Volg me op mijn socials

Winter Wandelen in Zwitserland

Winterwandelen in Zwitserland. Het perfecte alternatief als je niet van wintersport houdt.  Als je vertelt dat je naar de sneeuw reist dan is de standaard vraag die je terug krijgt: “Wat leuk, ga je skiën of snowboarden?”  Ik kan niet skiën én niet snowboarden. Nog niet in ieder geval, ik heb mijn eerste snowboardklasje gehad en ik kan een “kinderduintje” naar beneden glijden. Ik val dan ook nog twee keer óp de kinderpiste tot groot vermaak van de kinderen die om mij heen zoeven. Nog geen groot succes dus. 


Maar een wintervakantie in de sneeuw in Zwitserland hoeft niet te betekenen dat je maar op de gladde latten moet staan. Je kunt zoveel meer. Langlaufen en wandelen op sneeuwschoenen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook heel goed gewoon wandelen.  In heel veel ski-gebieden kun je winterwandelen, gewoon op je bergwandelschoenen. Zwitserland heeft wel 5100 kilometer winterwandelpaden en de meeste zijn heel goed onderhouden. Veel wintersportplaatsen hebben wel een of meerdere, korte of lange.

winterwandelen in zwitserland

Wintersportgebied Adelboden – Lenk

Wij verbleven twee nachten in Adelboden en de skiregio Adelboden – Lenk. Dit wintersportgebied is heel groot en heeft maar lieft 56 liften. Langlaufen, skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen. En prachtige wandelwegen door een winters sprookje.  


Het dorpje Adelboden is gezellig. Het is niet al te groot en voelt als een bergdorp. Karakteristiek met gezellige restaurantjes en winkeltjes. Het ligt op 1353 meter hoogte, de prijzen zijn Zwitsers. Dat betekent voor ons Nederlanders dat het wat aan de dure kant is, maar voor de prijzen die in Zwitserland gelden is Adelboden relatief goedkoop.  Half januari is het er rustig, maar toch nog gezellig. Heel gemoedelijk, de mensen zijn er vriendelijk en de mevrouw in de kassa van de gondel de berg op legt ons rustig uit hoe het in zijn werk gaat. 


Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je koopt bij het station “Oey” een kaartje voor de gondel. Wij kochten een wandel-dagkaart, maar je kunt ook een meerdaagse wandelkaart kopen. Deze kaarten zijn voordeliger dan de ski-passen. Een dagkaart kost 42 euro (2018/2019) per persoon en voor dat bedrag kun je maar raak heen en weer pendelen in de liften en gondels rondom Adelboden. Om sommige stukjes tussen gondels te overbruggen kun je zelfs met de bus.

winterse wandeling in de sneeuw

Zwitserse winterwandeling 1: Sillerenbühl -> Geils

Wij kozen er voor om eerst helemaal naar boven te gaan, naar de Sillerenbühl op 1974 m. Daar hebben we onder genot van een kopje thee de routekaart eens goed bekeken. Het routekaartje kregen we bij de aanschaf van de dagkaart. We kozen ervoor om route 82 te lopen van Sillerenbühl naar Geils. Een wandeling van ongeveer een uur, maar wij deden er langer over. Dat is voornamelijk mijn schuld want ik sta regelmatig stil om van het uitzicht te genieten én om foto’s te maken.  Deze wandeling is 3 km lang en heeft een hoogteverschil van 270 meter.  De wandelwegen zijn goed aangelegd, de sneeuw is aangereden en vlak gemaakt. Je kunt er dus grotendeels zorgeloos, al kletsend en om je heen kijkend, over heen lopen. Er zaten twee wat steilere stukjes tussen waar je even moet kijken waar je loopt om niet uit te glijden en je kruist een paar keer de skipiste waarbij je heel goed moet uitkijken. 

winterwandelen op wintersport zwitserland

Zwitserse winterwandeling 2: Geils -> Bergläger

Omdat de eerste wandeling zo gemakkelijk te lopen was en we nog wat langer wilden genieten van de winterse bergen hebben we nog een wandeling uitgekozen. Van Geils naar de gondel in Bergläger.  Deze route is iets langer: 3,5 km, maar ook iets vlakker 220 meter hoogteverschil. Ook hier liepen we wat langer dan de aangegeven 60 minuten, maar ook daar ben ik met mijn camera de schuldige. Het is zeker gemakkelijk in een uur te lopen. 
Wij hadden maar één dag om te wandelen in de sneeuw, maar met alle opties die we hadden was ik gráág nog één of twee dagen gebleven. De uitzichten waren prachtig en ondanks dat het op de pistes heel erg druk was waren de wandelpaden rustig en heel stil. 

wandelen in de sneeuw in zwitserland
winterwandeling met kaart

Een goede voorbereiding is het halve werk

Veiligheid tijdens het winterwandelen in Zwitserland in de bergen. Om goed voorbereid de bergen in te gaan wordt het volgende aanbevolen om tijdens je wandeling mee te nemen: 


– Wandelstokken (hebben we op onze trajecten niet nodig gehad, maar als het iets steiler is of de sneeuw ijziger is het wel erg fijn) 

– Stevige, waterdichte en warme schoenen. De paden zijn netjes aangelegd, maar af en toe zak je toch iets weg in de sneeuw. 

– Anti-slip voor onder je schoenen. (zoals deze: https://www.bever.nl/p/rubytec-alaska-gripfeet-anti-slip-zool-PEAAB12008.html?colour=5806 ) 

– Zonnecreme (de zon is extra krachtig in de besneeuwde bergen) 

– warme kleding


Tijdens de wandeling kom je op verschillende plekken langs restaurantjes of caféetjes. Op het wandelkaartje staan die ook goed aangegeven. Toch vind ik het zelf prettig om een flesje water en een mueslireep in de tas te hebben als we echt langere wandelingen maken.

met de camper naar zweden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor meer zoals dit

7 Comments
 • Lodi

  2019-02-04 at 10:34 Beantwoorden

  Prachtig zeg, ik kom graag in de zomer in de bergen van Zwitserland, maar dit is wel heel erg gaaf eg. Dit wil ik ook zeker eens gaan doen!

 • Marion Stam

  2019-02-04 at 10:38 Beantwoorden

  Ik ga al jaren op wintersport maar dan om te skiën. Winterwandelen heb ik nog nooit gedaan. Maar mocht de tijd komen dat ik niet meer kan of wil skiën dan lijkt het mij een heerlijk alternatief.

 • Deborah

  2019-02-04 at 11:42 Beantwoorden

  Oh wat een zalig blog met prachtige foto’s. Het duurt voor ons nog even, wij gaan wel op wintersport om op de gladde latten naar beneden te glijden. Maar als ik je blog lees kom ik wel alvast helemaal in de winterstemming. Als we langer zouden blijven op onze bestemming zou ik zeker weten een mooie winterwandeling gaan maken.

 • nicole orriens

  2019-02-04 at 13:16 Beantwoorden

  Wauw, wat een prachtige plaatjes zijn dat daar zeg. De kleuren zijn ook zo intens. Het lijkt me daar heerlijk wandelen.

 • Marsha

  2019-02-04 at 20:12 Beantwoorden

  Het ziet er allemaal echt prachtig uit! Maar ik denk dat het niets voor mij is. Ik haat namelijk de kou haha.

 • Natalie

  2019-02-06 at 12:01 Beantwoorden

  Wat een prachtige views! Ik was afgelopen zonder in Geneve en dat is me heel erg goed bevallen, die uitzichten wat je daar hebt zijn onevenaarbaar!

 • marjolein westerbaan

  2019-02-06 at 19:59 Beantwoorden

  Prachtige fotos’s met het mooie witte sneeuw. Dat ziet er zeer aantrekkelijk uit! Een prachtige reis heb je gemaakt!

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.