Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld
zelf een camper bouwen

Zelf een Camper Bouwen – Het Bed.

Zelf een camper bouwen betekent lekker slapen én veel opbergruimte! Omdat je zelf kunt beslissen hoe en waar je je bed plaatst bepaal jij zelf het ideale bed!

Wij wilden zelf een camper bouwen. Een heel proces waarin we zijn begonnen met het kiezen van de juiste bus en hoe de inrichting gemaakt moest worden. Je leest er van alles over op dit blog.
Het bed speelde in die camper zelfbouw een enorme rol, want lekker slapen is hoe dan ook belangrijk en zéker op vakantie wil je niet liggen woelen of draaien of iedere ochtend heel vroeg wakker worden omdat je camperbed niet lekker ligt.

Eisen aan ons camperbed

Voor ons waren er een aantal belangrijke voorwaarden aan het bouwen van het bed in de camper:

* Groot genoeg
* Comfortabel
* Vast

Wij wilden niet iedere avond het zitje naar bed ombouwen, het moest zeker een vast bed worden. Een vast bed neemt zeker meer plaats in de camper in, maar je kunt je bed inspringen wanneer je maar wilt.
We rijden alleen lange stukken om op onze plek van bestemming te komen. Het is dan fijn om ‘s avonds laat een camperplaats op te rijden en dan in bed te duiken.
Wij gebruiken ons bed ook om overdag op te zitten of als het een dag lang regent lekker een dutje te doen.

Een matras uit één stuk is ook een groot voordeel van een vast bed. Onze ervaring met een bed van losse kussens in een huurcamper was ons niet bevallen. De losse kussens verschuiven en je ligt de hele nacht voor de helft náást het kussen. Hoe je ook ligt, je komt halverwege de nacht altijd in een kier van de kussens terecht.
We hebben nu een écht matras. Eentje met een lattenbodem. Een beetje comfortabel mag het ook zijn he, dat kamperen!

Formaat bed in onze zelfgebouwde camper

Omdat onze Fiat Ducato camper breed genoeg is kunnen we overdwars slapen. Dat maakt dat we de camper ideaal kunnen inrichten en we ruimte genoeg over houden voor een keukentje én een beetje leefruimte. Ons bed is 1.90 lang bij 1.40 breed. Wij zijn zelf van gemiddelde lengte, Marco is 1.82 m dus dat past prima. Oke. Ik hoor het je denken: dat bed is niet heel groot hoor Jantina! I know! Het is niet een heel breed bed en ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier een beetje extra leefruimte op zouden willen offeren en de breedte van hun camperbed iets vergroten. Maar uit ervaringen van vorige kampeervakanties in een huurcamper wisten wij dat we heerlijk kunnen slapen in een smal bed. Marco heeft nog maar 8 cm over aan hoofd- en voeteneinde en ik nog een paar centimeter extra. Dat is voor ons echt genoeg, maar we hebben wel kleinere kussens gekozen. De ergonomische hoofdkussens van de Ikea type Rosenkarm zijn minder diep waardoor er minder kussen overblijft tussen je hoofd en de zijkant van de camper.
Lig je op een normaal kussen, dan steekt er immers nog een stukje kussen boven je hoofd uit, waar je toch niet op ligt.

Zelf een bed in je camper bouwen – de details

Het bed is gemaakt met een losse lattenbodem en een fijn matras. We zijn daarvoor naar de ikea gegaan. De lattenbodem was gemakkelijk op maat te zagen en ook het matras konden we precies op maat maken.

Bij het ontwerpen van de inrichting van onze zelfbouwcamper vonden we het dus belangrijk dat we lekker konden slapen. Maar we wilden ook zoveel mogelijk opbergruimte. Daarom hebben we gekozen om het bed in de camper hoog te bouwen en onder het bed veel opberg ruimte te hebben. We kunnen nog nét rechtop zitten in bed, zo hoog mogelijk zonder comfort op te offeren. Onder het bed aan de voorkant van de camper hebben we een aantal lades en een kastje. Aan de achterkant van de bus, zit de “garage”. Via de achterdeuren kunnen we bij de electra, accu etc van de camper, achter de witte deurtjes rechts. Daar zit bijvoorbeeld de schakelaar van de stroom en als er iets mis is met de elektriciteit kunnen we het daar fixen.

Het frame van het camperbed

Het frame van het camperbed is gemaakt van vurenhout. Het rust op de dwarsprofielen van de bus. Het zit met schroeven en lijm aan elkaar vast en op die manier ook weer aan de dwarsprofielen bevestigd. De lattenbodem is weer aan het frame bevestigd zodat het stevig blijft liggen.

Ben je ook een camper aan het bouwen of ben je dit van plan, dan heb ik een ebook voor je geschreven waar je veel aan zult hebben. Vol informatie en tips over alle stappen die je maakt van kale bus tot camper.

www.jantinascheltema.nl/boek-camper-bouwen

Fietsen in de camper

Links achter in de camper is de opbergruimte extra diep. Dat is het “fietsenschuurtje”. We kunnen onze mountainbikes redelijk gemakkelijk in de bak schuiven en de bak voorkomt dat de hele camper onder de  modder komt te zitten na een rondje door het bos. Naast de fietsen is ruimte voor een tweede grote bak. Daar kan Marco zijn surfpak in,  onze duikspullen of andere attributen die we niet voor in de camper willen omdat ze vies of nat zijn geworden. Of misschien gebruiken we ze niet zo vaak en kunnen ze daarom net zo goed achterin. Bijvoorbeeld de oprijblokken of de tuinstoeltjes. Zowel de bak voor de fietsen als de waterdichte bak pakken we net zo makkelijk weer uit de camper zodat als we geen fietsen meenemen en is er ruimte zat voor andere dingen.

Ben je ook van plan om een camper te gaan bouwen?

In dit blog vertel ik je waar je moet beginnen en waar je aan moet denken, van aanschaf bus tot keuring RDW:

zelf een camper bouwen
14 Comments
 • Femke

  2018-04-03 at 08:58 Beantwoorden

  We hebben geen camper maar dit ziet er echt te gek uit zeg! Zou zo zin krijgen om er in weg te rijden, liefst richting Portugal! 🙂

 • Rowan

  2018-04-13 at 10:07 Beantwoorden

  Wat leuk om te zien zeg! Het is echt gaaf geworden. Het is toch ook wel mijn ultieme droom om met een (eigen) camper rond te reizen, lijkt mij fantastisch.

 • Bern Greven

  2018-10-23 at 14:36 Beantwoorden

  Ik ben wel benieuwd hoe de oplegblokken/bevestingingssysteem voor de lattenbodems hebben vastgezet aan de linker en rechterzijde van de bus.

  • Jantina

   2018-10-24 at 11:18 Beantwoorden

   Hoi Bern,
   Op de eerste foto kun je het een beetje zien. Op de profielen van de zijkant van de bus hebben we een houten balk bevestigd met kit en schroeven. Daar ligt de lattenbodem op.

 • Maria

  2019-05-08 at 11:44 Beantwoorden

  Welke dikte van hout heb je gebruikt voor plafond en de kastjes. Is het tand en groef? Heb je het hout bewerkt?
  Welk watersysteem hebben jullie? en bevalt het jullie, ben nog aan het twijfelen of ik een grijze afvaltank ga plaatsen, ook voor schoon water of dat ik ga werken met 2 waterbussen, dan zou ik geen problemen hebben met lozen. Wat is jou ervaring hiermee?

  • Jantina

   2019-05-08 at 19:47 Beantwoorden

   Hoi Maria! Wij hebben vurenhoutenplankjes gebruikt en die dunner geschaafd. De planken die je zo koopt vonden wij te dik. We hebben het hout ingesmeerd met meubellak van CeWe. Wij hebben gekozen voor twee jerrycans van 25 liter. Eentje schoon en eentje grijs. Makkelijk te vullen, neemt niet al te veel plaats in én goed schoon te houden. Wat voor bus zijn jullie aan het verbouwen?

 • Alexia

  2020-11-22 at 09:36 Beantwoorden

  Hallo , ik zie dat jullie optimaal gebruik hebben gemaakt voor de lengte van het bed. Op de foto is er een duidelijk verschil te zien tussen de originele wand en de plaats waar jullie bed is. Hoe heb je dit effect precies bekomen? Heb je hiervoor een frame gemaakt, en hoe uiteindelijk bevestigd?

  • Jantina

   2020-11-23 at 10:58 Beantwoorden

   Hallo Alexia,
   Het is inderdaad een frame, op het laatste plaatje zie je de lattenbodem daarop liggen. Het frame is op de dwarsligger in de wand van de bus met bouten bevestigd.

 • Lisette

  2021-08-30 at 12:11 Beantwoorden

  Dank voor jullie interessante en waardevolle blogs!
  Wat betreft het bed: wat voor balken hebben jullie voor het frame gebruikt (vuren? en welke dikte/breedte)? En is dit op deze manier (zonder bijv. extra steunbalken in het midden) stevig genoeg voor 2 personen?

  Dank alvast!

  Groet,
  Lisette

  • Jantina

   2021-09-01 at 10:32 Beantwoorden

   Ja, inderdaad: we hebben vuren gebruikt. Ik heb zo de exacte dikte niet paraat, maar het zal iets van 4×7 zijn. Niets extreems. Er loopt nog een vuren balk door het midden waar de lattenbodems in het midden op rusten.
   Veel bouwplezier!
   Groetjes Jantina

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.