Volg me op mijn socials
Schrijf je in
en krijg 1x per maand email van me
* = required field

Zelf een camper bouwen – waarom?

zelf een camper bouwen

Zelf een camper bouwen – waarom?

Zelf een camper bouwen – waarom?

Zelf een camper bouwen – waarom zou je dat willen? In deze blog vertel ik je waarom we een camper wilden en waarom we besloten om zelf een bus om te bouwen.
Het begon allemaal op de terugweg van een paar dagen flink wandelen in “De Saschische Schweiz”. Op de weg naar huis stonden we bij Bremen in de file. We hadden een paar dagen in een appartementje gelogeerd wat we gevonden hadden via Airbnb. Het gebied tegen de grens van Tsjechie is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers en wandelaars. En is helemaal niet zover weg als het lijkt!
Maar voor ik over dat gebied uit ga weiden, weer terug op “zelf een camper bouwen, waarom?”

We waren dus op de terug weg naar huis en stonden bij Bremen in de file. Links een camper. Rechts een camper en zo kwam ons gesprek op campers.

Die gesprekken hadden we al vaker gevoerd. Na onze gehuurde camper in Australie, stond de manier van reizen ons echt aan. De vrijheid van kamperen plus een klein beetje extra “comfort”.  Comfort wel tussen aanhalingstekens natuurlijk. Het is niet zo dat je in een luxe hotel overnacht.

Ons gesprek verliep niet helemaal gladjes.
Marco was voor.
Jantina was tegen.

Want ik zag mij al in een campertje zitten. Met 80km p/u op de rechterbaan van de snelweg. Uit het Noorden van Friesland. En we dus na 4 uur rijden nog maar net over de grens van Duitsland zijn. Marco houd niet van lang achter elkaar auto rijden en zo had ik bedacht dat we nooit verder dan de Veluwe zouden komen.

No offence – we zijn dol op de Veluwe en vinden Nederland écht prachtig. Maar ja, dat was toch niet mijn beleving van “Dutch Vanlife”
 Zelf een camper bouwen

We stonden nog steeds bij Bremen in de file. En ons gesprek werd serieuzer.
Marco: “als we nou een camper selecteren op functionaliteit en snelheid in plaats van op de looks van zo’n schattig hip busje, zou je dan wél willen?”

We maakten een lijstje waar onze bus aan moest voldoen:

 gewoon rijden op de snelweg, comfortabel 120 km/u
 een echt bed
 liefst een bed die je niet iedere nacht hoeft om te bouwen
 je moet er rechtop in kunnen staan
 hij mag niet te groot zijn
  maar toch genoeg ruimte om fietsen mee te kunnen nemen

De volgende dag zaten we samen op marktplaats. Busjes kijken. We kwamen er achter dat er héél veel busjes te koop zijn. De één nog mooier en leuker dan de ander. Die allemaal niet aan onze wensen voldeden. Buiten budget, te groot, te langzaam of te veel onderhoud.

 zelf een camper bouwen

Tot…. we die ene bus zagen. Een zelfbouw Mercedes Sprinter. Een surfbus. In onze ogen perfect. Hij had alles uit ons lijstje én meer. En nog te betalen ook.
Lang verhaal kort: net voor onze neus verkocht.

De eigenaar van die bus was superaardig en vertelde ons van alles over zijn zelfgebouwde camper.
Bij Marco ging een lichtje branden en…. Marktplaats ging weer aan, dit keer met zoekopdracht “bestelbus”.

Nu zijn we een dik half jaar verder en is onze Fiat Ducato (2l-2h) bijna af. Hij heeft nog wat afwerking nodig en de standkachel (hallo wintertripjes!) moet er nog in. Maar de eerste twee tripjes zijn al gemaakt. Tot volle tevredenheid!

zelf een camper bouwen

20 Comments

 • Me over ME

  20.10.2017 at 20:51 Reply

  Ideaal! Kun je hem helemaal naar je eigen smaak en behoefte inrichten. Helaas rijden die busjes niet zo goed door de woestijn. .. Succes met de laatste klussen. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Groeten uit de zandbak, Me over ME

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:23 Reply

   Haha, nee. Door de woestijn heb je toch echt iets anders nodig 😀 Zou ook cool zijn!

 • shere

  20.10.2017 at 22:14 Reply

  Leuk als je heel handig bent!! Wij hebben dit jaar een caravan gekocht. Ik wilde graag een van of een camper, want met een caravan rijdt je ook zo langzaam. Maar goed met een klein budget komt je niet verder dan een oud caravan.. Ik heb de binnenkant opnieuw gestoffierd en volgende jaar ga ik verder met plakpapier 🙂 het rijden valt iets tegen, maar de rest is erg leuk. En de kids vinden het ook geweldig!

  Ik ben benieuwd naar het eindresultat.

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:23 Reply

   Ik heb wel de mazzel dat Marco heel handig is. Ik kan zelf ok heus wel wat, maar echt technisch ben ik absoluut niet!

 • Linda | travellersoftheworld

  20.10.2017 at 22:15 Reply

  Ik ben benieuwd hoe de bus eruit ziet als ie echt helemaal af is. Super gaaf trouwens dat je dit doet! Ik wilde dit ook altijd, maar ben gewoon niet handig. Stiekem is het nog steeds iets wat me zo ontzettend gaaf lijkt!

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:24 Reply

   Wie weet wat er nog op je pad komt Linda!

 • Lien

  21.10.2017 at 07:21 Reply

  Ooh deze sla ik even op in mijn favorieten! Wij hebben enkele maanden geleden ons eerste busje besteld… In november zou hij geleverd worden. T is geen camperbus, maar we zouden er wel af en toe mee op uit willen. Zeker als we met ons tweetjes zijn, dan hoeven we de caravan niet aan te hangen. Wij denken aan een daktent en een soort van flexibele inrichting die gemakkelijk gedemonteerd kan worden. Spannend!

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:25 Reply

   Het voordeel van een echte camper is ook dat je heel voordelig een bus kunt rijden. Alleen moet je dan weer aan allerlei regels voldoen.

 • Rivka

  21.10.2017 at 08:13 Reply

  Wat gaaf! Ik en mijn vriend reizen in een bus door Nieuw Zeeland en klussen nu aan bussen die wij verkopen voor de kost. Het idee hierachter is dat wij eenmaal terug in NL precies weten hoe wij onze ideale bus gaan ombouwen! Natuurlijk staan er dan een boel mooie roadtrips op de planning. Heel veel plezier en super gaaf wat jullie doen! Groetjes Rivka

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:26 Reply

   Cool! Waar zitten jullie? Wij gaan januari naar Nieuw Zeeland toe 🙂 We hebben daar een camper gehuurd, zin in!

 • Helena

  21.10.2017 at 08:14 Reply

  Ben benieuwd naar het eindresultaat!

  • Jantina

   21.10.2017 at 09:26 Reply

   Ga ik je laten zien uiteindelijk!

 • Laura | Travelvibe

  21.10.2017 at 09:52 Reply

  Respect! Knap werk hoor en als-ie straks helemaal af is, heb je inderdaad alle vrijheid! Veel kampeerplezier!

 • Hip on Trip

  21.10.2017 at 10:26 Reply

  Geweldig! Ja, ik snap dat wel. Wij hebben ook met een campertje door Australië gereisd en vond dat heerlijk. En goed plan om ‘m zelf te maken. Krijg je ‘m precies zoals je zelf wilt. Ik ben wel erg benieuwd hoe ie uiteindelijk is geworden!

 • Stephanie

  21.10.2017 at 12:02 Reply

  Wat leuk om te lezen, mijn schoonzusje heeft pas geleden precies hetzelfde gedaan. Komt heel wat bij kijken, maar daarna zoveel vrijheid. Benieuwd naar jullie avonturen!

 • Britte

  21.10.2017 at 15:19 Reply

  Hartstikke tof om er zelf eentje te bouwen! Die handigheid hebben we helaas zelf niet, maar een busje staat al langer op onze wishlist! Heel veel succes met het project en ben benieuwd naar het eindresultaat!

 • Maaike

  22.10.2017 at 10:08 Reply

  Haha geweldig! Mijn vader wilt dit gaan doen en dan kan ik hem zo vaak lenen als ik wil. Lijkt me zo heerlijk! Na twee keer een camperreis te hebben gemaakt (Amerika en Nieuw-Zeeland) ben ik helemaal om. Wel veel werk om het te doen, maar dan kan je hem zo maken zoals jij wilt!

 • Helles

  05.03.2018 at 16:35 Reply

  Ziet er allemaal gaaf uit. We hebben net een Opel Vivaro l2h2 gekocht, en zijn druk aan het klussen geslagen. Met een handige man en wat vrienden hopen we dat het busje “Dobby” binnen een maand of 2 klaar is. We hebben er veel zin in, trouwens ook veel gehad aan de YT filmpjes van Busleven. Groetjes Helles.

  • Jantina

   06.03.2018 at 12:52 Reply

   Superleuk Helles! En wat een leuke naam “Dobby” 😀

 • Onze kindvriendelijke camper is gekocht! - Reis met kinderen.nl

  15.04.2018 at 09:55 Reply

  […] je niet de camper die aan je wensen en eisen voldoet? Dan kun je ‘m nog altijd zelf bouwen. Net als Jantine deed. Zij bouwde samen met haar vriend een bestelbus om tot camperbus. En, het […]

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: