeehonden. Voor foto’s van de zeehonden was ik te laat omdat ik te lang bleef hangen met de drone bij het vuurtorentje. De keuze stress van een fotograaf, haha.
Als we meer tijd gehad hadden was ik er de volgende avond zeker nog eens naar toe gegaan, want de zeehonden hadden puppies en het was super schattig om te zien hoe ze over de rotsen krabbelden en klauterden.
Dit soort zeehond (de fur seal) hebben we uiteindelijk op veel meer plekken gezien. Je vind ze op heel veel plekken langs de kust van het Zuider eiland.
Arthurs Pass en Milford Sound
De Kea stond héél hoog op mijn lijstje van wilde dieren die ik in Nieuw Zeeland wilde zien. De Kea is een bedreigde diersoort, een bergpapegaai. Een hele brutale papegaai. We zagen hoe een paar vogels probeerden een auto stuk te maken. Ze zijn dol op rubber van ramen en ruitenwissers van de auto. Ook onze ventilator van de camper vonden ze héél interessant. Gelukkig zat het klepje stevig vast en konden we hem van de camper jagen voor hij echt houvast kon krijgen met zijn sterke snavel.
Brutaal en ondernemend en niet erg onder de indruk van mensen. Dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor het voortbestaan van de soort. Maar wél heel bevorderlijk voor mooie foto’s. Zoals bij alle dierenfoto’s: probeer ze niet achterna te lopen, maar ga rustig ergens zitten. Ze zijn nieuwsgierig en komen vast vlakbij.
Te Anau – birdlife sanctuary
Voor veel mensen is het dorp Te Anau de laatste stop om benzine te tanken en boodschappen te doen voor ze richting Milford Sound rijden. Zo ook voor ons. We sliepen daar één nachtje op de camping, zodat we de volgende dag de Milford Sound highway op konden rijden.
De Birdlife Sanctuary verzorgd zieke vogels en blijft ze verzorgen als ze niet terug gezet kunnen worden in het wild. Ze hebben een aantal hele zeldzame vogels, waaronder de Takahë. Een grote blauwe loopvogel.
Je kunt ’s ochtends met een ranger mee om de vogels te voeren en terwijl de vogels gevoerd worden krijg je uitgebreide informatie over de vogels en wat ze in de sanctuary doen om de zeldzame vogels in leven te houden. Verwacht geen dierentuin, het is echt een opvang. Ik vond het reuze interessant én erg leuk om sommige vogels van heel dichtbij te zien.
De rondleiding is gratis, maar een gift is héél erg gewaardeerd.
Curio Beach – zeehonden, dolfijnen en pinguïns
Dit was één van die plekken die als een verrassing kwam. De camping is briljant met bijzondere plekjes. Wij kwamen vroeg en konden een kampeerplekje kiezen en kozen uitzicht op de baai. Lekker inslapen met het geluid van de golven én wakker worden met spectaculair uitzicht.
Maar daar gaat dit blog niet over. We hadden het over wildlife spotten in Nieuw Zeeland. Daar is Curio Bay de perfecte plek voor en eigenlijk hadden we hier langer willen/moeten blijven. We zijn uiteindelijk al een nachtje langer gebleven dan gepland. Je hebt hier kans om zowel zeeleeuwen, pinguïns én dolfijnen te spotten. Wij zagen pinguïns en dolfijnen. De (Hector-) dolfijnen komen de baai in om te jagen en/of om te spelen. Toen wij ze zagen waren ze druk aan het jagen. Het leuke van Curio Beach is dat je gemakkelijk de zee in kunt. Je kunt er kajakken of surfen en zo heb je enorm grote kans om de dolfijnen van (heel) dichtbij te zien. Ik zag ze van een afstandje, maar de meiden die met een supboard verderop aan het peddelen waren zagen ze van heel dichtbij.
Wat we wel van heel dichtbij zagen waren de Yellow Eyed Pinguins. Iedere avond komen ze aan land om hun jongen te voeren. We zaten (samen met de rest van de camping) al vroeg op de rotsen te wachten tot ze zouden komen. Er kwam eentje aan land die we heel mooi konden bekijken. Uiteraard van een afstandje, want het dier had jongen en mag niet verstoord worden. Dus zaten we met zijn allen muis stil te kijken hoe het beest over de rotsen hobbelde op weg naar zijn jongen in de struiken. Een prachtig gezicht.
Tip: neem je verrekijker mee!
Toen we op de terug weg naar de camper liepen hadden we geluk dat we een pinguïn tegen kwamen aan de rand van het pad. Blijkbaar had deze pinguïn zijn jongen nog verder van het strand en was daar naar op weg. Een hele snelle foto en we hebben hem weer gauw met rust gelaten.
Cannibal Bay en Nugget Point
Nugget Point zie je in alle reisgidsen staan. Een vuurtoren op een rotspunt trekt grote getallen toeristen. Ons ook natuurlijk, want het leek ons prachtig. En dat was het ook. Wat nog leuker is dan de vuurtoren zijn de zeehonden. Je ziet ze onder aan de rotsen slapen, zwemmen en als je mazzel hebt: spelende puppies. Wij hadden die mazzel en zagen de puppies ver onder ons over de rotsen hobbelen en door het water dartelen. Helaas geen foto’s van dichtbij, de afstand was te groot en je mag uiteraard niet de rotsen naar beneden klimmen. Levensgevaarlijk ook.
Je kunt er wél heel mooi kajakken zodat je de zeehonden wel van heel dichtbij kunt bekijken. Wel even op tijd boeken, want de tochten zijn zo volgeboekt. (juist ja, wij waren te laat)
Cannibal Bay (en de baaien in de buurt) staan niet in alle reisgidsjes, maar ik raad je aan er toch langs te gaan. Doordat ze niet als grote trekpleister bekend staan is het er lekker rustig. Wij maakten een prachtige wandeling langs het strand. We wisten dat er zeeleeuwen (New Zealand Hooker Sea Lion) zouden kunnen zijn en wat hadden we een geluk! We kwamen eerst een mannetje tegen en later nog een mannetje met twee vrouwtjes.
De beesten lagen lekker te slapen tot er op eens één en al actie kwam. We hoorden een vreemd geluid van de rand van de duinen en… een puppy!
Met een populatie van 9000 (in 2008) én maar een paar voortplantingsgebieden (waar Cannibal Bay niet één van is) hadden we ontzettend veel geluk. Op een veilige afstand hebben we een poos op onze hurken zitten kijken naar dit familie geluk.
Otago Peninsula
Die schiereiland ligt vlakbij Dunedin en zit bomvol wildlife. Pinguïns, albatrossen, zeeleeuwen en allerlei vogels kun je hier spotten. Je kunt op een aantal plekken een pinguïn tour doen, zodat je stilletjes kunt genieten van de pinguïns die aan land komen. Omdat wij dit al gezien hadden bij Curio Beach, kozen we ervoor om albatrossen te gaan zien op het puntje van het schiereiland.
Je kunt het Royal Albatross Centre (http://www.albatross.org.nz/) bezoeken, ze hebben een gratis informatiecentrum waar je alles te weten komt over de albatros en het werk wat ze bij dit centrum doen. Je kunt er ook tickets kopen om via een soort loopgraven de broedkolonie te bekijken.
Dit laatste hebben wij niet gedaan, omdat je daar niet lang mag blijven staan om foto’s te maken. Ook de albatros is een bedreigde diersoort en natuurlijk is dit ter bescherming van de broedkolonie.
Terwijl we een kopje thee drinken bij de camper zien we de vogels voorbij zweven. Een machtig gezicht, heel indrukwekkend om te zien hoe ze voorbij glijden zonder ook maar met hun vleugels te klapperen.
Akaroa & the bays
Dé plek om dolfijnen te zien. Of met ze te kajakken of te zwemmen. Je kunt er ook pinguïns zien en zeehonden. Voor ons was het gebied rond Akaroa de laatste stop voor we weer richting het vliegveld moesten om naar huis te vliegen. Een absolute aanrader. Het gebied is prachtig. Ik kan je de camping Little River aanbevelen en als je slecht weer hebt óf gewoon heel creatief bent ook het bonecarven bij “The Bone Dude” . Een absolute aanrader en je gaat met een leuke souvenir naar huis. Je leest hier meer over de “Bone Dude” – klik
En als je er toch bent, ga dan bij Birdlings Flat het kiezelstrand op en geniet van de ruige golven. Wij vonden er handenvol mooi gekleurde steentjes.
Maar dus. Wildflife. Want dat wilde je spotten. Daarvoor moet je nog een stukje verder rijden richting Akaroa en de baai waar het aan ligt. Je kunt in Akaroa aan verschillende tours mee doen om dolfijnen te spotten. Vanaf een boot, vanuit een kajak en je kunt er zelfs mee zwemmen. Wij hebben een kajak tour gedaan. Geen dolfijn gezien.
Maarrrrr…. dat komt niet heel vaak voor. Het zijn natuurlijk wilde dieren en ze komen niet op commando en worden ook niet gevoerd. Toch zijn ze heel veel in de baai om beschutting te zoeken en om te jagen. Wij zagen ze niet omdat er pas een cycloon was geweest waardoor de dolfijnen meer buiten op zee bleven. Normaal is de kans heel groot dat je deze vrolijke beesten tegenkomt.
Ik vond het wel super jammer dat we geen dolfijnen gezien hebben, maar de tocht in de kajak was ook prachtig.
Zeg Jantina, een heel blog over Wildlife spotten in Nieuw Zeeland en ik lees helemaal niets over de kiwi of walvissen?
De Kiwi – Nieuw Zeelands icoon.
De vogel die niet vliegen kan en (ook) met uitsterving bedreigd wordt. Als schuwe nachtvogel is de kiwi bijna niet te spotten. Het schijnt dat je hem op Steward Island, helemaal in het zuiden van Nieuw Zeeland met een beetje geluk tegen kunt komen. Maar als je hem wilt zien kun je het beste naar een dierenpark gaan.
Omdat we Steward Island niet in onze route opgenomen hadden én ik de Kiwi in een dierenpark al eens gezien had, hebben we geen moeite gedaan om er eentje te zoeken. De kans is zo klein en we konden onze tijd wel op één van de triljoen mooie plekken in Nieuw Zeeland besteden.
Walvissen spotten
De place to be om walvissen te zien is absoluut Kaikura. En niet alleen walvissen, ook zeeleeuwen, dolfijnen en andere waterdieren. Toen ik in 2009 met een vriendin (Hoi Nienke!) in Nieuw Zeeland was hebben we een walvissentour gedaan en hebben we een aantal potvissen, een haai, dolfijnen en een albatros gezien. Zeker een aanrader! Maar, omdat Nieuw Zeeland zo groot is en we niet van hot naar her wilden racen hebben we er voor gekozen om dat stuk van het Zuider eiland over te slaan. Maar omdat het echt dé plek is om walvissen te gaan zien mag Kaikura op deze pagina niet ontbreken.
Hartstikke leuk om te lezen! Nieuw Zeeland is echt prachtig en de bijzondere dieren maken zo’n reis fantastisch. Ik vond de zeeleeuwen bij Kaikoura heel leuk om te zien!
Maaike
2018-04-17 at 17:17Hartstikke leuk om te lezen! Nieuw Zeeland is echt prachtig en de bijzondere dieren maken zo’n reis fantastisch. Ik vond de zeeleeuwen bij Kaikoura heel leuk om te zien!
Pingback:Nieuw Zeeland in een camper - 6 weken - JantinaScheltema.nl
2018-04-27 at 21:14