winter kamperen ijsland

In de Winter Kamperen op IJsland

Winter kamperen op IJsland. Lijkt je dat wat? Of ben je bang dat het koud, donker en/of gevaarlijk is met al die sneeuw?
Er zijn maar een paar tegens en in mijn ogen héél veel voors. Ik begin met de paar tegens: 

  • het is koud
  • sommige gebieden op IJsland zijn tijdelijk of helemaal afgesloten
  • het kan zijn dat je een dag niet op pad kan vanwege een (sneeuw-) storm

Maar heel eerlijk? Deze tegens kun je het hele jaar op IJsland verwachten. Je gaat nou eenmaal niet op vakantie naar IJsland omdat het zo lekker weer is. Het weer is het hele jaar onvoorspelbaar.
Je gaat naar IJsland vanwege het mooie landschap en dáár komen de “voors” goed uit in de winter.

IJsland in de winter

7 redenen om in de winter naar IJsland te gaan 

1. Zo koud is het nou ook weer niet

De temperaturen zijn dankzij de warme golfstroom over het algemeen ergens tussen de -5 en de +5. Eigenlijk goed vergelijkbaar met onze eigen temperaturen in Nederland in een iets strengere winter.
In de zes weken dat ik door IJsland toerde had ik maximaal 8 graden en minimaal -9 graden.  De wind laat het wél erg koud aanvoelen, dus het is geen overbodige luxe om je warm in te pakken. 

2. Het is voordeliger op IJsland in de winter

Het is laagseizoen, de auto/ camperhuur is voordeliger. Je overtocht voor de veerboot is zéker veel goedkoper en als je gaat vliegen is dat ook goedkoper. (alhoewel de prijzen rond de voorjaarsvakantie/carnaval alweer omhoog gaan) In een camper reis je nog eens extra voordelig én bepaal je zelf hoe snel je naar welke plek rijdt. 

Kamperen op IJsland

3. Het is rustiger

Dit is mijn favoriete reden. In de zomer is IJsland, vooral langs de Golden Circle en de belangrijkste trekpleisters erg druk. Bijvoorbeeld bij de twee grootste watervallen in het zuiden komen de toeristen met busladingen aan. Rond Reykjavik en de Golden Circle is het nog steeds iets drukker, maar zodra je iets verder naar het oosten of noorden gaat ben je nagenoeg alleen. 

4. Het Noorderlicht! 

Oke, laat je niet helemaal gek maken. IJsland ligt niet ZO noordelijk dat je dagelijks vlammend noorderlicht aan de hemel ziet. Maar de kans is zeker aanwezig. Ik zag het drie keer echt heel goed en een paar keer heel lichtjes aan de hemel.

Noorderlicht op IJsland

5. Mooi licht (om te fotograferen)

Buiten het noorderlicht heb je lange perioden mooi licht om te fotograferen. De zon komt later op en gaat vroeger onder, maar doet daar ook langer over.
Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid daglicht. Dat valt echt mee. De periode dat het echt donker is, is maar kort. Na de kortste dag (rond 21 december) wordt de hoeveelheid daglicht veel sneller groot als bij ons in Nederland. 

6. Het landschap is net een sprookje

Het landschap is extra bijzonder met al dat ijs en de sneeuw. Is IJsland in de zomer al prachtig, in de winter met een laag sneeuw lijkt het net een sprookje. En de watervallen, die zijn als ze bevroren en besneeuwd zijn echt bijzonder.

winter kamperen op IJsland

7. Hottubs

En ben je toch koud? Dan spring je in een hot tub of in een zwembad. Je kunt er niet omheen, ieder dorpje heeft wel een zwembad of een hot tub. Ik heb een aantal favorieten, daar moet ik nog eens over schrijven. 
Gelukkig heeft Lineke van Lineketravels.nl al een overzicht van de hottubs in IJsland voor je geschreven.

hottub winter ijsland

Tips & tricks voor winter kamperen op IJsland

Kamperen op IJsland in de winter is prachtig, maar vergt wel enige voorbereiding. Ik heb een aantal tips & tricks voor je die ik al reizend door winter-wonder-IJsland zelf opdeed.

Veiligheid

Het IJslandse weer is veranderlijk en verraderlijk. Het ene moment rijd je een een mooi zonnetje en geniet je van het besneeuwde landschap om je heen. Het volgende moment waait het, zie je alleen nog maar wit om je heen en kruip je meter voor meter vooruit in de hoop dat je niet van de weg blaast. 

Zorg dat je iedere ochtend voor vertrek de weersvoorspellingen checkt op deze websites: 
Road.is 
Vedur.is
Safe.is

Sneeuw en IJs liggen voor de hand, maar de wind kan ook erg gevaarlijk zijn. Door de bergen en kliffen ontstaan er vaak rukwinden die je gemakkelijk van de weg kunnen blazen.  Twijfel je of je wel de weg op kunt? Vraag dan een local. Zij hebben ervaring en weten precies wat kan en niet kan. 
Luister naar je eigen gezonde verstand. Heb je het gevoel dat je iets beter niet kunt doen? Verzin dan gewoon wat anders om die dag te doen en ga niet de weg op.

winter kamperen op IJsland

Verkeersborden

Let op de verkeersborden. Ze hebben in IJsland een aantal andere borden als wij in Nederland, bijvoorbeeld het bord voor een brug met maar één rijbaan.
Maar ook afgesloten wegen zijn duidelijk aangegeven. Soms met een slagboom of ketting. Andere keren met een bord. Bij iedere bergpas of risicovolle weg staat een bord waarom de temperaturen staan én de windsterkte.
Let daar op en vraag je af of jouw camper die windsterkte aan kan. Zo niet, blijf dan een nachtje langer daar waar je bent. Het is op IJsland tenslotte overal mooi en op zo’n moment komt een extra dag goed van pas. 

Blijf lekker warm in je camper

Dat ligt natuurlijk voor de hand, maar je kunt een aantal dingen regelen of meenemen om te zorgen dat je lekker warm blijf in de winter in je camper. Ik schreef er een apart blog over:
www.jantinascheltema.nl/hoe-blijf-je-warm-in-je-camper-in-de-winter

De wind op IJsland

Ik schreef al iets over de wind, maar ik voeg deze nog toe. Parkeer je camper altijd met de neus tegen de wind. Zo heeft de wind minder vat op je autodeur. Het is ook handig om je auto zo te parkeren dat je de volgende ochtend gemakkelijk weg kunt rijden in geval van veel sneeuw/modder. 

winter kamperen op IJsland

Vroeg donker

Houd er rekening mee dat het vroeg donker wordt. Zodat je niet op vreemd terrein in moeilijke omstandigheden rond moet rijden op zoek naar je camping. Voor ’s avonds en ’s ochtends is het heel fijn om een hoofdlampje bij je te hebben.

Heb je een 4×4 Camper nodig? 

Nee. Maar het is wel heel fijn om te hebben. Laat me het uitleggen:
Je kunt prima met je gewone camper mét goede winterbanden op pad. Misschien is het daarvoor wel fijn om een beetje ervaring met het rijden in winterse condities te hebben. 

Op IJsland zijn veel campers die in de winter verhuurd worden 4×4 óf hebben in ieder geval studs/ spijkerbanden. Dat maakt wel een verschil. Onze camper is geen 4×4 én heeft geen spijkerbanden. Over het algemeen kon ik prima rijden, maar ik ben wel in een flink aantal situaties geweest waar ik wat zenuwachtig van werd. Een steile helling bij de camping bijvoorbeeld. Die kon ik gewoon niet halen zonder winterbanden.  Of toen ik een andere helling naar beneden reed, een bocht moest maken en de camper ging glijden. Dat is best eng!  Dus nee, je hebt geen 4×4 nodig als je een beetje ervaring hebt met het rijden op gladde wegen.  Maar ga je een camper huren, dan zou ik zeker een upgrade nemen naar een 4×4. 
En ga je in je eigen camper? Vergeet je sneeuwkettingen niet!

winter kamperen op IJsland

Zijn alle campings open? 

Nee. Veel campings zijn gesloten. Maar er zijn er nog voldoende geopend. De meest recente lijst van geopende wintercampings vond ik bij de camperverhuurder Rent.is – https://www.rent.is/blog/open-all-year-campsites-in-iceland/ Toch kwam ik een enkele keer bij een camping terecht die wél gesloten was. Ik parkeerde dan, als het mogelijk was, op een gesloten camping. Ik had dan weliswaar geen faciliteiten, ik kampeerde niet helemaal wild. En die ene keer dat ik toch niet op de camping terecht kon omdat er een slagboom voor zat heb ik een veilig een vlak plaatsje gezocht in het dorpje. Ook al is het niet toegestaan om wild te kamperen, ik vond dat veiliger dan in het donker en in de sneeuw verder rijden.

Nog een paar algemene tips

  • vergeet je sneeuwkettingen niet en oefen thuis hoe je ze om moet leggen
  • neem één of twee blanco dagen in je reis route. Die dagen plan je niet in en kun je gebruiken waneer je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als een storm het onmogelijk maakt om te reizen. Tijdens mijn reis was er extreme sneeuwval voorspeld en ben ik een dag eerder naar de ferry gereden. Gelukkig maar, want de volgende ochtend waren alle wegen afgesloten en had ik mijn ferry niet gehaald. 
  • Sla voldoende eten in plus een beetje extra voor het geval je ergens vast komt te zitten en/of lang moet wachten. 
  • Anti slip dingen voor onder je schoenen zijn life-safers! Ik heb ze bij de BEVER gekocht – antislip zolen maar in IJsland zijn ze met nog grotere spikes te koop. (maar groter had ik zelf niet nodig gehad) 
winter kamperen ijsland
met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven