Volg me op mijn socials
Schrijf je in
en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld
 

Zelf een camper bouwen – het bed.

zelf een camper bouwen

Zelf een camper bouwen – het bed.

Zelf een camper bouwen betekent lekker slapen én veel opbergruimte!

Wij wilden zelf een camper bouwen. Een heel proces waarin we zijn begonnen met het kiezen van de juiste bus en hoe de inrichting gemaakt moest worden. 
Het bed speelde in die camper zelfbouw een enorme rol.

Lekker slapen is hoe dan ook belangrijk en zéker op vakantie wil je niet liggen woelen of draaien of iedere ochtend heel vroeg wakker worden omdat je niet lekker slaapt.

Eisen aan ons camperbed

Voor ons waren er een aantal belangrijke voorwaarden aan het bouwen van het bed in de camper:

* Groot genoeg
* Comfortabel
* Vast

Wij wilden niet iedere avond het zitje naar bed ombouwen, het moest zeker een vast bed worden. Een vast bed neemt zeker meer plaats in de camper in, maar je kunt je bed inspringen wanneer je maar wilt. Wij gebruiken ons bed ook om overdag op te zitten.
En dan ‘s nachts een matras uit één stuk. De ervaring die we hadden uit een huurcamper was ons niet bevallen – op losse kussens liggen die verschuiven en je de hele nacht voor de helft náást het kussen ligt.
We hebben nu een écht matras. Weliswaar niet een héle dikke, maar dan weer wel met een lattenbodem. Een beetje comfortabel mag het ook zijn he, dat kamperen!

Formaat bed in onze zelfgebouwde camper

Omdat onze bus breed genoeg is (en wij zelf niet heel lang) kunnen we overdwars slapen. Dat maakt dat we de camper ideaal kunnen inrichten en we ruimte genoeg over houden voor een keukentje én een beetje leefruimte. Ons bed is 1.90 lang bij 1.40 breed. Wij zijn zelf van gemiddelde lengte, dus dat past prima. Oke. Ik hoor het je denken: 1.40 m is niet heel ruim hoor Jantina!
I know! Het is niet een heel breed bed en ik kan me voorstellen dat sommige mensen hier een beetje extra leefruimte op zouden willen offeren en de breedte van hun camperbed iets vergroten.
Maar uit ervaringen van vorige kampeervakanties in een huurcamper wisten wij dat we heerlijk kunnen slapen in een smal bed.
 

Zelf een bed in je camper bouwen – de details

Het bed is gemaakt met een losse lattenbodem en een fijn matras. We zijn daarvoor naar de ikea gegaan. De lattenbodem was gemakkelijk op maat te zagen en ook het matras konden we precies op maat maken.

 

 
 
Bij het ontwerpen van de inrichting van onze zelfbouwcamper vonden we het dus belangrijk dat we lekker konden slapen. Maar we wilden ook zoveel mogelijk opbergruimte. Daarom hebben we gekozen om het bed in de camper hoog te bouwen en onder het bed veel opberg ruimte te hebben.
Onder het bed aan de voorkant van de camper hebben we een aantal lades en een kastje. Aan de achterkant van de bus, zit het “fietsenschuurtje”.
Via de achterdeuren kunnen we bij de techniek van de camper, achter de witte deurtjes rechts. Daar zit bijvoorbeeld de schakelaar van de stroom en als er iets mis is met de elektriciteit kunnen we het daar fixen.

 

Ben je ook een camper aan het bouwen of ben je dit van plan, dan heb ik een ebook voor je geschreven waar je veel aan zult hebben. Vol informatie en tips over alle stappen die je maakt van kale bus tot camper.

www.jantinascheltema.nl/boek-camper-bouwen

 
camper bed maken

Fietsen in de camper

Links achter in de camper is de opbergruimte extra diep. Dat is het “fietsenschuurtje”. We kunnen onze mountainbikes redelijk gemakkelijk in de bak schuiven en de bak voorkomt dat de hele camper onder de  modder komt te zitten na een rondje door het bos.
Naast de fietsen is ruimte voor een grote bak. Daar kan Marco zijn surfpak in,  onze duikspullen of andere attributen die we niet voor in de camper willen omdat ze vies of nat zijn geworden. Of misschien gebruiken we ze niet zo vaak en kunnen ze daarom net zo goed achterin. Bijvoorbeeld de oprijblokken of de tuinstoeltjes.
Zowel de bak voor de fietsen als de andere bak pakken we net zo makkelijk weer uit de camper zodat als we geen fietsen meenemen er ruimte zat is voor andere dingen.
 

Ben je ook van plan om een camper te gaan bouwen?

In dit blog vertel ik je waar je moet beginnen en waar je aan moet denken, van aanschaf bus tot keuring RDW:

zelf een camper bouwen

11 Comments

 • Femke

  03.04.2018 at 08:58 Beantwoorden

  We hebben geen camper maar dit ziet er echt te gek uit zeg! Zou zo zin krijgen om er in weg te rijden, liefst richting Portugal! 🙂

 • Rowan

  13.04.2018 at 10:07 Beantwoorden

  Wat leuk om te zien zeg! Het is echt gaaf geworden. Het is toch ook wel mijn ultieme droom om met een (eigen) camper rond te reizen, lijkt mij fantastisch.

 • Bern Greven

  23.10.2018 at 14:36 Beantwoorden

  Ik ben wel benieuwd hoe de oplegblokken/bevestingingssysteem voor de lattenbodems hebben vastgezet aan de linker en rechterzijde van de bus.

  • Jantina

   24.10.2018 at 11:18 Beantwoorden

   Hoi Bern,
   Op de eerste foto kun je het een beetje zien. Op de profielen van de zijkant van de bus hebben we een houten balk bevestigd met kit en schroeven. Daar ligt de lattenbodem op.

 • Maria

  08.05.2019 at 11:44 Beantwoorden

  Welke dikte van hout heb je gebruikt voor plafond en de kastjes. Is het tand en groef? Heb je het hout bewerkt?
  Welk watersysteem hebben jullie? en bevalt het jullie, ben nog aan het twijfelen of ik een grijze afvaltank ga plaatsen, ook voor schoon water of dat ik ga werken met 2 waterbussen, dan zou ik geen problemen hebben met lozen. Wat is jou ervaring hiermee?

  • Jantina

   08.05.2019 at 19:47 Beantwoorden

   Hoi Maria! Wij hebben vurenhoutenplankjes gebruikt en die dunner geschaafd. De planken die je zo koopt vonden wij te dik. We hebben het hout ingesmeerd met meubellak van CeWe. Wij hebben gekozen voor twee jerrycans van 25 liter. Eentje schoon en eentje grijs. Makkelijk te vullen, neemt niet al te veel plaats in én goed schoon te houden. Wat voor bus zijn jullie aan het verbouwen?

 • Zelf een camper bouwen -waarom? - Dutch Vanlife

  26.10.2019 at 11:55 Beantwoorden

  […] Het bed […]

 • Gereedschap om je camper te bouwen - JantinaScheltema.nl

  31.10.2019 at 19:15 Beantwoorden

  […] Het bed in de camper […]

 • Elektriciteit aanleggen in camper - update 2019 - JantinaScheltema.nl

  31.10.2019 at 19:35 Beantwoorden

  […] Lekker slapen in je camper, het perfecte bed […]

 • Alexia

  22.11.2020 at 09:36 Beantwoorden

  Hallo , ik zie dat jullie optimaal gebruik hebben gemaakt voor de lengte van het bed. Op de foto is er een duidelijk verschil te zien tussen de originele wand en de plaats waar jullie bed is. Hoe heb je dit effect precies bekomen? Heb je hiervoor een frame gemaakt, en hoe uiteindelijk bevestigd?

  • Jantina

   23.11.2020 at 10:58 Beantwoorden

   Hallo Alexia,
   Het is inderdaad een frame, op het laatste plaatje zie je de lattenbodem daarop liggen. Het frame is op de dwarsligger in de wand van de bus met bouten bevestigd.

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: