Volg me op mijn socials

Schrijf je in

en krijg 1x per maand email van me
* = verplicht veld
Zelfgebouwde Ford Transit Camper

Zelfgebouwde Ford Transit Camper

Het is weer tijd voor een interview. Dit keer met Hannelore die rond reist in een zelfgebouwde Ford Transit camper.

Vertel eens wat over je zelf

Hannelore Smout – 28 jaar – ontwerper, nu fulltime aan het reizen en Jonathan Bessemans – 28 jaar – fotograaf, nu fulltime aan het reizen
Begin 2018 hebben we ons huurhuis in Hasselt (B) achtergelaten en onze
jobs opgezegd. In de zomermaanden helpen we op surfcamps voor Flowtrack en in de winter zoeken we de zon op. Sinds mei 2018 wonen we samen met ons hondje Shiba in onze zelfgebouwde Ford Transit Camper.

hannelore en jonathan in hun Zelfgebouwde Ford Transit Camper

En over jullie Ford Transit 20015

Het was een dienstwagen van de koninklijke marechaussee.
De kleur is nog steeds wit-blauw maar het interieur hebben we wel aangepakt. We kochten hem eind 2017.

We hebben lang getwijfeld over een oud en charmant busje, een hoog en praktisch model of een klein en compact formaat. We woonden in een rijhuis in het centrum van de stad en het was de bedoeling om korte surftripjes te maken naar het zuiden van Frankrijk waar er aan de oceaan vaak hoogtelimieten staan op de parkeerplaatsen aan het strand.

Onze keuze viel dus op het klein en compact busje. Hadden we toen geweten dat we er ooit in zouden wonen, dan hadden wel voor een model met een hoog dak gekozen.

kampeerplek marokko

Hoe lang duurde het verbouwen naar camper?

Als je het doet, doe je het beter goed.
Ongeveer een half jaar lang werkten we bijna ieder weekend aan het busje wanneer we een vrij moment hadden. Het was winter, dus de dagen waren kort, nat en kkkkoud!

We gebruikten de schuur van de boerderij langst het huis van Jonathans ouders om aan het busje te werken. Voor Jonathan werd het een echte hobby. Soms ging hij na zijn werk nog even klussen in de bus en moesten zijn ouders hem uit de schuur komen halen voor het avondeten.

voor en na camperbouw

Waarom wilden jullie zelf bouwen ipv een camper kopen?

Wij hebben het interieur zo gebouwd zodat we onze surfboards onder het bed kwijt kunnen. Alles past net zoals voorzien. Handig.

Als je zelf je busje inricht kan je het interieur echt aanpassen aan jouw wensen en noden. Ten tweede vinden wij ook dat een zelf omgebouwd busje net een tikje meer karakter heeft dan eentje dat kant en klaar van de band komt.
Het is een beetje alsof je je eigen huis bouwt.

Wat is het beste onderdeel van je Transit?

Hannelore: verduisterende gordijnen!

Jonathan: de frigo!

Jonathan drinkt graag koude cola. En koude biertjes. Hoewel we maar een klein busje hebben, is de koelkast best wel aanwezig. Het is een compressie koelkast van 80 liter. De vorige was een absorptiekoelkast maar die was al gauw ontslagen omdat hij niet genoeg kon koelen in de zomer en veel te veel elektriciteit verbruikte. De gasfunctie van de absorptiekoelkast werkte niet en we waren ook niet zo happig om op gas te koelen.

Om goed te kunnen slapen mag er voor Hannelore niet teveel licht zijn. Soms slapen we op een verlichte parking of langs een weg met veel passage van andere voertuigen. Daarom begrijpt ze niet waarom er in sommige busjes een dun katoenen gordijntje voor het raam hangt. We hebben onze gordijnen zelf gemaakt van verduisterende stof. In de stoffenwinkel hadden ze een tof printje met palmbomen en papegaaien. Het zou niet meteen Hannelore haar eerste keuze zijn, maar het leek wel een grappig accent. We hebben in de naad van de gordijnen plaats voorzien voor magneten zodat ze perfect tegen de carrosserie geplakt kunnen worden. Van licht zullen wij ‘s nachts niet wakkerliggen.

Koken in een Ford Transit Camper

Wat is je favoriete kampeer bestemming?

Langs de kust van de atlantische oceaan, de zon en de golven achterna. Maar we kunnen soms ook wel afscheid nemen van de kust en trekken dan de bergen in.
Meestal vind je ons terug in de natuur. Met het busje de stad in trekken is leuk voor een dagje maar daarna zoeken we graag de rust terug op.

Enkele van onze favo spots zijn het strand van Foz do Lizandro bij Ericeira (Portugal) en in de duinen van Sidi R’bat (Marokko). We hebben geen 4×4 maar deze plaatsen zijn best wel bereikbaar met een busje. We hebben wel geïnvesteerd in all terrain banden omdat we het beu waren om steeds vast rijden in het zand.

Zelfgebouwde Ford Transit Camper op het strand

Heb je advies voor iemand die zelf een bus naar camper wil bouwen?

Denk op voorhand goed na over wat je wilt. Meet je camper goed op, teken een plan uit. Vaak is het moeilijk om achteraf iets te veranderen of toe te voegen. Goede isolatie is heel belangrijk. Dit ga je later niet gauw ‘nog even fixen’. Hetzelfde geldt voor elektriciteit, dakraam of ventilatie, etc.

Zorg zeker voor voldoende opbergruimte! gebruik daarvoor alle ruimte die je hebt zoals de ruimte onder het bed, tegen het plafond, alle hoekjes en gaatjes van je camper.

het bouwen van een ford transit

Wat had je achteraf anders willen doen?

Het dak had wel een 50 cm hoger mogen zijn. Nu rijden we rond met een dakkoffer, dus is de bus in totaal 2.50m hoog. Parkeren in ondergrondse garages zit er niet meer in. Het comfort om recht te kunnen staan, zouden we er graag bij hebben gehad. Dat is dan weer een goed excuus voor een nieuw project.

We zijn al een lange tijd onderweg en zijn ondertussen ook al van mening veranderd over de keuken.
Wij hadden het voornemen om, aangezien we toch de zon achterna gaan, zoveel mogelijk buiten te koken. Een vaste keuken in de bus was dus niet nodig. Ook al vriest en sneeuwt het niet op de plaatsen waar wij naartoe reizen, de dagen zijn evengoed korter in de winter.

Buiten koken in de donker, is toch niet je dat. Ten tweede ben je niet altijd op een plaats waar je rustig je tafeltje en stoeltjes kan uitklappen. Soms wil je discreet zijn en niet de toerist in de camper uithangen. Gelukkig hadden we ook al een plankje voorzien dat we als aanrecht kunnen gebruiken om groentjes te snijden en ons gasvuurtje op te zetten.

interieur Zelfgebouwde Ford Transit Camper

Wat vond je het moeilijkst bij het ombouwen?

De elektriciteit was voor ons het meest onbekend terrein voor ons. Jonathan heeft zich verdiept in elektrische circuits en soorten bedrading. Op het internet vind je veel informatie en DIY video’s. We hebben een plan uitgetekend en dit nog eens laten nakijken door een vriend. We hebben zelf een zonnepaneel, een woonbatterij en omvormer geïnstalleerd.

Wat is het mooiste avontuur dat je met je camper beleefd hebt?

Tien maanden onderweg in Europa en Noord-Afrika. Alles is 1 groot avontuur.
Ons huis is steeds hetzelfde maar de tuin veranderd bijna elke dag. 😉

uitzicht vanuit Ford Transit Camper

Wat vind je het stomste van kamperen?

Elke dag komen we opnieuw voor een uitdaging te staan: een plaatsje vinden om je grote boodschap te doen. Voor vele mensen is een toilet vanzelfsprekend maar als je er geen hebt, moet je creatief zijn. Soms hebben we a toilet with a view maar soms is het ook wat minder idyllisch.

Wat heeft de ombouw van bus naar camer gekost?

Het budget is echt rekbaar.
De bouwmaterialen kan je gerust recyclen en je vindt heel wat (gratis) tweedehandse spullen als je een beetje zoekt. Zo vonden we bijvoorbeeld gratis een uitschuifbare lattenbodem die met een minimale aanpassing perfect paste in onze bus.
We wilden de inrichting van onze camper enerzijds zo goedkoop mogelijk houden maar anderzijds wilden we wel een duurzaam en kwalitatief interieur bouwen.

We hebben geïnvesteerd in goede basismaterialen die we zelf kunnen verwerken. Vooral de isolatie, het zonnepaneel, de transformer, de frigo en de batterij wegen het zwaarste door in de kosten. We schatten dat de ombouw van ons busje zo’n 4000 euro en veel werkuren heeft gekost. Bloed zweet en tranen, maar ook véél liefde.

Van plan om een camper te bouwen?

Of ben je misschien al begonnen? Met dit artikel help ik je alvast op weg.

Zelfgebouwde Ford Transit Camper

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.